Reasigurari
În căutarea unui loc pe harta mondială a reasigurărilor
Autor:Daniela GHEŢU, Olesea ADONEV
Luni, 03 Februarie 2014
Liderii pieţei de reasigurări din regiunea ex-sovietică
Irina POSTNIKOVA Director General TRANSSIBERIAN Re
Dmitry GARMASH Specialist reasigurări

Spaţiul ex-sovietic oferă astăzi lumii asigurărilor 10 – 15 companii de reasigurări ale căror rating, capitalizare şi competenţă sunt suficiente pentru a le permite accesul nu numai în pieţele CIS, ci şi pe aproape orice piaţă din restul lumii. Totuşi, în peisajul general al reasigurărilor, cota operatorilor din CIS este încă de sub 1%. Reprezentanţii a două companii de top din regiune ne-au dezvăluit amănunte interesante despre această situaţie de fapt.

Reasigurătorii ruşi sunt un sprijin activ pentru afacerile internaţionale în domeniu, dar sunt încă departe de a juca un rol important pe piaţa mondială de specialitate, afirmă Irina POSTNIKOVA, Director General al TRANSSIBERIAN Re, cel mai vechi reasigurător rus. Pentru moment, cota lor de piaţă este relevantă numai în spatiul ex-sovietic, în Europa de Est şi pe pieţele de rating scăzut din Asia.

Reasigurare internă CIS
1,5 mld. EUR
Reasigurare externă
3,5 mld. EUR

Volumul pieţei de asigurări non-life în teritoriile ex-sovietice s-a ridicat la circa 22,7 miliarde euro în 2012 şi probabil a depăşit 30 miliarde euro în 2013, total din care Rusia deţine în mod evident partea leului. În acest context, piaţa de reasigurări din CIS a atins în 2012 un volum de 1,5 miliarde euro (reasigurare internă) şi 3,5 miliarde euro (reasigurare externă). La acest nivel, cota pe care o deţine din piaţa globală de reasigurări este de aproape 1%, după cum a explicat, pentru XPRIMM,  Dmitry GARMASH, Specialist reasigurări,  în timp ce pentru asigurările directe cota se ridică la circa 2-3%.
Prin comparaţie cu volumele gestionate de reasigurătorii „tradiţionali” europeni, japonezi sau de companiile domiciliate în Bermude, este aproape lipsit de sens calculul unei cote din piaţa mondială pentru reasigurătorii CIS. Totuşi, dinamica înregistrată de afacerile acestora arată că nu peste prea mult timp un astfel de demers nu va mai părea atât de lipsit de sens.

Rezultate 2012
Prime de reasigurare
52 mil. USD
Rata combinată
76%
Profit net
11 mil. USD
Estimari 2013
Prime de reasigurare
65-70 mil. USD

În 2012, piaţa de reasigurări din Rusia a înregistrat o rată de creştere de 21,6%, îmbucurătoare nu numai prin dimensiuni, ci şi prin faptul că reprezenta reversarea unui trend negativ care durase aproape 6 ani. Printre factorii determinanţi pentru această revenire a pieţei se pot enumera o serie de modificări aduse, sau cel puțin grăbite, de criza financiară din 2009 – 2010: schimbările legislative recente care impun o creştere semnificativă a capitalului minim vărsat al reasigurătorilor, unele fuziuni şi achiziţii care au dus la consolidarea pieţei, optimizarea costurilor şi dezvoltarea de noi strategii de business. În plus, aşa cum explică GARMASH,  piata ex-sovietică este mult mai puţin expusă la trendurile internaţionale: nu există încă variaţiile ciclice de preţuri şi condiţii de reasigurare, iar dinamica înregistrată de daunalitate este diferită de cea din restul lumii.
Bilanţul anului 2013 se va încheia tot în notă pozitivă, dar la un nivel mai modest, de circa 5%, estimează POSTNIKOVA. În fapt, pentru nivelul de capitalizare pe care îl au, reasigurătorii ruşi ar putea prelua riscuri mult mai mari, dar creşterea lor este limitată pe de o parte de incapacitatea economiei ruse de a suporta costuri de reasigurare importante, pe de altă parte, de accesul redus la pieţele străine importante ca urmare a ratingului lor slab, de cele mai multe ori determinat de ratingul de ţară coborât al Rusiei, apreciază Irina POSTNIKOVA.

Rezultate 2013
Prime de reasigurare
22,1 mil.USD

Ca urmare, reasigurătorilor ruşi le rămân în general contractele de risc unic cu valori ale primelor scăzute, de sub 5.000 USD - adică cele pe care companiile vestice nu le iau în considerare,  dată fiind profitabilitatea lor scăzută -, sau riscuri de mari dimensiuni pe care însă trebuie să le transfere aproape integral în străinătate, precum şi participaţii reduse în contractele de reasigurare care au ca prim reasigurător marile companii de specialitate. Aceasta pune piaţa rusă într-o situaţie de totală dependenţă faţă de piaţa globală de reasigurări atunci când vine vorba despre cumpărarea capacităţii de reasigurare sau despre daune mari, situaţie cu care ne-am întâlnit des în ultimii ani, spune Irina POSTNIKOVA.
Cât va mai dura această stare de fapt? Greu de spus, mai ales în contextul în care excesul de capital din piaţa mondială de reasigurări probabil că determină companiile „istorice” să-şi apere poziţiile mai mult decât oricând. Totuşi, viitorul este deschis oricăror posibilităţi, capitalurile ruse aflându-se în expansiune. Ca atare, aşteptările pozitive se justifică.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (În căutarea unui loc pe harta mondială a reasigurărilor).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: