Risk Management

Nici giganţii nu sunt în siguranţă: Despre 7 atacuri cibernetice răsunătoare şi un Armaghedon

Autor:Adina TUDOR
Miercuri, 01 Octombrie 2014

Criminalitatea cibernetică este în continuă creştere şi, pe măsură ce tehnologia evoluează, impactul atacurilor cibernetice devine din ce în ce mai puternic. Iar infractorii de pe Internet nu fac discriminări atunci când vine vorba de ţintele lor. Dovada? Când giganţi precum Facebook sau Agenţia de Securitate Naţională a SUA, aparent greu de clintit, cad, victime atacurilor.

Indiferent de percepţia personală a fiecărui utilizator de Internet vizavi de atacurile cibernetice, cu siguranţă o preconcepţie persistă în rândul majorităţii acestora: cu cât o companie este mai mare şi mai importantă, cu atât sistemele sale de securitate ar trebui să fie mai bune. Însă... nu invincibile, după cum o demonstrează atacurile cibernetice „răsunătoare” prezentate în continuare, care au avut drept ţintă cunoscute (şi presupus sigure) mari organizaţii din lume. Iar dacă titlul articolului ar părea să aibă un caracter istoric, nu vă lăsaţi înşelaţi: cazurile prezentate în continuare sunt, de fapt, de dată cât se poate de recentă - acestea s-au întâmplat în 2013 şi în 2014 şi ilustrează trendul ascendent pe care se plasează criminalitatea cibernetică în ultima perioadă.

58.000 de documente secrete, furate de la NSA

Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA), unul dintre cele mai puternice şi dotate servicii americane de spionaj, a „pierdut” 58.000 de documente cu informaţii secrete, care au fost date publicităţii în ceea ce este considerată „una dintre cele mai semnificative scurgeri de informaţii din istoria SUA”. Autorul atacului din 2013, acum deja celebru, a fost Edward SNOWDEN, un profesionist IT contractat pentru un proiect al NSA.

50 de milioane de conturi compromise pe Evernote

În martie 2013, cei 50 de milioane de utilizatori ai popularului serviciu Evernote, dedicat arhivării documentelor şi organizării notiţelor, au fost anunţaţi că securitatea conturilor lor a fost compromisă şi au fost rugaţi să îşi schimbe parolele. Conform reprezentanţilor companiei, atacatorii au reuşit să acceseze informaţii precum numele de utilizator şi adresele de e-mail asociate acestora, precum şi parole. În urma acestui atac cibernetic, Evernote a introdus un nou sistem de autentificare.

318.000 de parole furate de la Facebook

Tot în 2013, un malware de tip „key logging” care citea parolele introduse de utilizatorii care intrau pe un anumit site a colectat circa 318.000 de parole şi alte informaţii de login de pe Facebook, conform estimărilor specialiştilor. Din fericire, datele nu au fost niciodată publicate online, însă vinovaţii nu au fost prinşi nici până astăzi.
38 de milioane de conturi ADOBE, făcute publice
În octombrie anul trecut, o breşă în securitatea companiei ADOBE a condus la furtul informaţiilor de autentificare în cont a 38 milioane de utilizatori. Mai mult, după sustragerea acestora, atacatorii le-au publicat pe Internet într-un fişier zip, acesta fiind accesibil oricarui internaut.

250.000 de conturi de Twitter, compromise

În luna februarie 2013, conturile a 250.000 de utilizatori ai reţelei de socializare şi micro-blogging Twitter au fost compromise, infractorii cibernetici furând numele şi parola de acces corespunzătoare. La momentul respectiv, reprezentanţii Twitter subliniau faptul că atacul nu a fost realizat de „amatori”.
Hackerii fură datele a 233 de milioane de utilizatori eBay
Nici giganţii din e-commerce nu au scăpat nevătămaţi în urma atacurilor cibernetice. În mai 2014, cunoscutul site american eBay a recunoscut public că a suferit cel mai mare atac cibernetic de până acum. În urma acestuia, datele personale a 233 de milioane de utilizatori au fost furate. Informaţiile includeau atât date de autentificare în cont, precum nume şi parolă, cât şi numere de telefon şi adresele de domiciliu, şi fuseseră furate în lunile februarie-martie. 

Domino’s Pizza: răscumpărare contra 600.000 de conturi ale clienţilor

În 2014, grupul de hackeri Rex Mundi a cerut lanţului de fast-food Domino’s Pizza o recompensă de 40.000 USD „contra” a 600.000 de conturi ale unor clienţi belgieni şi francezi. Datele personale deţinute de hackeri includeau nume, adresele de domiciliu, e-mail-uri, numere de telefon şi chiar preferinţele personale ale acestora în ceea ce priveşte, de exemplu, sosurile de pizza. În cazul în care Domino’s Pizza ar refuza să plătească, hackerii au ameninţat că vor publica datele online. Deşi Domino a anunţat în mod public că nu va plăti recompensa, nu este clar dacă până la urmă a cedat sau nu presiunilor, având în vedere faptul că datele furate de hackeri nu au fost niciodată publicate pe Internet.

Se anunţă un Armaghedon financiar?

Criminalitatea cibernetică ce are în vedere giganţii din diversele industrii este doar o mică parte din ameninţările de care se tem specialişti în securitate. Un atac cibernetic de proporţii, cu impact deosebit de puternic asupra societăţii actuale, reprezintă un risc care planează de multă vreme la nivel mondial. Cea mai recentă referire la un potenţial astfel de dezastru informaţional a fost făcută la sfârşitul lunii septembrie, de către un reprezentat al unei importante autorităţi de supraveghere financiară din Statele Unite. Astfel, conform lui Benjamin LAWSKY, Chief, New York State Department of Financial Services, vulnerabilitatea tehnologică a sistemului financiar reprezintă o problemă presantă, potenţial catastrofică. Acesta a declarat că se teme de posibila declanşare a unui eveniment cibernetic major în sistemul financiar, un fel de Armaghedon cibernetic care ar putea lăsa urme adânci la nivelul sistemului financiar pe o perioadă mai lungă de timp, comparându-l cu atacurile de la 11 septembrie.


Surse articol:
Doctrackr.com
http://www.doctrackr.com/blog/bid/366752/The-Most-Devastating-Cyber-Attacks-of-2013
Forbes.com
http://www.forbes.com/sites/jaymcgregor/2014/07/28/the-top-5-most-brutal-cyber-attacks-of-2014-so-far/
The Guardian
http://www.theguardian.com/technology/2014/sep/22/us-regulator-armageddon-type-cyber-attack

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Nici giganţii nu sunt în siguranţă: Despre 7 atacuri cibernetice răsunătoare şi un Armaghedon).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: