Eveniment Internaţional

Kazakhstan poate deveni următoarea țară acceptată în Carte Verde

Autor:Oleg Doronceanu
Miercuri, 31 Mai 2017

Dacă Kazakhstan dorește să se alăture acestui sistem trebuie să îndeplinească toate cerințele legale și financiare, un aspect deosebit de important fiind disciplina financiară a membrilor, a precizat Jean ZENNERS, Președintele Consiliului Birourilor Carte Verde, cu ocazia unei prezentări susținute recent în cadrul evenimentului internațional „Insurance in Central Asia”, desfășurat în perioada 13 - 14 aprilie la Alma Ata, Kazakhstan.

În prezent, sistemul Carte Verde reunește 48 de state și 450 milioane de autovehicule asigurate de 1.300 companii de asigurare, a cărui scop este facilitarea transportului internațional, a schimburilor economice și protecția victimelor accidentelor auto, a mai punctat ZENNERS. Acesta a subliniat că în eventualitatea acceptării Kazakhstanului în sistem, ar fi recomandată limitarea acoperirii polițelor emise de asigurătorii din această țară la statele vecine.

În acest sens, suntem dispuși să respectăm condițiile impuse, iar aderarea la sistemul internațional Carte Verde este una din prioritățile noastre în anul 2017, a punctat în cadrul aceluiași eveniment Zhanat KURMANOV, Director Supraveghere Asigurări în cadrul Băncii Naționale din Kazakhstan. Potrivit informațiilor prezentate de acesta, piața locală a crescut cu 26% în anul precedent, fiind active 32 societăți de profil, din care 7 având capital străin. Asigurările de proprietăți și răspundere civilă au fost cele mai importante clase care au impulsionat piața locală, care încă este subdezvoltată; astfel că densitatea asigurărilor e de doar 60 USD pe cap de locuitor, iar gradul de penetrare în PIB este de sub 1%, a mai evidențiat șeful supravegherii locale a asigurărilor.

STANDARD & POOR’s: Rusia și Kazakhstan continuă să depindă mult de reasigurătorii vestici

Capacitatea de reasigurare a pieței ruse este de circa 3,6 miliarde USD, în timp ce a pieței din Kazakhstan este de sub 1 miliard USD, situație care determină ca aceste piețe să rămână în continuare dependente de capacitatea oferită de societățile de reasigurare din Vestul Europei, a declarat în cadrul evenimentului Ekaterina TOLSTOVA, Associate Director, S&P’s Global Ratings.

Potrivit acesteia, cele mai importante tendințe în regiune se rezumă la următoarele aspecte:

  • piața unică de reasigurare a țărilor Uniunii Euro-Asiatice încă nu a fost creată;
  • Rusia și Kazakhstan dețin cota majoritară în subscrierile țărilor din CSl;
  • Marea Britanie, Germania și Franța sunt țările unde se cedează cele mai multe prime în reasigurare din regiune;
  • primele 10 companii din Rusia dețin 70% din primele cedate în reasigurare, acest procentaj fiind de 80% în cazul Kazakhstanului;
  • piața internațională de reasigurare va rămâne în continuare soft, în timp ce tarifele continuă să scadă;
  • indicatorii operaționali ai reasigurătorilor internaționali continuă să se înrăutățească, în timp ce rata combinată e așteptată să depășească 100%;
  • capitalizarea companiilor și risk-managementul vor constitui subiectele cele mai importante în anii viitori.

„Insurance in Central Asia” este cel mai important eveniment internațional din Asia Centrală dedicat asigurărilor, fiind organizat pentru cel de-al 13-lea an consecutiv la Alma Ata și susținut în mod tradițional de XPRIMM în calitate de Partener Media.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Kazakhstan poate deveni următoarea țară acceptată în Carte Verde).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: