Media & Marketing

Distracţie asigurată!

Autor:Oana RADU
Vineri, 23 August 2013

Dacă e vară, e distracţie şi evenimentele se ţin lanţ: festivaluri, concerte, spectacole şi multe alte prilejuri de a ieşi din monotonia cotidiană. Dar v-aţi gândit vreodată de ce ASIGURARE e nevoie pentru ca un eveniment de amploare să ASIGURE distracţia?

Cu toţii ştim că în spatele unor spectacole cum sunt, spre exemplu, cele marca Cirque du Soleil sau a unor concerte care te impresionează şi îţi rămân vii în suflet ani în şir se află multă muncă şi o investiţie de proporţii. În ultima vreme se vorbeşte din ce în ce mai des şi despre asigurările care susţin astfel de evenimente. Sunt produse extrem de complexe, scumpe, care transferă asupra asigurătorului riscuri sensibile ce pot afecta activitatea organizatorului.
Având în vedere faptul că biletele pentru evenimentele importante sunt destul de scumpe, ideea că un asigurător important stă în spatele desfăşurării acestora reprezintă pentru mulţi dintre participanţi un element de siguranţă în plus.
Spre exemplu, e bine de ştiut că îţi poţi primi înapoi banii pe bilet în cazul în care se anulează evenimentul la care vroiai să participi. Asta se întâmplă dacă există o asigurare de anulare a evenimentului şi contravaloarea biletelor este inclusă în suma asigurată.
Acesta fiind contextul, s-au remarcat în ultima perioadă companii de asigurări care au flexibilitatea şi puterea financiară necesare pentru asigurarea unor evenimente cu rezonanță. Una dintre acestea este CertAsig. În ultimii ani, compania a asigurat Spectacolul „Cirque du Soleil”, Deschiderea finalei Europa League, Spectacolul White Sensations, Expoziţia The Human Body, Concertul Depeche Mode, Concertul Eros Ramazzotti Show, Evenimentul Dance Liberty Parade şi nu numai.
 Nu e uşor să asiguri evenimente de asemenea amploare. Diversitatea şi complexitatea riscurilor, găsirea acoperirii corespunzătoare, lipsa informaţiilor cu privire la istoricul daunelor, confidenţialitatea contractelor care-i determină pe solicitanţi să nu ofere informaţii complete sunt numai câţiva dintre factorii care fac dificilă încheierea unui astfel de contract. O companie care oferă astfel de poliţe trebuie să aibă personal specializat în subscrierea riscurilor aferente acestor evenimente, capacitate de subscriere corespunzătoare şi relaţii bune pe piaţa internaţională pentru că există riscuri ce au nevoie de plasamente externe, declară Mihaela COJOCARU.
Sumele asigurate în astfel de cazuri şi limitele de răspundere sunt cuprinse între 50.000 euro şi câteva milioane de euro, iar riscurile acoperite sunt numeroase: răspundere civilă generală, răspunderea chiriaşului, răspunderea civilă profesională, riscuri specifice bunurilor (decoruri, recuzită) şi echipamentelor electronice, echipamentelor de sunet, inclusiv partea de transport - CARGO etc. Se mai pot acoperi accidentele persoanelor implicate în organizarea evenimentelor şi, bineînţeles, pierderile cauzate de anularea evenimentului ori reprogramarea acestuia.
Trebuie menţionat că în foarte multe situaţii, în cazul unor formaţii ori artişti de talie internaţională, există poliţe de asigurări plasate prin programe internaţionale, organizatorii locali solicitând doar o parte din acoperirile necesare, a completat Mihaela COJOCARU.
O asigurare de anulare a evenimentului are însă şi excluderi, aşa cum este firesc, mai ales că domeniul este extrem de complex. Spre exemplu, sunt excluse, de cele mai multe ori, lipsa apariţiei artiştilor ca urmare a voinţei proprii a acestora, ori anularea din motive cunoscute anterior – cum ar fi o boală a unui artist ce a mai constituit motiv de anulare în trecut.
Am profitat de experienţa reprezentanţilor CertAsig pentru a pune câteva întrebări punctuale referitoare la unele dintre evenimentele pe care le-au asigurat recent.

Cirque du Soleil

Revista PRIMM: Ştim că în iulie o artistă a Cirque du Soleil a murit după ce a căzut în timpul unui spectacol de acrobaţie care a avut loc la Las Vegas. Dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva în România asigurătorul spectacolului ar fi fost în vreun fel implicat?
CertAsig: Dacă poliţa de asigurare prevede acoperirea accidentelor artiştilor sau dacă accidentul se produce din culpa companiei locale organizatoare şi există asigurarea de răspundere a acesteia, evident, asigurătorul local este implicat.

Expoziția The Human Body

Revista PRIMM: Când s-a hotărât asupra asigurării acestei expoziţii a fost luată în calcul şi posibilitatea ca un protest să ducă la închiderea ei? Era acesta un risc asigurat?
CertAsig: Da, s-a luat în calcul dar, în acest caz particular, poliţa de asigurări încheiată ca urmare a negocierilor cu organizatorii nu prevedea o astfel de acoperire.

Concertul Depeche Mode

Revista PRIMM: În luna mai, la Istanbul, concertul Depeche Mode a fost anulat din cauza grevei camionagiilor din Bulgaria. Dacă s-ar fi întâmplat ceva similar în România, ar fi constituit un risc asigurat de CertAsig?
CertAsig: Da, în co-asigurare cu companiile de pe piaţa Lloyd’s din Londra.

Dintre companiile de brokeraj din piaţa românească, SAFETY Broker s-a remarcat prin implicarea în asigurarea unei serii de evenimente importante. Cel mai recent a fost SPORT ARENA Streetball, acoperit printr-o poliţă personalizată, la o limită a răspunderii de 1 milion euro, oferită în parteneriat cu ASTRA Asigurări. În mod similar fusese asigurat anterior şi Concursul Internaţional de Motociclism - Enduro Arad.
Au fost asigurate astfel prejudiciile de care organizatorul competiţiei sportive răspunde civil în legătură cu daunele produse terţilor, prejudiciile de care organizatorul competiţiei sportive răspunde civil în legătură cu daunele produse autorităţilor şi organelor/structurilor de intervenţie (ambulanţe, pompieri etc.) şi prejudiciile de care organizatorul competiţiei sportive răspunde civil în legătură cu daunele produse spectatorilor, invitaţilor, arbitrilor.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Distracţie asigurată!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: