COFACE România, parte a grupului COFACE cu o experienţă internaÅ£ională de 75 de ani, ÅŸi-a extins, în prima jumătate a anului 2021, portofoliul de servicii pe piaÅ£a locală ÅŸi a lansat Asigurările de GaranÅ£ii, care reprezintă o alternativă optimă la scrisoarea de garanÅ£ie bancară ÅŸi sunt dedicate companiilor care derulează contracte de achiziÅ£ii publice.
Orice companie care intenÈ›ionează să încheie contracte cu statul este obligată să constituie garanÈ›ia de participare la licitaÈ›ie È™i garanÈ›ia de bună execuÈ›ie. COFACE oferă următoarele tipuri de garanÈ›ii:
Eugen ANICESCU, Country Manager, COFACE România, a discutat despre lansarea asigurărilor de garanÅ£ii ÅŸi într-o emisiune XPRIMM Time For Business. “PiaÅ£a are nevoie de jucători solizi care să vină cu capacitate, să vină cu soluÅ£ii, să acÅ£ioneze în parteneriat cu stakeholderii, cu asiguraÅ£ii, cu brokerii, cu beneficiarii, cu autorităţile statului pentru a crea o piaţă care pe termen lung să fie mai solidă, mai capabilă să ofere soluÅ£ii ÅŸi, de asemenea, să serviseze riscurile preluate astăzi ÅŸi peste mulÅ£i ani.”
Conform acestuia, lansarea asigurărilor de garanÈ›ii a venit în mod firesc. “Suntem de 25 de ani în România, dispuneam de informaÅ£ii, de toată baza de date, aveam experienÅ£a de evaluare din asigurări de credit. De asemenea, COFACE este un jucător în diverse ţări europene pe segmentul asigurărilor de garanÅ£ie. Deci, aveam know how ÅŸi sisteme. Era normal ca într-o piaţă care furnizează oportunităţi ÅŸi are nevoie de servicii, să ne implicăm”, a zis el.
Eugen ANICESCU a subliniat că societatea aduce expertiză în piaÅ£a locală. „Noi suntem un asigurător de nişă, nu facem asigurări auto, în schimb încheiem asigurări de risc financiar, foarte axate pe zona de evaluare. Åži atunci, o notă bună dată de COFACE este o notă bine fundamentată, are o analiză solidă în spate ÅŸi cred că piaÅ£a are nevoie de jucători de calitate. GaranÅ£iile pot să aibă o durată de la 2-3 luni până la 8-9 ani ÅŸi atunci este nevoie de cineva care atunci când spune „da, garantez pentru compania x”, o face ÅŸtiind ce se va întâmpla în timp ÅŸi este suficient de solid să fie acolo ÅŸi peste x ani”.
El îÅŸi doreÅŸte ca pe măsură ce COFACE creÅŸte în piaÅ£a de asigurări de garanÅ£ii, simpla prezentare a unei poliÅ£e COFACE să fie un certificat de bună purtare pentru compania respectivă ÅŸtiind că COFACE este o companie sustenabilă ÅŸi de încredere.
Totodată, vrea să încheie mai multe parteneriate cu brokerii de asigurare de pe piaÅ£a locală, care să aducă clienÅ£ilor garanÅ£ii reale, la un preÅ£ corect ÅŸi în baza unei analize foarte detaliate ÅŸi amănunÅ£ite.
Cu 75 de ani de experiență È™i cea mai extinsă reÈ›ea internaÈ›ională de specialiÈ™ti, COFACE este unul dintre liderii în domeniul asigurărilor de credit È™i de servicii complementare precum Factoring, Colectare de creanÈ›e, Asigurări Single Risk, Bonding È™i InformaÈ›ii de afaceri. ExperÈ›ii COFACE lucrează în centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienÈ›i să construiască afaceri de succes, în creÈ™tere È™i dinamice. COFACE ajută companiile să ia decizii de creditare. Serviciile È™i soluÈ›iile îmbunătățesc capacitatea acestora de a vinde prin protejarea lor împotriva riscului de neplată atât pe pieÈ›ele interne, cât È™i pe pieÈ›ele de export. În 2020, COFACE a avut aproximativ 4.450 de angajaÈ›i È™i a înregistrat o cifră de afaceri de 1,45 miliarde de euro.
PiaÈ›a asigurărilor de garanÈ›ii din România
PiaÈ›a locala de asigurări de garanÈ›ii a înregistrat o scădere a subscrierilor din primele 9 luni din 2021, însă valoarea daunelor achitate de asigurători a fost în creÈ™tere față de anul precedent, potrivit celor mai recete date de la ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Astfel, în primele 9 luni ale anului 2021, primele brute subscrise pentru asigurările de garanÈ›ii s-au situat la o valoare de circa 262 milioane de lei, înregistrând o scădere de aproximativ 28% față de aceeaÈ™i perioadă a anului anterior, respectiv o creÈ™tere de circa 38% față de aceeaÈ™i perioadă a anului 2019.
În ceea ce priveÈ™te valoarea indemnizaÈ›iilor brute plătite, aceasta a fost de circa 30 milioane de lei, în creÈ™tere cu aproximativ 7% față de aceeaÈ™i perioadă a anului 2020.
La finalul lunii septembrie 2021, erau în vigoare 80.918 de contracte din categoria asigurărilor de garanÈ›ii.
Contextul regional
În Europa Centrală È™i de Est, România se clasează pe al doilea loc în termenii volumului de subscrieri pe clasa de asigurări de garanÈ›ii, cu o cotă din businessul regional de peste 23%. Leaderul regional, uÈ™or de intuit dată fiind dimensiunea pieÈ›ei, este Polonia, a cărei cotă din subscrierile regionale se ridică la aproape 25%. Urmează, în ordine, Cehia (locul 3, 19%) È™i Bulgaria (locul 4, 15,75%). Ungaria, o piață de Top 5 pe toate liniile cu volum de business important, se clasează de astă dată în afara acestui top, locul 5 fiind ocupat de o piață cu dimensiuni mult mai mici, Letonia (4.1%).
La o primă privire acest top pare contraintuitiv cel puÈ›in în parte, dacă ne aÈ™teptăm ca domensiunile pieÈ›ei de asigurări de garanÈ›ii să fie oarecum proporÈ›ionale cu dimensiunile sectorului de lucrări È™i investiÈ›ii publice din fiecare È›ară È™i, implicit, cu dimensiunile țării înseÈ™i. ExplicaÈ›ia vine însă din modelul de business european, riscurile subscrise fiind adeseori situate în altă È›ară decât cea în care asigurătorul are rezidenÈ›a fiscală È™i obligaÈ›ia de a raporta. Astfel, doar în piaÈ›a din România, de exemplu, o mare parte din subscrierile pe clasa asigurărilor de garanÈ›ii se referă la riscuri preluate în afara teritoriului naÈ›ional. ONIX Asigurări, companie care controla, în 2020, peste 33% din piaÈ›a de asigurări de garanÈ›ii operează preponderent în Spania È™i, într-o măsură mai mică, în Italia, Polonia, Portugalia È™i Grecia, subscriind în mare parte pe garanÈ›ii pentru corporaÈ›ii mijlocii până la mari care operează predominant în industria construcÈ›iilor È™i a energiei. La fel de adevărat este că multe riscuri situate pe teritoriul României sunt preluate în asigurare de companii de asigurări domiciliate în alte țări europe, iar acest model de business se reperă în majoritatea pieÈ›elor ECE. Ca atare rezultatele raportate sunt mai puÈ›in o expresie a dimensiunilor pieÈ›ei, ci mai degrabă o măsură a interesului asiugurătorilor locali față de preluarea acestui tip de riscuri.