Asigurări

Piața asigurărilor în 2019 - Subscrierile au crescut cu 8%, iar daunele cu 14,5%

Autor:Andreea RADU
Vineri, 15 Mai 2020

2019 - Date Sintetice

Companiile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris, în anul 2019, prime brute în valoare de aproximativ 11 miliarde de lei (circa 2,3 mld. euro), în creștere cu peste 8% față de valoarea înregistrată în anul anterior. Din total, brokerii au intermediat peste 7,2 miliarde de lei (1,5 mld. euro), în creștere cu 12,9%.

Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 8,5% în anul 2019 comparativ cu anul precedent, în timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viață a înregistrat o creștere de 7,3%.

 

 

 

 

 

 

 

 


Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare - CASCO) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului – RCA și CRM), reprezintă aproximativ 72% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 57% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în anul 2019.

În același timp, s-a menținut tendința de consolidare a segmentului de asigurări de viață, care a înregistrat o apreciere de peste 7% față de anul precedent, iar volumul primelor brute subscrise se menține la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

Conform datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare în anul 2019, primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 256,6 milioane de lei, reprezentând aproximativ 2,3% din volumul total al primelor subscrise, în creștere cu circa 61% comparativ cu anul precedent (159,2 mil. lei).

Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în anul 2019 în baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul sucursalelor, un total al primelor brute subscrise de peste 887 milioane lei (7,5% din totalul primelor brute subscrise în România de societățile locale autorizate de ASF și de sucursalele asigurătorilor autorizați în alte state membre UE), în creştere cu 33% față de aceeași perioadă a anului anterior.

La finalul lunii decembrie 2019, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare se situa la un nivel de peste 17 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 7% față de sfârșitul anului 2018. Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, circa 55% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 45% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viață.

În anul 2019, a continuat îmbunătățirea indicatorilor de solvabilitate la nivelul agregat al pieței asigurărilor. La sfârșitul anului, o singură societate de asigurare nu îndeplinea cerințele necesarului de capital de solvabilitate (SCR) și cerințele minime de capital (MCR), compania deținând o cotă de piață scăzută și neavând expunere pe piața RCA. Ratele SCR și MCR calculate la nivelul pieței ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea totală a necesarului de capital au înregistrat valori supraunitare, în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Rata SCR la nivelul pieței s-a situat la un nivel de 1,78, iar rata MCR, la o valoare de 4,18.

La finalul lunii decembrie a anului 2019, atât valoarea activelor, cât și cea a obligațiilor societăților de asigurare (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au înregistrat modificări comparativ cu valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. Activele totale au crescut cu 8%, iar datoriile totale ale societăților de asigurare au crescut cu 7% în anul 2019, comparativ cu valoarea înregistrată în anul anterior. Excedentul activelor față de datorii a fost de 5,34 miliarde lei la 31.12.2019, în creștere cu 11% față de anul 2018.

În ceea ce privește distribuția geografică a subscrierilor, se observă că, atât în cazul asigurărilor generale, cât și al asigurărilor de viață, contractele cu valoarea cumulată cea mai importantă sunt realizate în București și Ilfov (42,34% pe non-life și 51,52% pe life), după care urmează, la o distanță semnificativă, regiunile Nord-Vest și Sud (în cazul asigurărilor generale), respectiv Nord-Vest și Centru (în cazul asigurărilor de viață). În cazul asigurărilor de viață, discrepanța între regiunea București și Ilfov și celelalte regiuni ale țării este mai pronunțată.

La 31 decembrie 2019, activau pe piața asigurărilor 28 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurări generale, 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață și 6 au practicat activitate compozită.

Liderii pieței

Piața asigurărilor din România rămâne caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În anul 2019, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 companii.

Per total piaţă, primul loc este în continuare ocupat de CITY Insurance, cu prime brute subscrise în valoare de circa 1,9 miliarde de lei (398 mil. EUR) şi o cotă de piaţă de 17,34%, fiind urmat de ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări – 1,36 miliarde de lei (circa 285,6 mil. EUR / 12,43%) şi OMNIASIG VIG – 1,3 miliarde de lei (circa 273.4 mil. EUR / 11,9%), potrivit calculelor făcute de XPRIMM Publications, în baza datelor transmise de ASF.

 

 

 

 

 


Astfel, primele 5 locuri din clasament au rămas neschimbate faţă de 2018, însă a doua jumătate a topului a suferit modificări: NN Asigurări de Viață a urcat o poziţie, până pe locul 6, în timp ce ASIROM VIG a coborât două poziţii, de pe 6, pe 8. Câte o poziţie au avansat şi GENERALI România (pe locul 7, de pe 8) şi UNIQA Asigurări (pe 9, de pe 10), iar BCR Asigurări de Viață a coborât o poziţie, pe locul 10.

La nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul anului 2019 a fost de 15.480.834, în creștere față de anul precedent cu 3%. Numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul anului 2019 pentru asigurările generale reprezintă peste 89% din totalul numărului de contracte, în creștere cu 4% comparativ cu numărul contractelor în vigoare la finalul anului 2018.

“În 2019, piața a avut o evoluție stabilă, în ton cu anii precedenți, cu indicatorii de solvabilitate și lichiditate în parametrii prevăzuți de legislația în vigoare”, a declarat Cristian ROȘU, Vicepreședinte, Sectorul Asigurări – Reasigurări, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară.

“Principala tendință este aceea de consolidare a segmentului asigurărilor de viață și de sănătate, ceea ce ne indică și o oarecare creștere a încrederii consumatorilor în astfel de produse. Acest tip de asigurare vizează un parteneriat pe termen lung între client și societatea de asigurare, iar un asemenea contract are la bază, în primul rând, încrederea între cele două părți”, a adăugat Vicepreședintele ASF.

 


Pentru anul 2020, în contextul crizei provocate de răspândirea noului coronavirus, industria se așteaptă să fie un an cu provocări, dar va depune toate eforturile necesare pentru a le depași.

Cristian ROȘU nu crede că piața din România va fi foarte afectată, per ansamblu, de situația generată de pandemia COVID-19, pentru că nu are un grad foarte mare de sofisticare a produselor. Iată și o parte bună a faptului că suntem încă o piață în dezvoltare, a adăugat el.

Odată cu ieşirea din pandemie, toate afacerile, inclusiv companiile de asigurări, se vor concentra pe revenirea la normal şi pe reconstruirea economiei. 2020 va fi un an cu provocări noi, iar felul în care vom reuşi să le depăşim, precum şi direcţia în care va merge piaţa până la finalul anului depind de eforturile depuse de fiecare dintre noi, a declarat Adrian MARIN, Preşedintele UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

PBS Asigurări generale

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurările generale, în anul 2019, a fost de 8,72 miliarde de lei (1,82 mld. EUR), în creştere cu aproximativ 8,5% faţă de 2018.

Primele 10 societăţi de asigurare care au subscris prime aferente asigurărilor generale au cumulat o valoare de 8,35 miliarde de lei (1,74 mld. EUR), ceea ce reprezintă circa 96% din totalul acestui segment de activitate.

Pe acest segment de asigurări, primele două locuri sunt neschimbate faţă de anul 2018 - CITY Insurance şi OMNIASIG VIG, însă pe locul trei a urcat, o poziţie, EUROINS România - cu prime brute subscrise în valoare de circa 1,28 miliarde de lei (267,8 mld. EUR), potrivit calculelor făcute de XPRIMM Publications, în baza datelor transmise de ASF, în timp ce ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări a coborât pe locul 4.

GROUPAMA Asigurări a rămas stabilă pe poziția a cincea, fiind urmată de GENERALI România (+1 loc), ASIROM VIG (-1 loc), UNIQA Asigurări (stabilă), PAID România (+1 loc) și GOTHAER Asigurări Reasigurări (-1 loc).

În anul 2019, ponderea principalelor trei clase este de circa 86% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale:

» A10, Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR), cu un volum al primelor brute subscrise de peste 3,98 miliarde de lei, reprezentând circa 46% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, în creștere cu 6,5% comparativ cu volumul înregistrat în anul 2018;

» A3, Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO), cu un volum al primelor brute subscrise de aproape 2,32 miliarde de lei, reprezentând 27% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, a înregistrat în anul 2019 o creștere cu circa 12% față de 2018;

» A8, Incendiu și calamități naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de aproape 1,17 miliarde de lei, reprezentând 13% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, cu o creștere de aproximativ 9,5% față de anul precedent.

PBS Asigurări de viață

Primele brute subscrise de către societățile de asigurări pentru activitatea de asigurări de viață au înregistrat, în anul 2019, o valoare de aproape 2,26 miliarde de lei (472 mld. EUR), în creștere cu 7,3% comparativ cu anul 2018.

De asemenea, s-a menținut și în anul 2019 gradul mare de concentrare, astfel că primele 2 societăți din punct de vedere al volumului primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață dețin o cotă de piață cumulată în valoare de 53%. Primele 10 societăți au deținut o pondere de 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate în valoare de aproape 2,2 miliarde de lei.

Pe segmentul asigurărilor de viaţă, conform raportului ASF, primele 4 locuri s-au menţinut ca în 2018 (NN Asigurări de Viață, BCR Asigurări de Viață VIG, BRD Asigurări de Viață și ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări), iar GENERALI România a urcat două poziţii, până pe locul 5. Și SIGNAL IDUNA a avansat două poziţii, ajungând pe locul 7. ERGO Asigurări de Viață a coborât 3 locuri, până pe 9. UNIQA și GRAWE au rămas stabile pe pozițiile 8, respectiv 10.

În clasamentul publicat de ASF, nu sunt incluse companiile care activează în baza dreptului de liberă circulaţie a serviciilor, precum AEGON România și METROPOLITAN Life.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dacă ar fi fost incluse și acestea, METROPOLITAN Life ar fi ocupat locul 3 în top, înregistrând subscrieri în valoare de 363,13 milioane de lei (76 mil. EUR), în creștere cu 19% față de anul 2018.

Rezultatele anului trecut sunt, pentru noi, în primul rând, un răspuns direct din partea consumatorului român, care arată că are nevoie și se preocupă de siguranța sa financiară și vrea să investească în protecția sa și a familiei. Pentru a face accesibile instrumentele de protecție financiară, investim continuu în operațiunile noastre și în portofoliul de produse, astfel încât acestea fie adaptate nevoilor reale de asigurare și riscurilor întâmpinate de clienții noștri, a declarat Carmina DRAGOMIR, CEO, METROPOLITAN Life.

Totodată, AEGON România a încheiat 2019 cu un volum total al primelor brute subscrise de circa 120 milioane lei (aproximativ 25 milioane euro), în creștere cu circa 25% față de 2018, peste valoarea estimată inițial. Astfel, dacă ar fi inclusă în topul ASF, ar fi pe locul șapte.

AEGON România a înregistrat o creștere de 25% a cifrelor de vânzare pentru principalele produse pe care le promovează prin intermediul partenerilor săi, în 2019 față de 2018. Potrivit calculelor interne ale AEGON România, precum și rezultatelor oficiale publicate de ASF recent, compania a înaintat două poziții, ajungând pe locul șapte în clasamentul celor mai importanți asigurători activi pe piața locală, au transmis oficialii companiei pentru revista PRIMM.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări de viață, cele mai mari ponderi le dețin următoarele clase:

» Clasa C1, Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare, ce reprezintă circa 63% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viață, a înregistrat, în anul 2019, o scădere cu aproximativ 5% față de anul anterior;

» Clasa C3, Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții, ce reprezintă 30% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viață, a înregistrat, în anul 2019, o creștere cu circa 33% față de anul 2018.

Valoarea daunelor a continuat crească în 2019

Indemnizaţiile brute plătite, inclusiv maturităţi şi răscumpărări, pentru asigurări generale şi de viaţă au însumat, în anul 2019, circa 6,82 miliarde de lei (1,43 mld. EUR), în creştere cu 14,5% faţă de anul precedent.

Conform raportului ASF, în anul 2019, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite (excluzând maturităţi şi răscumpărări parţiale şi totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 5,99 miliarde de lei, astfel:

- 5,76 miliarde de lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), înregistrând o creştere cu 17% faţă de anul 2018;

- 233,05 milioane de lei sunt sume plătite pentru indemnizaţii brute, aferente asigurărilor de viaţă, înregistrând o creştere cu circa 26% comparativ cu anul 2018.

Indemnizaţiilor brute aferente asigurărilor de viaţă li se adăugă maturităţi, răscumpărări parţiale şi totale, toate cumulate fiind în sumă de peste 824,86 milioane de lei, valoare în uşoară scădere comparativ cu cea înregistrată în anul 2018.

Daunele aferente portofoliilor de asigurări ale societăţilor cărora le-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care va efectua plăţi în limita plafonului de 450.000 lei per creditor de asigurare.

Indemnizaţii brute plătite aferente asigurărilor generale

Cumulat, indemnizaţiile brute plătite de 10 societăţi de asigurări au reprezentat 98% din totalul indemnizaţiilor plătite la nivelul segmentului de asigurări generale.

Potrivit calculelor realizate de XPRIMM Publications în baza cotelor de piaţă transmise de ASF, CITY Insurance a achitat cel mai mare volum de daune, respectiv circa 1,16 miliarde de lei, cu o cotă de piaţă de 20,12% din total despăgubiri. Aceasta este urmată de EUROINS, cu indemnizaţii de peste 882,6 milioane de lei (15,32% cota de piaţă), OMNIASIG VIG - 821,54 milioane de lei (14,26%), GROUPAMA - circa 767,4 milioane de lei (13,32%) şi ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări - circa 728,8 milioane de lei (12,65%).

Ponderi semnificative ale indemnizaţiilor brute plătite de societăţile de asigurare au fost înregistrate pe următoarele clase de asigurare (91% din total):

» Clasa A10, Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre - RCA - cu un volum al

indemnizaţiilor brute plătite de 3,19 miliarde de lei, reprezintă 55% din totalul IBP pentru asigurările generale şi au înregistrat o creştere cu aproximativ 14% faţă de anul precedent;

» Clasa A3, Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant - CASCO - cu un volum al indemnizaţiilor brute plătite de aproape 1,72 miliarde de lei, reprezintă 30% din totalul IBP pentru asigurările generale şi au înregistrat o creştere cu circa 20% faţă de anul anterior;

» Clasa A8, Incendiu şi calamităţi naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 - A7) cu un volum al indemnizaţiilor brute plătite de 369,72 milioane de lei, reprezintă aproximativ 6% din totalul IBP pentru asigurările generale şi au înregistrat o creştere cu 69% faţă de anul precedent.

» Indemnizaţiile brute plătite pentru celelalte clase reprezintă circa 9% din total plăți aferente asigurărilor generale, ceea ce în mărime absolută a însemnat un cuantum de 480,44 milioane de lei.

Indemnizaţiile brute, maturităţi şi răscumpărări aferente asigurărilor de viaţă

Indemnizaţiile brute, maturităţile şi răscumpărările plătite aferente asigurărilor de viaţă s-au situat, în anul 2019, la o valoare de circa 1,06 miliarde de lei, înregistrând o creştere cu circa 3% faţă de anul anterior. Cumulat, sumele brute plătite (indemnizaţii, maturităţi şi răscumpărări) de către 10 societăţi de asigurări au reprezentat 98% din totalul sumelor brute plătite la nivelul segmentului de asigurări de viaţă.

Pe acest segment, NN Asigurări de Viaţă a achitat cel mai mare volum de despăguburi, în valoare totală de peste 436 milioane de lei (41,22% cota de piaţă din total despăgubiri), potrivit calculelor făcute de XPRIMM Publications. Top 5 este completat de BCR Asigurări de Viaţă VIG - 184,7 milioane lei, ASIROM VIG - 109,7 milioane lei, EUROLIFE ERB Asigurări de Viaţă - circa 74,5 milioane lei şi ALLIANZ- ȚIRIAC - aproape 70 milioane lei.

În 2019, cele mai mari ponderi în indemnizaţiile brute plătite au fost deţinute de următoarele clase de asigurare:

» Clasa C3, Asigurări de viaţă şi anuităţi, legate de fonduri de investiţii, reprezintă aproximativ 48% din total plăți efectuate şi sunt în valoare de 510,73 milioane de lei;

» Clasa C1, Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, reprezintă circa 45% din total plăți efectuate şi sunt în valoare de 473,32 milioane de lei;

» Plăţile pentru celelalte clase au fost în cuantum de 73,86 milioane de lei şi au reprezentat 7% din total plăți aferente asigurărilor de viaţă.

Rata daunei și a cheltuielilor

Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale s-a situat, în anul 2019, la o valoare de 108,26%, în creştere comparativ cu indicatorul aferent anului 2018 ce înregistra o valoare de 102,28%.

Astfel, în anul 2019, se observă o creştere a ratei daunei combinate pentru asigurările auto, comparativ cu anul anterior.

Rata combinată a daunei pe clasa 10 - RCA şi CMR - a crescut, în 2019, până la 116,60%, faţă de 111,75% în 2018 şi 98,55% în 2017. Această majorare a fost susţinută atât de creşterea ratei daunei, cât şi a cheltuielilor, conform datelor ASF. Astfel, rata daunei a fost de 85,14% (faţă de 81,96% în urmă cu un an), în timp ce rata cheltuielilor de achiziţie şi administrare a fost de 31,46% (de la 29,79%).

“În anul 2019, rata combinată a daunei pentru clasa A10 - RCA şi CMR - a crescut comparativ cu anul 2018 atât la nivel cumulat, pe total piaţă, cât şi la nivel individual pentru aproximativ toate societăţile de asigurare. Toate societăţile dintre cele care practică şi RCA au înregistrat o rata combinată a daunei pentru clasa A10 peste nivelul de 100% la 31 decembrie 2019. 5 dintre cele 10 societăţi de asigurare care practică asigurări din clasa A10 au înregistrat rate combinate sub valoarea de 118%”, notează ASF în raportul anual.

Pe clasa A3 - CASCO - în medie, rata combinată a daunei a urcat la 122,11%, de la 111,37% în 2018 şi 107,15% în 2017. În acest caz, rata daunei a fost de 86,62% (faţă de 77,03% în 2018), iar rata cheltuielilor de achiziţie şi administrare a fost de 35,49% (de la 34,34%).

“Toate cele 14 societăţi de asigurare care practică asigurări CASCO au înregistrat, în anul 2019, o rată combinată a daunei mai mare de 100%. 7 dintre cele 14 societăţi deţin o rată combinată sub valoarea de 131%. Nivelul maxim al ratei combinate a daunei pentru clasa A3 l-a înregistrat o societate cu o rată de 203%”, potrivit ASF.

Totodată, pe clasa A8 - Incendiu şi calamităţi naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3-A7) -, rata combinată a daunei a ajuns, în 2019, la 72,51%, faţă de 62,30% în 2018.

Piața RCA - cifre cheie

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în anul 2019 a atins nivelul de aproximativ 3,78 miliarde de lei (791,5 mil. EUR), în creştere cu circa 5% faţă de anul precedent, conform raportului ASF. Pe parcursul anului trecut, prima medie a înregistrat o majorare de aproximativ 3%, în timp ce dauna medie a urcat cu 7%.

Exprimat în unităţi anuale (pentru a ţine seama de durata diferită a poliţelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 decembrie 2019 a fost de aproximativ 5,99 milioane, uşor în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelaşi timp, primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluţie descendentă începând cu anul 2016, anul 2019 marcând, însă, o revenire a acestora.

La finalul anului 2019, cele mai mari ponderi au fost deţinute de poliţele cu o valabilitate de 6 luni, respectiv 12 luni. Se remarcă, de altfel, o tendinţă ascendentă pentru poliţele de asigurare cu o valabilitate de o lună.

Din punct de vedere al structurii portofoliilor de clienţi, în anul 2019, ponderea contractelor încheiate cu persoane fizice la nivelul întregii pieţe s-a menţinut la nivelul de aproximativ 80%, restul fiind încheiate de persoane juridice.

TOP asiguratori RCA

În anul 2019, gradul de concentrare rămâne semnificativ pentru primii asigurători din top, astfel că primii 2 asigurători (CITY Insurance şi EUROINS) cumulau aproximativ 71% din portofoliul de asigurări RCA din România.

În ceea ce priveşte principalele schimbări în clasament faţă de anul 2018, OMNIASIG VIG a urcat două poziţii, în 2019, până pe locul 3, în timp ce ASIROM a coborât trei poziţii, până pe locul 6. De asemenea, GROUPAMA şi GRAWE au avansat câte o poziţie.

Prima medie vs. Dauna medie

Pe parcursul anului 2019, comparativ cu anul anterior, prima medie a înregistrat o creştere cu aproximativ 3% (la 631 lei), în timp ce dauna medie a crescut cu 7% (la 8.396 lei).

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2019 s-a diminuat comparativ cu anul precedent cu aproximativ 2%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 14%.

În total, asigurătorii RCA au achitat, în 2019, daune în valoare de 3,12 miliarde de lei, din care 2,52 miliarde de lei sunt daune materiale şi 600,46 milioane de lei sunt daune pentru vătămări corporale.

 

 

 

 

 

 


La 31 decembrie 2019, pe piaţa asigurărilor îşi desfăşurau activitatea următorii 9 asigurători autorizaţi de ASF pentru activităţi de asigurare RCA. Pe lângă aceştia, începând cu data de 3 martie 2017, compania Euro Insurances Dac practică servicii pentru clasa A10 (RCA+CMR) în baza libertăţii de prestare a serviciilor (FOS), iar la 31 decembrie 2019 aceasta avea subscrieri în valoare de 10,45 milioane lei. De asemenea, sucursala WATFORD Insurance Company Europe şi-a început activitatea pe piaţa RCA în trimestrul III 2018, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României (FOE), în anul 2019 înregistrând un nivel al primelor brute subscrise de 103,54 milioane lei.

Clauza de decontare directă

În anul 2019, asigurătorii RCA au încheiat un număr de 205.330 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 20,22 milioane de lei. Astfel, a rezultat o primă medie anualizată de 110 lei. La data de 31 decembrie 2019, erau în vigoare un număr de 181.758 clauze de decontare directă.

Totodată, în anul 2019, asigurătorii RCA au plătit un număr de 5.124 dosare de daună aferente clauzei de decontare directă, în valoare totală de 35,73 milioane de lei, rezultând o daună medie plătită per dosar de 6.973 lei. La finalul anului trecut, în soldul rezervei de daună avizată erau înregistrate 1.690 dosare de daună, în valoare estimată de 11,36 milioane de lei.

Asigurările de locuințe

Piaţa asigurărilor de locuinţe (obligatorii şi facultative) a consemnat o creştere a primelor brute subscrise de aproximativ 6% în 2019 faţă de anul precedent, iar despăgubirile au înregistrat o creştere de circa 47%.

Astfel, valoarea totală a primelor brute subscrise (obligatorii şi facultative) a fost de 529,83 milioane de lei în întreg anul 2019, faţă de 501,83 milioane de lei în urmă cu un an. Valoarea totală a despăgubirilor achitate de asigurătorii de locuinţe a crescut cu 47%, până la 98,81 milioane de lei, de la 67,23 milioane de lei în 2018. Numărul poliţelor în vigoare (obligatorii şi facultative) a fost, la sfârşitul anului 2019, de 3.260.224.

 

 

 

 

 


Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuinţe au înregistrat, pe parcursul anului 2019, o creştere de aproximativ 6% comparativ cu anul precedent, în timp ce indemnizaţiile brute plătite au fost în creştere cu circa 46%, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare a crescut cu 12%.

În acest caz, subscrierile au ajuns, în 2019, la 370,49 milioane de lei, de la 348,44 milioane de lei în anul precedent, iar daunele au însumat aproape 93,5 milioane de lei, faţă de 63,9 milioane de lei în 2018. La finalul anului 2019, numărul poliţelor în vigoare era de 1.528.259.

Asigurările obligatorii de locuinţe sunt reprezentate de rezultatele activităţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Conform prevederilor legale, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, menit să acopere trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 31 decembrie 2019, numărul de contracte în vigoare la sfârşitul perioadei de raportare s-a mărit cu circa 2% - la 1.731.965, primele brute subscrise au crescut cu aproximativ 4% - la peste 159,34 milioane de lei, în timp ce indemnizaţiile brute plătite au crescut cu 61% - la circa 5,35 milioane de lei.

Conform datelor publice, mai puţin de 20% din totalul locuinţelor sunt asigurate. Să nu uităm că România continuă să fie foarte vulnerabilă în fața dezastrelor naturale, care ar putea genera pagube de miliarde de euro şi ar destabiliza economia ţării. În aceste condiţii, 80% dintre proprietarii de locuinţe riscă să nu fie despăgubiţi pentru că nu şi-au asigurat locuinţele.

România este o ţară expusă la evenimente naturale. Să avem, într-o ţară atât de expusă, doar o locuinţă din cinci (19%) asigurată este, într-adevăr, o problemă strategică. Există zone mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, unde nici măcar o locuinţă din zece nu este asigurată, a declarat, la începutul acestui an, Nicoleta RADU, Director General, PAID România. Ea consideră că, într-o ţară în care oricând se poate întâmpla un eveniment catastrofal, ar trebui să fim ceva mai conştienţi, mai ales în contextul în care au avut loc mai multe evenimente în jurul României.

PAID România a anunţat, recent, strategia pentru următorii ani, care include o informare diversificată a populaţiei privind asigurările obligatorii de locuinţe şi o dublare a gradului de cuprindere în asigurare. Ne propunem ca, în 5 ani, să ajungem de la un grad de cuprindere de 20%, la 40% pe întreaga ţară, a afirmat Nicoleta RADU.

Asigurările de sănătate

 

 

 

 

 


Asigurările de sănătate au cumulat, la finalul anului 2019, prime brute subscrise în valoare de aproximativ 372 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 11,2% faţă de anul precedent. Din total:

» primele brute subscrise aferente asigurărilor generale sunt în sumă de 214 milioane lei, în scădere cu aproximativ 7% şi reprezentând circa 57% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări de sănătate;

» primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă sunt în sumă de 158 milioane lei, în creştere faţă de anul anterior cu circa 51%.

Numărul contractelor în vigoare la finalul anului 2019 la nivelul întregii pieţe a asigurărilor de sănătate se situa la 403.308, în creştere cu 10% faţă de numărul contractelor în vigoare la finalul lui 2018. Cele mai multe dintre contractele în vigoare (366.712, reprezentând peste 91% din numărul total de contracte) sunt încheiate pentru asigurări de sănătate asimilabile asigurărilor generale.

În 2019, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au raportat indemnizaţii brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 219,75 milioane lei (+37,5% faţă de 2018), astfel:

» 147 milioane lei sunt aferente contractelor de asigurări generale, înregistrând o majorare de aproximativ 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent;

» 73 milioane lei reprezintă sume plătite pentru indemnizaţii brute aferente asigurărilor de viaţă, înregistrând o creştere de circa 71% faţă de anul precedent.

Sucursalele: +33%

La 31 decembrie 2019, activau pe piața asigurărilor 13 sucursale, dintre care 10 au practicat activitate de asigurări generale și 3 au practicat activitate de asigurări de viață. Sucursalele au cumulat, la finalul anului trecut, prime brute subscrise în valoare de 887 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 33% față de anul precedent:

» primele brute subscrise aferente asigurărilor generale sunt în sumă de 423 milioane lei, în creștere față de anul precedent cu aproximativ 55%;

» primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață sunt în sumă de 464,3 milioane lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului anterior cu circa 17%.

De asemenea, sucursalele au raportat indemnizații brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de circa 252 milioane de lei, astfel:

» 122 milioane lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (49% din totalul IBP), înregistrând o reducere de aproximativ 74% față de anul anterior;

» 129 milioane lei reprezintă sume plătite pentru indemnizații brute (inclusiv maturități și răscumpărări), aferente asigurărilor de viață, înregistrând o creștere cu aproximativ 14% față de anul precedent.

Piața de Brokeraj

În urma centralizării raportărilor transmise de brokerii de asigurare şi/sau reasigurare, la data de 31 decembrie 2019 (date provizorii), se constată o creştere a valorii primelor intermediate/distribuite pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă, de 12,90%, de la 6,38 miliarde de lei, la 7,2 miliarde de lei (1,5 mld. EUR).

În anul 2019, a crescut atât volumul de prime intermediate pentru activitatea de asigurări generale (cu 13,35%), cât şi pentru segmentul asigurărilor de viaţă (cu 1,23%). Un alt aspect important de semnalat este că asigurările generale tind către 80% grad de intermediere, în timp ce asigurările de viaţă stagnează la circa 11%.

În anul 2019, companiile de brokeraj au intermediat/distribuit 65,60% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, în creştere față de 2018, când era de 62,90%.

Dorel DUȚĂ, Preşedintele UNSICAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanță în Asigurări din România, consideră că interesul consumatorilor de a cumpăra produse adaptate nevoilor lor de protecţie, dar şi serviciile suplimentare oferite de companiile de brokeraj, cum ar fi consultanță, asistență în caz de daună, se regăsesc printre motivele pentru care românii apelează la brokeri atunci când cumpără asigurări.

 

 

 

 

 

 


Acestora li se adaugă interesul din partea consumatorilor pentru consultanță specializată, pentru acces la o comparaţie a produselor existente pe piaţă, pentru obţinerea unui produs personalizat conform nevoilor proprii de protecţie, dar şi multe altele. Un alt motiv este reţeaua extinsă a brokerilor de asigurare în mediul rural şi/sau în oraşe cu sub 100.000 de locuitori, ceea ce facilitează accesul potenţialilor consumatori din aceste zone la produsele de asigurare, a mai spus Dorel DUȚĂ.

La rândul său, Antonio SOUVANNASOUCK, Preşedinte, PRBAR - Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, a subliniat că încrederea în consultanța oferită de către un broker unui client a crescut mult în ultimii 10 ani.

La sfârşitul anului 2019, figurau ca înregistrate în evidenţele Autorităţii de Supraveghere Financiară 298 de companii de brokeraj, din care: 287 societăţi active, 10 societăţi cu activitatea suspendată şi o societate cu activitatea interzisă temporar.

Primii 10 brokeri deţin o cotă de piaţă cumulată de 46,6%. SAFETY Broker este liderul pieţei de brokeraj și în 2019, cu prime intermediate în valoare de circa 527,8 milioane de lei (110,4 mil. EUR), conform calculelor realizate de XPRIMM Publications, în baza datelor transmise de ASF.

Acesta este urmat de MARSH Broker de Asigurare Reasigurare – 503,54 milioane de lei (105,4 mil. EUR), DESTINE Broker (+ o poziţie faţă de 2018) – 397,2 milioane de lei (83,1 mil. EUR), TRANSILVANIA Broker - circa 393,3 milioane de lei (82,3 mil. EUR) şi INTER Broker - 362,7 milioane de lei (75,9 mil. EUR).

În anul 2019, companiile de brokeraj au raportat venituri obținute din activitatea de intermediere/distribuție în asigurări în valoare de 1,26 miliarde de lei, în creștere cu 15,19% față anul 2018.

 

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Piața asigurărilor în 2019 - Subscrierile au crescut cu 8%, iar daunele cu 14,5%).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: