Cu o populație de 8 milioane locuitori și o suprafață de trei ori mai mică decât a României, Austria a reușit, în ultimii ani, să devină una dintre cele mai importante voci ale Europei și una dintre cele mai bogate țări U.E. Totodată, Viena nu este doar centrul economic şi politic al ţării, ci și cel mai mare centru financiar al ECE, pe fondul expansiunii din ultimele două decenii, a afacerilor austriece către Est.
O țară falimentară după al doilea Război Mondial, Austria s-a dezvoltat în ultimele decenii ajungând una dintre cele mai bogate ţări europene. De altfel, ultimii 25 de ani au marcat pozitiv economia austriacă odată cu aderarea la Uniunea Europeană (1995), deschiderea fostului bloc comunist şi extinderea UE spre Est.
Austria a consemnat o dezvoltare economică peste media europeană, respectiv o rată a șomajului printre cele mai scăzute, țara fiind considerată, din aceste puncte de vedere, una dintre cele mai stabile la nivel mondial.
În valori absolute, Produsul Intern Brut al Austriei este de circa 329 miliarde euro (dublu față de cel al României), în vreme ce PIB-ul pe cap de locuitor se ridică la 39 mii euro (de cinci ori mai mult față de România).
În ceea ce privește mediul financiar, Viena nu este doar centrul economic şi politic al ţării, ci și cel mai mare centru financiar al ECE, pe fondul expansiunii din ultimele două decenii, ale afacerilor austriece către Est. De altfel, fondată în 1771, Wiener Börse (Bursa de la Viena) este una dintre cele mai vechi burse din lume. De-a lungul anilor ea a ajuns să ocupe un rol central nu doar pe piaţa de capital austriacă, ci are o contribuție decisivă la nivelul ECE, după ce în anii 2008-2009 a achiziționat pachetele majoritare de acțiuni la bursele din Budapesta, Ljubljana și Praga. Acest grup de burse este în prezent cunoscut sub denumirea de CEE Stock Exchange Group, fiind cel mai important jucător din zonă.
Trecând în registrul piețelor bancare şi de asigurări, nume precum ERSTE, RAIFFEISEN sau UniCredit (prin ramura austriacă a conglomeratului financiar italian), respectiv VIENNA Insurance Group, UNIQA și GRAWE sunt cunoscute nu doar consumatorului austriac, ci și la nivelul populațiilor țărilor Europei Centrale și de Est, fie că vorbim de țările din zona Adriaticii, Statele Baltice, sau țări din spațiul CSI, precum Republica Moldova, Rusia sau Ucraina.
Spre exemplu, la finalul anului 2014, băncile austriece dețineau 61 de subsidiare în statele CESEE (Europa Centrală, de Est și de Sud-Est), raportând active agregate de 257 miliarde euro. În cazul asigurătorilor, Austria deținea 108 subsidiare în 26 de state (PBS agregat de 9,55 miliarde euro), din care 98 în țări din spațiul CESEE (PBS de 7,03 miliarde euro): Grupurile VIG și UNIQA dețin cele mai multe companii în afara țării. De asemenea, grupul GRAWE are nivel ridicat de activitate pe piețele străine. Dacă la început VIG și UNIQA au demarat extinderea activităților în piețele vecine, GRAWE s-a extins prima dată în zona Balcanică, se arată în Raportul Anual pentru anul 2014 al FMA – Austrian Financial Market Authority.
257 mld. euro - Valoarea activelor celor 61 de subsidiareale băncilor austriece prezente în statele CESEE
Asigurările în 2014
La finalul anului 2014, 95 de companii de asigurări activau pe piața austriacă, dintre care, cele mai multe, asociații mutuale de talie mică (52) sau mare (6), restul de 37 fiind societăți de asigurare pe acțiuni. La aceste cifre se mai pot adăuga 30 de sucursale ale unor societăți din Spațiul Economic European, respectiv 953 care activează în baza principiului de liberă circulație a serviciilor.
În cazul companiilor de asigurare, piața este dominată de societățile de tip compozit. Astfel, în pofida reglementărilor impuse de acordul privind Spațiul Economic European semnat la 2 mai 1992 și intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, care prevedea separarea pe linii de business a activității asigurătorilor (viață, sănătate, accidente și asigurări generale), acordul nu a fost aplicat retroactiv societăților compozite deja active.
În ceea ce privește cifrele pieței de asigurare, la finalul anului 2014, piața austriacă de asigurări a totalizat 17,1 miliarde euro (vs. 16,6 miliarde euro în 2013), pe fondul creșterilor raportate atât pe segmentul de asigurări generale (+1,99% până la 8,53 miliarde euro), cât și pe liniile de viață (+3,79%, 6,66 miliarde euro) sau sănătate (+3,23%, 1,88 miliarde euro). În același registru, daunele plătite de asigurători au totalizat 5,13 miliarde euro (asigurări generale), 7,08 miliarde euro (asigurări de viață), respectiv 1,25 miliarde euro (asigurări de sănătate).
Asigurările de viaţă dictează în mare măsură tendința pieței, ponderea lor în portofoliu fiind de circa 39%, un nivel comparabil cu cel întâlnit și în alte pieţe mature din Vestul Europei.
2,2 mld. euro - Prime brute subscrise Austria 1977 vs. România 2007
În cazul asigurărilor property, subscrierile pe acest segment se situează în jurul a 26% din totalul pieței, pe fondul expunerii țării la riscuri precum căderile masive de zăpadă, grindină, inundații – în special în bazinul hidrologic al Dunării, sau chiar uragane – precum Kyrill din anul 2007.
Asigurările de sănătate și cele de accidente au generat cumulat circa 17% din totalul pieței – în Austria mai bine o treime din populație optând pentru o asigurare privată de sănătate.
Pe fondul unor venituri mai mici din investiții, la finalul anului 2014, rezultatul financiar al pieței de asigurare s-a situat la 3,21 miliarde euro (față de 3,33 miliarde euro în 2013), în vreme ce rezultatul din activități ordinare a totalizat 1,42 miliarde euro (vs. 1,57 miliarde euro). La sfârșitul lunii decembrie 2014, activele companiilor de asigurare (excluzând depozitele și investițiile pentru polițele unit-linked și index-linked) totalizau 85,6 miliarde euro, ceea ce corespunde unei creșteri de 1% în comparație cu anul precedent.
Indicatorul de densitate a asigurărilor s-a situat la valoarea de 786 euro/locuitor în cazul asigurărilor de viață, în vreme ce în cazul polițelor non-life acesta a fost de 1.124 euro/locuitor. În paralel, gradul de penetrare al asigurărilor în PIB s-a menținut în jurul a 5,2%, valoare inferioară mediei europene (7,7% în 2013, conform Insurance Europe).
În distribuția produselor de asigurare, rolul jucat de diversele canale diferă funcţie de specificul fiecărui segment de asigurări. Astfel, cele mai recente date indică în cazul polițelor life preferința asigurătorilor pentru bancassurance (45%), vânzări directe (25%) și brokeri de asigurare (19%), în vreme ce în cazul segmentului non-life distribuția directă (36%), brokerii (33%) și agenții (19%), conduc clasamentul din acest punct de vedere.
Anul 2015 în cifre
Anul 2015 a debutat cu o evoluţie pozitivă a subscrierilor în primul trimestru (+4,9%), urmată de o încetinire a creșterii nivelului PBS în al doilea trimestru (+1,6%) şi de trecerea în registru negativ în trimestrul III (-0,2%), arată datele FMA.
Dacă în primele două intervale de raportare s-a înregistrat o dinamică similară pe toate cele trei segmente principale ale portofoliului (asigurări de viaţă, asigurări non-viaţă, asigurări de sănătate), în trimestrul III deprecierea de 6,6% consemnată în subscrierile pentru asigurări de viaţă a fost factorul principal care a împins în teritoriu negativ evoluția pieței.
La 30 septembrie 2015, asigurătorii austrieci au raportat active (excluzând investiții unit-linked și index-linked) în creștere ușoară cu 0,3% până la 92,5 miliarde euro, rezerve nete de 22,38 miliarde euro (în creștere cu 2,15% față de perioada de raportare precedentă), un rezultat din activitatea curentă de 1,09 miliarde euro (vs. 1,24 miliarde euro), respectiv un rezultat financiar de 2,34 miliarde euro (-6,7% față de T3 2014).
Pentru întreg anul 2015, VVO – Asociația Asigurătorilor din Austria, prognoza un volum al subscrierilor de peste 17 miliarde euro, eșalonate astfel: asigurări de viață – 6,6 miliarde euro, asigurări de sănătate – 1,9 miliarde euro, asigurări generale – 8,7 miliarde euro.
Asigurătorii austrieci – principalii investitori în piața din România
La finalul anului 2014, investitorii din Austria dețineau 37% din capitalul social al societăților de asigurare din România, conform Raportului Anual al ASF.
Din punctul de vedere al volumului de prime brute subscrise, afacerile companiilor membre ale VIENNA Insurance Group (OMNIASIG, ASIROM și BCR Asigurări de Viață), UNIQA Group Austria (UNIQA Asigurări și UNIQA Asigurări de Viață), respectiv GRAWE Group (GRAWE România) – totalizau 2 miliarde lei, echivalentul a un sfert din totalul pieței.
Austriecii dețin o treime din sectorul bancar din România
Cele mai mari trei instituții bancare cu capital austriac prezente în România dețineau, la finalul anului 2014, o cotă de piață cumulată de circa 32% (notă: calcul realizat în funcţie de valoarea activelor), conform Raportului Anual elaborat de Banca Națională a României, după cum urmează:
Concluzii
De-a lungul anilor, piața austriacă de asigurări și-a demonstrat maturitatea. Stabilitatea economică, alături de educaţia populaţiei în ceea ce priveşte necesitatea asigurărilor au făcut ca această sferă a economicului să fie puternică atât pe plan național, cât și european.
În ultimele decenii, odată cu extinderea UE și deschiderea fostului bloc comunist, pe fondul unei concurențe acerbe în piața locală, asigurătorii austrieci s-au orientat către piețele estice, aducând în bună măsură know-how-ul, experiența și bunele practici. Rezultatele acestei interconectări? Pentru austrieci – o treime în plus la volumul de subscrieri, în vreme ce pentru piețele emergente – pe lângă profesionalizarea mediului, cu siguranță, consumatorul are cel mai mult de câștigat.
Subliniem doar că, în urmă cu 30 de ani, piaţa asigurărilor din Austria totaliza echivalentul a 2,2 miliarde euro, nivel comparabil cu totalul primelor brute subscrise în prezent de companiile de asigurări din România.