Sanatate
Asigurări private de sănătate: Necesare şi sistemului public?
Autor:Andreea COSTEA, Marketing Assistant, SIGNAL IDUNA

Sistemul sanitar din România este subfinanţat, iar cu trecerea fiecărui an, investiţiile restante necesare cresc vertiginos. Lipsa de mobilizare a clasei politice în reformarea sistemului sanitar, aşteptată încă din anii ‘90, precum şi remunerarea inadecvată a cadrelor medicale sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai mulţi medici şi asistente pleacă peste hotare sau acceptă joburi mai bine plătite. În aceste condiţii nu ne surprinde faptul că românii apelează la asigurările private de sănătate pentru a acoperi chiar nevoi medicale de bază.
Un studiu relizat de EURO Health Consumer Index în anul 2009 arată că sistemul sanitar din România este cel mai slab în comparaţie cu cele ale altor 33 de ţări din Europa. Potrivit statisticilor, România este depăşită în acest clasament chiar şi de Bulgaria, Albania şi Muntenegru. În contextul crizei economice, deficienţele unui sistem sanitar muribund devin din ce în ce mai evidente. Peste 20 de milioane de oameni apelează la serviciile medicale asigurate de stat, însă doar 4,3 milioane de români contribuie pentru aceste servicii. În ultimii 20 de ani s-a discutat prea mult despre reformarea sistemului sanitar, însă aceasta nu poate avea loc fără implicarea asigurătorilor, clinicilor şi spitalelor private şi de stat, precum şi a reprezentanţilor Ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor.
Deficienţele sistemului sanitar, precum lipsa medicamentelor şi a aparaturii medicale performante, condiţiile precare din spitale sau timpul foarte mare de aşteptare pentru tratamente, programări şi intervenţii la care sunt supuşi pacienţii îi determină pe tot mai mulţi români să încheie poliţe private de sănătate.
Astfel, Mihaela POPESCU, în vârstă de 35 de ani, a încheiat o poliţă de asigurare de sănătate în urmă cu 3 luni, tocmai pentru că ideea de a beneficia de servicii medicale profesionale şi de calitate i-a inspirat siguranţă, mai ales în urma interacţiunilor mai puţin plăcute cu sistemul sanitar de stat. În urmă cu şase luni*, din cauza unor probleme de sănătate, Mihaela POPESCU a fost nevoită să interacţioneze atât cu medicul de familie, cât şi cu medicii specialişti recomandaţi de acesta şi institutiile sanitare de stat în care putea beneficia de investigaţiile medicale necesare. În primul rând, a trebuit să aştepte o săptămână până să fie văzută de medicul de familie, deoarece programul de lucru nu-i permitea să ajungă la orele disponibile ale respectivului cabinet medical. Iar când, în sfârşit, a ajuns la medicul de familie, a avut de-a face cu toate dezavantajele pacientului sistemului sanitar din România: timpul scurt alocat consultaţiei din cauza programărilor care aşteaptă ore în şir la uşa cabinetului, lipsa aparaturii medicale necesare în respectiva instituţie sunt doar două dintre acestea.
Altă dată, pentru consultaţia la medicul specialist şi primirea rezultatelor la analize, a trebuit să aştepte câteva săptămâni. Ultima experienţă neplăcută care a determinat-o să plătească pentru o asigurare privată de sănătate a fost agravarea unor probleme de sănătate mai vechi. De această dată, Mihaela POPESCU a ajuns la Spitalul de Urgenţă, pentru că rezolvarea acestor probleme nu mai putea aştepta.
În urma acestei situaţii, în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor de sănătate, aceasta apreciază că este mai bine să ai opţiunea de a alege sistemul privat din cauza sistemului sanitar deficitar, un sistem în care medicii nu sunt plătiţi corespunzător, pacienţii sunt trataţi cu indiferenţă, iar condiţiile precare din spitale sunt evidente, mai ales prin infecţiile intraspitaliceşti destul de des întâlnite.
Faţă de sistemul de stat, asigurarea privată de sănătate oferă operativitate sigură, este de părere Mihaela POPESCU, care în urma interacţiunilor cu sistemul sanitar de stat a ajuns la concluzia că statul nu-şi dă interesul faţă de oamenii pe care ar trebui să-i protejeze. Mai mult, am observat frecvent o lipsă de operativitate, dar în schimb existenţa unui interes faţă de beneficiile suplimentare în raport cu lipsa interesului de a vindeca, adaugă aceasta.
Din dorinţa de a fi tratată cu mai multă atenţie şi seriozitate, fără să ofere motivaţii financiare în acest sens tuturor cadrelor medicale cu care interacţiona şi fără să se confrunte cu medicii dezavantajaţi de acest sistem sanitar bolnav deja de prea mult timp, Mihaela POPESCU a preferat să plătească o sumă fixă trimestrială care să-i asigure sănătatea şi să-i faciliteze depăşirea eventualelor probleme de sănătate.
Din momentul în care închei poliţa de asigurare de sănătate, ai certitudinea că vei fi consultat de un medic căruia îi pasă, care îţi acordă timpul necesar consultaţiei şi îţi comunică toate aspectele situaţiei, apreciază aceasta, din postura de beneficiar al unei asigurări de sănătate care îi oferă acum accesul la instituţiile private specializate şi şansa de a-şi recâştiga sănătatea.
După cum bine ştim, nimic nu valorează mai mult decât sănătatea, iar preţul plătit pentru aceasta este poliţa asigurării de sănătate.

 

* Exemple bazate pe întâmplări reale de viaţă.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Asigurări private de sănătate: Necesare şi sistemului public?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Alexandra SMEDOIU: Economisirea inseamna responsabilitate fata de noi si generatiile viitoare

Alexandra SMEDOIU - Vicepresedinte CFA Society Romania si Partener Deloitte
Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!