De când mediul corporatist a devenit tot mai arid, iar internetul s-a transformat într-un mediu de lucru profitabil și productiv, tot mai mulți antreprenori renunță la job-urile clasice, preferând lucrul de acasă. Alternativa surâde oricui, bineînțeles, dar este într-adevăr o alternativă fezabilă, de viitor?
Ca „novice” în domeniul afacerilor, primul lucru care trebuie conștientizat este faptul că demersul afacerii tale depinde, în egală măsură, de deciziile pe care le iei, modurile de acțiune pe care le implementezi și contextul în care îți construiești afacerea. Mulți consideră că succesul sau eșecul unei afaceri, al unei idei, depinde direct proporțional de eficiența modului de implementare, cu alte cuvinte, de eficiența strategiei pe care o adoptăm în dezvoltarea ei. Totuși, părerile sunt împărțite, astfel că unii mizează pe gândire strategică, cercetare, programe de acțiune și respectarea unei anumite planificări, în timp ce alții cred în elementul de noroc.
Există, desigur, elemente care nu țin de competența noastră și, în consecință, față de care nu avem nicio putere de acțiune. Acest noroc, deci, este și el compus din mai multe variabile. Ne aflăm într-un context economic destul de sensibil, care vibrează la fiecare mișcare de pe piața mondială (tranzacții: fuziuni și achiziții), este influențat de efervescența politică și se lasă ghidat de pura și instabila dorința a omului, el fiind elementul cheie după care se orientează fiecare creator de produse și servicii. În plus, există anumiți factori tehnologici și tehnici care pot indica evoluția sau involuția unei afaceri.
Acestea fiind datele problemei, majoritatea afacerilor mici, de 3-5 salariați, rămân blocate undeva la asigurarea nivelului de subzistență și nu pot crește. În același timp, cunoaștem și destule exemple de mari jucători de pe diferite piețe care sunt supuşi falimentului. În acest context, ce este mai ușor? Să îți construiești propria afacere ori să intri în structura uneia existente deja pe piață?
Ca să tragem niște concluzii rapide, în oricare dintre cele două variante, avem nevoie de mai multe tipuri de investiții: investim, evident, bani, investim energie și investim o bună parte din timpul nostru personal, aici încadrându-se atât timpul nostru liber, de relaxare, cât și timpul pe care îl petrecem cu familia. Ce este de făcut dacă vrei să scapi totuși din acest cerc vicios în dezvoltarea unei afaceri?
Dacă nu vrei să alegi între cele două (angajat și angajator) este perfect în regulă, căci există și varianta de mijloc: home-based business. Mai concret, ne referim la afacerile care pornesc din casa noastră, pe care le conducem sau nu noi, dar – având sediul central în propria casă – pe care noi le administrăm.
La o privire mai superficială, pare o alternativă ideală pentru oricine: ai propriul birou chiar acasă, nu trebuie să circuli la ore de vârf și nici nu consumi resurse pe transport, îți petreci mai mult timp cu familia, poți lua pauze când dorești și nu ai un supervizor. Cu toate acestea, o afacere tip home-based implică mai multe aspecte care trebuie luate în considerare.
Pro:
Contra:
Îți oferă o astfel de afacere siguranță?
În termeni generali, orice antreprenor de afacere mică sau mijlocie dorește să-și asigure afacerea, pentru a preveni eventuale pierderi, indiferent că vorbim de calamități naturale, escrocherie, avarii ori accidente de muncă. De aici se ridică următoarea întrebare: în cazul în care pornesc o afacere tip home-based, o pot asigura?
În România nu există un nivel atât de ridicat al afacerilor care se derulează de acasă, și care să fie și asigurate, dar în America peste 50% dintre afacerile mici și mijlocii se derulează de acasă, astfel încât au fost dezvoltate și polițe de asigurare pentru aceste afaceri. Cunoaștem astfel trei tipuri de polițe de asigurare: polița homeowner, polița in-home și polița business owner:
În concluzie, o afacere de acasă nu este pentru oricine. De asemenea, nu este ușor nici să treci de la siguranța unui job dintr-o afacere clasică la un proiect instabil. O variantă fezabilă totuși este calea de mijloc, și anume îmbinarea celor două, afacerea home-based putând fi activitatea prin care faci ceea ce te pasionează, dar să și câștigi din acesta.
Surse:
www.psychologies.ro
www.entrepreneur.com
www.americanexpress.com
www.forbes.com