LifeStyle

Fii smart Arată business Simte-te casual

Autor:Vlad BOLDIJAR
Miercuri, 18 Iulie 2018

Fie că mergem la birou, la o întâlnire de afaceri sau la o petrecere, aspectul vestimentar are o semnificație deosebit de importantă, și ne referim aici la percepția oamenilor asupra noastră, la percepția vizuală, bogată în conținut, pentru că, dincolo de aspectul strict exterior, ea reflectă atât însușirile principale, cât și pe cele de detaliu ale interlocutorului. Cum ar trebui, așadar, să ne îmbrăcăm la birou? Ce presupune mai exact Made to Measure? Ce înseamnă business casual? Sunt doar câteva teme pe care le-am discutat cu unul din cei mai cunoscuți consilieri de imagine din industria vestimentară masculină... Vlad MARIȘ, Managing Partner, MARIȘ Made to Measure.

PRIMM: Se vorbește tot mai des despre o evoluție a stilului formal spre stilul business casual la serviciu. Ce ne puteți spune despre asta?

Vlad MARIȘ: Se vede o evoluție clară a stilului adoptat de mediul de business în ceea ce privește vestimentația. Dacă ne uităm la filmele anilor ‘90-2000 (deci acum mai puțin de 20 de ani, mai puțin de o generație), vom putea observa un proces de transformare a stilului strict, aproape scorțos, rigid, greu de atins, exclusivist, într-un stil mai relaxat ce include elemente ale dinamicii vieții actuale. Trăim vremuri interesante, am observat în ultimii ani o adevărată revoluție în modul în care se îmbracă bărbații la birou în România. Bineînțeles, companiile mari impun niște limite prin politicile de dress-code, însă aș vrea doar să vă spun că până și parlamentarii britanici din Camera Comunelor nu mai sunt obligați de codul vestimentar să poarte cravată!

PRIMM: Ce presupune, mai exact, stilul business casual?

V.M.: Practic, transformarea se referă la evoluția de la combinația costum - cămașă - accesorii  la combinații de pantaloni - cămașă - jachetă - accesorii. Astfel, avem șansa să evadăm din monotonia stereotipului și să folosim vestimentația pentru a ne reprezenta pe noi ca individ, depășind rolul de etichetă a domeniului în care activăm.

Putem elabora la nesfârșit, însă aș vrea să punctez un aspect pe care eu îi consider important: aparent, mulți bărbați consideră că jeanșii sunt adecvați unui stil business casual. Dați-mi voie sa clarific: nu sunt.

Înțeleg și de unde vine confuzia - sunt multe articole online care definesc în multe feluri stilul business casual și oferă sfaturi care se dovedesc de cele mai multe ori greșite. Astfel, bărbații ajung să se îmbrace periculos de aproape de casual.

PRIMM: De ce periculos de aproape?

V.M.: Dacă luam exemplul unui eveniment la care este stabilit un dress-code, toți sunt așteptați să respecte întocmai acel cod.

Stilul business casual este un stil în sine și nu o variantă mai elegantă a stilului casual. Adică, dacă alegem să preluăm câteva articole din hainele casual pe care le purtăm la întâlnirile cu prietenii și să le adăugăm unor elemente vestimentare elegante, nu vom reuși niciodată să ridicăm ținuta la nivelul business casual.

Ideea din spatele stilului business casual este de a proiecta o imagine profesională adăugând elemente casual. Astfel vom avea o imagine îngrijită și aranjată, și totuși, relaxată în același timp. Totuși, nu prea relaxată!

Secretul stă tot în felul în care ți se potrivesc hainele.

Stilul business casual cuprinde de la costume fără cravată până la duo-ul cămașă și pantaloni. Orice e mai jos de-atât face parte din teritoriul casual.

PRIMM: Sunt atât de multe opțiuni în magazine. Și toate promit o imagine impecabilă. Cât de mult ne putem baza pe această promisiune?

V.M.: În primul rând, dacă alegem îmbrăcăminte de serie trebuie să ne așteptăm să nu se potrivească. Motivul este unul foarte simplu - îmbrăcămintea de serie presupune mărimi standard. Foarte puțini oameni se potrivesc cu mărimile standard și așa ajung să cumpere haine nepotrivite cu mărimi nepotrivite. Oamenii nu sunt manechini și hainele ar trebui să se potrivească pe om și nu invers.

În al doilea rând, modul în care alegem și potrivim, asortăm, hainele, încălțămintea, accesoriile, culorile și texturile țin de stilul fiecărui domn în parte, și noi îi consiliem pe clienții noștri și în privința acestor aspecte.

PRIMM: Care sunt cele mai mari greșeli de vestimentație la birou?

V.M.: Eu aș numi cea mai mare greșeală purtarea unor haine care nu ni se potrivesc. De obicei, o vestimentație care nu ni se potrivește ne este incomodă și ne face să ne simțim inconfortabil, ceea ce se transmite inevitabil în comportamentul nostru.

Pe de cealaltă parte, o ținută care ni se potrivește ne dă acea încredere în noi, în imaginea noastră, în ceea ce suntem și ceea ce putem face, încredere care se transpune în succesul nostru la birou.

Când mergi la o întâlnire despre care nu cunoști detalii despre standardul de vestimentație este mai bine să te îmbraci mai mult spre formal decât să te îmbraci casual. Cel puțin așa te vei asigura că te-ai prezentat ca un profesionist.

PRIMM: Ce înseamnă, mai exact, Made to Measure?

V.M.: Made to Measure înseamnă alegerea materialelor și luarea măsurilor într-un mod neinvaziv, folosind șabloane și ajustări în funcție de preferințele clientului, astfel încât costumul sau cămașa să se potrivească perfect măsurilor și conformației acestuia.

Unul din punctele noastre forte o reprezintă consilierea oferită de reprezentanții MARIȘ Made to Measure. Pe lângă luarea măsurilor și livrarea unor produse impecabile care să se potrivească perfect conformației clientului, noi oferim sfaturi despre stilul pe care să-l adopte clientul în funcție de mediul de lucru și personalitatea sa.

Consultanța de imagine de business pe care o oferim este printre cele mai valoroase pentru construirea și confirmarea brandului personal.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Fii smart Arată business Simte-te casual).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: