Stat independent desprins din fosta Uniune Sovietică, Azerbaidjan este cel mai important centru petrolier de la Marea Caspică, platforma continentală şi peninsula pe care este aşezată ţara deţinând importante zăcăminte de petrol şi gaze naturale. În acest sens, în perioada comunistă, Azerbaidjanului a constituit un punct cheie pentru furnizarea de petrol şi gaze naturale către URSS, pentru ca în zilele noastre să fie unul dintre principalii furnizori, a acestor resurse, pentru ţările occidentale. Alte ramuri ale industriei bine dezvoltate sunt cea textilă, alimentară, de maşini şi unelte, şi cea uşoară. Totodată, Azerbaidjanul este un producător important regional la capitolul bumbac, tutun, struguri şi ceaiuri.
Piaţa asigurărilor pe primele 10 luni din 2010
În Azerbaidjan, organismul de supraveghere şi reglementare a pieţei de asigurare este reprezentat de Departamentul de Supraveghere a Asigurărilor din cadrul Ministerului de Finanţe.
Astfel, potrivit datelor furnizate de autoritatea de supraveghere, în primele zece luni ale anului curent, societăţile de asigurare au realizat un volum de prime brute subscrise care a totalizat 117,1 milioane euro (130,3 milioane AZN), în scădere în moneda locală cu circa 5,9% raportat la ianuarie – octombrie 2009.
Pe segmentul de asigurări facultative, volumul de prime a însumat 92,4 milioane euro, cu 10,8 la sută mai puţin, comparativ cu 2009. Segmentul de asigurări obligatorii a sporit cu 18,9%, până la 27,7 milioane euro.
Analizând piaţa de asigurări, după tipurile de asigurări încheiate, asigurările de viaţă au cumulat un volum de prime subscrise de 1 milion euro, în creştere cu 43% comparativ cu ianuarie-octombrie 2009, reprezentând sub un punct procentual în portofoliul consolidat al pieţei. Pe tipuri de asigurări, cele mai multe poliţe încheiate au fost cele de pe segmentul auto – 25,9 milioane euro (echivalentul a 22,1% din totalul pieţei), urmate de asigurările medicale – 17,7 milioane euro (15,1%), respectiv cele de incendiu şi calamităţi naturale – 17,2 milioane euro (14,7%).
Totodată, în primele zece luni ale anului în curs, volumul total al daunelor avizate şi plătite de asigurători s-a cifrat la 37,1 milioane euro (41,3 milioane AZN), în scădere cu 2 puncte procentuale faţă de 2009. După tipul poliţelor, asigurărilor facultative au revenit despăgubiri în cuantum de 30,8 milioane euro, restul de 6,3 milioane euro revenind asigurărilor obligatorii. Eşalonat pe clase de asigurare, volumul cel mai mare de daune plătite a revenit asigurărilor facultative medicale (33,9% – 12,6 milioane euro), asigurărilor auto (29,4% – 10,9 milioane euro), respectiv asigurărilor obligatorii pentru militari (13,5% – 5 milioane euro).
Perspective optimiste
După dobândirea independenţei, Azerbaidjanul a reuşit să depăşească într-o bună măsură dificultăţile de ordin economic, devenind, pe fondul aspiraţiilor prooccidentale, un stat modern. Astfel, în ultimii ani, statul a promovat o politică de atragere a investiţiilor străine, având un caracter sistematic, întrucât s-au elaborat programe privind direcţiile de dezvoltare a afacerilor mici şi mijlocii, s-a creat o concepţie naţională privind antreprenoriatul, au fost puse bazele unor reforme economice structurale şi reglementate relaţiile dintre autorităţi şi entităţile de drept privat, în vederea creării condiţiilor pentru o concurenţă sănătoasă etc. În ceea ce priveşte politica financiar-fiscală, Guvernul a înregistrat rezultate notabile în scăderea ratei inflaţiei, în crearea unui program monetar şi de creditare consecvent ce şi-a propus redresarea tuturor sectoarelor economiei şi dezvoltarea infrastructurii.
Această realitate se face resimţită, în ultimii ani, şi în sfera pieţei de asigurare, prin accesarea acestui domeniu de către tot mai mulţi jucători de talie internaţională, cât şi prin creşterile constante la nivel de industrie, Azerbaidjanul devenind, la toate capitolele, o punte de legătură importantă între Europa şi statele asiatice.