Special

IARNA, LA VOLAN!

Autor:Oana RADU
Joi, 22 Decembrie 2016

Între 12 și 18 decembrie a.c., GENERALI România a desfăşurat, cu sprijinul APPA – Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor, campania naţională de siguranţă şi prevenţie rutieră „IARNA, LA VOLAN!”, parte a proiectului mai amplu cunoscut sub numele "FII TREAZ LA VOLAN!".

Precipitaţiile specifice sezonului rece, vizibilitatea scăzută, aglomeraţia, dar şi starea carosabilului cresc riscul de accident rutier şi reprezintă o provocare pentru şoferi, în special pe durata lunilor de iarnă. De exemplu, conform datelor citate de asociaţia britanică de siguranţă rutieră ROSPA - Royal Society for the Prevention of Accidents, pe timp de ploaie, distanţa necesară pentru frânare poate creşte de până la 2 ori. Mai mult

decât atât, pe carosabil acoperit de zăpadă sau gheaţă, distanţa necesară pentru frânare poate creşte de până la 10 ori.

De altfel, o analiză a portofoliului GENERALI România relevă faptul că dauna medie achitată în urma evenimentelor rutiere petrecute în sezonul rece este cu 15% mai mare, ceea ce indică o severitate mai accentuată a incidentelor.

Analiză GENERALI: Iarna au loc la fel de multe răsturnări și derapări ca în toate celelalte trei anotimpuri la un loc

Deși anotimpul rece este caracterizat, în general, de condiții mai dificile de trafic, numărul dosarelor de daună deschise este mai mic cu 18% decât în restul anului, însă dauna medie achitată are o valoare mai mare, arată o analiză efectuată asupra portofoliului CASCO al GENERALI România.

Pe timp de iarnă, aproximativ 80% din totalul evenimentelor în care sunt implicate una sau mai multe mașini sunt tamponări ușoare, petrecute la viteză redusă. În același timp, dauna medie achitată în urma evenimentelor petrecute în acest sezon este cu 15% mai mare, ceea ce indică o severitate mai accentuată a incidentelor. Cauzele severității mai mari sunt condițiile nefavorabile de drum reprezentate de îngustarea căilor de rulare după zăpezi abundente, vizibilitatea redusă sau carosabilul alunecos, arată analiza GENERALI.

Pe carosabil acoperit de zăpadă sau gheaţă, distanţa necesară pentru frânare poate creşte de până la 10 ori.

Din cauza acestui ultim aspect, caracteristice sezonului rece sunt avariile rezultate în urma derapărilor sau răsturnărilor. În portofoliul CASCO al GENERALI România sunt înregistrate, în medie, circa 40 de astfel de cazuri în fiecare iarnă, un număr aproximativ egal cu suma evenimentelor de același tip petrecute în restul anotimpurilor.

Numărul dosarelor de daună deschise în anotimpul rece este mai mic cu 18% decât în restul anului, însă dauna medie achitată are o valoare mai mare.

Din punct de vedere al momentelor din săptămânile de iarnă când au loc avariile, zilele de luni conduc detașat, având loc cu 27% mai multe evenimente decât media săptămânii. În același timp, în zilele de sâmbătă se produc cele mai puține avarii, respectiv cu 39% sub media săptămânii. Aproximativ 90% dintre avarii se produc în localități pentru că, atunci când condițiile de drum sunt mai dificile, șoferii preferă să evite călătoriile mai lungi.

Iarna, în zilele de luni au loc cu 27% mai multe avarii rutiere decât media săptămânii.

Din fericire, zilele de sărbătoare par a fi mult mai liniștite din punct de vedere al incidentelor rutiere. Spre exemplu, numărul evenimentelor înregistrate în ajunul Crăciunului (24 decembrie) este cu 30% mai mic decât numărul evenimentelor din aceeași zi a unei alte săptămâni de iarnă, arată analiza realizată de GENERALI România. Numărul dosarelor de daună scade și mai mult în zilele de Crăciun (cu aproximativ 80%), respectiv de Anul Nou (cu 55%) față de evenimentele petrecute în aceeași zi dintr-o altă săptămână din sezonul rece.

Pe timp de iarnă, aproximativ 80% din totalul evenimentelor în care sunt implicate una sau mai multe mașini sunt tamponări ușoare.

Riscul de accident se reduce dacă vehiculul este echipat cu anvelope de iarnă!

Asigurarea CASCO are rolul de a-l proteja cât mai bine pe proprietarul vehiculului, însă nu trebuie neglijat că, în timpul deplasării pe carosabil acoperit cu zăpadă sau gheață, riscul unei coliziuni este mult mai ridicat. Proprietarii sunt obligați să își echipeze vehiculele cu anvelope de iarnă pentru a reduce acest risc, după cum prevede și legislația în vigoare, au atras atenţia reprezentanţii asigurătorului.

Spre exemplu, în cazul asigurărilor CASCO încheiate la GENERALI România dacă asiguratul este răspunzător de producerea unui accident pe drumuri publice acoperite cu zăpadă sau gheață, iar autovehiculul nu este dotat cu anvelope de iarnă, se aplică o franșiză procentuală de 30% din cuantumul daunei suferite de propriul vehicul.

Campania IARNA, LA VOLAN!

Așadar, pentru că iarna este un anotimp cu provocări specifice, GENERALI România a derulat, în perioada 12 – 18 decembrie, campania națională de prevenție și siguranță rutieră ”IARNA, LA VOLAN!”. Obiectivele acestei inițiative au fost de a crește gradul de informare cu privire la riscurile aferente condusului pe timp de iarnă și, în același timp, de a evidenția măsurile ce pot fi luate pentru a le reduce. Campania a fost realizată cu sprijinul APPA - Asociația pentru Promovarea Asigurărilor.

Numărul dosarelor de daună scade în zilele de Crăciun cu aproximativ 80% față de cele înregistrate în aceeași zi dintr-o altă săptămână din sezonul rece.

Astfel, timp de o săptămână, la șoferii din întreaga țară au ajuns broșuri informative cu sfaturi referitoare la condusul în sezonul rece, prin intermediul rețelei de agenții GENERALI România. De asemenea, o amplă campanie online a condus la diseminarea mesajului campaniei prin cât mai multe canale.

“IARNA, LA VOLAN!” face parte din proiectul mai amplu desfășurat sub genericul nume "FII TREAZ LA VOLAN!" – un proiect ce are rolul de a atrage atenția șoferilor asupra măsurilor de prevenţie pe care trebuie să le ia pentru a fi în siguranţă la volan.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (IARNA, LA VOLAN!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: