Campanii

„Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe” – ediția a VII-a În premieră, despre impactul schimbărilor climatice

Autor:Adina TUDOR
Luni, 10 Februarie 2020

Deși, în primele șase luni ale acestui an, s-a remarcat o ușoară creștere, de circa 6% comparativ cu aceeași perioadă din 2018, a primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de locuințe (obligatorii și facultative)*, gradul de acoperire al locuințelor din România este în continuare insuficient, situându-se în jurul valorii de 20%.

Mai mult, casele românilor sunt amenințate de o multitudine de riscuri: doar în primele 6 luni, 1.253 de locuințe au fost distruse sau avariate de inundații, iar alte 3.700 de case au fost afectate de incendii**. În aceeași perioadă s-au înregistrat, de asemenea, 10.901 infracțiuni de furt din locuință**.

Dincolo de aceste aspecte, există dovezi că schimbările climatice se manifestă și la nivelul țării noastre, provocând, printre altele, fenomene meteorologice extreme***. Furtunile violente și fenomenele de tipul tornadelor, manifestate recent pe teritoriul României, atrag atenția din ce în ce mai mult asupra acestui aspect, studiile și cercetările științifice atestând faptul că se produc modificări ale climei.

„Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe” – despre asigurări și schimbările climatice

În acest context, campaniile de informare privind rolul asigurărilor de locuințe și modul în care acestea pot oferi protecția financiară în fața riscurilor care amenință casele românilor rămân mai actuale ca niciodată.

Astfel, campania „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe” a fost desfășurată, pentru al șaptelea an consecutiv, de ApPA – Asociația pentru Promovarea Asigurărilor. Demersul s-a desfășurat cu sprijinul UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, UNSICAR – Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România și PRBAR - Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, și și-a propus drept obiectiv să le reamintească românilor că pot acționa în sensul prezervării siguranței locuinței lor, chiar și în fața unor dezastre de proporții.

Mai mult decât atât, în acest an, în premieră, campania a urmărit să atragă atenția atât asupra schimbărilor climatice și a impactului acestora asupra locuințelor românilor, cât și asupra măsurilor pe care le pot lua aceștia pentru a contribui la scăderea factorilor care contribuie la schimbările climatice (poluare, consum excesiv de energie etc.)

Partenerii Strategici ai proiectului au fost PAID România - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, OMNIASIG VIG și GROUPAMA Asigurări. De asemenea, demersul a fost susținut de EUROINS România, ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări, UNIQA Asigurări, DESTINE Broker, ASIROM VIG, GRAWE România, Gothaer Asigurări Reasigurări, ERGO Asigurări, GrECo România, GENERALI România, EUROLIFE ERB, GLOBASIG Broker, ASIGEST Broker, INTER Broker de Asigurare, DAW Management Broker de Asigurare, GARANTA Asigurări, AON România, VERASIG Broker, CONSULTANT AA și OTTO Broker în calitate de Parteneri.

Mesajele de informare ale campaniei au fost transmise către publicul larg și cu sprijinul Partenerilor Media: RFI România, Asiguropedia.ro, Revista BIZ, Ziua Veche și SpatiulConstruit.ro.

Proiectul, derulat de-a lungul întregii luni octombrie, a inclus o amplă campanie națională de informare și educare a populației cu privire la asigurarea locuințelor, având la bază distribuția de materiale informative, dublată de diseminarea mesajelor cu privire la necesitatea asigurării locuinței printr-un demers dedicat, derulată prin mijloacele specifice social media, dar și un eveniment consacrat riscurilor catastrofale și asigurărilor de locuință: ICAR - Forumul Internațional al Riscurilor Catastrofale (8 octombrie, București).

Cu acest prilej, RoboCasa, primul chatbot care le povestește românilor despre protecția casei lor, lansat în cadrul ediției anterioare a campaniei, și-a „actualizat” baza de date, oferind, în premieră, câteva sfaturi pentru lupta împotriva factorilor care determină schimbările climatice. De asemenea, chatbot-ul a răspuns, în continuare, și solicitărilor privind detalii referitoare la asigurările obligatorii sau facultative de locuință sau sfaturi despre cum să îți protejezi cât mai bine casa împotriva unor riscuri precum incendii, furturi etc..

De asemenea, pe întreaga durată a campaniei, agenții sau brokerii de asigurare, dar și toți cei care cred în importanța asigurărilor de locuințe au avut ocazia de a deveni susținători oficiali ai demersului și de a intra în „Hall of Fame”.

Pentru a-i îndemna pe români să acționeze în sensul combaterii sau limitării factorilor care conduc la schimbările climatice, în cadrul campaniei au fost lansate și patru provocări speciale. Prin intermediul acestora, vizitatorii paginii de Facebook „Asigură-te” au fost invitați să reducă consumul de resurse din gospodărie, să colecteze gunoaiele selectiv sau să refolosească pungile (și chiar să aibă o sacoșă de rezervă tot timpul cu ei).

Mesajele campaniei au fost distribuite către publicul larg și prin intermediul unui scurt video care a cuprins principalele sfaturi despre asigurările de locuințe pe care trebuie să le cunoască fiecare român.

Tot în cadrul campaniei „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe” a fost lansat și un grup dedicat problemelor ecologice, numit „Un pas mic pentru mine, un pas mare pentru MEDIU”. Conceput sub genericul „Fiecare dintre noi poate face ceva pentru o lume mai bună și un mediu mai curat. Chiar și cele mai mici gesturi pot contribui la salvarea mediului”, grupul urmărește să adune informații utile și sfaturi despre gesturile mai mici (sau mai mari), dar importante, pe care le putem face – sau pe care le facem deja – ca să salvăm planeta și să luptăm împotriva factorilor care provoacă schimbările climatice.

Nu în ultimul rând, în cadrul demersului s-a desfășurat și un sondaj online la care au participat 7.454 de respondenți, majoritatea tineri până în 25 de ani. Principalele concluzii ale acestei investigații au fost:

  • 48% dintre tinerii români se consideră informați cu privire la modalitățile prin care pot contribui la reducerea factorilor care provoacă schimbările climatice;
  • 57% dintre participanții la sondaj colectează resturile menajere în mod selectiv;
  • majoritatea respondenților (41%) se deplasează în mod obișnuit, în drumurile zilnice, cu mijloacele de transport în comun, alți 30%, pe jos, iar 14%, cu mașina personală;
  • dintre cei care nu ar fi dispuși să renunțe la deplasarea cu mașina personală, 47% motivează acest lucru prin faptul că au de făcut mai multe drumuri în timpul zilei și nu se pot baza pe mijloacele de transport în comun;
  • majoritatea tinerilor optează pentru repararea obiectelor care s-au stricat: 58% fac acest lucru de fiecare dată când este posibil;
  • 39% dintre tineri au declarat că analizează cu atenție riscurile acoperite prin polița de asigurare a locuinței și excluderile.

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului („Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuințe” – ediția a VII-a În premieră, despre impactul schimbărilor climatice).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: