Asigurări

Cele mai populare 10 personaje din Game of Thrones și șansele lor de a încheia o asigurare de viață la termen

Autor:Cristian SUCA
Miercuri, 22 Ianuarie 2020

A început timid în SUA, apoi a ajuns, aproape instant, în întreaga lume. Cele 73 de episoade, împărțite în 8 sezoane - cu un ultim episod difuzat în data de 19 mai, când mulți dintre cei care citesc aceste rânduri erau prezenți la cea de-a 22-a ediție FIAR -, au făcut și vor face mult timp de acum înainte ocolul întregii lumi. Vorbim, desigur, despre unul dintre cele mai îndrăgite sau detestate - pentru că nu este cale de mijloc -, seriale din ultimii mulți ani: Game of Thrones. Nu ne-am propus să vă convingem să urmăriți sau nu acest serial, ci să vă oferim o nouă perspectivă: asigurarea de viață, într-un serial în care Moartea joacă rolul principal.

*Atenție la eventuale spoilere.

**Analiza situaţiei celor 10 personaje de mai jos a fost realizată, pentru entrepreneur.com, de către Phil MURPHY - VP of Insurance, Ethos Life -, și a fost scrisă în plină desfășurare a serialului, în ultimul sezon.

***Pentru o mai bună integrare în atmosfera serialului, mai ales pentru fanii acestuia, unele cuvinte și sintagme au rămas în limba engleză.

Dacă ești fan Game of Thrones și, în imaginația ta, trăiești în Westeros, știi, cu siguranță, că iarna nu vine niciodată singură și că acel “Winter is coming”, repetat obsesiv pe parcursul celor 8 sezoane, te trimite în anticamera Iadului, acolo unde aștepți, cu sufletul la gură, să vezi dacă Haosul va fi noua ordine sau dacă omenirea rămâne agățată de o scânteie abia perceptibilă.

Moartea pândește la fiecare pas și, odată cu ea, White Walkers amenință Winterfell, Castle Black, King’s Landing și toate celelalte tărâmuri, iar locuitorii celor 7 regate trebuie să învețe, din propriile experiențe sau din experiențele altora, că există viață și după moarte, dar că, atunci când nu îți dă nimeni o mână de ajutor, e al naibii de greu să răzbești.

Ziua de mâine depinde, în primul rând, de ce (nu) ai făcut încă de ieri. Bunăoară, copilul tău ar putea fi, mâine, pe cai mari, dacă te-ai îngrijit de asta încă de ieri. Asta face și asigurarea de viață, îți pregătește terenul pentru mâine. Vezi asta la Ned Stark și Catelyn Stark. De fapt, mai mult nu o vezi, pentru că Ned și Catelyn și-au lăsat copiii fără ajutor, într-o luptă în care în joc nu este doar Winterfell, ci întreaga lume.

Da, lumea creată de George R.R. Martin este imaginară, dar acest lucru nu ne oprește să ne imaginam, la rândul nostru, ce s-ar întâmpla în cazul celor mai populare personaje ale serialului, dacă acestea ar aplica pentru o asigurare de viață? Cât de indicată este o astfel de asigurare în cazul lor? Care sunt riscurile care pot crește prima de asigurare? Cine - într-o lume în care Moartea își face apariția la o nuntă, invitând, în stânga și în dreapta, la un dans macabru -, rămâne beneficiar?

 1. CERSEI LANNISTER
  Vârstă estimativă: 43 de ani
  Ocupație: Queen & Protector of the Realm
  Beneficiari: Cel de-al patrulea copil (?), nenăscut încă, via Jaime
  Cei mai mulți beneficiari au cunoscut morți violente, dar, acum, Cersei este din nou însărcinată (sau, cel puțin, asta insinuează), iar nevoia de asigurare de viață este acută. Un Lannister își plătește întotdeauna datoriile, iar o asigurare de viață va acționa ca o formă de protecție financiară, care să îl ajute pe viitorul copil al lui Cersei să plătească datoriile regatului (presupunând că Cersei va trăi cel puțin cât să dea viață copilului). Prima de asigurare va fi, cu siguranță, una usturătoare, având în vedere profeția potrivit căreia, într-un final, Cersei va fi, la rândul ei, ucisă (mai ales că figurează și pe celebra listă a Aryei). Ea ar trebui să opteze pentru o asigurare de viață la termen, ceea ce înseamnă că, pentru o perioadă fixă de timp, va plăti o sumă fixă. Dacă, în perioada respectivă, Cersei pățește ceva, copilul ei va avea “aurul” necesar să prospere.
  Concluzie: Dacă ai datorii, copii, soție sau lași în urmă oameni dragi, care, după moartea ta, s-ar putea confrunta cu probleme financiare, ai nevoie de asigurare de viață.
   
 2. JAIME LANNISTER - “The Kingslayer”
  Vârstă estimativă: 43 de ani
  Ocupație: Lord Commander of the Kingsguard
  Beneficiari: Cel de-al patrulea copil (?), nenăscut încă, via Cersei
  Înainte să își piardă mâna, Jaime părea nemuritor. Acum, că este, mai degrabă, lipsit de apărare, cu o mentalitate de martir și cu un potențial copil pe drum, ar trebui să încheie o asigurare de viață la termen. Având în vedere istoricul bătăliilor, va avea de plătit o primă considerabilă, fiind expus unui risc mai mare decât înainte să își piardă mâna.
  Concluzie: Asigurarea de viață nu i se adresează doar celui care câștigă pâinea familiei. Ambii părinți oferă familiei un sprijin de neprețuit, iar o asigurare de viață la termen îți oferă siguranța că toți cei dragi ție sunt protejați din punct de vedere financiar.
   
 3. JON SNOW
  Vârstă estimativă: 22 de ani
  Ocupație: King of the North
  Beneficiari: Sansa, Bran, Arya
  Știm deja cu toții că Jon Snow nu știe nimic și, fără să stea pe gânduri, va plonja în cele mai periculoase situații. În condițiile în care, din câte se pare, are abilitatea de a învia (sau de a fi înviat), Jon ar beneficia de clauza Returnarea Primei, o clauză care returnează primele achitate, dacă asiguratul trăiește peste vârsta prevăzută în contractul de asigurare.
  Concluzie: Dacă mori în perioada de valabilitate a poliței de asigurare, banii ajung către beneficiarii aleși de tine. Dacă trăiești peste vârsta prevăzută de asigurarea la termen, polița expiră. Sau, în unele cazuri, în schimbul unei prime de asigurare de un anumit nivel, asiguratul își poate recupera în întregime primele plătite.
   
 4. TYRION LANNISTER
  Vârstă estimativă: 39 de ani
  Ocupație: Hand of the Queen of Dragons
  Beneficiari: -
  Riscul pe care îl prezintă Tyrion pentru o asigurare de viață nu ar fi acceptat de asigurători. Dintre toate personajele, Tyrion este, cel mai probabil, cel care ar fi prins conducând sub influența băuturilor alcoolice și, dacă rezultatele testelor de sânge nu îl împiedică să aplice pentru o asigurare de viață, o verificare a medicamentelor pe care le consumă în mod obișnuit cu siguranță o va face. Stilul de viață reprezintă un risc prea mare pentru o asigurare de viață (el este, totodată, și exemplul ideal care indică de ce trebuie să închei o asigurare de viață când ești perfect sănătos).
  Concluzie: Dacă nu stai prea bine cu sănătatea, șansele de a încheia o asigurare de viață sunt slabe, dar, dacă, până la urmă, reușești să închei o astfel de poliță, aceasta va avea un cost semnificativ. Este cât se poate de important să te gândești la o asigurare de viață când ești sănătos, pentru a economisi bani și pentru a putea încheia o astfel de poliță.
   
 5. ARYA STARK
  Vârstă estimativă: 18 ani
  Ocupație: Lord Commander of the Kingsguard
  Beneficiari: Sansa, Bran, Jon Snow
  O fată nu are un nume (A girl has no name), dar este unul dintre cele mai mortale personaje din film. Probabilitatea ca Arya să se afle (chiar și din proprie inițiativă) în situații periculoase este una foarte mare. Ar putea, cel mai probabil, să comită și o fraudă, iar cadavrul ei să nu fie găsit, ceea ce ar fi un adevărat coșmar pentru departamentul de daune. Cu toate acestea, nimeni nu poate să știe sigur aceste lucruri. De aceea, fiind tânără și sănătoasă, Arya ar putea opta pentru o asigurare de viață la termen. Să sperăm doar că asigurătorul ei se pricepe destul de bine la verificarea identității.
  Concluzie: Prima pe care o vei achita pentru asigurarea de viață depinde, în mare măsură, de factori precum vârstă, stare de sănătate, suma pe care vrei să o primească, după moartea ta, beneficiarii. Cel mai eficient din punct de vedere al costurilor este să asiguri protecția familiei tale când ești tânăr și perfect sănătos.
   
 6. Daenerys TARGARYEN
  Vârstă estimativă: 22 de ani
  Ocupație: Stormborn of the House Targaryen, First of Her Name, The Unburnt, Queen of the Andals, the Rhoynar and the First Men, Queen of Meereen, Khaleesi of the Great Grass Sea, Protector of the Realm, Breaker of Chains and Mother of Dragons
  Beneficiari: Cei doi dragoni (ambii, în viață)
  Se plimbă prin foc și călărește dragoni ca principal mod de transport, așa că, cel mai probabil, asigurarea ei ar avea o clauză de excludere a “aviației”, ceea ce ar însemna că, dacă Danerys își pierde viața în timp ce zboară pe un dragon (suntem siguri, însă, că acest lucru nu se va întâmpla), asigurarea ei de viață va fi anulată. Dacă privim imperiul lui Danerys ca pe un business, atunci Daenerys ar fi candidatul ideal pentru un tip de asigurare de viață care acoperă pierderile financiare suferite de o organizație după moartea unui lider cheie. Acest lucru contribuie la asigurarea continuității afacerii, element important pentru toți cei care văd o miză în succesul acesteia.
  Concluzie: Job-urile extrem de riscante, care te pot face oricând să îți pierzi viața, vor avea impact atât asupra posibilității de a încheia o asigurare de viață, cât și asupra costurilor.

   
 7. BRIENNE OF TARTH
  Vârstă estimativă: 39 de ani
  Ocupație: Warrior of House Tarth
  Beneficiari: Arya și Sansa (pentru că i-a promis lui Catelyn că va avea grijă de ele)
  Brienne este unul dintre cele mai apreciate personaje, așa că, cel mai probabil, va fi și unul dintre primele care vor muri. A demonstrat, de multe ori, că este unul dintre cei mai puternici războinici din Westeros și, în comparație cu alți tovarăși, expunerea sa la risc nu este atât de mare. Cu toate acestea, dacă vrea să încheie o asigurare de viață la termen, prima de asigurare nu va fi deloc una neînsemnată, dimpotrivă.
  Concluzie: Cu o asigurare de viață la termen, nu există restricții care să îți impună pe cine să numești ca beneficiar sau câți beneficiari să alegi.
   
 8. SANSA STARK
  Vârstă estimativă: 20 de ani
  Ocupație: Lady of Winterfell
  Beneficiari: Arya, Bran, Jon Snow
  Sansa s-a transformat într-o forță care trebuie luată în considerare și în celebrul tărâm de Nord. Atât fanii serialului în sine, cât și cei ai altor personaje din film au subestimat-o pe Sansa tot timpul (Ramsey Bolton a făcut acest lucru, probabil, înainte de a fi devorat de câinii săi). Deci, nu pariem împotriva Sansei acum. Este tânără, are grijă de ea însăși și nu are nici cea mai mică dorință de a-și înfrunta dușmanii în luptă. Are, astfel, toate șansele să încheie, la un preț mic, o asigurare de viață la termen, dacă ea consideră că este necesar să lase ceva în urmă pentru sora ei.
  Concluzie: Cei care, atunci când sunt tineri și perfect sănătoși, se hotărăsc să încheie o asigurare de viață la termen ar putea plăti, lunar, cea mai mică primă de asigurare pentru o poliță cu o sumă considerabilă. Celelalte tipuri de asigurări de viață sunt mai scumpe.
   
 9. SAM TARLY
  Vârstă estimativă: 25 de ani
  Ocupație: Maester-in-training
  Beneficiari: Gilly, micuțul Sam
  Sam are o familie căreia să-i poarte de grijă. De vreme ce nu este expus prea mult riscurilor, petrecându-și timpul în bibliotecă, este candidatul ideal pentru o asigurare de viață la termen accesibilă. Asigurarea de viață la termen este concepută pentru oameni ca Sam - cineva care are o familie sau pe cineva drag care depinde de el și, în eventualitatea unui eveniment tragic, vrea să aibă o plasă de siguranță.
  Concluzie: Asigurarea de viață la termen nu este o investiție. Natura simplă a poliței înseamnă că aceasta este bună doar pentru un singur lucru: oferă, în eventualitatea decesului tău, un sprijin financiar pentru cei dragi.   
 10. THE NIGHT KING

  Vârstă estimativă: Cine știe?! Miturile au mai mult de 8.000 de ani vechime, iar el a fost unul din “Primii oameni”.
  Ocupație: Leader of the White Walkers
  Beneficiari: -  The Night King nu are nevoie de asigurare de viață (chiar de ar avea, cum ar beneficia de pe urma ei toți tovarășii lui la fel de “vii” ca el?). Mai mult, Regele Nopții nu are puls, așa că nu ar putea trece un control medical.
  Concluzie: Nu ar trebui să închei o asigurare de viață, dacă nu ai nevoie de ea.

Într-o lume imaginară, asigurarea de viață pare alegerea potrivită pentru mai toate personajele. Într-o lume reală, însă, asigurarea de viață, într-una din diversele ei forme, nu pare, ci este alegerea potrivită, iar întruchiparea răului nu este nici imaginară și nici nu se ascunde, cum zicea Sartre, în ceilalți. Nu, întruchiparea răului suntem noi, pentru că noi suntem singurii care ne putem face rău. Azi și mâine. Nouă și copiilor noștri.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cele mai populare 10 personaje din Game of Thrones și șansele lor de a încheia o asigurare de viață la termen).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: