Tendinte

Forumul Economic Mondial - Riscuri globale 2017

Autor:Vlad BOLDIJAR
Luni, 20 Februarie 2017

Așa cum ne-a obișnuit în ultimii cincizeci de ani, finalul lunii ianuarie a programat, în micuța stațiune montană elvețiană Davos, desfășurarea Forumului Economic Mondial, eveniment care a reunit peste 2.500 de liderii politici şi economici din întreaga lume. Convocați pentru a dezbate cele mai presante provocări la nivel global pentru anul 2017, participanții au abordat, în cele patru zile de dezbateri organizate pe paneluri de discuții diversificate, teme care au vizat atât schimbările climatice sau energia regenerabilă, cât și provocările globalizării, efectele BREXIT-ului sau politicile noului Președinte al SUA, Donald TRUMP.

Forumului Economic Mondial 2017 sau, pe scurt, Davos 2017, a coincis și cu publicarea celei de-a 12-a ediții a „Global Risks Report” – poate cel mai așteptat document lansat pe perioada evenimentului –, acesta prezentând un top al principalelor riscuri care amenință companiile și populațiile la nivel internațional. ZURICH Insurance Group și MARSH & McLENNAN Companies sunt parte a comitetului de redactare a raportului.

„Global Risks Report 2017”, identifică o serie de riscuri globale în creștere în 2017, fiind întocmit pe baza unui sondaj anual, la care au răspuns 750 de experți – aceștia evaluând, pentru o perioadă de 10 ani, 30 de riscuri globale, respectiv 13 tendințe globale care ar putea amplifica riscurile, atât din punctul de vedere al impactului, cât și al probabilității de a se manifesta în următorul deceniu.

Fără doar și poate, momentul de incertitudine politică – după un 2016 cu rezultate electorale neașteptate, precum alegerea lui Donald TRUMP ca Președinte al Statelor Unite, sau referendumul din vară, prin care cetățenii britanici au votat în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană –, nu putea fi trecut cu vederea.

De asemenea, „Global Risks Report” acordă o atenție sporită realităților din majoritatea statelor dezvoltate din întreaga lume, unde aprofundarea „prăpastiei” între generații sau diferențele de ordin cultural pot amplifica riscuri globale asociate unei redresări economice mai lente sau accelerarea schimbărilor de ordin tehnologic. Astfel de tensiuni au fost construite în timp, iar în ultimul deceniu, fragilitatea socială, economică și politică s-a accentuat. Evenimentele din 2016 ar trebui să constituie un imbold la ceea ce am putea numi trezire la realitate și ne impune să ne reevaluăm pregătirea în fața unui peisaj în care riscul este într-o evoluție accentuată.

Totodată, studiul subliniază procese continue de tranziție de ordin global, precum acordurile internaționale încheiate pentru scăderea emisiilor de carbon, dar și viteza fără precedent cu care evoluează tehnologia, astfel de tranziții presupunând și unele riscuri și necesită timp de implementare, investiții pe termen lung și cooperare internațională.

În ceea ce privește ierarhiile riscurilor prezentate în raport, Top 10 al riscurilor în termeni de probabilitate conține elemente din toate cele cinci mari categorii analizate (amenințări de mediu, geopolitice, societale, economice și tehnologice), în vreme ce, în ceea ce privește Top 10 al riscurilor din punctul de vedere al impactului, singura categorie care nu este reprezentă este cea a riscurilor tehnologice.

Principalele riscuri globale, pe categorii

  • Riscuri economice & „trilema globalizării”

Raportul subliniază pericolul determinat de veniturile în creștere în unele puncte de pe glob, dar și de discrepanțele economice între state, acesta fiind un risc care poate modela evoluțiile din punct de vedere economic la nivel mondial în următorul deceniu.

De asemenea, raportul subliniază faptul că mecanismele economice care erau considerate anterior a fi de încredere, care au fundamentat o activitate economică sănătoasă, s-au dovedit, cu timpul, că necesită a fi reanalizate. De asemenea, raportul concluzionează că drumul spre rate solide de creștere economică este foarte greu de prevăzut. O perioadă prelungită de rate ale dobânzilor aflate la un minim istoric în întreaga lume este poate unul dintre motivele cheie care au sporit temerile în ceea ce privește evoluția economiei.

Totodată, incertitudinea economică a Chinei rămâne un risc proeminent la nivel mondial, 2016 marcând cea mai mare pierdere a monedei chineze raportat la dolarul american din ultimele două decenii, fapt care a transformat valuta din China în cea mai slab performantă monedă din zonă asiatică.

Dani RODRIK, Economist la Harvard, a avansat o ipoteză intitulată „trilema globalizării”, prin care sugerează faptul că democrația, suveranitatea națională și integrarea economică la nivel mondial nu pot fi compatibile simultan, ci numai două câte două, evenimentele politice recente din Europa și SUA sugerând că democrația și suveranitatea națională ar trebui să fie prioritățile globale principale, înaintea preocupărilor de ordin economic.

  • Riscuri societale & pericolul dat de populism

Decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană și alegerea lui Donald TRUMP ca Președinte al SUA sunt semne evidente ale ascensiunii populismului, ele constituind, în prezent, riscuri geopolitice majore. Punctele care au fost vizate în discursuri au privit identitatea, mândria și cultura națională și s-au dovedit a fi la originea unor rezultate politice majore în 2016, lucru de altfel subliniat în cadrul Forumului, într-un discurs susținut de Christine LAGARDE, Director general al FMI.

Mai mult, raportul notează faptul că, în mod neobișnuit, fenomenul de îmbătrânire a populației a contribuit la rezultatele scrutinurilor în mod decisiv, alegătorii „cu experiență” dovedinduse, în ambele cazuri menționate, ca fiind forța motrice a mișcărilor politice produse. Raportul notează că, odată cu accentuarea fenomenului de îmbătrânire a populației, sunt șanse reduse ca tinerii să mai devină forță decisivă în alegeri – așadar, este tot mai puțin probabil ca, în următorii ani, „balanța să fie în alt fel înclinată”.

  • Tehnologia & „a patra revoluție industrială”

Viteza cu care a evoluat tehnologia se dovedește a fi una dintre cele mai solide explicații pentru declinul anumitor ramuri industriale, cât și pentru deteriorarea perspectivelor în ceea ce privește piața forței de muncă, potrivit „Global Risks Report 2017”. Evoluția tehnologiei este unul dintre principalele puncte care au accelerat anumite probleme atât în ceea ce privește stabilitatea geopolitică, securitatea locului de muncă și chiar a condus la deteriorarea relațiilor interumane.

Așa-zisa „a patra revoluție industrială” (Fourth Industrial Revolution) a creat o cantitate fără precedent de noi riscuri globale, respectiv a exacerbat altele existente – atât inteligența artificială, cât și robotica dovedindu-se a reprezenta unele dintre cele mai mari amenințări pentru următorul deceniu. Inteligența artificială ne va permite să abordăm unele dintre cele mai mari probleme ale epocii noastre mult mai eficient, precum schimbările climatice și înmulțirea populației globale, a spus John DRZIK, Expert in evaluarea riscurilor globale la MARSH. În același timp, accentuarea dramatică a dependenței de tehnologie maximizează unele riscuri existente, precum cele cibernetice, fiind mai mult decât necesară dezvoltarea unor măsuri de atenuare.

  • Geopolitica & nevoia de cooperare

La „capitolul” geopolitică, raportul punctează tensiunile din ultimii ani, dar și alegerea lui Donald TRUMP, care au făcut ca 2016 să devină un an în care legături și angajamente asumate la nivel global să dispară.

Spre exemplu, Acordul de la Paris semnat în 2016 de către SUA și China și alte peste 100 de țări privind schimbările climatice, care prevede reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră pentru a limita impactul încălzirii globale, a constituit obiect de campanie pentru Donald TRUMP, care a „jurat” să retragă SUA din acest acord în cazul în care va deveni Președinte, catalogând schimbările climatice ca fiind o „farsă”, acesta „temându-se” că, în situația în care se vor urma prevederile acordului, situația ar echivala cu pierderea competitivității economice în raport cu țări precum China.

De asemenea, părăsirea de către unii membri marcanți ai unor parteneriate precum Trans-Pacific Partnership – TPP (acord în ceea ce privește comerțul între Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA și Vietnam) sau Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership – TTIP (acord de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii), au de asemenea o însemnătate geopolitică majoră.

Liderii trebuie să identifice modalități de a depăși diferențele de ordin politic sau ideologic și să lucreze in vederea rezolvării provocărilor critice ale momentului, a punctat Margareta DRZENIEKHANOUZ, Șeful Departamentului de Competitivitate Globală și Riscuri din cadrul WEF.

Davos 2107 a programat și câteva premiere, printre care, prezența liderului chinez Xi Jinping, care a devenit, astfel, primul Președinte al Chinei care s-a adresat în cadrul forumului internțional. Acesta a apărat fenomenul globalizării, argumentând că integrarea economică a contribuit la progresul umanității și a îmbunătățit viețile a milioane de oameni: Multe dintre problemele care tulbură lumea nu sunt cauzate de globalizarea economică, și a continuat comparând economia mondială cu un mare ocean, din care ieșirea este una dificilă.

  • Mediul – „vedeta” riscurilor și în 2017

În ceea ce privește riscul de mediu, acesta a dominat, cel puțin în ultimele șapte ediții, raportul lansat la Forumul de la Davos. Ediția 2017 nu face excepție de la această regulă, tema fiind de actualitate și în prezent. Raportul menționează evenimentele meteo extreme, schimbările climatice și criza de apă din anumite regiuni ale globului și amintește faptul că au fost prezentate în mod constant printre riscurile globale de top în ultima decadă, experții chestionați cerând insistent accelerarea unor acțiuni care să limiteze astfel de riscuri.

Acordul de la Paris, ratificat de mai bine de 110 state, precum și alte acțiuni întreprinse la nivel mondial, sunt realități care ar crea premisele unei perioade de tranziție la nivel global către o economie cu emisii mai scăzute de carbon: Pot fi create premisele unui optimism rezervat, astfel de schimbări neputându-se face însă foarte rapid.

Totodată, este supusă atenției o realitate alarmantă, anul 2016 fiind unul dintre cei mai fierbinți din istorie, conform Organizației Meteorologice Mondiale. (...) Trebuie rezolvată problema emisiilor poluante până cel târziu în anul 2100, pentru a fi evitate schimbări climatice extrem de periculoase. Din nefericire însă, actualul climat politic global reprezintă o piedică serioasă în reluarea discuțiilor pe această temă.

ALLIANZ: Întreruperea activității - principala „îngrijorare” a managerilor

Este de așteptat ca, pe fondul incertitudinii - atât la nivel politic, juridic sau legislativ, anul 2017 să fie unul complicat pentru companiile din întreaga lume. Totodată, impactul noilor tehnologii sau incidentele cibernetice reprezintă o preocupare în creștere, în vreme ce catastrofele naturale constituie și în 2017 unul dintre principalele elemente cu potențial destabilizator. În același timp, ca și în anul anterior, „cea mai mare amenințare” este dată de pierderile care pot fi suferite în urma întreruperii activității.

Acestea sunt concluziile principale ale Barometrului de Risc ALLIANZ 2017, cea de a șasea cercetare anuală concentrată asupra riscurilor ce amenință afacerile, publicată de ALLIANZ Global Corporate & Specialty (AGCS), care a intervievat peste 1.200 manageri de risc și experți în asigurări din peste 50 de țări.

De altfel, întreruperea activității este „riscul de top” pentru trei din cele patru regiuni supuse analizei: America (43%), Asia Pacific (42%) și Europa (35%), în vreme ce în regiunea Africii și a Orientului Mijlociu ierarhia riscurilor este dominată de evoluțiile pieței (39%) și evoluțiile macroeconomice (37%).

GENERALI: 2017 nu va fi un an ușor

Anul 2017 va semăna foarte mult cu anul 2016, a declarat CEO-ul GENERALI, Philippe DONNET (foto), într-un interviu acordat CNBC cu ocazia Forumului de la Davos. Acesta a subliniat faptul că industria de asigurări va continua să se confrunte cu un mediu financiar în care vor predomina rate scăzute ale dobânzilor, iar în ceea ce privește partea de reglementare, aceasta va continua să reprezinte o provocare, pentru nu mai puțin de jumătate dintre asigurătorii europeni.

În pofida acestor provocări, șeful GENERALI consideră că, din punctul de vedere al mediului de afaceri, Europa rămâne o destinație atractivă, subliniind potențialul dat de Europa Centrală și de Est, regiune în care asigurătorul italian are o prezență importantă. Anul 2017 nu va fi unul ușor, (...) piața este încă volatilă. Poate că la nivel global, situația se va mai îmbunătăți, dar banii nu se vor face ușor. Trebuie să rămânem concentrați și atenți.

SWISS Re: Asigurările contribuie la un viitor durabil

Trăim vremuri „mișcătoare”, totul se întâmplă într-un ritm alert, mai toate serviciile au ajuns să fie interconectate între ele pe fondul dezvoltării de noi tehnologii inovatoare. Asistăm la transformări importante atât din punct de vedere demografic, cât și politic, care vor avea consecințe importante la nivel global, asupra viitorului pe termen lung – atât din punct de vedere social, cât și economic: Mai mult ca oricând, liderii politici mondiali trebuie să conlucreze cu privire la a lua cele mai bune decizii pentru viitor, afirmă reprezentanții delegației SWISS Re prezentă la Davos, încercând să arate contribuția asigurărilor la realizarea unor obiective de dezvoltare durabilă la nivel global.

Multe dintre subiectele principale de pe ordinea de zi de la Davos sunt de altfel reflectate și în cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU (dintre care, primele cinci sunt: eliminarea sărăciei, a foametei, asigurarea sănătății, a educației și egalitatea între sexe), obiective la care SWISS Re a aderat și care fundamentează modelul nostru business.

Astfel, SWISS Re sprijină, din punctul de vedere al pieței de re/ asigurare, dezvoltarea la nivel global, dezvoltarea de relații parteneriale cu guvernele, corporațiile și ONG-urile, unele dintre acestea permițând o plată a despăgubirilor mult mai rapidă. Un astfel de parteneriat, poate ajuta o economie lovită de o catastrofă naturală sau o pandemie, să reacționeze mult mai rapid și să limiteze pierderile economice pe termen lung, afirmă reprezentanții reasigurătorului.

În acest sens, SWISS Re exemplifică pagubele produse toamna trecută de Uraganul Matthew în regiunea Caraibelor, căruia i-au fost atribuite, numai în Haiti, cel puțin 1.000 de decese, și peste 60.000 de refugiați, cifre impresionante. Mai mult, epidemiile de holeră pe fondul contaminării resurselor de apă în Haiti au agravat și mai mult situația, fiind o nevoie urgentă de resurse financiare. CCRIF SPC (Caribbean Catastrophe Risk Insurance Facility), reasigurat de către SWISS Re, a pregătit la acel moment o plată rapidă către zonele afectate, de mai bine de 29 milioane USD, au arătat reprezentanții SWISS Re.

Totodată, reprezentanții SWISS Re atrag atenția asupra nevoilor de investiții în infrastructură, acesta putând fi un catalizator pentru multe comunități, constituind o provocare pentru alți investitori, dar și deschizând calea către dezvoltarea unor economii sănătoase care să poată face față mult mai bine în fața unor situații de criză. O catastrofă poate influența oricând destinul unei comunități care este prinsă pe picior greșit. Atât sectorul public, cât și cel privat, inclusiv industria de re/asigurare, trebuie să ia măsuri concrete și îndrăznețe, pentru a fi create economii mai elastice, mai pregătite pentru ziua de mâine. Lipsa protecției prin asigurare la nivel de comunitate poate influența decisiv evoluția acesteia pentru mai mulți ani.

În acest sens, reasigurătorul amintește situația tragică din Italia de anul trecut , când cutremurele din centrul țării au devastat orașe mici precum Amatrice, Accumoli și Pescara del Tronto, unde peste 300 de vieți au fost pierdute: În Italia, cu doar 1% din clădiri rezidențiale asigurate, zeci de familii încă trăiesc în adăposturi.

Spre comparație, la polul opus se află Japonia, afectată de un seism urmat de puternice valuri tsunami în 2011: În cazul Japoniei, statul a fost mult mai pregătit pentru a limita pagubele unui astfel de eveniment, beneficiind de o infrastructură inteligentă, în care s-a investit de-a lungul anilor.

SWISS Re subliniază nevoia acută de a fi eliminate astfel de decalaje, atât din punctul de vedere al infrastructurii, cât și al protecției prin re/asigurare, în special în piețele emergente. După cum a punctat și Banca Mondială, o lipsă a infrastructurii implică costuri mari, atât din punct de vedere economic, cât și social. Peste 1,3 miliarde de persoane - aproape 20% din populația lumii - nu au încă acces la electricitate; 768 de milioane de oameni din întreaga lume nu au acces la apă potabilă și 2,5 miliarde nu au acces la instalații sanitare.

Cum arată viitorul?

Evenimentele recente, de toate tipurile – politice, sociale, economice, naturale, tehnologice ... par să creioneze un singur răspuns: incert.

Cert este totuși că mixul prezentat impune însă, cel puțin din punctul de vedere al re/asigurărilor, noi tipuri de produse, soluții inteligente de asigurare, personalizate și mult mai relevante pentru nevoile societății la nivel global.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Forumul Economic Mondial - Riscuri globale 2017).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: