Profil de Ţară

Europa Centrală şi de Est: Zlotul şi forintul împing calculele în 'zona negativă'

Autor:Vlad BOLDIJAR

Diferenţele nefavorabile de curs valutar au determinat, în primele nouă luni ale anului 2011, contracţii pentru două dintre cele mai mari pieţe de asigurare din Europa Centrală şi de Est – Polonia şi Ungaria –, arată cele mai recente statistici publicate de www.xprimm.com, site dedicat pieţelor de profil din ECE şi CIS. Spre comparaţie, s-au consemnat rate de creştere în Slovacia şi Slovenia (ţări membre ale Zonei euro), precum şi în alte 10 state, dar progresul acestora nu a putut influenţa tendinţa negativă a regiunii.

Totalul primelor brute subscrise de asigurătorii din Europa Centrală şi de Est a totalizat, pentru primele nouă luni ale anului 2011, 24,72 miliarde euro, cu 0,7 puncte procentuale mai puţin decât la finalul lunii septembrie 2010, arată cifrele publicate de www.xprimm.com.
Scăderi ale pieţelor de asigurare atât în euro, cât şi în moneda locală s-au înregistrat în Croaţia, Ungaria şi România, în vreme ce deprecierea în raport cu moneda europeană a zlotului polonez (cu 10,64%) şi a forintului maghiar (cu 5.33%) au afectat puternic rezultatul întregii regiunii, Ungaria şi mai ales Polonia stabilind trendul, aceste două ţări realizând împreună mai bine de 48% din totalul pieţei.
De altfel, eliminând din calculul total rezultatele din aceste două state, restul pieţei de asigurare din Europa Centrală şi de Est a încheiat primele nouă luni ale anului 2011 cu o dinamică pozitivă, de 1,7%. În perioada analizată, pieţele tinere au raportat rate de creştere situate între 3% şi 10%, cele mai interesante excepţii de la tendinţa generală fiind date de două State Baltice, Letonia şi Lituania, cu majorări de 28%, respectiv 11%.

***

Pe segmentul de asigurări de viaţă, cele mai bune evoluţii s-au înregistrat în ţările zonei balcanice, precum Albania, Macedonia, Serbia sau Muntenegru. Totuşi, încă o dată, „greutatea” Poloniei îşi spune cuvântul, aceasta generând 60% din totalul pieţei regionale. Astfel, deprecierea de 4,5% a acesteia a stabilit scăderea de 1,6% şi implicit tendinţa negativă la nivelul întregii Europe Centrale şi de Est.
În schimb, pe segmentul de asigurări generale asistăm la rezultate mixte pe liniile de asigurări auto, respectiv pe cele property. În cazul a şapte ţări s-au consemnat rate de creştere în monedele naţionale pe ambele clase: Bosnia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia şi Serbia. Totuşi, în unele cazuri, deprecierea semnificativă a cursului de schimb valutar raportat la euro a împins calculele „în zona negativă”. În alte opt ţări - Albania, Croaţia, Estonia, Ungaria, România, Slovacia, Slovenia sau Turcia – s-a raportat stagnare sau tendinţe negative asupra liniilor auto, şi dinamici pozitive în ceea ce priveşte clasele de asigurare de tip property, în special pe clasa de incendiu şi calamităţi naturale. De asemenea, Bulgaria şi Republica Cehă sunt singurele două ţări în care rezultatele pe segmentul auto a depăşit performanţa de pe property.
Din punctul de vedere al companiilor de asigurări, societăţile membre ale gigantului grup polonez PZU – PZU SA şi PZU Zycie SA – rămân lideri absoluţi ai regiunii. Următoarele două poziţii pe segmentul life au fost de asemenea ocupate de companii poloneze (EUROPA şi WARTA), în vreme ce pe segmentul non-life liderul polonez PZU SA a fost urmat de doi asigurători cehi: CESKA Pojistovna şi KOOPERATIVA VIG.

***

Concluzionând, Europa Centrală şi de Est oferă industriei de asigurări un potenţial enorm atât datorită unei populaţii de peste 126 milioane locuitori, cât şi prin diversitatea culturală, geografică şi economică de care dispune. Nu în ultimul rând, 10 din cele 17 state sunt membre ale Uniunii Europene (restul fiind cele din spaţiul balcanic - Albania, Bosnia, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia), fapt ce a creat premisele, în ultimii ani, stimulării pieţelor de asigurare prin accesarea acestora de către grupuri de asigurare experimentate sau doar prin desfăşurarea activităţii în baza principiului liberei circulaţii a serviciilor.
Deşi în primele nouă luni ale anului anterior, în 12 din cele 17 state, piaţa de asigurări a progresat în pofida prelungirii perioadei de recesiune economică, putem totuşi aprecia că în multe dintre acestea industria de asigurări mai are mult de crescut, mare parte dintre acestea dispunând încă de un portofoliu specific unor pieţe emergente.

Sursa: xprimm.com
Accesaţi www.xprimm.com pentru a descărca (în format Excel) rezultatele financiare centralizate ale pieţei de asigurare din Europa Centrală şi de Est, cât şi rezultatele pentru fiecare ţară din componența regiunii.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului ( Europa Centrală şi de Est: Zlotul şi forintul împing calculele în 'zona negativă').

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: