Asigurări

„Octombrie - Luna Asigurărilor de Locuinţe”

Autor:Adina TUDOR
Vineri, 28 Decembrie 2018

În România există, în momentul de față, 8,92 milioane de locuințe, iar în fiecare zi acestea sunt expuse unei multitudini de riscuri. Inundațiile, incendiile, alunecările de teren, dar și furturile din locuință sunt doar câteva exemple. Cu toate acestea, sub 20% dintre locuințele din România sunt protejate printr-o poliță de asigurare. În acest context s-a desfăşurat, pentru al şaselea an consecutiv, campania „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe”.

În primele șase luni din 2018, numărul intervențiilor la inundații a crescut cu 82% față de perioada similară a anului precedent, au arătat datele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – IGSU. De asemenea, în aceeaşi perioadă, 19 case pe zi au fost afectate de incendii şi a fost înregistrat, în medie, un cutremur pe zi.

Datele din prima jumătate a acestui an confirmă, astfel, nevoia de asigurare a fondului locativ din România. În acest context, APPA – Asociația pentru Promovarea Asigurărilor, cu sprijinul UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, UNSICAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România şi PRBAR - Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, au lansat cea de-a VI-a ediție a campaniei „Octombrie - Luna Asigurărilor de Locuințe”, reamintindu-le, astfel, românilor, că pot face ceva pentru siguranța locuinței lor, chiar și în fața unor dezastre de proporții sau incidente pe care, oricât și-ar dori, nu le pot prevedea.

Campania a beneficiat de sprijinul Partenerilor: PAID România, OMNIASIG VIG, GROUPAMA, ALLIANZ - ȚIRIAC Asigurări, ASIROM VIG, Gothaer Asigurări Reasigurări, ASITO Kapital, GRAWE România, EUROINS România, CITY Insurance, MARSH, AON, GARANTA, ERGO, EUROLIFE Asigurări, DAW Management Broker, MILLENIUM Insurance Broker, GLOBASIG Broker, ASIGEST Broker, LEADER Team Broker, OTTO Broker, VERASIG Broker şi ARTS - Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate.

Mesajul a fost amplificat prin transmiterea sa de către Partenerii Media: RFI România, Asiguropedia.ro, CasePractice.ro, Revista BIZ, MisiuneaCasa.ro, Ziua Veche, SpatiulConstruit.ro, SporulCasei.ro.

Proiectul s-a derulat în perioada 1 – 31 octombrie și a inclus...

» o amplă campanie națională de informare și educare a populației cu privire la asigurarea locuințelor, având la bază distribuția de materiale informative;

» diseminarea mesajelor cu privire la necesitatea asigurării locuinței printr-o campanie dedicată, derulată prin mijloacele specifice social media;

» un eveniment dedicat riscurilor catastrofale și asigurărilor de locuință: ICAR - Forumul Internațional al Riscurilor Catastrofale.

Ca la fiecare ediție, campania și-a îndreptat mesajul către publicul țintă format din proprietarii de locuințe din România, uzitând în realizarea acestui scop de modalități și mijloace diverse: printre acestea s-au numărat un chatbot care a oferit informații despre asigurări și măsuri de siguranță a locuinței, dar şi postări cu potențial de viralizare în social media, distribuția de materiale informative în marile galerii comerciale, prin intermediul partenerilor campaniei şi nu numai.

RoboCasa - Primul chatbot care îţi povesteste despre siguranţa casei tale

În cadrul ediţiei din acest an a campaniei „Octombrie - Luna Asigurărilor de Locuințe” a avut loc o premieră: lansarea primului chatbot care vorbeşte despre protecţia locuinţei, RoboCasa.

Accesibil pe pagina campaniei, RoboCasa reprezintă o entitate tip AI-CASA 1.0 - Agent Inteligent Casa Automatizată care Ştie Asigurări şi oferă, în mod interactiv, informaţii de bază despre cele două tipuri de poliţe pe care românii le pot încheia pentru protecţia locuinţei lor: poliţa PAD, respectiv asigurarea facultativă. De asemenea, RoboCasa îi ajută, cu sfaturi practice, pe toţi cei care vor să îşi protejeze cât mai bine casele de diversele riscuri care le ameninţă constant.

În prima lună de la lansarea chatbot-ului, peste 1.200 de utilizatori au intrat în contact cu RoboCasa: cele mai multe solicitări de informaţii au vizat sfaturile de protecţie împotriva riscurilor care ameninţă locuinţele (35% din totalul interacţiunilor cu RoboCasa), urmate de întrebări privind asigurările facultative (34%), respectiv asigurări obligatorii (31%).

Sondaj: 1 român din 10 a făcut, în locuinţa sa, modificări care pot afecta structura de rezistenţă a clădirii

În cadrul campaniei s-a desfăşurat şi un sondaj dedicat proprietarilor de locuinţe, dar nu numai. Ca şi în anii anteriori, sondajul a păstrat componenta educativ-informativă, obiectivul principal fiind acela de a creşte gradul de conştientizare cu privire la riscurile care ameninţă orice locuinţă şi măsurile preventive şi de protecţie financiară indicate în cazul producerii unui risc.

Conform rezultatelor sondajului, 1 român din 10 a făcut, în locuinţa sa, modificări care pot afecta structura de rezistenţă. Când vine vorba de pregătirea pentru un potenţial dezastru, aflăm că mai puţin de jumătate au în casă o trusă de urgenţă în caz de cutremur, iar aproape 8 din 10 români nu au stabilit un loc de întâlnire cu familia, în cazul unui dezastru.

Întrebaţi dacă au luat măsuri speciale de prevenţie şi/sau combatere a unui incendiu, peste 60% dintre respondenţi au răspuns negativ. Doar 12% au declarat că au în casă atât detectoare de fum, cât şi stingător de incendiu, în timp ce aproape 15% au doar detectoare de fum, iar 12% au doar stingător de incendiu. Pe de altă parte, peste jumătate dintre participanţii la sondaj (52%) au declarat că scot din priză toate aparatele electrice atunci când pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce 36%, doar o parte dintre ele.

Furturile reprezintă un alt risc la care sunt expuse locuinţele românilor. Potrivit sondajului, 8 din 10 români nu au instalate sisteme de alarmă sau sisteme video pentru protecţia casei lor. De asemenea, dacă aproape 70% dintre respondenţi au declarat că închid complet toate geamurile atunci când pleacă de acasă, peste 28% dintre aceştia lasă geamuri deschise rabatat.

În ceea ce priveşte asigurarea locuinţei, întrebaţi care a fost motivul pentru care nu au încheiat o asigurare obligatorie de locuinţă, 29,7% dintre aceştia au declarat că nu îşi permit financiar, alţi 14,85% au citat, ca motiv, lipsa de încredere în faptul că vor primi despăgubirea, iar alţi 11,39% au declarat că nu consideră că această asigurare le este utilă.

40% dintre participanţii la sondaj au declarat că locuinţa în care stau nu are o asigurare facultativă şi, întrebaţi de ce au decis să nu încheie o astfel de poliţă, 27,78% dintre aceştia au declarat că este prea scumpă, 14,32% că nu au încredere în companiile de asigurări, iar 7,05% că nu au nevoie de ea, pentru că nu i se poate întâmpla nimic locuinţei lor.

Sondajul, la care au participat 1.151 de respondenţi, s-a desfăşurat online, în perioada 15 octombrie – 5 noiembrie 2018, prin intermediul portalului asigurarealocuintelor.ro. Dintre aceştia, 49% locuiesc la bloc, iar 51%, la casă. De asemenea, 63% locuiesc în mediul urban, iar 37%, în mediul rural.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului („Octombrie - Luna Asigurărilor de Locuinţe”).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: