Pentru al doilea an consecutiv, iniţiativa „Cu stil, în trafic” a urmărit să lupte împotriva stereotipurilor de gen în trafic, prin exemplul pe care îl oferă femei care au profesii „atipice” legate de zona auto, precum şi femei privite cu admirație și respect în viața lor de zi cu zi.
Ultimele două primăveri au adus, în spaţiul online şi offline românesc, o nouă campanie de siguranţă rutieră care şi-a propus, concomitent, să lupte împotriva unora dintre cel mai des întâlnite stereotipuri din trafic. Parte a demersului FII TREAZ LA VOLAN!, campania „Cu stil, în trafic”, ajunsă, în acest an, la cea de-a doua ediţie, are ca obiective înlăturarea stereotipului „femeile nu sunt buni conducători auto/ moto”, precum şi promovarea reuşitelor feminine în domenii considerate, uneori, „atipice”.
Desfăşurată în primele două săptămâni din martie, şi îmbinând informaţii tematice cu sfaturi de siguranţă privind pericolele de pe şosele specifice primăverii, campania „Cu stil, în trafic” este iniţiată de ApPA - Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor. Ediţia din 2021 s-a desfăşurat cu sprijinul Partenerilor GrECo România, INTER Broker, GARANTA Asigurări, AON România şi GLOBASIG Broker.
Mesaje ajunse la mii de români
11 interviuri cu profesionişti auto de gen feminin, 2 filmuleţe dedicate reuşitelor femeilor în domeniul automobilistic, un sondaj la care au participat aproape 3.000 de şoferi, dar şi mesaje care au ajuns la mii de români din întreaga ţară – acestea sunt doar câteva dintre cifrele care descriu ediţia din acest an a proiectului „Cu stil, în trafic”.
Instructoare auto, şoferiţe de tir, motocicliste sau pur şi simplu conducătoare auto care petrec, anual, mii de kilometri la volan au fost doar câteva dintre femeile şofer care s-au alăturat, în acest an, acestui demers, şi au ales să vorbească despre experienţele lor în domeniul auto prin intermediul unor interviuri.
Astfel, în cadrul campaniei, 11 femei din lumea auto-moto ne-au prezentat pasiunea lor pentru acest domeniu, provocările cărora trebuie să le facă față, dar și sfaturile lor pentru şoferiţele care se confruntă cu stereotipuri în trafic, dovedind, încă o dată, faptul că abilităţile de şofer sau pasiunea pentru acest domeniu nu au nicio legătură cu masculinitatea sau feminitatea:
» Alina BURLACU, Specialist Senior în Transporturi, Banca Mondială
» Ana BANCU, Şofer şi Motociclist, Consilier vânzări auto
» Mariana FERARU, Instructor auto
» Cristina CONSTANTIN, Şofer profesionist
» Speranţa CHIRILĂ, Şofer profesionist
» Gabriela CARPOV, Instructor auto
» Laura RAICU, Şofer
» Simona Elena DEAK, Şofer, Deputy Regional Manager Central Account Management al GrECo România
» Ioana STATE, Şofer, Coordonator al programului Begin With GLOBASIG
» Ramona BRATOSIN, Şofer, Director Operaţiuni în cadrul GARANTA Asigurări
» Diana DUICU, Şofer, Director Automotive & Logistics la AON România
Contribuţiile feminine la dezvoltarea și optimizarea tehnologică a automobilelor, cu accent pe invenţiile propuse de doamne, dar şi reuşitele conducătoarelor auto şi ale profesionistelor din domeniul automobilistic deschizătoare de drumuri au fost prezentate, pe scurt, în două filmuleţe care au fost văzute de mii de români.
În perioada campaniei, mesajele distribuite cu ajutorul paginii de Facebook au ajuns la peste 420.000 de români din întreaga ţară.
Tot în cadrul proiectului, atitudinile şoferilor români în ceea ce priveşte diferenţele de gen din trafic au fost analizate cu ajutorul unui sondaj online, la care au participat aproape 3.000 de şoferi. Principalele concluzii ale acestuia au fost:
» 1 din 4 femei consideră că atitudinile discriminatorii împotriva femeilor la volan s-au ameliorat în ultimii 10 ani;
» femeile şofer petrec mai puţin timp la volan decât alţi membri ai familiei care au carnet de conducere (cel puţin 1 din 2 şoferiţe estimează că petrece mai puţin timp la volan decât alţi membri ai familiei care au carnet);
» femeile şofer împart timpul de condus cu alţi membri ai familiei într-un procent mai mare decât bărbaţii şofer;
» 4 din 10 femei sunt primele şoferiţe din familia lor apropiată;
» 6 din 10 femei consideră că genul nu influenţează abilităţile de şofat. Doar 3 din 10 bărbaţi sunt de acord cu această afirmaţie;
» bărbaţii se simt mai des în pericol fizic în trafic: aproape 20% dintre bărbaţi se simt în pericol destul de des, aproape în fiecare săptămână, comparativ cu 8% dintre femei.