Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris, în 2018, prime brute în valoare de 10,14 miliarde de lei (aproape 2,2 miliarde de euro), în creștere cu 4,5% față de valoarea înregistrată în anul 2017. Din această sumă, brokerii au intermediat 6,38 miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro).
Din totalul PBS, primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 159,34 milioane de lei, reprezentând aproximativ 1,6% din volumul total al subscrierilor, în creștere cu circa 63% comparativ cu anul precedent (97,77 milioane de lei).
Remarcăm că piața rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 4,6% în anul 2018 comparativ cu anul precedent, în timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viață a înregistrat o creștere de 4,3%.
O schimbare manifestată în special pe parcursul ultimilor doi ani (2017 – 2018) este consolidarea segmentului de asigurări de viață, care a înregistrat o apreciere de peste 4% în 2018 față de anul precedent. Astfel, dacă în perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurări de viață era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 și-a reluat creșterea, iar în 2017 (+21%) creșterea sectorului de asigurări s-a datorat acestui segment de asigurări de viață. În anul 2018, a continuat dinamica pozitivă a acestui sector, iar volumul primelor brute subscrise se menține la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, conform datelor preliminare neauditate publicate de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.
La finalul lunii decembrie 2018, valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare se situa la un nivel de peste 16 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 5% față de sfârșitul anului 2017. Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 56,07% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 43,93% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viață.
În anul 2018 a continuat îmbunătățirea indicatorilor de solvabilitate. La sfârșitul lunii decembrie, toate societățile de asigurare îndeplineau atât cerințele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât și cerințele minime de capital (MCR). De asemenea, ratele SCR și MCR, calculate la nivelul pieței ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare. Rata SCR la nivelul pieței s-a situat la un nivel de 1,71, iar rata MCR, la o valoare de 3,87.
Activele totale ale societăților de asigurare au crescut cu 3,28% în anul 2018 comparativ cu valoarea înregistrată în anul anterior, iar datoriile totale au crescut cu 6,05%. Astfel, excedentul activelor față de datorii a fost de 4,81 miliarde lei la 31 decembrie 2018, în ușoară scădere față de 5,06 miliarde lei, nivel înregistrat la 31 decembrie 2017.
Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în anul 2018 în baza dreptului de stabilire, pe teritoriul României, prin intermediul sucursalelor, un total al primelor brute subscrise de peste 669 milioane lei (6,19% din totalul primelor brute subscrise în România de societățile locale autorizate de ASF și de sucursalele asigurătorilor autorizați în alte state membre UE), în scădere cu 11% față de aceeași perioadă a anului anterior.
La 31 decembrie 2018, activau pe piața asigurărilor 29 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activitate de asigurări generale, 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață și 6 au practicat activitate compozită.
Liderii Pieței
Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În anul 2018, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 29 de societăți care desfășurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 decembrie 2018.
În ceea ce priveşte topul societăţilor cu cele mai mari volume de prime brute subscrise (generale + viaţă), CITY Insurance s-a menţinut pe prima poziţie, cu o cotă de piaţă de 14,64% şi subscrieri în valoare de 1,48 miliarde de lei (318,3 mil. EUR), potrivit calculelor făcute de XPRIMM Publications, fiind urmată de ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări, cu subscrieri estimate la circa 1,32 miliarde de lei (282,5 mil. EUR).
Locul al treilea în clasament este deţinut de OMNIASIG Vienna Insurance Group, cu afaceri estimate la valoarea de 1,17 miliarde de lei (251,4 mil. EUR). Top 5 este completat de EUROINS România - 1,01 miliarde de lei (216,1 mil. EUR) şi GROUPAMA - un miliard de lei (215,2 mil. EUR). Primele cinci companii deţin o pondere de peste 59% din totalul pieţei de asigurări.
2018 a fost un an de dezvoltare pentru piața de asigurări, industria continuându-și creșterea constantă din ultimii ani. Din punct de vedere legislativ, 2018 a fost un an plin de provocări pentru industria asigurărilor, a afirmat Adrian MARIN, Președintele UNSAR.
Asigurări generale
Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurările generale, în anul 2018, a fost de 8,04 miliarde de lei (1,72 mld. EUR). Primele 10 societăți de asigurare reprezintă circa 96% din totalul acestui segment de activitate.
Pe acest segment, rămâne lider CITY Insurance, cu subscrieri în valoare de 1,48 miliarde de lei (318,3 mil. EUR). Clasamentul este completat de ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări și OMNIASIG VIG – care au aceeași cotă de piață și, practic, aceleași afaceri: circa 1,17 miliarde de lei (251,4 mil. EUR), urmate de EUROINS România - un miliard de lei (216 mil. EUR) şi GROUPAMA - 970,7 milioane de lei (208,13 mil. EUR), potrivit calculelor făcute de XPRIMM Publications în baza datelor transmise de ASF.
Trei clase dețin circa 86% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale:
A10 - Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR), cu un volum al primelor brute subscrise de 3,74 miliarde de lei, reprezentând circa 47% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, în scădere cu 2% comparativ cu volumul înregistrat în anul 2017;
A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO): 2,07 miliarde de lei, reprezentând 26% din totalul subscrierilor pe asigurări generale, a înregistrat în anul 2018 o creștere cu peste 9% față de 2017;
A8 - Incendiu și calamități naturale: 1,06 miliarde de lei, reprezentând 13% din totalul subscrierilor AG, cu o creștere de aproximativ 6% față de anul precedent.
Asigurări de viață
Spre deosebire de piața europeană de asigurări care este dominată de segmentul asigurărilor de viață, în România acesta reprezintă doar aproximativ 21% din primele brute subscrise, piața fiind dominată de asigurările generale, respectiv cele auto.
Primele brute subscrise de către societățile de asigurări pentru activitatea de asigurări de viață au înregistrat o creștere cu 4,3% în anul 2018 comparativ cu anul precedent, până la 2,1 miliarde de lei (450 mil. EUR). De asemenea, s-a menținut și în anul 2018 un grad mare de concentrare, astfel că primele 2 societăți dețin o cotă de piață cumulată în valoare de 54%, iar primele 10 societăți au o pondere de 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment.
Locul unu, conform ASF, este ocupat în continuare de NN Asigurări de Viaţă - cu subscrieri estimate de XPRIMM Publications la 771 milioane de lei (165,3 mil. EUR), fiind urmat de BCR Asigurări de Viaţă VIG - 365 milioane de lei (78,3 mil. EUR), BRD Asigurări de Viaţă - 182,8 milioane de lei (39,2 mil. EUR), ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări - 144,84 milioane de lei (31 mil. EUR) şi ASIROM VIG - 135,18 milioane de lei (29 mil. EUR).
În anul 2017, piața a înregistrat o creștere record (+21%) pentru ultimii ani de după criză, susținută de anumite măsuri fiscale care au sporit consumul și creditarea și care au fost totodată reflectate și în creșterea asigurărilor de viață. În 2018, însă, creșterea PIB a încetinit, iar creditarea a urmat o tendință similară, ducând la evoluția moderată a segmentului asigurărilor de viață comparativ cu anul precedent. Perspectivele rămân pozitive în acest an, în linie cu evoluția moderată înregistrată în 2018, estimează Anna GRZELONSKA, Director General, NN Asigurări de Viaţă.
În clasamentul publicat de ASF, nu sunt incluse companiile care activează în baza dreptului de liberă circulaţie a serviciilor, precum AEGON România și METROPOLITAN Life.
Dacă ar fi fost incluse și acestea, METROPOLITAN Life ar fi ocupat locul 3 în top, înregistrând subscrieri în valoare de 305,52 milioane de lei, în creștere cu 9% față de anul 2017.
Piața asigurărilor de viață este una în curs de maturizare. Conceptul de protecție este unul relativ nou în România, de aceea atașamentul emoțional față de categoria asigurărilor de viață nu este unul foarte ridicat. Totodată evoluția pieței este dependentă de foarte mulți factori socio-economici, iar creșterea de peste 21% din 2017 nu ar trebui privită ca un reper formal, fluctuațiile de creștere anuală fiind firești și depinzând de un context extins și dinamic. Consider că segmentul de bancassurance va continua să joace un rol important, fiind în strânsă legătură cu evoluția creditării și cu nevoia de protecție financiară asociată acesteia, a declarat Carmina DRAGOMIR, CEO, METROPOLITAN Life România.
Totodată, cred că schimbarea pieței de asigurări de viață are loc pas cu pas. Este un indicator foarte bun faptul că pentru aproximativ 56% dintre români zona de confort a devenit o prioritate. Românii își doresc astăzi mult mai multe lucruri de la viața cotidiană față de acum 20 de ani, își doresc să petreacă timp mai mult cu familia, apreciază echilibrul între viața personală și profesională, caută beneficii flexibile, simple, transparente, soluții personalizate. În plus, evenimentele fericite precum căsătoria sau nașterea unui copil reprezintă momente de conștientizare a responsabilității și de orientare firească spre zona de protecție, a adăugat ea.
Și AEGON România ar fi intrat în clasament pe poziția a noua, cu afaceri în valoare de circa 96 milioane de lei. Piața de asigurări de viaţă a avut un parcurs interesant în 2018, fiind influenţată pozitiv de creşterea puterii de cumpărare a populaţiei. AEGON România a înregistrat la rândul său creşteri pe acest segment, iar în 2019 ne propunem să continuăm dezvoltarea, să aducem noi produse în portofoliu şi să punem accent şi pe implementarea programelor de educaţie financiară pe care le-am demarat în ultima perioadă, a declarat Sînziana MAIOREANU, CEO-ul companiei.
Cum poate piața să depășească acest blocaj de 2 miliarde de euro?
De peste 10 ani, valoarea pieței de asigurări din România se menține în jurul valorii de 2 miliarde de euro. Dar ce ar trebui făcut pentru ca aceasta să cunoască o dezvoltare mai importantă, să “facă un pas mare” către următorul nivel?
Cristian ROȘU, Vicepreședinte, Sectorul Asigurări – Reasigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară, consideră că educația financiară, alături de adaptarea legislației, este cheia unei dezvoltări mai accentuate a pieței, iar ASF are în atenție câteva acțiuni în acest sens.
Trecerea la următoarea etapă de dezvoltare a pieței asigurărilor se poate face doar în contextul creșterii nivelului de educație financiară a populației, a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR. În acest sens, UNSAR are cel mai ambițios plan de activități din istoria sa de 25 de ani. Am derulat astfel mai multe campanii de promovare a asigurărilor în 2018, prin intermediul platformei noastre Asiguropedia.ro, campanii care vor continua și anul acesta, a completat el.
Educaţia financiară din România se situează pe unul din locurile codaşe la nivel mondial și pe ultimul loc în Europa. Astfel, România are de recuperat un decalaj semnificativ în ceea ce privește educația financiară a populației sale. Un studiu efectuat de S&P indică faptul că numai 1 din 5 adulți din România are o înțelegere a produselor financiare de bază, comparativ cu 1 din 3 în întreaga lume. Astfel, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană cu o rată a educației financiare de numai 21%, comparativ cu 52% în medie la nivelul UE și cu peste 65% în mai multe țări din nordul Europei. Ratele de educație financiară sunt, de asemenea, semnificativ mai mari în majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est (Cehia: 58%, Ungaria: 54%, Slovacia: 48%, Polonia: 42%, Bulgaria: 35%).
La rândul său, Mihai TECĂU, Președinte Directorat, OMNIASIG Vienna Insurance Group, a confirmat că ultimii 10 ani sunt legați de valoarea de 2 miliarde de euro. Am putea să facem mai mult, e clar, pentru că potențialul este mare. Ne dorim asta, dar ca să depășești 2 miliarde nu se poate întâmpla într-un an. Ca să-i depășim, ar trebui să treacă ani în care să construim creșteri, nu foarte mari, dar care să existe cu adevărat. Din păcate, noi ne ducem un an înainte, un an înapoi. Dar educația financiară, profesionalizarea jucătorilor, IDD-ul pus în practică sunt factori care ar putea să ducă la creșterea volumului pieței de asigurări, a adăugat acesta.
Această lipsă a educației financiare se transpune și în indicatorii calitativi ai pieței: densitatea asigurărilor - consumul de asigurări pe cap de locuitor – și gradul de penetrare a asigurărilor în PIB. În ambele cazuri, România este codașa Europei. Conform estimărilor Publicațiilor XPRIMM, românii au cheltuit, în medie, 519 lei (111 euro) în 2018, față de media europeană de 2.030 euro (în 2017), în timp ce gradul de penetrare a asigurărilor a fost anul trecut de 1,07% din PIB, semnificativ mai scăzut decât media europeană de 7,53% (2017).
Asigurătorii achită mai multe despăgubiri
Indemnizaţiile brute plătite, inclusiv maturităţi şi răscumpărări, pentru asigurări generale şi de viaţă au însumat, în 2018, peste 5,94 miliarde de lei (1,27 mld. EUR), în creştere cu 17,07% faţă de anul precedent. Aceasta este cea mai mare valoare din ultimii cel puţin 5 ani analizaţi de ASF.
La nivelul segmentului de asigurări generale, indemnizaţiile brute plătite de 10 societăţi de asigurări au reprezentat 98% din totalul sumelor plătite. Potrivit calculelor realizate de XPRIMM Publications în baza cotelor de piaţă transmise de ASF, CITY Insurance a achitat cel mai mare volum de daune, respectiv 851,4 milioane de lei, cu o cotă de piaţă de 17,32%. Următoarele companii cu cele mai mari daune sunt: ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări - 661,16 milioane lei (13,45% cotă de piaţă), EUROINS România - 657,23 milioane lei (13,37%), ASIROM VIG - peste 649,85 milioane lei (13,22%) şi OMNIASIG VIG - 648,38 milioane lei (13,19%).
Ponderi semnificative ale indemnizaţiilor brute plătite de societăţile de asigurare au fost înregistrate pe următoarele clase de asigurare (90% din total):
Clasa A10, Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR) cu un volum al indemnizaţiilor brute plătite de peste 2,78 miliarde lei, reprezintă 57% din totalul indemnizaţiilor brute plătite pentru asigurările generale şi au înregistrat o creştere cu aproximativ 24% faţă de anul precedent;
Clasa A3, Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO) cu un volum al indemnizaţiilor brute plătite de 1,42 miliarde lei, reprezintă 29% din totalul indemnizaţiilor brute plătite pentru asigurările generale şi au înregistrat o creştere cu circa 19% faţă de anul anterior;
Clasa A8. Incendiu şi calamităţi naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 - A7) cu un volum al indemnizaţiilor brute plătite de 218,1 milioane lei, reprezintă aproximativ 4% din totalul indemnizaţiilor brute plătite pentru asigurările generale şi au înregistrat o scădere cu 9% faţă de anul precedent.
În cazul asigurărilor de viaţă, indemnizaţiile brute, maturităţile şi răscumpărările plătite s-au situat, în anul 2018, la o valoare de 1,03 miliarde de lei, înregistrând o creştere cu circa 3% faţă de anul anterior. Cumulat, sumele brute plătite de către 10 societăţi de asigurări au reprezentat 98% din totalul sumelor brute plătite la nivelul segmentului de asigurări de viaţă.
Pe acest segment, NN Asigurări de Viaţă a achitat cel mai mare volum de despăguburi, în valoare totală de 394,52 milioane lei (38,45% cota de piaţă din total despăgubiri), potrivit calculelor făcute de XPRIMM Publications. Aceasta este urmată de BCR Asigurări de Viaţă VIG - 264,93 milioane lei (25,82%), ASIROM VIG - 101,8 milioane lei (9,92%), ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări - peste 69 milioane lei (6,73%) şi EUROLIFE ERB Asigurări de Viaţă - 44,12 milioane lei (4,30%).
Anul trecut, cele mai mari ponderi în indemnizaţiile brute plătite au fost deţinute de următoarele clase de asigurare:
Clasa C3, Asigurări de viaţă şi anuităţi, legate de fonduri de investiţii, reprezintă aproximativ 54% din total plăți efectuate şi sunt în valoare de 550,98 milioane lei;
Clasa C1, Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, reprezintă circa 42% din total plăți efectuate şi sunt în valoare de 432,02 milioane lei.
Asigurările de locuințe – evoluție lentă
Pe ansamblul pieţei asigurărilor de locuinţe (obligatorii şi facultative), în anul 2018 s-a înregistrat o creştere a primelor brute subscrise de aproximativ 4% comparativ cu 2017, iar valoarea indemnizaţiilor brute plătite a scăzut cu 13%. Astfel, valoarea totală a subscrierilor a fost de 501,97 milioane de lei (circa 108 mil. EUR), faţă de 480,6 milioane de lei în 2017.
Numărul poliţelor în vigoare (obligatorii şi facultative) la final de 2018 a fost de 3.187.980, în creştere cu 33.767 de contracte faţă de anul precedent.
Valoarea totală a despăgubirilor achitate de asigurătorii de locuinţe a scăzut în 2018 cu 13%, până la 67,23 milioane de lei, faţă de 2017, când valoarea indemnizaţiilor brute plătite a fost de circa 77 milioane de lei.
Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuinţe, pe parcursul anului 2018, au înregistrat o creştere de aproximativ 5%, până la 348,57 milioane de lei, comparativ cu anul precedent. De altfel, raportul ASF arată că, în perioada analizată, numărul de contracte în vigoare a crescut cu 22.199 de bucăţi, până la 1.483.246. Indemnizaţiile brute plătite au fost în scădere cu aproximativ 14%, de la 74,1 milioane de lei în 2017, până la 63,9 milioane de lei în 2018.
În privinţa asigurărilor obligatorii de locuinţe (poliţe PAD), administrate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor - PAID România, subscrierile brute din 2018 au înregistrat o creştere de aproximativ 3%, până la 153,4 milioane de lei, faţă de 149,15 milioane de lei în 2017. Potrivit ASF, numărul de contracte în vigoare până la finalul anului 2018 s-a majorat cu 1%, ajungând la 1.704.634, de la 1.693.006 în anul precedent. De asemenea, în 2018, creşteri s-au înregistrat şi în rândul indemnizaţiilor brute plătite, cu aproximativ 15%, până la 3,33 milioane de lei, faţă de 2,9 milioane de lei în 2017.
În ciuda pericolelor la care sunt expuse cele aproximativ 9 milioane de locuinţe din România, din datele prezentate rezultă că doar una din cinci locuinţe este asigurată. În acest context, PAID România îşi propune pentru următorii ani creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile implicate de dezastrele naturale, precum şi extinderea gradului de acoperire prin asigurare a fondului locativ din România.
În acest sens, PAID a lansat o amplă campanie de informare cu mesajul "Asiguraţi, suntem mai puţin vulnerabili", prin care îşi propune să schimbe lucrurile, trecând de la teamă, la conştientizare şi responsabilitate. Ne-am dorit foarte tare ca românii să conştientizeze că riscurile implicate de dezastrele naturale au un impact foarte mare în România. Tocmai de aceea, într-un amplu proiect media, ce se va derula în mai multe etape pe parcursul anului, am iniţiat proiectul de declarare a zilei de 4 martie ca Zi Naţională de Conştientizare a Consecinţelor Dezastrelor Naturale, a spus Nicoleta RADU, Director General, PAID România. Ea susține că, pentru 2019, una dintre direcţiile în care se va îndrepta atenţia Pool-ului se referă la modul în care piaţa se pregăteşte pentru a face faţă unui dezastru natural de tip cutremur.
Piaţa asigurărilor de sănătate s-a dublat în 3 ani
Asigurările de sănătate au cumulat la finalul anului 2018 prime brute subscrise în valoare de peste 335 milioane de lei (71,83 mil. EUR), nivel dublu comparativ cu anul 2016 şi în creştere cu aproximativ 60% faţă de anul 2017. Din total:
primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale sunt în sumă de 230 milioane lei, în creştere cu aproximativ 74% şi reprezentând circa 69% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări de sănătate;
primele brute subscrise aferente asigurărilor de viaţă sunt în sumă de 105 milioane lei, în creştere faţă de anul anterior cu circa 37%.
Numărul contractelor în vigoare la finalul anului 2018 la nivelul întregii pieţe a asigurărilor de sănătate se situa la 365.872, în creştere cu 33% faţă de numărul contractelor în vigoare la finalul lui 2017. Cele mai multe dintre contractele în vigoare (348.699, reprezentând peste 95% din numărul total de contracte) sunt încheiate pentru asigurări de sănătate asimilabile asigurărilor generale.
De asemenea, în 2018, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au raportat indemnizaţii brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de aproximativ 165 milioane lei, în creştere cu peste 57% faţă de anul anterior şi de 2,4 ori mai mari faţă de daunele achitate în 2016. Dintre acestea:
122 milioane lei sunt aferente contractelor de asigurări generale, înregistrând o majorare de aproximativ 68% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent;
43 milioane lei reprezintă sume plătite pentru indemnizaţii brute aferente asigurărilor de viaţă, înregistrând o creştere de circa 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
În ceea ce priveşte asigurările de sănătate asimilabile activităţii de asigurări generale, cel mai mare jucător de pe acest segment este ALLIANZ - ȚIRIAC Asigurări, cu o cotă de piaţă de 38,82% şi subscrieri de circa 89,3 milioane lei, fiind urmat de CITY Insurance - 54,4 milioane lei (23,65% cota de piaţă), GROUPAMA Asigurări - 35,44 milioane lei (15,41%), GENERALI România - 21,46 milioane lei (9,33%) şi OMNIASIG VIG - 13,64 milioane lei (5,93%), conform calculelor realizate de XPRIMM Publications în baza datelor transmise de ASF.
La asigurările de sănătate asimilabile activităţii de asigurări de viaţă, SIGNAL IDUNA ocupa prima poziţie, cu o cotă de piaţă de 68,60% şi subscrieri de peste 72 milioane lei (15,44 mil. EUR). Următoarele companii din top sunt: NN Asigurări de Viaţă - 26,5 milioane lei (25,27% cota de piaţă), BRD Asigurări de Viaţă - 3,14 milioane lei (2,99%), BCR Asigurări de Viaţă VIG - 2,97 milioane lei (2,83%) şi ERGO Asigurări de Viaţă - 283.522 lei (0,27%).
Piaţa asigurărilor de sănătate în România înregistrează o creştere puternică, iar clienţii sunt din ce în ce mai bine informaţi, mai receptivi şi mai preocupaţi de sănătatea lor şi a familiei, atât în segmentul corporate, cât şi în retail, spune Tiberiu MAIER, Preşedinte, SIGNAL IDUNA România, companie care a intrat recent și pe segmentul retail cu trei produse noi, ce pot fi achiziționate și online.
Și Elena CIOBANU, Director Operațional, MediHelp Internațional, a remarcat o orientare a clienţilor către asigurările private de sănătate datorită accesului nelimitat la servicii medicale şi a liberei alegeri a furnizorului medical. Mai mult decât atât, clienţii îşi doresc accesul la clinici şi spitale private din alte state pentru tratarea bolilor grave, intervenţii chirurgicale sau chiar prevenţie, având în vedere dezvoltarea metodologiei şi a aparaturii medicale de ultimă generaţie, a subliniat ea.
RCA: Prima medie scade, iar dauna medie creşte
Piaţa de asigurări de răspundere civilă auto RCA a scăzut cu circa 2,8% în anul 2018 comparativ cu anul anterior. De asemenea, prima medie RCA anualizată s-a redus cu 12%, iar dauna medie a crescut cu 9%, în timp ce doi jucători deţin 60% din subscrieri.
Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în anul 2018 a atins valoarea de aproximativ 3,6 miliarde de lei (771,26 milioane de euro), restul până la totalul clasei A10 (3,74 miliarde lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor, se arată în raportul anual publicat de ASF.
Exprimat în unităţi anuale (pentru a ţine seama de durata diferită a poliţelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 decembrie 2018 a fost de 5.873.613, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelaşi timp, primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluţie descendentă începând cu anul 2016. La 31 decembrie 2018, cele mai mari ponderi au fost deţinute de poliţele cu o valabilitate de 6 luni (aproximativ 34%), respectiv 12 luni (30%). Se remarcă o tendinţă ascendentă pentru poliţele de asigurare cu o valabilitate de o lună.
Din punct de vedere al structurii portofoliilor de clienţi, în 2018, ponderea contractelor încheiate cu persoane fizice la nivelul întregii pieţe s-a menţinut la nivelul de aproximativ 80%, fiind o pondere constantă în perioada 2014-2018.
Şi în anul 2018, se observă o concentrare semnificativă către primii asigurători din top, astfel că primii 2 asigurători cumulau aproximativ 59,91% din portofoliul de asigurări RCA din România. Companiile cu cea mai mare pondere în piaţa de asigurări RCA erau CITY Insurance, EUROINS şi ASIROM, care deţineau împreună peste jumătate din piaţă: 72% la 31 decembrie 2018, respectiv 73% la 31 decembrie 2017.
CITY Insurance rămâne liderul pieţei de asigurări RCA, cu o cotă de piaţă de 33,32% şi subscrieri de 1,2 miliarde de lei (257 mil. euro), conform calculelor realizate de XPRIMM Publications în baza datelor transmise de ASF. Acesta este urmat de EUROINS România, cu o cotă de 26,6% şi afaceri de 956,8 milioane de lei (205,15 mil. euro) şi ASIROM VIG - 12%, circa 432 milioane de lei (92,55 mil. euro). Topul jucătorilor RCA este completat de ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări, OMNIASIG VIG, GROUPAMA Asigurări, GENERALI România, UNIQA Asigurări şi GRAWE România.
Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 12% în anul 2018 comparativ cu anul precedent, înregistrând valoarea de 612 lei, de la 695 lei. Pentru persoane fizice, prima medie RCA a scăzut la 444 lei, de la 518 lei în 2017. În cazul persoanelor juridice, prima medie RCA a fost de 1.200 lei, mai mică decât în urmă cu un an, când era de 1.298 lei.
Pe parcursul anului 2018, dauna medie a crescut cu aproximativ 9%, la 7.812 lei, de la 7.136 lei în 2017. Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2018 s-a diminuat comparativ cu anul precedent cu 3,09%, la 51.432 lei, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 14,39%, la 6.425 lei.
Potrivit ASF, daunele materiale achitate de asigurătorii RCA au urcat la 2,17 miliarde de lei în 2018, de la 1,67 miliarde de lei în 2017. Totodată, daunele pentru vătămări corporale s-au majorat la 554,17 milioane de lei, de la 523,14 milioane de lei.
La 31 decembrie 2018, pe piaţa asigurărilor îşi desfăşurau activitatea următorii asigurători autorizaţi de ASF pentru activităţi de asigurări RCA: ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări, Asigurarea Românească - ASIROM Vienna Insurance Group, Societatea de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance, EUROINS România Asigurare - Reasigurare, GENERALI România Asigurare Reasigurare, GRAWE România Asigurare, GROUPAMA Asigurări, OMNIASIG Vienna Insurance Group şi UNIQA.
Începând cu data de 3 martie 2017, compania EURO Insurance Dac practică servicii pentru clasa X (RCA+CMR) în baza libertăţii de prestare a serviciilor (FOS - Freedom of Services). De asemenea, sucursala WATFORD Insurance Europe Limited şi-a început activitatea pe piaţa RCA în trimestrul III 2018, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României (FOE).
Clauza de decontare directă
În anul 2018, asigurătorii RCA au încheiat un număr de 301.131 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 22,75 milioane de lei. Astfel, a rezultat o primă medie anualizată de 92 lei. La data de 30 decembrie 2018, erau în vigoare un număr de 235.605 clauze de decontare directă.
Decontarea directă, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, a fost definită și implementată prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Modalitatea de decontare directă este prevăzută în Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.
Totodată, în anul 2018, asigurătorii RCA au plătit un număr de 2.577 dosare de daună aferente clauzei de decontare directă, în valoare totală de 14,89 milioane de lei, rezultând o daună medie plătită per dosar de 5.778 lei. La data de 30 decembrie 2018, în soldul rezervei de daună avizată erau înregistrate 1.013 dosare de daună, în valoare estimată de 5,52 milioane de lei.
Creştere majoră a ratei daunei pe asigurările auto
Rata combinată a daunei calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale s-a situat în anul 2018 la o valoare de 102,83%, în creştere comparativ cu indicatorul aferent anului 2017, ce înregistra o valoare de 97,63%. Pe RCA şi CASCO, rata combinată a crescut considerabil, în ambele cazuri depăşind, în medie, nivelul de 112%. Practic, la fiecare 100 de lei încasaţi din poliţele auto, asigurătorii plătesc peste 112 lei, ceea ce le aduce pierderi importante.
În anul 2018, se observă o creştere semnificativă a ratei daunei combinate pentru asigurările auto (clasa A3 - CASCO şi A10 - RCA şi CMR) comparativ cu perioada similară a anului anterior.
La nivel de piaţă, rata combinată a daunei CASCO s-a majorat în 2018 până la 112,37%, de la 107,15%, cât era în 2017. La aceasta, s-au luat în calcul rata daunei - 77,00% (faţă de 72,26% în urmă cu un an) şi rata cheltuielilor - 35,37% (de la 34,89%).
Toate cele 14 societăţi de asigurare care practică asigurări CASCO au înregistrat în anul 2018 o rată a daunei mai mare de 100%. Comparativ cu perioada similară a anului anterior, se observă o creştere a medianei ratei combinate a daunei, astfel că 7 dintre cele 14 societăţi deţin o rată combinată sub valoarea de 131%. Nivelul maxim al ratei combinate a daunei CASCO l-a înregistrat o societate cu o rată de 203%.
Pentru clasa A10 - Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA + CMR), rata combinată a daunei a crescut în 2018 comparativ cu anul 2017 atât la nivel cumulat, pe total piaţă, cât şi la nivel individual pentru aproximativ toate societăţile de asigurare. Astfel, rata combinată s-a majorat îngrijorător anul trecut, ajungând la 112,25%, de la 98,55% în anul 2017. Rata daunei a fost de 81,80% (faţă de 73,81% în S1 2017), în timp ce rata cheltuielilor de achiziţie şi administrare a fost de 30,46% (de la 24,74%).
Conform ASF, o singură societate dintre cele care practică şi RCA a înregistrat o rată combinată a daunei pentru clasa A10 sub nivelul de 100% la 31 decembrie 2018. 5 dintre cele 10 societăţi de asigurare care practică asigurări din clasa A10 au înregistrat rate combinate sub valoarea de 115%.
Vedete în 2019
Reprezentanții pieței anticipează că piața își va menține trendul crescător în 2019, iar printre vedete se vor regăsi asigurările de sănătate, de viață sau chiar agricole, dar și polițele auto, care vor continua să dețină cea mai mare pondere din piață.
Ținând cont și de faptul că toate modificările legislative, atât de legislație primară, cât și de legislație secundară, vor intra în aplicabilitate pe parcursul anului 2019, nu vedem o evoluție spectaculoasă a pieței asigurărilor, în 2019, față de 2018. Așadar, estimăm un trend ascendent, poate puțin mai accentuat comparativ cu 2018, dar nu cu un ecart foarte mare față de ce s-a întâmplat. De asemenea, estimăm că tot asigurările auto vor fi cele care vor ține capul de afiș. Vedem o reechilibrare a pieței, astfel încât ponderea asigurărilor auto să nu mai reprezinte același procent pe care l-a reprezentat în 2018, (70% din totalul asigurărilor non-viață), iar vedetele acestui an vor fi, ca și anul trecut, asigurările de viață și asigurările de sănătate, a afirmat Cristian ROȘU.
Mihai TECĂU precizează că asigurarea de sănătate este un must-have și are un potențial foarte bun.
De asemenea, Adrian MARIN, Președintele UNSAR, anticipează o evoluție rapidă a asigurărilor de sănătate. Un alt segment care ar putea cunoaște o revitalizare în acest an este cel al asigurărilor agricole – în principal, datorită recentei lansări a Submăsurii 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor” de către autorități, ceea ce permite acordarea de subvenții fermierilor la plata primelor de asigurare, în anumite condiții. Bineînțeles că asigurările auto vor continua să crească în 2019, reprezentând baza pieței de asigurări, în timp ce, pentru segmentul de asigurări property, ne așteptăm la o evoluție similară cu cea a pieței, în general. Desigur, depindem pe toate aceste linii de evoluțiile legislației specifice. Totodată, considerăm un potențial asigurativ însemnat venind și din asigurarea investițiilor ce pot veni din fondurile europene, în special cele legate de infrastructură.
Per total piaţă, în 2019, văd potenţiale creşteri pe liniile de asigurare care au crescut şi în 2018, precum asigurările de sănătate, care au devenit un instrument important pentru loializarea forţei de muncă, mai ales într-o piaţă care nu prea mai dispune de resurse în acest domeniu. Asigurările de garanţii cred că vor creşte consistent datorită demarărilor multor proiecte de investiţii, în special în infrastructură. De asemenea, răspunderile civile profesionale sunt pe un trend de creştere. Din ce în ce mai multe contracte comerciale prevăd existenţa unei astfel de poliţe. Asigurările agricole ar putea lua avânt având în vedere noile prevederi privind subvenționabilitatea primelor de asigurare pentru culturi, consideră Antonio SOUVANNASOUCK, Președintele PRBAR.
În ceea ce privește asigurările de viață, Carmina DRAGOMIR se așteaptă ca tendința de creștere să continue și în 2019, protecția fiind o zonă de interes pentru tot mai mulți români. Cercetările noastre au arătat că oamenii doresc de la o asigurare simplitate, flexibilitate și transparență, își doresc produse care să-i protejeze pe ei și familiile lor, pe măsură ce pășesc prin viață, pe un drum plin de provocări și schimbări.
Întrebat care consideră că vor fi asigurările vedetă ale acestui an, Marius LASLO, Director Executiv, DESTINE Broker, consideră că tot RCA-ul va rămâne vedetă, ca volum. Iar ca evoluţie, asigurările de sănătate par să aibă tendinţa de creştere accentuată în următoarea perioadă.
Și Maria RANGELOVA, CEO, CertAsig, estimează că, pentru anul 2019, motorul principal al pieţei va rămâne în continuare segmentul asigurărilor auto – RCA şi CASCO. În cazul asigurărilor de sănătate, la fel ca în ultimii ani, cel mai probabil se va păstra tendinţa de creştere. În ceea ce priveşte asigurările dedicate segmentului corporate, competitivitatea jucătorilor din piaţă determină adesea o reducere a tarifelor, însă echilibrarea este adusă de creşterea numărului de clienţi asiguraţi, a adăugat ea.
La rândul său, Marcel PÎRCIOG, Director General, ASITO Kapital, aprecieză că afacerile din piaţa de asigurări vor păstra trendul creşterii economice în 2019, fiind în strânsă corelaţie cu acesta, urmând a se situa între 5-7%, acoperind astfel nivelul inflaţiei prognozat la 3,5%.
Intermedierile brokerilor: Avans de 3,5%
Valoarea primelor intermediate pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă a crescut în 2018 cu 3,48%, la 6,38 miliarde de lei (aproape 1,4 mld. EUR). În anul 2018, a crescut atât volumul de prime intermediate pentru activitatea de asigurări generale (cu 3,04%), cât şi pentru segmentul asigurărilor de viaţă (cu 16,41%). În cazul asigurărilor de viaţă, în perioada 2014-2018 a avut loc o dublare a volumului de prime intermediate. Gradul de intermediere a fost de 62,92% în 2018, faţă de 63,56% în 2017.
Primii 10 brokeri deţin o cotă de piaţă cumulată de 46,56%. SAFETY Broker este liderul pieţei de brokeraj în 2018, cu prime intermediate în valoare de circa 480 milioane de lei (103 mil. EUR), conform calculelor realizate de XPRIMM Publications în baza datelor transmise de ASF.
Acesta este urmat de MARSH Broker de Asigurare Reasigurare - 441,55 milioane de lei (94,7 mil. EUR), TRANSILVANIA Broker - circa 350 milioane de lei (75 mil. EUR), DESTINE Broker - 336,3 milioane de lei (72,1 mil. EUR) şi INTER Broker - 310,1 milioane de lei (66,49 mil. EUR).
Deşi asigurările de viaţă reprezintă 21% din totalul primelor brute subscrise de asigurători, gradul de intermediere este relativ scăzut (aproximativ 11%), ceea ce înseamnă că asigurătorii folosesc angajaţii proprii/agenţii de asigurare pentru vânzarea acestor produse de asigurare. În schimb, în cazul asigurărilor generale, gradul de intermediere se află la un nivel de peste 75%.
Creșterea primelor de asigurare intermediate pe segmentul asigurărilor de viață din acest an, se datorează în special deciziei ING Bank de a renunța la calitatea sa de agent subordonat și de a transfera portofoliul și personalul la societatea Amsterdam Broker de Asigurare, aceasta având în aceste condiții o cotă de piață de peste 38% din totalul primelor intermediate pe acest segment (237,54 milioane lei).
Analizând structura primelor intermediate de brokerii de asigurare şi/sau reasigurare pe clase de asigurări generale, se constată că, în anul 2018, o pondere semnificativă în totalul primelor intermediate pentru asigurări generale (6.143.247.895 lei) o deţin următoarele clase:
clasa A10, "Asigurări de răspundere civilă pentru vehicule (RCA + CMR)", reprezintă 53,68%;
clasa A3, "Asigurări de mijloace de transport terestru (CASCO)", reprezintă 23,96%;
clasa A8, "Asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale", reprezintă 8,53%;
clasa A9, "Alte daune sau pierderi legate de alte bunuri decât cele menţionate la clasele 3-7 cauzate de grindină, îngheţ şi furt", reprezintă 3,05%;
clasa A15, "Asigurări de garanţii", reprezintă 2,66%;
restul claselor a reprezentat 8,11% din total prime intermediate asigurări generale.
Ştefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker, apreciază că, atât timp cât creşterea industriei este mai mică decât rata inflaţiei, ceea ce se întâmplă pe fondul unei creşteri semnificative a cursului de shimb, nu putem vorbi de o evoluţie reală. Piaţa de asigurări a cam ”bătut pasul pe loc” în 2018, şi piaţa de brokeraj la fel, a spus el, precizând că focusul firmelor s-a mutat de pe client – creștere - vânzări, pe conformitate şi conformare la legislaţia nouă şi dură, GDPR şi IDD.
La rândul său, Delia TRĂISTARU, Director Dezvoltare, DAW Management Broker, spune că anul 2018 a fost unul provocator prin schimbările legislative şi impactul lor semnificativ asupra intermediarilor (regulamentul GDPR, aplicare IDD): A fost un an al creşterii cheltuielilor şi adaptărilor IT pentru piaţa de brokeraj în vederea conformării la noua legislaţie. Activitatea s-a concentrat pe soluţii de eficientizare operaţională, creşterea calităţii serviciilor de intermediere, păstrarea portofoliului existent şi dezvoltarea acestuia pe segmentele non auto. De asemenea, macroeconomia, scăderea investiţiilor sunt factori ce au influenţat avansul mai mic al pieţei de brokeraj decât al întregii pieţe, lucru ce reiterează necesitatea echilibrului în zona legislativă. Pentru 2019, este evident că piața de brokeraj tinde spre maturitate, conformare și dezvoltare, a mai spus ea.
Antonio BABETI, CEO-ul GLOBASIG Broker, atrage atenția că 2018 a fost un an plin de provocări legislative, care, inevitabil, s-au resimţit în activitatea brokerilor. Chiar dacă avansul a fost unul mai mic decât al întregii pieţe, consider că, în anii ce vor urma, acest avans va fi unul mult mai mare. Sunt convins că anul 2019 va fi un an decisiv pentru întreaga industrie, în special pentru piaţa de brokeraj. Piaţa de brokeraj va creşte şi anul acesta. Educaţia financiară, implementarea IDD şi profesionalizarea personalului sunt principalele provocări ale anului, a adăugat el.
În România, veniturile brokerilor de asigurare provin în principal din contractele de intermediere încheiate cu societățile de asigurare și reasigurare, fiind un model de remunerare bazat pe comisionul primit de la acestea. Mai puțin de 2% din veniturile raportate provin din alte activități în legătură cu obiectul de activitate (de ex. consultanță, inspecții de risc, regularizări de daune). În anul 2018, brokerii de asigurare și/sau reasigurare au raportat venituri obținute din activitatea de intermediere în asigurări în valoare de 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 12,71% față de aceeași perioadă de referință a anului trecut.
Așteptările brokerilor pentru 2019
Dorel DUȚĂ, Președintele UNSICAR, estimează că primele intermediate de brokeri vor înregistra, în acest an, o ușoară creștere. Este vizibilă nevoia clienților de consiliere și cred că serviciile furnizate de brokeri tind să conteze foarte mult pentru aceștia atunci când caută un produs de asigurare.
Totodată, Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker, apreciază că piaţa de brokeraj are potenţial de creştere datorită tendinţei de profesionalizare a forţei de vânzări manifestată în ultima perioadă. În momentul în care prevederile IDD vor fi clare şi brokerul de asigurare se va putea transforma într-un real consultant financiar al consumatorului, vom vedea o creştere a pieţei bazată pe calitatea serviciilor şi nu, ca în trecut, pe creşterea tarifelor RCA. Bineînţeles că ar ajuta şi eliminarea poliţei RCA pe o lună, efortul depus de forţa de vânzare cu reînnoirea lună de lună a peste 25% din poliţele RCA ar putea fi direcţionat către vânzarea de poliţe facultative: asigurări de locuinţe, răspunderi civile profesionale şi, de ce nu, CASCO, a adăugat el.
Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker de Asigurare, anticipează că modificările legislative din anul precedent (IDD, GDPR şi altele) vor produce schimbări şi în acest an și îi vor determina pe brokeri să atingă un alt nivel de maturizare. Consider că investiţiile în pregătirea profesională a forţei de vânzare vor genera plus valoare şi, implicit, creşteri de portofolii de produse facultative. Principalele provocări rămân din zona legislativă, economică, politică sau a factorilor externi: de exemplu, pachete legislative adoptate de Parlamentul European (ex.: Pachetul de Mobilitate 1), a mai spus ea.
Și Otilia MIHAI, Director General Consultant AA & Preşedinte PRBAR Academy, anticipează că trendul pieței va fi crescător, mizând pe creativitatea brokerilor, dar şi a asigurătorilor de a găsi acele produse, dar şi mijloace de a ajunge într-un mod mai direct la noua generaţie de clienţi, ce au alte nevoi, mai diversificate, dar şi orientate către o anumită simplitate, dată de noul val tehnologic.
Observ o anumită efervescență pe piaţa produselor de sănătate de ceva timp şi asta arată o nouă tendinţă, cea de a acoperi zone unde nu eram prezenţi sau acolo unde nu reuşisem să ajungem şi să identificăm nevoile clienţilor mai puţin mulţumiţi de serviciile medicale tradiţionale. Sunt mai mulţi factori care ar putea contribui la o creştere consolidată a pieţei, dar din punctul meu de vedere direcţia e clară, ne vom îndrepta către pregătirea profesională, element ce deja reconfigurează toate procesele de vânzare şi relaţionare cu clientul şi acest lucru se va vedea şi va face diferenţa într-o etapă nu prea îndepărtată. Nu în ultimul rând, focusul pe educaţie financiară va contribui din ce în ce mai mult la un grad mai mare de penetrare al asigurărilor, la valorificarea potenţialului existent de atâta timp în România, în ceea ce priveşte densitatea asigurărilor, a completat Otilia MIHAI.
Totodată, reprezentanții DESTINE Broker prognozează o creştere de 5% a pietei de brokeraj în acest an, factorii de dezvoltare fiind digitalizarea proceselor, emiterea electronică a mai multor categorii de asigurări şi digitalizarea formularelor aferente emiterii poliţelor.
La sfârşitul anului 2018, figurau înregistraţi în evidenţele Autorităţii de Supraveghere Financiară un număr de 342 de brokeri autorizaţi.