Profil de Ţară

Germania: Robusteţe şi stabilitate

Autor:Versicherungswirtschaft (text adaptat de Vlad BOLDIJAR)

Indicatorii macroeconomici ai Germaniei constituie, astăzi, o reflectare directă a ceea ce numim, generic,  „redresarea economică mondială”. În cazul Germaniei, revenirea economică s-a produs pe fondul relansării economiei mondiale şi s-a manifestat printr-o creştere substanţială a exporturilor, fenomen care a atras după sine o majorare a veniturilor populaţiei, care, ulterior, s-a reflectat într-o progresie cantitativă a primelor de asigurare.


  • Suprafaţa: 357.022 km2
  • Populaţia: 81,47 milioane locuitori (estimare iulie 2011)
  • Capitala: Berlin (3,44 milioane locuitori)
  • Limba oficială: germana
  • Moneda naţională: euro


Aşa cum era de aşteptat, dezvoltarea economică generală a avut un efect puternic asupra dinamicii volumelor de prime brute subscrise, în special asupra segmentului property-casualty, clase de asigurare, precum cele auto sau locuinţe, revenind pe plus. În cazul asigurărilor de viaţă şi de sănătate, pe lângă schimbarea dinamicii economiei, un factor în plus care a contribuit la creşterea volumului de afaceri l-au constituit importante modificări la nivel juridic şi fiscal.
Per total, datele provizorii prezentate de Asociaţia Asigurătorilor Germani (GDV) indică, pentru industria germană de asigurări, o evoluţie crescătoare a volumului de prime brute subscrise la nivel de piaţă de 4,7% în anul 2010, raportat la 2009, când acelaşi indicator se cifra la 4,2%.
Potrivit GDV, această creştere a pieţei se datorează, ca şi în anul 2009, asigurărilor de viaţă single-premium, precum şi nivelului ridicat al afacerilor desfăşurate de asigurători pe segmentul de asigurare de sănătate. Prin contrast, dinamica segmentului property-casualty a fost una minimă.

Motorul pieţei: viaţa şi sănătatea
Conform datelor prezentate de GDV, în anul 2010, volumul de prime brute subscrise pe segmentul de asigurare de viaţă a înregistrat o creştere de 6,2% ajungând la 90,4 miliarde euro. Astfel, pe fondul menţinerii, şi în anul 2010,  a unor condiţii dificile pe piaţa de capital, cumpărătorii de asigurări au apreciat avantajele pe care le oferă asigurările de viaţă, în special cele pentru riscurile biometrice, precum cele pentru deces, cele cu limită de vârstă sau cele pentru invaliditate.
În acelaşi timp, asigurările de sănătate au crescut în 2010 cu până la 6 puncte procentuale, ajungând la 33,4 miliarde euro. Indemnizaţiile plătite, inclusiv costurile de soluţionare a cererilor s-au majorat şi ele cu circa 4,5%, până la 22,1 miliarde euro.

Segmentul non-viaţă: +0,7%
Revenirea economică pe care a înregistrat-o Germania în 2010 „a împins de la spate” segmentul de asigurări generale cu 0,7%, până la 55,1 miliarde euro. Potrivit GDV, această creştere se datorează în mare măsură asigurărilor property (+1,5%), precum şi celor pentru credite. Alte clase de asigurări generale care au consemnat evoluţii crescătoare au fost cele de accidente (+0,5%), cele de protecţie juridică (1%), precum şi cele auto, care au crescut pentru prima oară după anul 2004: +0,5%.
Au scăzut, în acelaşi timp, clasele de  asigurare de transport (-2%) şi de răspundere civilă generală (-1%).
Dinamica daunelor plătite a fost, în perioada analizată, superioară celei a subscrierilor: 3,1%, până la 43,2 miliarde euro. Explicaţia constă în perioada lungă de condiţii meteo nefavorabile - îngheţ - de la începutul anului 2010, care a „generat” numeroase tamponări de autoturisme şi daune importante la nivelul reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare. Daune însemnate a provocat şi furtuna Xynthia, precum şi inundaţiile produse pe râurile Neisse şi Spree.
Profitul tehnic realizat a scăzut faţă de anul 2009, de la 1,2 miliarde euro, la 1,1 miliarde euro, în vreme ce  rata combinată s-a situat la 98% (95,6% cu un an înainte).

Previziuni 2011
Pentru segmentul de asigurare de sănătate se anunţă un an pe plus pe fondul expirării, la 31 decembrie 2010, perioadei de 3 ani  de trecere de la sistemul de asigurări de sănătate de stat la asigurările de sănătate private. Astfel, salariaţii aflaţi în activitate a trebuit să se transfere în sistemul privat de sănătate, în vreme ce persoanele nou angajate – mai precis, aflate la prima angajare – sunt obligate să acceadă  imediat la noul sistem, în condiţiile în care veniturilor lor depăşesc pragul necesar de asigurare. În atari condiţii, este de aşteptat ca volumul de new business să fie în creştere pentru asigurători, prin prisma majorării volumului de afaceri cu primele de asigurare care compensau taxa care era achitată către stat. GDV estimează pentru anul 2011 o creştere de 6% a primelor de asigurare pentru segmentul de asigurare privată de sănătate.
Pentru asigurările de viaţă, un moment de cotitură îl va reprezenta data de 1 iulie 2011, când, în circumstanţele unor rate scăzute ale dobânzilor pe piaţa de capital, legiuitorul intenţionează să scadă rata tehnică de dobândă maximă permisă pentru contractele noi până la 1,75%. Este dificil de estimat cum vor evolua în anul 2011 asigurările de viaţă pe fondul volatilităţii crescute pe care o au poliţele cu primă unică. Presupunând că va exista o scădere moderată a acestor tipuri de poliţe, GDV estimează o depreciere de circa 3,5% a veniturilor din prime de asigurare de viaţă pentru anul curent.
Situaţia economică pozitivă în care se regăseşte Germania, coroborată cu veniturile în creştere ale populaţiei prefaţează în opinia GDV rate ridicate pentru asigurările auto, proprietăţi, protecţie juridică, transport şi răspundere civilă generală, pentru ultimele două dintre acestea ca urmare a redresării zonelor industriale şi comerciale ale economiei.
Cu toate acestea, în pofida previziunilor de creştere economică, prognoza GDV pentru asigurările generale este de „stagnare”, pe fondul incertitudinii încă existente la nivel mondial care poate afecta volumul exporturilor Germaniei.

_____________________________________________________________________________

Parametri economici
Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut în 2010 cu 3,6%, după ce în 2009 se comprimase cu 4,7%. Din punctul de vedere al pieţei muncii, aceasta s-a dovedit a fi surprinzător de „rezistentă” la criză, continuându-şi trendul ascendent şi în 2010: rata şomajului a scăzut pe parcursul anului de la 8,6% în ianuarie 2010, la 7,2% în decembrie, în vreme ce media anuală s-a cifrat la 7,7%. Demn de remarcat este numărul şomerilor, acesta fiind în medie de 3,2 milioane, reprezentând cea mai scăzută cifră înregistrată din anul 1992. De asemenea, rata anuală a inflaţiei a fost, în anul 2010, de 1,1%.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Germania: Robusteţe şi stabilitate).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: