Reasigurari
Alternativa rusă. Unde plasăm riscurile neacceptate în Vest?
Autor:Oleg DORONCEANU
Marti, 15 Ianuarie 2013

Primele colectate de asigurătorii/reasigurătorii ruşi de pe urma riscurilor preluate în reasigurare din ţările din afara spaţiului CSI au stagnat şi în 2012, în mare acestea provenind de la companiile din fostele ţări sovietice. Care sunt cauzele acestui fenomen şi cât de atractivă este această piaţă pentru plasarea riscurilor companiilor şi brokerilor din Europa Centrală şi de Est? 

Deşi volumul primelor cedate de către companiile ruse către reasigurători externi în afară este în creştere de la an la an, alta e situaţia business-ului atras în reasigurare pe piaţa internă.
Analizând rezultatele înregistrate de către societăţile de asigurare-reasi-gurare din Rusia este evident că va mai trece ceva timp până când piaţa locală va deveni cu adevărat interesantă pentru plasarea unui volum semnificativ de riscuri din Europa Centrală şi de Est (ECE). Motivele ţin de slaba capitalizare a companiilor de profil în paralel cu majorarea nivelului de capitalizare a societăţilor de asigurare, de lipsa unui rating adecvat pentru atragerea unui business semnificativ din afară,  dar şi de o pregătire profesională insuficientă a persoanelor angajate în acest domeniu.
De departe, rating-ul este un aspect important de care se ţine cont, iar potrivit celui mai recent raport reali-zat de către agenţiei AM Best, peste 1/3 din rating-urile acordate companiilor din Rusia şi CSI sunt în categoria bbb- (grad minim de investiţii). În acelaşi raport se arată că în anul precedent apro-ximativ 63% din companii au pri-mit o confirmare a rating-ului, 23% un rating în scădere şi doar 14% s-au bu-cu-rat de calificative în creştere. Pon-derea cea mai însemnată a riscurilor atrase în reasigurare de companiile ruse revine astfel ţărilor din CSI, ale căror ce-rin-ţe pentru rating sunt mai mici iar restricţiile de buget nu le permit acce-sa-rea unei rasigurari mai scumpe din Vest.

1.000 societăţi
de asigu-rare-reasigurare numără piaţa non-life din spaţiul CSI, cumulând subscrieri de 33 miliarde euro în 2011

3,2 mld. euro
este volumul de prime cedate în reasigurare de către companiile din CSI în 2011, sau 2% din totalul pieţei internaţionale de reasigurare

110 companii
 din Rusia au desfăşurat operaţiuni de reasigurare în S1/2012, din care 14 reasigurători specializaţi

Potrivit lui Alexandr ARTAMONOV, Director General al reasigurătorului specializat  MOSCOW Re, piaţa de reasigurare din Rusia este utilizată preponderent pentru plasarea riscurilor care nu sunt preluate de către operatorii din Vest sau acceptate acolo doar în anumite condiţii, cât şi pentru oferirea unei protecţii societăţilor de asigurare de talie medie şi mică, aceştia fiind atraşi de preţuri mai avantajoase. Totuşi, va exista o cerere constantă pentru reasigurare adresată companiilor ruse de profil pentru acoperirea unor riscuri pe clasele obligatorii de asigurare. Pornind de la aceasta, există perspective ca în viitorul apropiat această piaţă să devină un centru internaţional de reasigurare pentru asiguratorii din Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, America Latină şi ţările arabe.
Piaţa rusă de reasigurare poate fi foarte competitivă pe anumite clase, mai ales din punct de vedere al costurilor. La nivelul MARSH în regiune, aceasta este cautată pentru riscuri ce vizează anumite industrii precum cea chimică sau cea petrochimică,
afirmă Liviu HULUŢĂ, CEE&CIS Marketing & Communication Coordinator, MARSH România.
Exceptând volumul de business preluat de către reasigurătorii ruşi din afara ţării, primele încasate de pe piaţa internă au fost în creştere în 2012. Rezultatele pieţei în primele şase luni ale anului 2012 confirmă faptul că am depăşit criza şi avem semne clare de revigorare, în prezent putând  vorbi de o perioadă de stabilizare după aproximativ cinci ani de scădere continuă a subscrierilor, potrivit lui Dimitri GARMASH, Deputy CEO, UNITY Re, unul dintre liderii pieţei de profil din Rusia.
Un alt impuls pentru extinderea colaborării societăţilor de profil din Rusia cu cele din afara zonei fostelor ţări sovietice va fi şi iminenta creştere a limitei participaţiei capitalului străin în cadrul companiilor ruseşti, de la 25% la 50%, ţinând cont de noul statut al Rusiei în cadrul OMC.

68% din volumul primelor cedate de companiile de asigurări ruseşti a fost direcţionat către reasigurători din afara ţării

556 mil. euro
este volumul primelor de reasigurare colectate de către reasigurătorii ruşi în primul semestru din 2012, în creştere cu 28,5% comparativ cu S1/2011

1,4 mld. euro
este volumul primelor cedate în reasigurare de către companiile ruseşti în S1/2012, în creştere cu 22,2% comparativ cu S1/2011. Din acestea, o cotă de 68% a fost cedată către parteneri din afara ţării

2,7-2,9 mld. euro
este volumul estimat al primelor care vor fi cedate în reasigurare de către companiile din Rusia până la sfârşitul anului

Astfel, afacerile reasigurătorilor din Rusia şi CSI se vor consolida în viitorul apropiat, pe fondul creşterii participaţiei capitalului străin, a cerinţelor de capitalizare şi eliminarea practicilor de evaziune fiscală. Tot mai multe companii din regiune vor aplica pentru obţinerea ratingului internaţional în 2013, prognozează experţii de la AM Best.
În asemenea context, se estimează o creştere pe termen mediu a primelor de reasigurare colectate de companiile ruse din afara spaţiului CSI, mai puţin însă din regiunea ECE, astfel că ţările mai “accesibile” pentru aceştia, într-o primă etapă, sunt din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Alternativa rusă. Unde plasăm riscurile neacceptate în Vest?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: