Profil de Ţară

Pariul Cehia

Autor:Vlad BOLDIJAR

Criza a afectat toate statele din Uniunea Europeană: unele au ieşit deja din recesiune, iar acum au reînceput trendul de creştere economică, în timp ce altele, cum este cazul României, aşteaptă ieşirea din recesiune în prima parte a acestui an. Cehia a stat un singur an în criză: în 2009, când economia a scăzut cu 2,5%; cu toate acestea, piaţa de asigurări nu a fost afectată atunci, rămânând pe plus.

Anul 2010 a marcat cu ieşirea Cehiei din scurta perioadă de recesiune, această ţară având un mare avantaj în faţa altor state europene: Cehia nu a fost obligată să respecte anumite regimuri de austeritate impuse de acordurile financiare internaţionale. Astfel, finalul anului 2010 a anunţat un pronostic în creştere pentru PIB, precum şi o dinamică crescătoare de peste 14 puncte procentuale pentru piaţa de asigurări, ¬confirmând încă o dată stabilitatea şi maturitatea industriei.
De altfel, în ultimii ani de zile, majoritatea specialiştilor şi analiştilor în domeniul asigurărilor vorbeau despre potenţialul pe care îl mai avea de oferit a doua mare piaţă de asigurări din Europa Centrală şi de Est, pe fondul încetinirii ratelor de creştere consemnate de industria de profil, respectiv al raportărilor de creştere "double digit" pe care le aveau alte pieţe din regiune.
Piaţa de asigurări din Republica Cehă s-a dovedit a fi mai rezistentă, comparativ cu a altor ţări, fiind singurul stat în care industria de asigurări a raportat creşteri pentru business-ul realizat de companiile specializate în anul 2009, an aflat sub imperiul crizei financiare mondiale.
Potrivit Băncii Naţionale a Republicii Cehe, rezultatele totale ale companiilor de asigurări au fost favorabile şi în anul 2010: profitul cumulat după impozitare a atins 860 milioane euro, crescând spectaculos, cu 147%, raportat la 2009, când acelaşi indicator a avut o valoare de circa 586 milioane euro. Chiar dacă nu se referă numai la aspectul tehnic al activităţilor de asigurare, profitul a atins un nivel record încă de la începutul dezvoltării mediului concurenţial în acest sens, în 1991. Aspectele pozitive ale acestor rezultate au inclus mediul macroeconomic şi, în special, creşterea economică a Cehiei, rezistenţa în faţa crizei şi creşterea economiilor populaţiei.
În 2010, totalul primelor subscrise în Cehia a crescut cu 14,3% faţă de 2009, totalizând 6,22 miliarde euro. La nivelul Europei Centrale şi de Est, Republica Cehă a fost a doua piaţă de asigurare, generând 18,8% la nivelul regiunii, cu 1,2% mai mult decât în 2009. Totodată, în 2010 un cetăţean ceh a cheltuit pentru produse de asigurare echivalentul a 600 euro, cu 334 euro/locuitor mai mult decât media din spaţiul CEE
(265 euro/locuitor).
Pe clase, asigurările de viaţă au fost motorul pieţei, primele subscrise pe acest segment crescând cu peste 25%, însumând 2,86 miliarde euro, iar pentru cele non-viaţă creşterea a fost de circa 6%, atingând valoarea de 3,36 miliarde euro. Dinamica net superioară a poliţelor life a adus sensibile modificări structurii portofoliului pieţei de asigurare, acestea majorându-şi ponderea de la 42%, în 2009, la 46%, în 2010.
În ceea priveşte gradul de concentrare pe piaţa de profil din Cehia, acesta este unul foarte ridicat, conform datelor publicate de Asociaţia Asigurătorilor Cehi. În 2010, pe segmentul de asigurări de viaţă, cota de piaţă a primelor cinci companii a fost de 67,4%, iar a primelor zece, de 91,3%.
În ceea ce priveşte asigurările generale, gradul de concentrare este de asemenea ridicat, primii cinci asigurători cumulând 78,1% din piaţă, iar primii zece, 93,3%.

 

Profil ČESKA Pojišťovna

Lider incontestabil al pieţei, atât pe segmentul asigurărilor generale, cât şi pe cel al asigurărilor de viaţă, este compania ČESKA Pojišťovna (ČP). În 2010, ČP a subscris prime brute în valoare de 625 milioane euro pe segmentul de asigurări de viaţă - având o cotă de piaţă de aproape 22,2%. Pe segmentul de asigurări generale, subscrierile companiei se apropie de 908 milioane euro (28,2% – cotă de piaţă).
Fondată în 1827, istoria ČP porneşte de la compania FIRST Czech Mutual Insurance Company (První česká vzájemná pojišťovna), specializată pe asigurările de incendii. După 80 de ani, asigurătorul şi-a diversificat portofoliul, introducând asigurările de viaţă şi de accidente, dezvoltându-şi totodată afacerile pe segmentul reasigurărilor. De când compania a fost preluată de către grupul PPF, compania a devenit un furnizor universal de servicii financiare.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Pariul Cehia).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: