Asigurări

D&O sau cum se pot proteja managerii?

Autor:Andreea RADU
Vineri, 21 Aprilie 2017

Oricare persoană poate face greşeli în activitatea pe care o desfăşoară, dar ce se întâmplă atunci când acea persoană conduce o afacere şi, ca urmare a unor erori de management, firma intră în faliment, spre exemplu? Aici intervin asigurările de tip D&O (Directors & Officers Liability).

Protecţia financiară şi continuitatea activităţii sunt foarte importante pentru companii. În acest sens, un rol important îl au asigurările de tip D&O - răspundere civilă a administratorilor și directorilor executivi. Au trecut peste 10 ani de când aceste poliţe au devenit obligatorii, însă ele formează o piaţă mică în România, dar în continuă creştere, companiile fiind mai preocupate de acoperirea riscurilor manageriale, în timp ce asigurătorii și-au diversificat oferta acoperirilor.

Asigurarea de răspundere profesională a managerilor acoperă prejudiciile financiare produse companiei și terților ca urmare a unor erori, neglijențe, omisiuni comise de directori sau administratori în exercitarea funcției de conducere sau administrare. Cu alte cuvinte, polița acționează ca o plasă de siguranță în cazul în care deciziile pe care le ia un administrator, director sau alt angajat cu funcție executivă pot angaja cheltuieli legale pe care trebuie să le plătească terților. Pe lângă acoperirea prejudiciului propriuzis, asigurătorul preia și chetuielile de apărare a managerului în instanță, acoperind și cheltuielile în procesele civile din România. Dar astfel de asigurări nu acoperă şi eventualele amenzi şi penalizări.

România a devenit, în 2006, prima ţară din UE care a impus prin lege obligativitatea încheierii de asigurări de răspundere civilă profesională pentru managerii societăţilor pe acţiuni. Obligativitatea este valabilă atât pentru companiile publice sau private cu acţionariat românesc, cât şi pentru subsidiarele înregistrate în România ale căror acţiuni sunt deţinute complet sau parţial de companii străine. Cu toate acestea, în lege nu se precizează care ar fi limita minimă de răspundere, nici eventualele penalităţi pe care persoanele neasigurate ar trebui să le plătească, ceea ce face ca piața să nu se dezvolte la întreaga capacitate.

Costul unei asemenea asigurări ajunge la mii de euro, în funcţie de mai mulţi factori (industrie, rezultatele financiare ale companiei, daunalitate, listarea la bursă etc.). Ca exemplu, pentru o companie privată, nelistată din FMCG, cu active de 100 milioane euro, pentru o limită de 1 milion euro, prima de asigurare poate fi de 1.500 – 2.000 euro.

Companiile, mai preocupate de acoperirea riscurilor

Evoluţia acestor poliţe este una crescătoare, păstrând trendul pieţei, dar asigurările D&O rămân totuşi o contribuţie minoră în piaţa de asigurări din România, chiar dacă există obligativitatea încheierii lor prin lege, probabil din cauza limitelor de răspundere simbolice pentru poliţele care au fost încheiate până acum, este de părere Claudia JARCA, Șef Serviciu Răspunderi Civile, Gothaer Asigurări Reasigurări.

Întrebată de ce multe companii nu încheie aceste poliţe, Claudia JARCA consideră că se întâmplă din cauza faptului că nu există nicio instituţie care să verifice dacă firmele au încheiat aceste poliţe, la fel cum nu există în lege nicio sancţiune clară care ar putea fi aplicată celor care nu respectă legislaţia din acest punct de vedere.

La rândul său, Călin MATEI, Director General Adjunct, GROUPAMA Asigurări, arată că asigurările de răspunderi de tip D&O formează o piaţă încă restrânsă în România, însă trendul este unul crescător. Evoluția acestui tip de asigurare trebuie privită pe termen lung, fiind influențată de evoluțiile macro-economice și de strategiile pe care companiile le adoptă în piețele în care activează. Estimăm că interesul pentru o astfel de asigurare va crește în măsura în care companiile internaționale au deja experiențele legislative din piețele dezvoltate unde acest tip de asigurare s-a impus, iar pe plan local vor urma să își echilibreze procedurile cu standardele internaționale deja existente. În ultimii 10 ani se observă o deschidere spre astfel de polițe și o creștere a gradului de conștientizare cu privire la riscurile pe care le pot întâmpina cei care administrează sau conduc o companie, este opinia lui Călin MATEI.

Conform acestuia, companiile par preocupate mai mult de alte probleme cu care se confruntă, precum cele legislative sau dezvoltarea tehnologică, şi arată un interes mai mic pentru asigurări. Pe lângă acest aspect, există un nivelul relativ redus de informare a managerilor și/sau a companiilor despre ce înseamnă o asigurare de răspundere civilă D&O. Iar dacă există o informare corectă, decizia companiei de a încheia o astfel de poliță depinde de mai mulți factori, printre care și bugetul alocat acestui tip de produs.

Şi Antoaneta NEDELCIU, Manager, Finpro&Credit Department, MARSH România, apreciază că în ultimii 10 ani a asistat la o schimbare de atitudine a companiilor în fața riscului și la diversificarea ofertelor de produse de asigurare D&O. Pe de-o parte, a crescut interesul companiilor mari pentru astfel de produse. Companiile sunt mult mai informate și preocupate cu privire la riscurile la care sunt expuse. Deseori companiile solicită majorări ale limitelor de răspundere pentru acest tip de asigurare și sunt mult mai receptive la sfaturile consultantului de risc. Pe de altă parte, tot mai mulți asigurători sunt deschiși să oferteze companiile din România în condiții tot mai acoperitoare, cu clauze diversificate și prețuri tot mai reduse. În acest context, rolul de consultant al brokerului de asigurare a crescut semnificativ, a precizat ea.

Antoaneta NEDELCIU a subliniat că societăţile care încheie astfel de polițe sunt cele preocupate de managementul riscului în general, companii care conștientizează riscurile la care se expun și iau măsuri în consecință.

Ce societăţi cumpără cel mai des aceste asigurări?

Cei mai importanţi clienţi sunt cei din sectorul financiar-bancar, companiile implicate în activitatea de producţie sau sectorul bunurilor de larg consum (FMCG), este de părere Claudia JARCA, care mai arată că primele de asigurare se stabilesc în funcţie de activitatea şi răspunderea respectivei societăţi, a limitei de răspundere solicitată (care poate ajunge şi până la milioane de euro), cifra de afaceri, situaţia finaciară, experienţa în posturi similare, dacă au existat cereri de despăgubire etc.

În acelaşi timp, Călin MATEI notează că prin poliță se asigură și patrimoniul personal (bunuri mobile și imobile personale, economii, rente, pensii) și patrimoniul companiei. Conform acestuia, suma asigurată pornește de la 10.000 euro, iar tariful minim pleacă de la 100 euro, variind în funcție de acoperiri. Oficialul GROUPAMA remarcă un interes mai crescut din partea companiilor de stat/listate la bursă, a instituțiilor financiare și de investiții, dar și a multinaționalelor și companiilor specializate în construcții, utilități, energie, prin prisma faptului că acestea sunt mai expuse din punct de vedere economic și litigios.

La rândul său, Antoaneta NEDELCIU consideră că, prin intermediul acestui tip de asigurare, sunt acoperite efectele erorilor produse ca urmare a activității de management. Trebuie reținut că polița D&O nu acoperă frauda, actele intenționate, daunele materiale/ vătămările corporale sau circumstanțele și solicitările de despăgubire cunoscute în momentul încheierii poliței și nici amenzile sau penalitățile fiscale, a adăugat reprezentantul brokerului MARSH.

Antoaneta NEDELCIU a indentificat patru categorii de reclamanți: entități private (companii, consumatori, concurenți), managementul companiilor (în situația în care acuză erorile unuia sau mai multora dintre propriii directori), acționari ai companiilor, autorități publice și angajații (pe subiectele care au legătură cu practicile privind angajații).

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (D&O sau cum se pot proteja managerii?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: