Profil de Ţară

Liechtenstein, micul gigant

Autor:Vlad BOLDIJAR
Marti, 13 Iulie 2010

În pofida teritoriului şi a resurselor limitate, Liechtenstein este un prosper şi puternic stat industrializat, sectorul serviciilor financiare fiind vital pentru economia locală. Aceste afirmaţii sunt confirmate şi susţinute pe deplin de venitul pe cap de locuitor, micuţul stat dintre Elveţia şi Austria poziţionânduse, conform CIA World Factbook, pe primul loc în lume, la acest indicator, chiar înaintea ţărilor arabe.

Parte a destrămatului Imperiu Roman, Liechtenstein – un stat cu o istorie tulburătoare, o monarhie constituţională care conferă puteri sporite suveranului, o ţară neutră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi care a asigurat păstrarea tezaurelor încredinţate de ţări implicate în numitul război… Şi totuşi, neutralitatea Liechtensteinului nu a împiedicat Cehoslovacia şi Polonia, după împărţirea teritoriilor la masa tratativelor, să exproprieze terenuri din Boemia, Moravia sau Silezia, mai bine de 1.600 km2 care îi aparţineau, situaţie care a determinat ca relaţiile politice dintre aceste ţări să devină tensionate.

Liechtenstein este şi una dintre puţinele ţări din lume care nu deţine forţe militare, armata fiind desfiinţată imediat după Războiul Austro-Prusac, în care Principatul a luptat cu 80 de oameni. Abolirea Confederaţiei Germane, după terminarea războiului, a eliberat Principatul de obligaţia de a întreţine o armată, iar Parlamentul a profitat de această ocazie, refuzând să aprobe orice alte cheltuieli militare. Prinţul a obiectat, susţinând ideea că o asemenea decizie ar lăsa ţara fără apărare, dar a abandonat-o pe 12 februarie 1868 şi a dizolvat armata. Ultimul soldat care a servit sub drapelul Liechtensteinului a murit în 1939, la vârsta de 95 de ani.

fost ultimul stat european care a acordat femeilor dreptul de vot, prin referendumul din 1 iulie 1984.

> Suprafaţa: 160 km2

> Populaţia: 35.002 (estimare, iulie 2010)

> Rata inflaţiei: 0,5% (2009) > Produsul Intern Brut (PIB): 2,85 miliarde euro (2007)

> PIB/locuitor: 80.800 euro (2007)

> Moneda naţională: francul elveţian (CHF)

> Rată de schimb 31.12.2009: 1 EUR = 1,4844 CHF

> Prime brute subscrise (2008): 3,77 miliarde euro

> Prime brute subscrise (2009): 6,05 miliarde euro

(date provizorii)

Astăzi, Liechtensteinul cunoaşte o prosperitate înfloritoare, fiind un adevărat paradis fiscal, aflat sub sceptrul Prinţului Hans-Adam II. Politica taxelor reduse a atras numeroase companii externe, astfel încât, în prezent, numărul sediilor companiilor îl depăşeşte pe cel al locuitorilor, populaţia ţării înregistrând unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume.

Din punct de vedere organizatoric, Principatul, cea mai mică ţară vorbitoare de limbă germană din lume, cu o suprafaţă de numai 160 km2, se compune din 11 municipii, ca diviziuni administrative, şi are capitala la Vaduz. Liechtensteinul este membru al Spaţiului Economic European, dar nu şi al Uniunii Europene.

Situaţia economică

În pofida dimensiunii mici şi a resurselor limitate, Liechtenstein este un stat prosper şi puternic industrializat, sectorul serviciilor financiare fiind vital pentru economia locală, totul reflectându-se, aşa cum am mai menţionat, în dimensiunea venitului pe cap de locuitor. Demne de menţionat, alături de sectorul financiar, sunt şi producţia şi exportul de dinţi artificiali şi proteze dentare, Principatul situându-se, şi la acest capitol, pe prima poziţie la nivel mondial.

În 2008, odată cu criza financiară, Liechtenstein a intrat sub presiune internaţională în raport cu ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) care au stabilit impunerea de sancţiuni împotriva statelor care nu respectă standardele OCDE în privinţa taxelor. Un conflict special a fost cu Germania, pentru a îmbunătăţi transparenţa în sectorul bancar şi a sistemelor de impozitare. în acest demers, în decembrie 2008, Liechtenstein a semnat un acord pentru schimbul de informaţii fiscale cu SUA, iar în septembrie 2009, autorităţile din Principat au anunţat încheierea unui acord cu Germania privind schimbul de informaţii financiare secrete din sectorul bancar, pentru a evita evaziunea fiscală.

Scurtă prezentare a pieţei de asigurări

La finalul anului 2009, pe piaţa de asigurări din Principatul Liechtenstein activau un număr de 41 de societăţi: 22 specializate pe segmentul de asigurări de viaţă, 14 pe segmentul de asigurări generale şi 5 reasigurători. Demn de menţionat este că 12 societăţi de asigurare sunt "captive", fiind deţinute în proporţie de 100% de o companie-mamă, rolul acesteia constând în preluarea, acoperirea şi gestionarea unei părţi din riscurile asumate de grupul de origine.

Activitatea majoră a societăţilor de asigurare o desfăşoară companiile de asigurări de viaţă, poliţele unit-linked fiind cele mai populare. Companiile de asigurări generale practică toate formele de asigurare. Totodată, asigurătorii locali deţineau în anul 2009 un număr de cinci filiale în ţările Spaţiului Economic European, trei în Elveţia şi una în Singapore.

Anul 2009: date provizorii

Pentru anul 2009, datele provizorii indică pentru industria de asigurări din Liechtenstein o dinamică pozitivă: veniturile din prime brute subscrise s-au cifrat la 6,05 miliarde euro, comparativ cu 3,77 miliarde euro cu un an înainte, creşterea fiind de circa 60%.

"Vinovate" pentru această dinamică pozitivă sunt asigurările de viaţă, acestea generând mai bine de 94% din totalul afacerilor asigurătorilor (5,69 miliarde euro). Asigurările generale au generat 5% din totalul pieţei (325 milioane euro), iar sectorul de reasigurări circa un punct procentual: 32,7 milioane euro.

În acelaşi timp, activele companiilor de asigurare s-au majorat simţitor, de la 14,4 miliarde euro în 2008, la 21,3 miliarde euro în anul 2009.

Capitalurile sociale ale societăţilor de asigurare au crescut, însumat, în anul anterior, cu circa opt puncte procentuale, de la 496 milioane euro în 2008, până la 536 milioane euro la finalul lui 2009. De asemenea, numărul de angajaţi cu carte de muncă ai societăţilor de asigurare s-a majorat, de la 463 (în 2008) la 507 (în anul 2009).

Comparativ cu anul 2008, în 2009, FMA (Finanzmarktaufsicht Liechtenstein), autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de asigurări, a emis o autorizaţie pentru exercitarea activităţii de asigurare pentru o societate "captivă". Totodată, din considerente economice şi structurale, două societăţi de asigurare au "predat în mod voluntar" licenţa de practicare a business-ului în Principatul Liechtenstein.

În 2009, în baza dreptului de stabilire şi de liberă prestare a serviciilor, un număr de 375 de societăţi de asigurare din Spaţiul Economic European şi Elveţia şi-au desfăşurat activitatea în Liechtenstein. în 2008, numărul acestor societăţi se cifra la 344.

Din punctul de vedere al pieţei de brokeraj în asigurări, în 2009, un număr de 3 societăţi de intermediere în asigurări şi-au încetat activitatea. Totodată, până la finalul anului precedent, Finanzmarktaufsicht Liechtenstein a aprobat şi înregistrat un număr total de 70 de dosare de practicare a activităţii de intermediere în asigurări: 57 de companii de asigurare, respectiv 13 agenţi de asigurări.

În acelaşi timp, din punctul de vedere al brokerilor din Principatul Liechtenstein care practică activitatea de intermediere în baza dreptului de liberă practică de servicii, aceştia au activat în principal în Germania (38% din totalul intermedierilor), respectiv Elveţia şi Austria (ambele câte 31%).

Care este secretul?

Nivelul ridicat de trai, alături de sectorul financiar puternic, văzut adesea, în mod critic, ca un paradis fiscal, sunt principalele caracteristici ale Principatului Liechtenstein, ţară care este membră a Spaţiului Economic European, dar nu şi a Uniunii Europene, nemanifestând interes faţă de aderare.

De unde provin însă cele 6 miliarde euro prime brute subscrise de companiile de asigurări înregistrate în Liechtenstein?

De altfel, întrebarea corectă ar putea fi: "Cui îi lipsesc cele 6 miliarde euro?"

La o scurtă privire asupra listei de companii înregistrate la autoritatea de supraveghere din Principat, observăm pe lângă nume cunoscute (UNIQA Versicherung Aktiengesellschaft, SCHWEIZERISCHE National Versicherungs Gesellschaft, BALOISE Life, SWISS Life, VIENNA Life Lebensversicherung, VIENNA Insurance Group), societăţi captive şi companii de asigurare locale, care au în dreptul coloanei de "activitate transfrontalieră" ţările de pe continentul european.

Interesant este faptul că, un număr de 8 companii (CartPrint Insurance AG, GLACIER Insurance AG, INFRASSURE Ltd., SCHWEIZERISCHE National Versicherungs Gesellschaft AG, FORTUNA Lebens Versicherungs Aktiengesellschaft, LIECHTENSTEIN Life Assurance AG, LV 1871 Private Assurance Aktiengesellschaft, WEALTH Assurance AG), au trecute în lista de ţări unde activează şi România.

De altfel, Liechtensteinul a reuşit să-şi creeze o economie puternică şi foarte diversificată, care se întemeiază pe un mare număr de întreprinderi cu acţionariat şi capital străin, entităţi de mai mari sau mai mici dimensiuni şi care au fost atrase de ratele de impozitare scăzute şi norme şi reglementări de ordin legislativ uşor de aplicat.

Şi dacă ne întoarcem în demersul nostru de prezentare a pieţei de asigurări din Principat, răspunsul este clar: subscrierile de 6 miliarde euro au fost realizate în exteriorul ţării, prime care ar fi trebuit să aparţină companiilor de asigurări engleze, belgiene, olandeze, germane, italiene, elveţiene, franceze, spaniole, maghiare sau româneşti luând calea Liechtensteinului.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Liechtenstein, micul gigant).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: