Asigurări

ASIGURĂRI, PANDEMIE, ECONOMIE - Prima conferinţă online a pieţei asigurărilor din România

Autor:Andreea RADU
Luni, 18 Mai 2020

În contextul creat de pandemia COVID-19, XPRIMM a organizat, pe 7 mai a.c., prima conferinţă online a pieţei asigurărilor din România, denumită "Asigurări, Pandemie, Economie - Soluţii inteligente născute de criză", în cadrul căreia au fost analizate soluţiile găsite de companii în această perioadă, impactul asupra industriei, şi nu numai.

Principalele teme abordate de vorbitori au fost: coronavirus - factorul schimbării în industria globală de asigurări; fotografie la minut - industria romanescă de asigurări după două luni de pandemie; perspective - cum va arăta peisajul economic românesc după pandemie; lecţii şi beneficii extrase de asiguratori în urma confruntării cu pandemia.

O imagine de ansamblu asupra situaţiei din Europa a fost dată de cei doi vorbitori internaţionali: Nicolas JEANMART, Head of Personal and General Insurance, Insurance Europe, şi Gorazd CIBEJ, Director, AZN - Slovenian Supervisory Authority, Regional Coordinator, IAIS.

„Ca urmare a situaţiei generate de COVID-19, companiile de asigurare au avut de înfruntat condiţii extreme de piaţă în care să încerce să îşi continue activitatea. Una dintre principalele lor preocupări a fost reprezentată de măsurile luate pentru a-şi proteja atât angajaţii, cât şi clienţii”, a afirmat Gorazd CIBEJ, precizând că noul coronavirus a afectat activităţile din toate sectoarele financiare şi economice. Conform acestuia, asigurătorii de pe segmentul asigurărilor de viaţă s-au numărat printre companiile cele mai afectate de criza COVID-19.

La rândul său, Nicolas JEANMART a subliniat că este o perioadă care aduce provocări pentru toată lumea şi că este dificil să ne dăm seama, în acest moment, care sunt consecinţele pe termen lung ale situaţiei actuale. „În pofida provocărilor aduse de pandemia COVID-19, sistemul de asigurări din UE a rămas unul puternic. Companiile au continuat să activeze la nivelul întregii Europe, oferindu-şi serviciile fără probleme”, a adăugat oficialul Insurance Europe.

„Ne aşteptam la o accelerare în ceea ce priveşte digitalizarea. Presupunem că din ce în ce mai mulţi oameni vor dori să lucreze de acasă şi estimăm că va exista o creştere a activităţilor online. Cu siguranţă, COVID-19 aduce schimbări majore la nivel social, iar multe dintre efectele sale se vor vedea în timp”, a mai spus Nicolas JEANMART.

Şi în România, industria de asigurări a investit în accelerarea digitalizării. „Pe măsură ce pandemia de COVID-19 a evoluat, mai mulţi oameni care au migrat spre comerţul electronic, precum şi serviciile accesate electronic. Şi în asigurări, companiile au recomandat clienţilor să utilizeze cât de mult posibil serviciile online, atât pentru achiziţie, cât şi pentru constatarea daunelor”, a declarat Adrian MARIN, Preşedintele UNSAR.

Potrivit acestuia, industria de asigurări s-a mobilizat într-un timp record în această perioadă. „Ne-am concentrat asupra 3 piloni în acţiunile noastre - sprijin pentru clienţi, grijă pentru angajaţi şi implicare în comunitate. În relaţia cu clienţii, am diversificat şi îmbunătăţit soluţiile digitale pentru achiziţia de asigurări, dar şi pentru autoconstatarea daunelor. Mai multe companii de asigurări şi-au diversificat şi extins acoperirea pentru a prelua, în mod excepţional, riscul generat de pandemie”, a precizat Adrian MARIN. „În relaţia cu angajaţii, a fost implementată telemunca oriunde a fost posibil, iar companiile de asigurări au oferit training-uri şi webinarii pentru bunăstarea fizică şi mentală a angajaţilor. Nu în cele din urmă, la nivelul implicării în comunitate, companiile au donat, până acum, peste o jumătate de milion de euro pentru susţinerea liniei întâi de răspuns în lupta împotriva COVID-19”, a adăugat el.

Preşedintele UNSAR estimează că piaţa va avea de gestionat o scădere double digit, per ansamblu, în ceea ce priveşte nivelul primelor brute subscrise în acest an. Alţi specialişti, precum Dorel DUTA, Preşedintele UNSICAR, speră ca reducerea subscrierilor să fie mai mică de 10%. El a mai spus că această perioadă de pandemie a consolidat rolul brokerului în situaţii de criză.

Şi Antonio SOUVANNASOUCK, Preşedintele PRBAR, a remarcat faptul că brokerii s-au adaptat foarte repede în această perioadă, o parte dintre ei lucrând de acasă, dar fără a exista lipsuri în comunicarea cu clienţii. „Referitor la viitor, simt că această criză financiară ne va afecta mai mult decât cea din 2008, va fi mai complexă, dar sunt convins că vom găsi soluţii pentru a continua dezvoltarea pieţei, de a diminua descreşterea şi de a reuşi chiar să facem new business”, a mai spus el. Acesta a mai atras atenţia asupra faptului că, în această perioadă dificilă, este mai grea dezvoltarea de portofoliu nou de asigurări, în condiţiile în care „este foarte greu să faci virtual transmiterea de încredere”.

Cristian FUGACIU, CEO, MARSH România, este de părere că România are avantajul că penetrarea asigurărilor nu este atât de mare comparativ cu situaţia din Vest, considerând că nici scăderea subscrierilor nu va fi atât de mare, în special în zona de asigurări corporate. În acelaşi timp, Mihai TECAU, Preşedinte Directorat, OMNIASIG VIG, crede că repornirea pe zona de retail va fi puţin mai greoaie, dar are încredere că soluţiile probate în această perioadă foarte scurtă vor avea efecte.

Aceasta a fost prima conferinţă din întreaga serie de evenimente online ce vor fi organizate de XPRIMM. Aşadar, urmează să se desfăşoare, pe 20 mai, tot de la distanţă, o nouă conferinţă dedicată daunelor auto, domeniu în care industria de asigurări a inovat în perioada pandemiei.

Citiţi pe 1asig.ro principalele declaraţii din cadrul conferinţei!
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (ASIGURĂRI, PANDEMIE, ECONOMIE - Prima conferinţă online a pieţei asigurărilor din România).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: