Asigurări
9 luni 2016 - Piața crește cu două cifre, susținută de RCA
Autor:Andreea RADU, Vlad BOLDIJAR
Marti, 31 Ianuarie 2017

În primele nouă luni ale anului 2016, primele brute subscrise (PBS) pe piața asigurărilor din România au înregistrat valoarea de 6,88 miliarde lei (circa 1,53 miliarde euro), în creștere cu 12% față de perioada similară a anului trecut, se arată în raportul publicat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară.

"Creșterea pieței din această perioadă a fost determinată de dinamica ascendentă a segmentului asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 14% față de primele nouă luni ale anului precedent, fiind susținuta și de o evoluție pozitivă a asigurărilor de viață (2%). În acest segment se constată o orientare mai pronunțată către produsele de asigurare tradiționale de viață și către asigurările de sănătate (plus 36%), care a compensat scăderea volumului subscrierilor pentru asigurări de viață legate de fonduri de investiții", precizează ASF.

Cumulat, valoarea primelor brute subscrise de către societățile de asigurări și de cele 11 sucursale active în baza „pașaportului european”, doar pe teritoriul României, a fost de 7,28 miliarde lei, în creștere cu 14% comparativ cu primele nouă luni ale anului precedent (6,38 miliarde lei), în vreme ce valoarea PBS pe teritoriul altor state a înregistrat o scădere cu 54% (0,1 miliarde lei) comparativ cu ianuarie-septembrie 2015 (0,22 miliarde lei).

Totodată, asigurările auto (CASCO și RCA, însumate), reprezintă 75% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor generale, respectiv 60% din total PBS de societățile de asigurări și de sucursale în primele nouă luni ale anului 2016, arată ASF.

De altfel, subscrierile aferente celor două clase de asigurări generale menționate s-au majorat în special cele pentru clasa A10 – RCA, care au înregistrat un avans de aproximativ 34% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, ”cea mai mare creștere față de aceeași perioadă a anului precedent au înregistrat-o asigurările de sănătate”, precizează ASF.

Aproximativ 34% din primele brute subscrise în primele nouă luni ale anului 2016 pe segmentul asigurărilor generale au fost cedate în reasigurare (3,72 miliarde lei). ”Nivelul este cel mai ridicat din ultimii 5 ani și totodată în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015 când se ridica doar la aproximativ 31%”.

În cazul asigurărilor de viață, același indicator a fost de sub 4%: ”Datorită faptului că primele de asigurare sunt în general anticipate iar despăgubirile în caz de producerea evenimentului asigurat fixate prin contract pentru fiecare eveniment, deci mai predictibile, societățile de asigurări de viață nu apelează la fel de frecvent la cedarea în reasigurare ca cele de asigurări generale”.

La 30 septembrie 2016, activau pe piața asigurărilor 32 societăți de asigurare, dintre care 18 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață (AV) și 7 au practicat activitate compozită.
 

Harta asigurărilor: Regiunea București - Ilfov deține circa 40% din piață

Aproape 40% din valoarea primelor brute subscrise de companiile de asigurări din România pe segmentul asigurărilor generale, în primele nouă luni din 2016, au fost realizate în regiunea București - Ilfov, arată datele publicate de ASF: "În ceea ce privește distribuția geografică a subscrierilor, se observă că atât în cazul asigurărilor generale cât și al asigurărilor de viață, contractele cu valoarea cumulată cea mai importantă sunt realizate în București și Ilfov, după care urmează la o distanță semnificativă regiunile Nord-Vest, Sud și Centru".

Astfel, distribuția primelor brute subscrise pentru asigurările generale în cele 8 regiuni de dezvoltare din România este următoarea:

 • București și Ilfov - 38,82%
 • Nord-Vest - 11,92%
 • Centru - 9,78%
 • Sud - 9,90%
 • Sud-Est - 8,85%
 • Nord-Est - 8,57%
 • Vest - 6,97%
 • Sud-Vest - 5,19%

În cazul asigurărilor de viață, discrepanța între regiunea București și Ilfov și celelalte regiuni ale țării este mult mai pronunțată:

 • București și Ilfov - 45,05%
 • Nord-Vest - 10,36%
 • Centru - 8,84%
 • Sud-Est - 8,52%
 • Nord-Est - 7,81%
 • Sud - 7,27%
 • Vest - 7,07%
 • Sud-Vest - 5,08%

FGA a plătit 92,3 milioane lei

În ceea ce privește valoarea daunelor achitate de asigurători, la sfârșitul lunii septembrie 2016, valoarea agregată pentru cele două categorii de asigurări totaliza 2,75 miliarde lei, conform ASF, eșalonat astfel:

 • 2,63 miliarde lei, aferente contractelor de asigurări generale (96%), în scădere cu 8% față de septembrie 2015;
 • 111,70 milioane lei - sume plătite pentru indemnizații brute, aferente asigurărilor de viață, în creștere cu 4%.

De subliniat este faptul că, în cazul în care indemnizațiilor brute aferente polițelor life li se adaugă maturitățile și răscumpărări parțiale sau totale, valoarea ajunge la 392,14 milioane lei, în scădere cu 10% față de T3 2015. Astfel, la nivel de piață, valoarea totala a daunelor/indemnizațiilor brute plătite ajunge la 3,14 miliarde lei.

Potrivit ASF, scăderea aferentă asigurărilor generale este pusă pe seama falimentului a trei societăți de asigurări (ASTRA, CARPATICA și FORTE). Daunele aferente portofoliului de asigurări ale celor trei societăți au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguraților în limita plafonului de 100.000 euro și de către BAAR pentru daunele externe mai mari de 100.000 euro.

Până la finalul trimestrului trei din 2016, FGA a plătit daune în valoare de 92,3 milioane lei (pentru creditorii ASTRA Asigurări - n. red.), iar rezerva de daune avizată la data de 30 septembrie 2016 este în sumă de 801,4 milioane lei, din care 73% reprezintă rezerva de daune avizată pentru asigurările RCA.

Solvency II: SCR și MCR creează încă dificultăți pentru unii asigurători

Intrarea în vigoare a Directivei Solvabilitate II, începând cu 1 ianuarie 2016, a impus societăților de asigurări alinierea la noi reguli și standarde – cerințe de capital mai ridicate, în corelație directă cu nivelul riscurilor asumate de companii, ș.a.m.d.. Sub incidența acestui regim au intrat astfel, din ianuarie 2016, 32 societăți de asigurare.

O analiză comparativă între cerințele de capital impuse de Solvabilitate II și Solvabilitate I indică pentru sectorul asigurărilor din România o cerință suplimentară de capitalizare în valoare de 1,26 miliarde lei la nivel de piață, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din volumul primelor brute subscrise în anul 2015.

Potrivit ASF, cerința suplimentară de finanțare apărută odată cu trecerea la regimul Solvabilitate II este acoperită parțial de surplusul de fonduri proprii rezultat în urma schimbării metodei de evaluare a activelor și rezervelor (mai ales în cazul asigurărilor de viață).

Astfel, la data de 1 ianuarie 2016, societățile dispuneau de fonduri proprii eligibile să acopere cerințele de capital în creștere cu 1,14 miliarde lei (circa 40%) față de marja de solvabilitate disponibilă la 31 decembrie 2015, conform regimului prudențial anterior.

Pe parcursul trimestrului III 2016, atât valoarea activelor, cât și cea a obligațiilor societăților de asigurare (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au crescut comparativ cu valorile înregistrate la Day 1; astfel, activele totale ale societăților de asigurare au crescut cu 11% în trimestrul III 2016 comparativ cu valoarea consemnată la 1 ianuarie 2016.

Totodată, excedentul activelor față de datorii era de 4,52 miliarde lei la 30.09.2016, în creştere faţă de 3,78 miliarde lei aferent datei de 1 ianuarie 2016.

În același timp, în ceea ce privește nivelul cerințelor financiare prudențiale – exprimate în regimul Solvabilitate II prin SCR și MCR – , o analiză comparativă între situația consemnată la 1 ianuarie și cea existentă la finalul T3,  indică o scădere a cerinței de capital de solvabilitate (SCR) cu 128 milioane lei,  iar pentru cerința de capital minim (MCR), care înlocuiește odată cu intrarea în vigoare a regimului Solvabilitate II fondul de siguranță, se constată o creștere cu 6% la 30.09.2016.

Totodată, fondurile proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate se afla, la 30 septembrie, la 4,64 miliarde lei, în creștere cu 38% comparativ cu 1 ianuarie. În ceea ce privește elementele componente, elementele de rang 1 (fără restricții) au ponderea cea mai mare (90%).

Pentru T3 2016, trei societăți de asigurări nu îndeplineau cerințele necesarului de capital (SCR), iar referitor la cerinţele minime de capital (MCR) sunt 2 societăţi care nu îndeplinesc cerințele minime de capital.

Cine sunt liderii pieței?

În ceea ce privește topul societăților cu cele mai mari volume de prime brute subscrise (generale + viață), ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări a devenit liderul pieței, cu subscrieri de 898,93 milioane lei și o cotă de piață de 13,06%, detronând compania ASIROM VIG, care a coborât pe poziția a doua, cu afaceri de 887,63 milioane lei.

Toate companiile prezente în Top 10 au realizat majorări ale volumului de afaceri, la această categorie, societățile „campioane” fiind ASIROM VIG (+91%) și CITY Insurance (+52%).

La capitolul asigurări de viață, odată cu transformarea în sucursală europeană a METROPOLITAN Life Asigurări, lupta pentru „supremația” acestei linii de business s-a simplificat foarte mult: NN Asigurări de Viață deține mai bine de 41% din totalul pieței, urmată la mare distanță de cele două subsidiare ale VIENNA Insurance Group: BCR Asigurări de Viață VIG (11,77%), respectiv ASIROM VIG (7,51%).

Pe segmentul de asigurări generale, lupta este mult mai strânsă, diferența dintre ALLIANZ-ȚIRIAC (poziția 1) și EUROINS (locul 5), fiind de circa 3,5 puncte procentuale – cotă de piață. În acest caz, compania care se evidențiază cel mai mult este ASIROM VIG – societatea dublându-și atât volumul afacerilor, cât și cota de piață – pe fondul subscrierilor în creștere pe segmentul RCA.

Brokerii controlează două treimi din piață

Primele intermediate de brokerii de asigurare în primele 9 luni din 2016 s-au cifrat la aproape 4,57 miliarde lei, echivalentul a 66,37% din primele brute subscrise de asigurători – ceea ce reprezintă o creștere cu 5,38 puncte procentuale, față de gradul de intermediere înregistrat în perioada similară a anului 2015 (60,99 %).

"În urma centralizării raportărilor transmise, la data de 30 septembrie 2016, de brokerii de asigurare și/sau reasigurare, rezultă că, la această dată, valoarea primelor intermediate pentru asigurări generale și asigurări de viață a fost în sumă de 4,56 miliarde lei, creșterea nominală față de aceeași perioadă a anului 2015 (3.75 miliarde lei) fiind de 21,54 puncte procentuale (o creștere de 21,47% pentru asigurări generale și o creștere de 24,55% pentru asigurări de viață)", se arată în raportul ASF.

Totodată, la sfârșitul lunii septembrie 2016, un număr de 326 brokeri au desfășurat activitate de intermediere în asigurări și/sau regularizare daune, din totalul celor 332 care au transmis ASF raportările periodice.

Ca și în perioadele de raportare anterioare, asigurările generale au generat cea mai mare parte din totalul afacerilor brokerilor (4,45 miliarde lei din total), din care asigurările auto au reprezentat peste 80%, astfel: polițele RCA (prime intermediate de 2,67 miliarde lei) – puțin peste 60%, în vreme ce polițele CASCO (917,92 milioane lei) – echivalentul a circa 20%. Portofoliul a fost completat de asigurările de incendiu și calamități naturale (329 milioane lei – 7,4%), respectiv alte tipuri de asigurări generale (532 milioane lei – 12%).

Pe companii de asigurare, principalele trei societăți pentru care brokerii au intermediat prime au fost EUROINS România (13,58% din total), urmată de ASIROM VIG (cu un procent de 12,87%) și de ALLIANZ-ȚIRIAC (cu 11,06%).

În ceea ce privește valoarea veniturilor obținute din activitatea de intermediere in asigurări, aceasta s-a majorat cu 9,55% față de septembrie 2015, până la 762.56 milioane lei, din care 734.99 milioane lei pe clase de asigurări generale – ponderile semnificative, fiind și în acest caz deținute de liniile auto: RCA - 418.85 milioane lei, respectiv CASCO - 138.68 milioane lei.

Din analiza datelor cuprinse în raportul ASF, reiese faptul că primii trei brokeri de asigurare dețin o pondere de 20% din totalul primelor intermediate, astfel: SAFETY Broker (prime intermediate de 355,68 milioane lei – 7,79% cotă de piață), MARSH Broker (284,58 milioane lei, 6,23%), respectiv TRANSILVANIA Broker (270,20 milioane lei, 5,92%).

Totodată, primele 10 companii din piață au generat circa 44,93% din totalul primelor intermediate, adică 43,87 % din totalul veniturilor obținute din activitatea de intermediere. Astfel, raportând veniturile obținute din activitatea de intermediere în total prime intermediate pentru primii 10 brokeri de asigurare, poate rezulta un comision mediu de aproximativ 16,30%.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (9 luni 2016 - Piața crește cu două cifre, susținută de RCA).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: