Evenimente
Cursul de supraviețuire urbană organizat de OMNIASIG VIG
Marti, 07 Iunie 2016

20 mai 2016

Pe 20 mai 2016, OMNIASIG VIG a invitat mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai presei locale la un Curs de supraviețuire urbană. În cadrul acestuia, Ion BENEA, Director al Centrului de Supraviețuire Urbană, fost ofițer antitero și expert în operațiuni străine,   cu o experiență de peste 21 de ani în domeniu, Radu ZIMBILSCHI, Director Adjunct al Centrului de Supraviețuire Urbană, Expert în pregătire practică, și Sever GEORGESCU, Director Științific, INCD URBAN-INCERC, Profesor doctor universitar în seismică, au vorbit despre cum ar trebui să se reacționeze în cazul unui accident sau al unui incident rutier, dar și despre cum să se procedeze în cazul unui potențial dezastru, precum un incendiu sau un cutremur. 
Astfel, în cadrul Cursului de supraviețuire au fost acoperite subiecte care tratează atât situații teoretice de criză și metode de a le gestiona, cât și situații practice care presupun autoapărarea efectivă, printre acestea numărându-se:
 psihologia supraviețuirii și a fricii;
 ieșirea pe fereastra unei mașini și tehnici de părăsire a locului șoferului;
 cutremur: activități premergătoare, în timpul și după producerea seismului;
 incendiu: substanțe inflamabile, prevenirea incendiilor, ce trebuie să faci în caz de incendiu și după stingerea acestuia.
Evenimentul a debutat cu statistici despre peisajul specific României în ceea ce privește siguranța cetățenilor și accidentele, continuând apoi cu sfaturi utile despre cum trebuie să fie pregătită mașina personală pentru a fi în siguranță în trafic, de ce sunt importante camerele de filmat în mașină și care este kit-ul optim de siguranță în trafic al unui șofer. 
Astfel, conform statisticilor, cel puțin o dată în viață,   circa 38% dintre oameni au fost martorii unui accident de circulație, ai unei agresiuni fizice, ai unei catastrofe, sau ai unei împrejurări în care viața cuiva a fost pusă în pericol. Aceleași statistici arată că peste 4% au fost victime în astfel de situații. 
În acest context, Cursul de supraviețuire a avut ca obiectiv să determine participanții să devină conștienți de diversitatea pericolelor existente pe stradă, fie ca pieton, fie ca șofer, în magazine sau săli de spectacole, în parc sau locuri de joacă pentru copii și chiar în propria casă, precum și să îi ajute să elimine ideea conform cărora lor „nu li se poate întâmpla”. Accentul a căzut pe dezvoltarea unei gândiri preventive, precum și pe pregătirea participanților în a găsi soluții și a dobândi noi deprinderi pentru a se salva din situații cu risc major de vătămare gravă sau deces.
De exemplu, unele dintre cele mai frecvente riscuri la care sunt expuși cu precădere locuitorii orașelor sunt cele auto. Cu diversitatea pe care o prezintă incidentele și accidentele auto, acestea se situează undeva pe locul 1 în topul riscurilor din mediul urban. Este o sferă extrem de mare și trebuie să fim conștienți de faptul că lucrurile scapă de sub control de cele mai multe ori în zonele urbane: aici frecvența este mai mare, dar consecințele sunt ceva mai reduse comparativ cu accidentele rutiere din zonele extraurbane, a explicat Ion BENEA. 
De asemenea, pentru că 14 din 100 de accidente între conducătorii auto se termină violent, în cadrul cursului a fost subliniată importanța unei atitudini defensive într-o situație tensionată. La 100 de incidente verbale între șoferi, 14 se termină cu agresiune fizică - bătaie. De asemenea, dintre acestea 14, 4-5 sunt finalizate cu vătămări deosebit de grave sau chiar cu deces, a subliniat Ion BENEA.
Cum pot persoanele agresate să dezamorseze astfel de agresiuni, să evite pericolul? Prin autocontrol. Să nu te lași provocat, să nu răspunzi presiunilor externe. Agresiunile verbale trebuie ignorate, chiar dacă reprezintă tot agresiuni, din punct de vedere psihologic, nu au finalitatea distructivă a unui conflict fizic, a punctat Directorul Centrului de Supraviețuire Urbană.
În alte cazuri, șoferii pot ajunge în situații dificile, provocate de persoane care urmăresc înscenarea unui accident rutier pentru a primi bani, caz în care o cameră de luat vederi instalată pe mașină poate deveni extraordinar de utilă. De asemenea, Ion BENEA a amintit participanților că din trusa cu obiecte pentru supraviețuire din mașină nu ar trebui să lipsească telefonul de rezervă, ciocănelul de spart geamul în caz de pericol, lanterna, multifuncționalul (patent, plus ferăstrău, cuțit etc. – n.r.) și trusa cu medicamente de bază.
Tot în cadrul evenimentului a fost realizată o demonstrație despre cum trebuie să procedeze o persoană care a rămas blocată într-o mașină în urma unui accident rutier pentru a se elibera. Nu în ultimul rând, Sever GEORGESCU a prezentat participanților modalități de a acționa înaintea, în timpul și după producerea unui cutremur.
 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cursul de supraviețuire urbană organizat de OMNIASIG VIG ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Alexandra SMEDOIU: Economisirea inseamna responsabilitate fata de noi si generatiile viitoare

Alexandra SMEDOIU - Vicepresedinte CFA Society Romania si Partener Deloitte
Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!