Asigurări

FGA - 5 ani de volatilitate în piață: 900 de milioane de lei despăgubiri, peste 100.000 de cereri de plată primite

Marti, 19 Ianuarie 2021
În ultimii 5 ani, piața autohtonă a asigurărilor a fost tulburată de falimentele asigurătorilor Astra Asigurări, Carpatica Asig, Forte Asigurări și Certasig. În urma lor au rămas aproape 89 mii de dosare de daună nesoluționate, la care se adaugă cele 58 mii de dosare deschise de către Fondul de garantare a asiguraților (FGA), dar și o criză semnificativă de imagine pentru piața de asigurări și una financiară pentru creditorii care așteptau să fie despăgubiți de asigurătorii falimentari.Fondul de garantare a asiguraților a contribuit, în bună măsură, la aplanarea acestei crize, în calitate de schemă de garantare care acționează în piața românească a asigurărilor.

FGA, participant activ la consolidarea pieței asigurărilor din România

Falimentele unor societăți de asigurări precum Astra Asigurări, Carpatica Asig ori Forte Asigurări au costat FGA aproape 900 de milioane de lei, sumă la care se ridică valoarea despăgubirilor achitate până în prezent de Fond.

După retragerea autorizațiilor de funcționare și declanșarea procedurilor de faliment, creditorii de asigurare ai societăților în cauză au putut depune cereri de deschidere a dosarelor de daună dar și cereri de plată, conform legii, la FGA, instituție înființată special cu misiunea de a proteja creditorii de asigurări prin plata indemnizațiilor și/sau a despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare.

Fondul de garantare a asiguraților a sărbătorit anul acesta 5 ani de când s-a constituit ca persoană juridică de drept public, 5 ani de contribuție susținută la menținerea stabilității pe piața asigurărilor.

Protejarea creditorilor de asigurări, pe primul plan

Doar în cazul Astra Asigurări, FGA a primit 66.762 de cereri de plată. Până în prezent, FGA a acordat creditorilor de asigurări ai Astra Asigurări despăgubiri sau restituiri primă în sumă 460,3 milioane lei.

În cazul Carpatica Asig, al doilea faliment de amploare trăit de români în ultimii 5 ani, FGA a recepționat 36.503 cereri de plată. Creditorii Carpatica Asig au primit de la FGA sume pentru despăgubiri sau restituiri de primă în valoare de 429,2 milioane lei.

Ieșirea din piață a societății Forte Asigurări a adus la FGA 1.373 cereri de plată, pentru această societate. Până în prezent, FGA a achitat 8,4 milioane lei pentru păgubiții Forte Asigurări.

Dacă în cazul Lig Insurance, falimentul a fost anulat de instanță, în cazul Certasig, procedura de faliment este în desfășurare. FGA este pregătit să-și îndeplinească atribuțiile legale și în cazul acestei societăți.

Falimentele, schimbările legislative, presiunea păgubiților: testul de rezistență al Fondului

Cei 5 ani de falimente în asigurări nu au însemnat doar munca de soluționare a celor peste 100 mii de cereri de plată primite. Pentru FGA, această perioadă a însemnat și creșterea gradului de profesionalizare a angajaților, dezvoltarea sistemelor informatice precum și a întregii arhitecturi de lucru, astfel încât fie că vorbim de faliment sau rezoluție, instituția să-și poată îndeplini funcțiile dobândite prin lege.

De altfel, experiența și profesionalismul de care FGA a dat dovadă de-a lungul anilor au fost salutate și în cadrul Forumului Internațional al Schemelor de Garantare (IFIGS) – entitate cu expertiză vastă în domeniul schemelor de garantare – FGA servind 2 mandate consecutive de Vice Chair în cadrul Comitetului Executiv al IFIGS.

FGA își va concentra activitatea în anii următori pe asigurarea sustenabilității obiectivelor strategice și pe finalizarea activităților demarate în anii anteriori, eforturi menite să conducă la creșterea credibilității FGA în fața consumatorilor din asigurări drept instituție națională competentă, responsabilă și profesionistă.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (FGA - 5 ani de volatilitate în piață: 900 de milioane de lei despăgubiri, peste 100.000 de cereri de plată primite).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: