Special

INSURANCE EUROPE: Despre lărgirea cadrului legislativ

Autor:Daniela GETU
Joi, 12 Ianuarie 2023


În ultima perioadă, mai multe organisme europene cu putere legislativă au lansat pe circuitul consultativ o serie de documente privind adoptarea sau lărgirea cadrului legislativ european care reglementează diverse aspecte ale activității în piețele financiare, aducând implicit atingere și afacerilor cu asigurări. Insurance Europe, federația asigurătorilor din Europa, sprijină aceste eforturi vizând îmbunătățirea cadrului legislativ, dar a semnalat în repetate rânduri pericolul complicării excesive a legislației, rezultând în costuri de operare suplimentare fără a aduce reale beneficii consumatorilor.

Iată cele mai recente exemple în acest sens:

Dezvoltarea unui cadru extins de recuperare și rezoluție pentru asigurători nu este necesară

Industria asigurărilor consideră că nu este nevoie să dezvolte un cadru extins de recuperare și rezoluție pentru asigurători, a spus Insurance Europe într-un comunicat. Cu toate acestea, deoarece un astfel de cadru este probabil să fie adoptat, asigurătorii au elaborat un set de mesaje cheie care rezumă viziunea lor asupra subiectului.

În mesajul adresat Comisiei Europene ca răspuns la propunerea privind o Directivă de Recuperare și Rezolvare a Asigurărilor (eng. Insurance Recovery and Resolution Directive - IRRD), Insurance Europe a subliniat necesitatea de se adopta un cadrul adaptat în mod corespunzător sectorului asigurărilor și care să ia în considerare caracteristicile specifice ale diferitelor piețe naționale ale UE. Ca atare, propunerea Comisiei pentru un IRRD necesită o serie de modificări semnificative pentru a o adapta scopului și pentru a evita supunerea asigurătorilor europeni și a asiguraților acestora la o povară de reglementare inutil de mare și costisitoare.

În actuala formă, propunerile CE cu privire la răspunderea civilă pentru produse riscă crească disproporționat povara asupra asigurătorilor, fără a proteja consumatorii

Industria asigurărilor sprijină eforturile Comisiei Europe de a aduce cadrul legislativ cu privire la răspunderea civilă pentru produse în conformitate cu realitățile pieței. Cu toate acestea, propunerile Comisiei probabil nu vor contribui la obiectivul preconizat, de creștere a încrederii consumatorilor.

Pentru ca asigurătorii să continue să ofere protecția și acoperirea de care au nevoie și la care se așteaptă asigurații, propunerile Comisiei ar necesita perfecționări semnificative. Acestea ar include creșterea securității juridice și clarificarea domeniului de aplicare și a altor concepte și definiții introduse în propuneri. În acest sens, va fi important să se evite modificările inutile și suprapunerile cu regulile și reglementările existente.

Industria asigurărilor se teme că, așa cum sunt propuse de Comisie, reglementările ar crește povara asupra producătorilor într-o manieră disproporționată, fără a crește protecția consumatorilor. Acest lucru nu numai că va duce la litigii într-un număr excesiv de cazuri, dar este, de asemenea, probabil să afecteze accesibilitatea și disponibilitatea acoperirii prin asigurare.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (INSURANCE EUROPE: Despre lărgirea cadrului legislativ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: