Profil de Ţară

Polonia: Piața vestică din Estul Europei

Autor:Vlad BOLDIJAR
Vineri, 05 Februarie 2016

Istoria recentă așează Polonia printre cele mai importante voci la nivel european și, în același timp, ca exemplu de urmat în toate domeniile pentru  celelalte state din blocul ex-comunist, inclusiv la nivelul pieței de asigurări.

Urmare aplicării, în anii 90, a unui model de dezvoltare caracterizat prin politici monetare, fiscale și de supervizare prudente, cu evitarea perioadelor de recesiune, Polonia este, la momentul de față, cea mai puternică economie din Estul Europei.

În ceea ce privește dezvoltarea pieței financiare (incluzând mediul bancar, piața de capital sau cea de asigurări), aceasta s-a produs sub un control  foarte strict, cel mai bun exemplu fiind privatizarea băncilor de la începutul anilor 90. Totodată, antreprenoriatul a fost încurajat, foarte multe mici afaceri ajungând să valoreze, la ora actuală, milioane de euro.

Acest cumul de factori a creat premisele unei dezvoltări sănătoase a mediului financiar, în Polonia regăsinduse astăzi cele mai mari două bănci la nivelul Europei Centrale și de Est (PKO Bank Polski și Bank Pekao), cea mai mare piață de asigurări, respectiv cel mai mare grup de asigurare din  regiune (PZU), sau cea mai mare piață de capital din ECE - Bursa de Valori din Varșovia (înființată în 1991), condusă în perioada 2006-2013 de Ludwik  SOBOLEWSKI, actualul Director General al Bursei de Valori București.

Totodată, Polonia a introdus pensiile private (atât cele obligatorii, cât și cele facultative) în 1999, fiind printre primele state cu o astfel de reformă la nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est.

Piața de asigurări

Anul trecut, pe piața de asigurări din Polonia își desfășurau activitatea 59 de companii de asigurare (dintre care 25 active pe segmentul de asigurări  de viață). Dintre acestea, pot fi identificate atât nume cunoscute şi pe piaţa din România (ALLIANZ, GENERALI, MetLife, UNIQA sau VIG), cât și o  entitate care nu poate fi dată „factor comun”: PZU, companie deținută în proporție de 35% de statul polonez. Practic, PZU a rămas ultimul mare  asigurător controlat de stat din regiunea ECE, după ce, în urmă cu doi ani de zile, Guvernul de la Zagreb a decis privatizarea CROATIA  Osiguranje.

În același timp, înființată în anul 1996 și preluată în 2009 de canadienii FAIRFAX Financial Holdings Limited, POLISH Re este singura companie din Polonia specializată pe segmentul de reasigurare.

În cazul principalelor linii de asigurare (viață, property, auto), potențialul asigurabil al Poloniei este dat, printre altele, de o populație de 38 milioane de locuitori, circa 13 milioane de locuințe şi un parc auto de circa 20 milioane unităţi.

Evoluția pieței: 2014 – septembrie 2015

Piața poloneză de asigurări a consemnat evoluții diferențiate la nivelul ultimelor patru perioade de raportare. Astfel, finalul anului 2014 a marcat o  scădere de 7,7% a volumului agregat de subscrieri (până la 12,9 miliarde euro), pe fondul unei deprecieri de 11% a segmentului life, unde atât polițele tradiționale, cât și cele cu componentă investițională au raportat scăderi importante. În cazul asigurărilor generale, acestea au scăzut cu  4% pe fondul deprecierii raportate în cazul claselor cu ponderi importante în portofoliul pieței: property, CASCO și RCA.

Asigurător olandez cu „pașaport” polonez în România

Al 12-lea asigurător de viață ca dimensiuni din Polonia – AEGON Towarzystwo Ubezpieczen na Zycie – activează pe piața de asigurări din țara  noastră, în baza dreptului de stabilire, din anul 2013, prin intermediul sucursalei deschise la Florești (județul Cluj).

În 2014, profitul net agregat al asigurătorilor polonezi a totalizat 1,6 miliarde euro. În condițiile unui PIB în creștere, gradul de penetrare al pieței în economie a scăzut la 3,2% (de la 3,5% în 2013), în vreme ce indicatorul de densitate a asigurărilor s-a diminuat cu circa 28 euro, până la 339  euro.

Anul 2015 a debutat cu o evoluţie pozitivă a subscrierilor în primul trimestru (+5%), urmată de plafonarea nivelului PBS către finele semestrului I  (+0,5%) şi de trecerea în registru negativ în trimestrul III (-1,3%). Dacă în primele două intervale de raportare s-a înregistrat o dinamică similară  pe ambele segmente principale ale portofoliului (asigurări de viaţă, asigurări non-viaţă), în trimestrul III deprecierea de 17% consemnată în  subscrierile pentru asigurări de viaţă tradiţionale a împins în teritoriu negativ segmentul life, în timp ce asigurările non-life au raportat o creştere de 1% a volumului PBS în raport cu acelaşi interval al anului trecut.

Pentru semestrul I 2015, asigurătorii de viață au raportat un profit tehnic de 317 milioane euro, respectiv un profit net de 405 milioane euro, în  vreme ce în cazul asigurătorilor non-life aceiași indicatori au totalizat 118 milioane euro și 424 milioane euro.

Polonezi cunoscuți pieței de asigurări din România

- Artur BOROWINSKI, Președinte și Vicepreședinte al OMNIASIG VIG în perioada 2011-2014, Membru în Consiliile de Supraveghere ale companiilor  membre VIG din România (2010-2011)

- Marek GOLEBIEWSKI, Chief Financial Officer, Membru al Directoratului, ASIROM VIG

- Rafal MOSIONEK, Vicepreședinte al Directoratului,  OMNIASIG VIG

Asigurările de viaţă dictează în mare măsură tendința pieței, ponderea lor în portofoliu depăşind 50%, un nivel comparabil cu cel întâlnit în pieţele mature din Vestul Europei.

În cazul asigurărilor property, subscrierile pe acest segment se situează constant în jurul a 10% din totalul pieței, pe fondul unei expuneri relativ  reduse a ţării la riscurile de calamităţi naturale.

La capitolul asigurări auto, subscrierile pe segmentul CASCO au crescut pe tot parcursul anului 2015, pe fondul majorării vânzărilor auto cu peste  20%. În schimb, segmentul RCA a fost afectat de o atmosferă puternic concurenţială, cu efecte directe asupra tarifelor şi, implicit, asupra  volumului total de prime subscrise.

Dincolo de dimensiunile sale impresionante, în raport cu celelalte ţări ECE, piaţa de asigurări poloneză este şi o sursă de inspiraţie în ceea ce  priveşte instrumentele de protecţie a intereselor clienţilor. Următoarele exemple sunt relevante:

1. Decontarea directă – o realitate în Polonia

De la 1 aprilie 2015, pe piața de asigurări din Polonia, sistemul de decontare directă pentru polițele de asigurare de răspundere civilă (inclusiv RCA  uto) a devenit funcțional. Sistemul nu este implementat la nivel de piață, ci funcționează în baza unei convenții încheiate cu câteva companii  de asigurare. La momentul lansării, opt asigurători au semnat acordul de intrare în sistem: CONCORDIA Ubezpieczenia, ERGO Hestia, PZU, UNIQA,  ARTA, AVIVA, LIBERTY Ubezpieczenia și Gothaer – cota de piața a societăților enumerate totalizând 68% pe segmentul de asigurare de  răspundere civilă, arată datele PIU – Asociația Asigurătorilor Polonezi.

Sistemul de decontare directă a daunelor a fost unul dintre cele mai importante proiecte pentru piața asigurărilor din Polonia din ultimii ani. Clienții  vor acorda o mai mare atenție calității serviciilor oferite de companiile de asigurare, a declarat Grzegorz  PRĄDZYŃSKI, CEO, PIU.

În practică, asigurătorul păgubitului se va ocupa de stabilirea și de plata cuantumului daunei. După plata daunei, asigurătorul își va recupera banii  de la compania care a emis polița persoanei vinovate, fără ca persoana păgubită să mai fie implicată în vreun proces. Companiile de asigurare  care comercializează polițe RCA vor fi capabile să se concureze și în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite, nu doar la tarife, a subliniat Rafał STANKIEWICZ, Chairman of Claims Adjustment Commission, PIU.

2. Interesele asiguraților reprezentate de Ombudsman

La doi ani după aderarea la UE, Polonia avea deja două instituţii funcţionale, membre ale FIN-NET – rețeaua europeană de soluționare a litigiilor din piețele financiare, care se ocupau cu arbitrajul pieței de asigurare (Sad Polubowny przy Rzeczniku Ubezpieczonych), respectiv activitatea bancară  (Bankowy Arbitraz Konsumencki).

În prezent, Rzecznik Finansowy – în traducere liberă „Ombudsmanu Financiar” – este instituția care reprezintă interesele clienților/ entităților active în piaţa financiară din Polonia (asigurări, pensii private, mediul bancar). Principala sarcină a acestei instituții este de a procesa plângerile depuse de reclamanți și de a oferi consiliere cu privire la problemele care decurg din reglementările existente.

„Procedura clasică” utilizată iniţial presupune analiza reclamației de către un expert, urmată, în cazul în care reclamaţia este întemeiată, de  sesizarea părţii reclamate, care în conformitate cu legislația poloneză este obligată să răspundă oficial într-un termen de 30 de zile. Totodată, în  cazul în care a fost încălcată legea, Ombudsmanul Financiar înștiințează atât reclamantul, cât și instituția reclamată asupra legilor și reglementărilor care ar trebui aplicate și enunță recomandări. Dacă partea reclamată nu ia act de recomandări, în sprijinul reclamantului Ombudsmanul Financiar  emite un aviz juridic care poate fi utilizat într-un eventual proces.

Începând cu 1 ianuarie 2016, a fost introdusă o nouă procedură de soluționare alternativă a litigiilor (SAL). Procedura SAL este taxată cu suma de  50 zloți (circa 12 euro), iar spre deosebire de „procedura clasică” aceasta presupune implicarea activă a ambelor părți (reclamant/instituție reclamată). Litigiul este analizat de un expert/conciliator independent. Scopul final este de a se ajunge la o soluționare amiabilă asupra litigiului, în  caz contrar Ombudsmanul Financiar emițând un aviz cu aspecte și considerații juridice asupra cazului – care poate fi utilizat într-un eventual proces.

Model de succes

Polonia poate fi, atât pentru România, cât și pentru alte state ECE, un model de succes pentru felul în care o țară ex-comunistă poate supraviețui tranziției de după anii 90. Polonia este singurul stat european care a reușit să evite scăderea economică în plină criză mondială, este „campioană”  la absorbții de fonduri europene și are un nivel al investițiilor străine de invidiat.

Astfel, nu este de mirare că piața de asigurări din Polonia, atât din punctul de vedere al indicatorilor cât și al procedurilor și legislației implementate, se apropie, dintre statele ECE, foarte mult de piețele vestice. De altfel, este de așteptat ca, în următorii ani, singurul criteriu de încadrare a Poloniei la statutul de piață ECE, să fie dat exclusiv de poziționarea  geografică.

PZU – no.1 în ECE

PZU este nu numai cel mai mare asigurător din Polonia (subscrieri cumulate de circa 3,9 miliarde euro în 2014), dar şi cel mai mare grup financiar  din Europa Centrală și de Est (cu afaceri importante în Țările Baltice și Ucraina, atât pe segmentul de asigurări de viață, cât și pe cel de asigurări generale).

Privatizarea gigantului polonez n-a fost lipsită de dificultăţi. Primul investitor, care şi-a adjudecat, în 1999, o cotă de 30% din PZU, a fost grupul  olandez EUREKO, motivat între altele şi de promisiunea guvernamentală de a i se permite obţinerea pachetului de control nu mai târziu de 2001.  Statul polonez a refuzat însă să onoreze acest angajament, astfel încât anii ce au urmat au fost marcaţi, pe de o parte, de acţiuni juridice  internaţionale soluţionate, în final, în favoarea investitorului, pe de altă parte, de refuzul olandezilor de a mai participa şi vota în Board-ul  companiei, ceea ce a blocat adoptarea oricăror decizii de importanţă strategică, inclusiv eventualele achiziţii.

Soluţionarea situaţiei a venit după dificile negocieri, prin cea mai spectaculoasă operaţiune de listare la bursa din regiune, în 2010, şi o schemă de  compensare care a permis „retragerea controlată” a EUREKO din acţionariat. IPO-ul PZU a fost suprasubscris de nouă ori pe tranșa pentru  investitorii instituționali și a atras o valoare de 1,9 miliarde euro, fiind cea mai mare operaţiune de acest tip din Europa din perioada 2007-2010. În  prezent, structura acționariatului PZU este: Trezoreria de Stat (35,18%), AVIVA (5%), alți acționari (59,82%).

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Polonia: Piața vestică din Estul Europei).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: