LifeStyle

Home-based business: a face sau nu bani de acasă?

Autor:Sabrina CANEA
Vineri, 04 Martie 2016

De când mediul corporatist a devenit tot mai arid, iar internetul s-a transformat într-un mediu de lucru profitabil și productiv, tot mai mulți antreprenori renunță la job-urile clasice, preferând lucrul de acasă. Alternativa surâde oricui, bineînțeles, dar este într-adevăr o alternativă fezabilă, de viitor?

Ca „novice” în domeniul afacerilor, primul lucru care trebuie conștientizat este faptul că demersul afacerii tale depinde, în egală măsură, de deciziile pe care le iei, modurile de acțiune pe care le implementezi și contextul în care îți construiești afacerea. Mulți consideră că succesul sau eșecul unei afaceri, al unei idei, depinde direct proporțional de eficiența modului de implementare, cu alte cuvinte, de eficiența strategiei pe care o adoptăm în dezvoltarea ei. Totuși, părerile sunt împărțite, astfel că unii mizează pe gândire strategică, cercetare, programe de acțiune și respectarea unei anumite planificări, în timp ce alții cred în elementul de noroc.
Există, desigur, elemente care nu țin de competența noastră și, în consecință, față de care nu avem nicio putere de acțiune. Acest noroc, deci, este și el compus din mai multe variabile. Ne aflăm într-un context economic destul de sensibil, care vibrează la fiecare mișcare de pe piața mondială (tranzacții: fuziuni și achiziții), este influențat de efervescența politică și se lasă ghidat de pura și instabila dorința a omului, el fiind elementul cheie după care se orientează fiecare creator de produse și servicii. În plus, există anumiți factori tehnologici și tehnici care pot indica evoluția sau involuția unei afaceri.
Acestea fiind datele problemei, majoritatea afacerilor mici, de 3-5 salariați, rămân blocate undeva la asigurarea nivelului de subzistență și nu pot crește. În același timp, cunoaștem și destule exemple de mari jucători de pe diferite piețe care sunt supuşi falimentului. În acest context, ce este mai ușor? Să îți construiești propria afacere ori să intri în structura uneia existente deja pe piață?
Ca să tragem niște concluzii rapide, în oricare dintre cele două variante, avem nevoie de mai multe tipuri de investiții: investim, evident, bani, investim energie și investim o bună parte din timpul nostru personal, aici încadrându-se atât timpul nostru liber, de relaxare, cât și timpul pe care îl petrecem cu familia. Ce este de făcut dacă vrei să scapi totuși din acest cerc vicios în dezvoltarea unei afaceri?
Dacă nu vrei să alegi între cele două (angajat și angajator) este perfect în regulă, căci există și varianta de mijloc: home-based business. Mai concret, ne referim la afacerile care pornesc din casa noastră, pe care le conducem sau nu noi, dar – având sediul central în propria casă – pe care noi le administrăm.
La o privire mai superficială, pare o alternativă ideală pentru oricine: ai propriul birou chiar acasă, nu trebuie să circuli la ore de vârf și nici nu consumi resurse pe transport, îți petreci mai mult timp cu familia, poți lua pauze când dorești și nu ai un supervizor. Cu toate acestea, o afacere tip home-based implică mai multe aspecte care trebuie luate în considerare.
 Pro:

 • Ești propriul tău șef.
 • Cariera și viața de familie cunosc un echilibru.
 • Mai puține cheltuieli.
 • Ești singurul de care depinzi.
 • Potențial mare de profit.
 • Poți dezvolta o afacere de tip home-based în paralel cu o afacere clasică.

 Contra:

 • Ești de asemenea și propriul contabil, vânzător, I.T.-ist, specialist în relații publice și relații cu clienții. 
 • Afacerea poate interfera foarte ușor cu timpul liber.
 • Riscul de a suprapune cheltuielile afacerii cu cele ale casei.
 • Nu comunici, nu interacționezi cu oamenii.
 • Nu există un profit constant.
 • Activând, practic, în două afaceri diferite, timpul liber tinde a fi cât mai aproape de zero.

Îți oferă o astfel de afacere siguranță?

În termeni generali, orice antreprenor de afacere mică sau mijlocie dorește să-și asigure afacerea, pentru a preveni eventuale pierderi, indiferent că vorbim de calamități naturale, escrocherie, avarii ori accidente de muncă. De aici se ridică următoarea întrebare: în cazul în care pornesc o afacere tip home-based, o pot asigura?
În România nu există un nivel atât de ridicat al afacerilor care se derulează de acasă, și care să fie și asigurate, dar în America peste 50% dintre afacerile mici și mijlocii se derulează de acasă, astfel încât au fost dezvoltate și polițe de asigurare pentru aceste afaceri. Cunoaștem astfel trei tipuri de polițe de asigurare: polița homeowner, polița in-home și polița business owner:

 • Polița homeowner – costul unei astfel de polițe este minimal, în jur de 100 USD pe an, și asigură o acoperire de până la 2.500 USD, acoperind riscurile de bază;
 • Polița in-home – costul unei astfel de polițe este de la 250 USD până la 500 USD pe an, acoperind până la 10.000 USD, în funcție de valoarea poliței; in-home prezintă două beneficii majore: polița acoperă bunurile de valoare (echipamentul) dar și accidente de muncă;
 • Polița business owner – costul depășește 500 USD pe an, suma asigurată fiind de peste 10.000 USD; riscurile acoperite cuprind pierderea echipamentelor sau a altor bunuri, pierderea de arhive vitale pentru funcționarea afacerii, malpraxis, accidente de muncă ori eventuale vătămări ale clienților, răspunderea profesională, pierderea profitului și calamități naturale; o astfel de poliță poate include și o asigurare auto pentru un vehicul aparținând companiei.

În concluzie, o afacere de acasă nu este pentru oricine. De asemenea, nu este ușor nici să treci de la siguranța unui job dintr-o afacere clasică la un proiect instabil. O variantă fezabilă totuși este calea de mijloc, și anume îmbinarea celor două, afacerea home-based putând fi activitatea prin care faci ceea ce te pasionează, dar să și câștigi din acesta.

Surse:
www.psychologies.ro
www.entrepreneur.com
www.americanexpress.com
www.forbes.com

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Home-based business: a face sau nu bani de acasă?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: