Eveniment Internaţional
Asigurarea riscurilor de catastrofă - Un deziderat în Caucaz
Autor:Oleg DORONCEANU
Carl PERRY, BLUE SCOPE Steel International, Marea Britanie
Habib OJAGOV, Preşedinte, FOVGAL, Azerbaidjan
Samir MEHDIYEV, WHO, National Professional Officer on Disaster
Abdurahim MUHIDOV, Coordonator Regional, UNISDR
Cristina IGNAT, Deputy General Manager, STELLAR Re, România
Marco KEINER, Director, UNECE, Environment, Housing and Land Management Division
Sobit NEGMATULLAEV, Director, Geo Physical Servey, Tajikistan
Arthur KANONIER, Universitatea Tehnică din Viena, Austria
Graham SAUNDERS, Director, Crucea Roşie
Edmundo WERNA, ILO, Elveţia
Elkhan ASADOV, Director Adjunct Agenţia de Reglementare în Construcţii, Azerbaidjan
Grigol KAKAURIDZE Director, Ministerul Economiei, Georgia
Zhanybek MAMATOV, Universitatea de Construcţii, Kirghistan
Pande LAZAREVSKI, Vicepreşedinte, Agenţia Europeană pentru Reducerea Riscurilor de Catastrofă, Macedonia
Sarah K. MACK, Preşedinte, TIERRA Resources LLC, SUA
Adriana PANCIU, CEO, Media XPRIMM, şi Cristina IGNAT, Deputy General Manager STELLAR Re, România

Regiunea Asiei Centrale şi a Caucazului este printre cele mai expuse din lume la riscurile de catastrofe naturale, aceste fenomene provocând în ultimele decenii  mii de victime şi daune materiale considerabile. Prevenţia şi reconstrucţia post-dezastru constituie încă un deziderat în aceste zone, context în care instituţiile internaţionale, de comun acord cu autorităţile şi asiguratorii locali se implică tot mai activ în elaborarea unor soluţii pentru gestionarea acestor riscuri.


Catastrofele naturale afectează un număr important de ţări de pe continentul european şi asiatic, începând cu Europa de Sud-Est şi până în Asia Centrală şi Caucaz. Fiecare ţară se confruntă cu anumite riscuri specifice zonei, funcţie de poziţionare şi structura geologică. Deşi există anumite particularităţi comune ale acestor ţări, se impune necesitatea elaborării unor soluţii distincte adaptate realităţilor locale. Astfel, schimbul de experienţă şi implicarea tuturor jucătorilor în domeniu este esenţială în acest moment, în condiţiile în care puţine guverne  au elaborate strategii de gestionare a riscurilor de catastrofă.
Pornind de la aceste realităţi, Comisia Economică a ONU, în parteneriat cu autorităţile din Azerbaidjan, au organizat, la Baku, în perioada 16-17 noiembrie a.c., Forumul Internaţional dedicat Riscurilor de Catastrofă şi Securităţii în Construcţii.
Scopul evenimentului la care au participat peste 70 de specialişti din Europa Centrală şi de Est, Asia Centrală şi Caucaz, cât şi înalţi oficiali ai instituţiilor europene a fost de a realiza o conexiune între întărirea capacităţii de pregătire a statelor împotriva riscurilor de catastrofă şi dezvoltarea securităţii în construcţia locuinţelor. În cadrul evenimentului au fost prezentate numeroase studii caz care au vizat stadiul de pregătire a ţărilor legat de gestiunea riscurilor de catastrofă, precum şi politicile concrete de implementare a acestora. Revista PRIMM Asigurări&Pensii a fost reprezentată la eveniment de către Adriana PANCIU, CEO, şi Oleg DORONCEANU, International Markets Coordinator, iar industria românească de profil de către Cristina IGNAT, Deputy General Manager, STELLAR Re România.

Jumătate dintre rezidenţii capitalelor din Asia Centrală locuiesc în case nesigure


După 70 de ani de influenţă economică, politică şi socială din partea Moscovei, ţările din Asia Centrală şi Caucaz parcurg o perioadă de tranziţie în care încearcă implementarea unor reforme pentru accelerarea creşterii economice. Rezervele de petrol şi gaze naturale le asigură un punct de start în acest sens, însă este cale lungă până când aceste strategii îşi vor arăta eficienţa. Vorbind de expunerea la riscurile de catastrofă, în multe dintre aceste ţări există o adevărată „prăpastie” între reglementările actuale legate de gestionarea acestor riscuri şi punerea lor în practică.
În acest context, este necesară consolidarea eforturilor tuturor părţilor implicate - autorităţi publice, asigurători, foruri internaţionale - pentru activităţi de prevenţie şi de gestiune a riscurilor de catastrofă, a precizat Elkhan ASADOV, Director Adjunct în cadrul Agenţiei de Control în Construcţii din Azerbaidjan, în deschiderea lucrărilor conferinţei.
Ţările din Asia Centrală (Kazakhstan, Kirghistan, Tajikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan), dar şi cele din regiunea Caucazului (Azerbaidjan, Armenia, Georgia) sunt printre cele mai expuse din lume la riscul de cutremur (pierderile economice urmare a seismelor, începând cu anul 1966, se ridică la peste 4 miliarde USD), dar şi la inundaţii şi alunecări de teren, având dificultăţi serioase în gestionarea consecinţelor unui astfel de eveniment. De altfel, două treimi din populaţia Asiei Centrale este concentrată în partea de Sud, unde activitatea seismică este dublă faţă de California, recunoscută pentru frecvenţa evenimentelor catastrofale.
Mai mult, majoritatea caselor construite în mediul rural nu au autorizaţie de construcţie, iar materialele folosite nu corespund cerinţelor stipulate prin regulamentele în vigoare, ceea ce le face deosebit de vulnerabile la riscurile de catastrofă. Astfel, o adaptare a legislaţiei în construcţii din partea guvernelor este un prim pas în creşterea sustenabilităţii pentru întreaga regiune.
Peste 50 milioane de locuitori din 15 ţări din regiune locuiesc în case nesigure care sunt expuse în mod deosebit riscurilor de catastrofă, a precizat Marco KEINER, Director în cadrul UNECE (United Nations Commission for Europe). În acelaşi context, „evenimente precum cutremure, uragane şi inundaţii produc pierderi importante de vieţi omeneşti şi costuri economice enorme. Pentru evitarea acestora trebuie să dezvoltăm instrumente specifice în zonă pentru prevenirea dezastrelor care să includă sisteme de securitate în construcţia locuinţelor şi a clădirilor”, a adăugat acesta.
Totodată, este esenţială dezvoltarea unor standarde şi reglementări eficiente care vor asigura un cadru instituţional adecvat pentru prevenţie şi gestiunea riscurilor de catastrofă în Azerbaidjan şi zonele expuse, a adăugat Elkhan ASADOV.

Cutremurul – cel mai pregnant risc în Asia Mijlocie şi Caucaz

Probabilitatea unui cutremur devastator în ţările din regiune este de peste 40% în următorii 20 de ani, apreciază Graham SAUNDERS, Director Departament Regularizări Daune, International Federation of Red Cross.
Fără îndoială, vulnerabilitatea clădirilor din această regiune a fost conştientizată doar după evenimentele recente din imediata apropiere. Astfel, în 1988 un cutremur devastator din Armenia a dus la prăbuşirea a 95% din locuinţe, celelalte fiind afectate în proporţie de 75%. De asemenea, un alt cutremur în insula Sakhalin a determinat distrugerea majorităţii locuinţelor din oraşul Neftegorsk, celelalte tipuri de clădiri fiind afectate într-o proporţie mai mică.
Nu în ultimul rând, în ultimul secol majoritatea zonelor de pe lângă capitalele ţărilor din Asia Centrală au fost puternic afectate de cutremure, iar unele oraşe au fost distruse în totalitate, precum Ashgabad, în 1948, şi Alma-Ata, în 1887 şi 1910.
Odată conştientizat riscul, abilitatea de a gestiona situaţia s-a redus simţitor. Destrămarea Uniunii Sovietice a făcut ca responsabilitatea pentru gestionarea urmărilor dezastrelor naturale să treacă în sarcina autorităţilor locale, care nu au experienţa necesară în domeniu, nu dispun de o forţă militară capabilă să administreze efectele unui cutremur şi, mai mult decât atât, printre milioanele de persoane care au emigrat din această regiune se regăsesc cei mai experimentaţi ingineri şi oameni de ştiinţă, cei care au rămas fiind dispersaţi în multele republici nou create. Drept urmare, experţii estimează o rată a mortalităţii în mediul urban cuprinsă între 0,5% 20% în cazul unui cutremur devastator. De asemenea, putem să ne aşteptăm ca peste jumătate din locuinţele regiunii menţionate să se prăbuşească în cazul unui cutremur, a menţionat Azad AMRAHOV, Director Adjunct al Institutului de Cercetare Ştiinţifică din Azerbaidjan.

Asigurările de locuinţe, încă un deziderat

Acoperirea riscurilor de catastrofă prin asigurare ar fi un pas important în reducerea efectelor post-dezastru. Însă, doar 1% dintre locuinţele persoanelor fizice şi proprietăţile persoanelor juridice din regiunea Asiei Centrale şi Caucaz au o asigurare împotriva riscurilor de catastrofă, în pofida expunerii mari la aceste evenimente, se arată în prezentarea Cristinei IGNAT, Deputy General Director, STELLAR Re, susţinută în cadrul evenimentului. Potrivit oficialului citat, cele mai frecvente riscuri de catastrofă în regiune sunt: cutremur, inundaţii, alunecări de teren, avalanşe şi furtuni.
Motivele principale pentru gradul scăzut de penetrare a asigurărilor în această zonă sunt:
•    nivelul scăzut de dezvoltare a industriei de asigurări;
•    lipsa unor produse care să ofere protecţie exclusiv pentru riscurile de catastrofă;
•    peste 90% dintre poliţele de asigurare pe segmentul de property includ şi riscurile de catastrofă, preţul final fiind însă mai puţin accesibil (circa 100 USD);
•    diminuarea subscrierilor cauzată de criza economică;
•    lipsa de încredere a populaţiei în produsele de asigurare (circa 30-40%);
•    lipsa de informare a populaţiei vizavi de protecţia prin asigurare (un procent de 15-20% din populaţie nu a auzit în general de produsele de asigurare).
Alături de acestea, „putem menţiona lipsa experienţei societăţilor de asigurare locale în domeniul managementul de risc, cât şi capacitatea de reasigurare insuficientă”, a adăugat Cristina IGNAT.

Programul Român de Asigurare la Catastrofă, un posibil model

Una dintre soluţiile viabile în sensul reducerii efectelor riscurilor de catastrofă este cea a înfiinţării unui Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale după modelul celui românesc, care este o soluţie eficientă şi ar aduce beneficii atât clienţilor, cât şi autorităţilor.
Informaţiile legate de schema Pool-ului Românesc de Asigurare Împotriva Dezastrelor au fost distribuite în cadrul evenimentului de către reprezentanţii publicaţiilor PRIMM, sub forma unui amplu material dedicat asigurării riscurilor de catastrofă în România, realizat cu sprijinul PAID. Această sinteză a oferit detalii referitoare atât în ceea ce priveşte avantajele unui Pool de asigurare a riscurilor de catastrofă, cât şi referitor la problemele cu care s-a confruntat industria românească de profil în implementarea schemei de asigurare.
În acelaşi sens, recomandarea ar fi constituirea unui Pool de Asigurare la nivel regional, bazat pe introducerea obligativităţii acestor asigurări adaptate la expunerea de risc specifică fiecărei ţări. „Măsurile preventive care se impun în acest sens ar trebui să urmărească realizarea unor campanii de promovare în rândul publicului larg, implicarea asigurătorilor locali în parteneriat cu autorităţile, cât şi măsuri eficiente de reglementare în domeniu”, a concluzionat reprezentantul STELLAR Re.

Paşii de urmat…

Participanţii la eveniment au pus în discuţie şi au prezentat diverse politici şi mecanisme pentru elaborarea unor măsuri de prevenţie în regiune, bazate pe o serie de studii de caz concrete, printre care şi utilizarea unor tehnici speciale de construcţie a caselor folosind materialele disponibile la nivel local.
Trebuie să ţinem cont de acestea în momentul construcţiei de locuinţe, şcoli, spitale şi universităţi; nu în ultimul rând, anumite ghiduri de profil ar trebui să se regăsească şi în programele de studiu în şcoli şi facultăţi, a menţionat Abdurahim MUHIDOV, Coordonator Regional, UNISDR (International Strategy for Disaster Risk Reduction). Astfel, investiţiile în aceste programe vor duce la diminuarea efectelor riscurilor de catastrofă şi implicit la scăderea costurilor. De asemenea, trebuie să acordăm o mai mare atenţie studiului riscurilor la care suntem expuşi şi factorilor de influenţă, pentru că 1 USD cheltuit pentru preîntâmpinare va aduce un câştig de 25 USD ulterior, a apreciat Habib OJAGOV, reprezentantul Consiliului European în Azerbaidjan.
O rezoluţie a evenimentului a reliefat mai multe acţiuni care se impun în direcţia prevenţiei şi gestionarii riscurilor de catastrofă, care cuprind şi măsurile vizate în perioada imediat următoare, printre care:
•    asigurarea unei coordonări eficiente în direcţia reducerii riscurilor la nivel naţional;
•    întărirea capacităţii instituţionale a statelor de a gestiona activităţile de prevenţie;
•    implicarea autorităţilor locale în implementarea planurilor de reducere a efectelor evenimentelor catastrofice;
•    revizuirea legislaţiei în vigoare prin introducerea unor noi coduri specifice în domeniu;
•    acordarea unei atenţii  sporite reconstrucţiei şi consolidării locuinţelor.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurarea riscurilor de catastrofă - Un deziderat în Caucaz ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Alexandra SMEDOIU: Economisirea inseamna responsabilitate fata de noi si generatiile viitoare

Alexandra SMEDOIU - Vicepresedinte CFA Society Romania si Partener Deloitte
Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!