FIAR

ASIGURĂRI AUTO - Prioritatea "0" - Indicatorii tehnici

Autor:Andreea RADU
Marti, 09 August 2022

 


Prima zi de FIAR 2022 a continuat cu ConferinÅ£a de Asigurări Auto în cadrul căreia s-a discutat despre RCA - cea mai dificilă linie de business de pe piaÅ£a asigurărilor din România, (ne)profitabilitatea asigurărilor auto, dezvoltarea tehnologică, precum ÅŸi despre sistemul Carte Verde.

PiaÈ›a înglobează volume mari de asigurări auto, reprezentând aproape 80% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale È™i peste 65% din totalul PBS, conform datelor din primele trei luni ale anului 2022, în creÅŸtere faţă de finalul anului trecut.

Vorbim despre asigurările auto, iar discuÅ£iile privind modificarea legislaÅ£iei RCA sunt cu atât mai necesare cu cât în România parcul auto continuă să crească, numărând în 2021 peste 9,6 milioane unităţi (la care se adaugă vehiculele înregistrate la primării). Dintre cele peste 7,6 milioane autoturisme, peste 57% au o vechime mai mare de 16 ani, iar peste 75% au o vechime mai mare de 12 ani, ceea ce le face în principiu neasigurabile sau greu asigurabile CASCO, a precizat Adrian MARIN, PreÅŸedintele UNSAR - Uniunea NaÅ£ională a Societăţilor de Asigurare ÅŸi Reasigurare din România.

TotuÅŸi, creÅŸterile în ceea ce priveÅŸte numărul de maÅŸini noi înmatriculate în România aduc un potenÅ£ial în creÅŸtere pe zona asigurărilor CASCO.

Dacă adăugăm ÅŸi starea infrastructurii, dar ÅŸi anumite comportamente în trafic, nu este de mirare gradul ridicat al riscului de accident în România. Potrivit studiilor pe care le realizăm la UNSAR, siguranÅ£a rutieră reprezintă o preocupare pentru români, în condiÅ£iile în care 62% dintre ÅŸoferi apreciază că riscul de a fi implicaÅ£i într-un accident auto ÅŸi să le fie afectată situaÅ£ia financiară, este mare ÅŸi foarte mare, cu 4% mai mult faţă de 2020, a mai spus Adrian MARIN.

Potrivit acestuia, pe segmentul RCA, pandemia a afectat într-o mică măsură numărul dosarelor de daună, dar nu ÅŸi nivelul despăgubirilor plătite. În intervalul 2016-2020, numărul de dosare a înregistrat o creÅŸtere cu aproximativ 40% de la 270.000 la circa 380.000. În acest timp, despăgubirile plătite aproape s-au dublat, de la 1,9 miliarde de lei la 3,5 miliarde de lei. Să nu uităm că în fiecare zi lucrătoare se plătesc, doar pentru RCA, despăgubiri de aproape 2 milioane de euro, aproximativ dublu faţă de 2016, când erau de cca. 1 milion euro zilnic. Încă un motiv în plus pentru care discuÅ£iile pe marginea cadrului legislativ din acest sector sunt foarte importantea subliniat Adrian MARIN.

El a prezentat ÅŸi o comparaÅ£ie din ultimii 6 ani a evoluÅ£iei primei medii vs. cea a daunei medii pe RCA. În această perioadă, dauna medie a crescut cu 31%, de la puÅ£in peste 7.000 de lei în 2016 la 9.300 de lei în 2021. În acest interval, prima medie a înregistrat o scădere de 2%, ajungând de la 810 lei în 2016 la puÅ£in sub 800 de lei la sfârÅŸitul anului 2021. Dar să nu uităm că în urma falimentului CITY Insurance lucrurile au evoluat ÅŸi urmează să vedem în noile cifre oficiale dinamica celor doi indicatori ÅŸi în 2022. Considerăm că pot fi substanÅ£ial ajustaÅ£i având în vedere că 2021 include parÅ£ial ÅŸi cifrele CITY Insurance.

Ca tendinţă, se poate observa foarte clar evoluÅ£ia numărului dosarelor de daune, indemnizaÅ£iilor brute plătite, daunei medii etc. ToÅ£i aceÅŸti indicatori nu au cum să genereze un echilibru ÅŸi predictibilitatea dorită într-o piaţă, a adăugat PreÅŸedintele UNSAR.

Adrian MARIN a amintit ÅŸi de evoluÅ£ia ratei combinate tehnice RCA în perioada 2016-2021, de la 108% în 2016 la 161% în 2021. Å¢inând cont de toate informaÅ£iile prezentate ar trebui să fie clar pentru toată lumea de ce o eventuală îngrădire suplimentară a pieÅ£ei, cum ar fi plafonarea tarifelor RCA, este lipsită de fundament atât din punct de vedere economic, cât ÅŸi juridic, plus că riscă să destabilizeze piaÅ£a de asigurări, a afirmat PreÅŸedintele UNSAR.

Pentru a încuraja ÅŸi intrarea altor asigurători pe piaÅ£a RCA, fapt ce va contribui la creÅŸterea competitivităţii, e nevoie de stabilitate ÅŸi predictibilitate. Sunt necesare mai multe măsuri pe care UNSAR le consideră importante ca un ansamblu, cum ar fi: îndreptarea în cel mai scurt timp a acelor aspecte din legislaÈ›ia naÈ›ională (Legea 132/2017) care reglementeză asigurarea RCA È™i pentru care România se află în procedură de infringement ÅŸi nicidecum generarea unor noi încălcări ale legislaÅ£iei europene; emiterea Ordinului comun al Ministerului Sănătății È™i ASF privind implementarea baremului traumatologic; îndreptarea articolelor specifice din Legea 132/2017 care nu permit asigurătorului un control al costurilor; demararea unui proiect naÈ›ional ce vizează reducerea frecvenÈ›ei È™i gravității accidentelor rutiere (în România, la fiecare 5 ore un om moare într-un accident rutier); adoptarea unor măsuri urgente de creÈ™tere a gradului de cuprindere în asigurare È™i de combatere reală a fraudelor.

Între timp, rămânem un partener de dialog pentru toÅ£i cei care vor să contribuie la dezvoltarea acestui sector, în beneficiul consumatorilor ÅŸi al celorlalte părÅ£i implicate, a afirmat Adrian MARIN.

PANEL: Cum poate deveni profitabilă piaţa de asigurări auto?

Asigurările auto - CASCO ÅŸi RCA - continuă să aducă pierderi pentru jucătorii din piaţă. În anul 2021, s-a observat o creÅŸtere a ratei combinate a daunei pentru clasa A3 (CASCO) ÅŸi clasa A10 (RCA ÅŸi CMR) comparativ cu anul precedent. Astfel, rata combinată a daunei pentru RCA ÅŸi CMR a crescut cu aproape 40 de puncte procentuale comparativ cu 2020 pe total piaţă, la 161,63%, iar pe CASCO a urcat la 122,50%. Însă, în primul trimestru din 2021, cifrele s-au mai îmbunătăţit, dar rata a rămas supraunitară, la 112,5% pe RCA ÅŸi 112,17% pe CASCO, conform ASF.

În acest caz, pentru o mai bună funcÅ£ionare a asigurărilor auto specialiÅŸtii spun că este nevoie, printre altele, de o îmbunătăţire a cadrului legislativ.

E clar că e nevoie de un pachet legislativ serios È™i e clar că trebuie să se schimbe lucrurile cât mai repede. Din punctul meu de vedere, trăim într-o piață tulbure, parcă nu se mai termină mini-coÈ™marul ăsta pe care îl trăim din 2016, iar de la ultimele falimente parcă nu învățăm nimic. Repetarea anumitor lucruri care s-au tot întâmplat arată că piaÈ›a È™i actorii ar trebui să facă niÈ™te schimbări, iar schimbările asta trebuie să fie radicale È™i rapide. Avem nevoie urgent de schimbarea Legii 132, de schimbări în legislaÈ›iile conexe, poate chiar OrdonanÈ›a 195, de asemenea, pentru poliÈ›ie avem nevoie de soluÈ›ii informatice ÅŸi altele, a afirmat Mădălin ROȘU, PreÅŸedintele BAAR - Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

La rândul său, Claudiu ȘOFRON, Specialist Asigurări Auto în cadrul UNSAR - Uniunea NaÅ£ională a Societăţilor de Asigurare ÅŸi Reasigurare din România, a atras atenÅ£ia că segmentul RCA este pe un trend negativ È™i aduce pierderi. Cred că ar trebui să fie implementat un pachet de măsuri care să aducă acest trend dintr-unul negativ în unul pozitiv. Este necesară îndreptarea anumitor articole din lege care nu permit în acest moment un control al costurilor pentru asigurători È™i demararea mai multor proiecte de combatere reală a fraudelor È™i de evitare a daunelor în ceea ce înseamnă frecvenÈ›a lor, precum È™i gravitatea accidentelor. Din păcate, România se află pe primul loc în ceea ce priveÅŸte victimele accidentelor auto - în fiecare zi calendaristică se pierd 5 vieÈ›i omeneÈ™ti în accidente rutiere, ceea ce este o tragediei È™i cu toÈ›ii ar trebui să schimbăm acest lucru cât mai repede posibila spus el.

În acest panel s-a discutat ÅŸi despre posibila plafonare a tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă, specialiÅŸtii - inclusiv cei doi deputaÅ£i prezenÅ£i: Iulius Marian FIRCZAK ÅŸi Daniel FLOREA - considerând că astfel de iniÅ£iative sunt lipsite de fundament ÅŸi ele nu ar trebui votate.

Referitor la plafonarea tarifelor RCA, Aurel BADEA, Director General Adjunct, ALLIANZ-ÈšIRIAC Asigurări, a menÅ£ionat că România este singura Å£ară din UE în care au fost aplicate astfel de restricÅ£ii în 2016 ÅŸi în care există intenÅ£ia de a le aplica din nou. Exemplul din 2016 este relevant, ar trebui să învăţăm din istorie pentru că ne ajută să fim mai buni, mai deÈ™tepÈ›i pentru viitor. 2016 nu a rezolvat problema, dimpotrivă s-a acutizat È™i a dus la o situaÈ›ie pe care o È™tiÈ›i cu toÈ›ii. ArgumentaÈ›ia din spatele propunerii este economico-socială. În zona economică aÈ™ spune că argumentele ar trebui prezentate, recomandăm să fie discutate cu industria, pentru că impactul economic se va regăsi asupra industriei de asigurări, asupra acÈ›ionarilor È™i asupra clienÅ£ilora precizat el.

În aceeaÅŸi conferinţă, Tanja BLATNIK, CEO, EUROINS România, a subliniat că, în cazul asigurării RCA, trebuie pus accent mai mult pe răspunderea civilă: Trebuie să ne oprim din a privi RCA ca pe o asigurare a maÅŸinii. RCA nu este o asigurare auto, ci una de răspundere care îÅ£i acoperă vina pentru daunele pe care le poÅ£i produce atunci când conduci o armă numitămaÅŸină”. E nevoie să începem să subliniem aspectul de răspundere civilă pe care îl are această asigurare, pentru că este un produs care vizează, în primul rând, oamenii ÅŸi viaÅ£a lor, nu maÅŸinile. Cu toÅ£ii trebuie să contribuim la măsuri de prevenÅ£ie.

În continuare, Mădălin ROȘU a menÅ£ionat că românii nu sunt conÅŸtienÅ£i de riscurile pe care le pot produce: Atunci când te urci în maÅŸină, deÅ£ii o armă mortală ÅŸi poÅ£i produce vătămări grave sau chiar decese. Iată că avem cea mai mare frecvenţă a daunelor din Europa. Cu cât cresc despăgubirile, cu atât vom avea un impact mai mare în prima de asigurare. Noi suntem în continuare campioni la morÅ£i pe ÅŸosele în Europa. Avem mai mulÅ£i morÅ£i într-un an decât în cutremurul din 1977. Avem nevoie de o legislaÅ£ie rutieră bine pusă la punct ÅŸi aplicată.

În România nu se penalizează suficient anumite comportamente în trafic È™i ceea ce părea bun la un moment dat - constatul amiabil - a fost înÈ›eles greÈ™it de români È™i uităm că atunci când cineva nu acordă prioritate, spre exemplu, ar trebui penalizat. În 2017 a fost marea resetare de bonus-malus, iar toată lumea a trecut brusc în bonus. Să ne aducem aminte că în România se pune semnul egal între un accident în care ai spart o bară sau ai luat viaÈ›a unui om - în ambele cazuri tot atâta malus primeÈ™ti. Lucrurile astea trebuie modificate rapid, a mai spus oficialul BAAR.

În cazul reducerii numărului de accidente ÅŸi a daunalității, tehnologia poate fi un sprijin. Tehnologia poate ajuta dacă vine în ajutorul ei È™i cadrul legislativ. Mai ales în cazul RCA-ului, putem beneficia de tehnologie în mai multe feluri. Primul aspect ar fi cel al preÅ£uluiutilizând sistemele telematice, putem crea preÅ£uri personalizate pe tipologii de clienÅ£i. Avem cazuri în care anumiÅ£i clienÅ£i nu îÅŸi fac RCA pentru că folosesc ocazional maÈ™ina. O asigurare telematică ar ajuta foarte mult în astfel de cazuri. Telematica ajuta inclusiv la o responsabilizare a conducătorului auto (sistemele telematice înregistrează comportamentul la volan ÅŸi, în funcÅ£ie de cum conduce ÅŸoferul, actualizează preÅ£ul), a precizat Erik BARNA, Fondator ÅŸi Membru al Consiliului de AdministraÅ£ie, LIFE IS HARD (LIH).

Principalii Parteneri ai ConferinÅ£ei de Asigurări Auto din cadrul FIAR 2022 au fost BAAR ÅŸi AMODO, în timp ce EUROINS a fost Partener Principal. De asemenea, conferinÅ£a a fost susÅ£inută de Partenerii: AUDATEX, eClaims, ASISOFT ÅŸi RECREX.




 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (ASIGURĂRI AUTO - Prioritatea "0" - Indicatorii tehnici).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: