Reasigurari
(Re)asigurări: Creşterea va accelera
Autor:Thomas Hess, Economist Şef, SWISS Re

Economistul Şef al SWISS Re, Thomas HESS, afirmă că, în industria (re)asigurărilor, creşterea va continua să se accelereze în 2011 şi subliniază că (re)asigurătorii pot câştiga un avantaj competitiv printr-o subscriere foarte organizată.

 

Privind retrospectiv la anul 2010, cele mai multe companii de asigurări au revenit la nivelul dinainte de criză al capitalului. Această evoluţie favorabilă este valabilă atât pentru asigurătorii life, cât şi pentru cei non-life, atât în economiile dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. Oricum, există o serie de riscuri de care industria trebuie să fie permanent conştientă: dificultăţile induse de datoriile financiare cu care se confruntă unele ţări din zona euro şi excesul de reglementări din sectorul de asigurări, în urma crizei financiare.
Industria se pregăteşte pentru introducerea, în 2013, a iniţiativei de reglementare Solvency II, însă există pericolul unor cerinţe foarte împovărătoare pentru industria de asigurări. Este important ca măsurile implementate să nu se abată cu mult de la principiile economice iniţiale.

 

Creştere continuă
Privind înainte la 2011 şi 2012, previzionăm că economia mondială ar trebui să se extindă - o dezvoltare coordonată de ţările cu pieţe emergente. Inflaţia nu va constitui o ameninţare pe termen scurt sau mediu în economiile dezvoltate. Există totuşi riscuri în ceea ce priveşte redresarea situaţiei, printre care regăsim, nu în ultimul rând, posibilitatea apariţiei unor noi turbulenţe pe pieţele financiare, determinate de datoriile cu care se confruntă unele ţări din zona euro. În pofida sprijinului primit de la FMI şi de la Uniunea Europeană, se menţine îngrijorarea privind puterea de reacţie a Greciei şi a Irlandei în faţa problemelor pe care le întâmpină.

 

Provocări viitoare
Printre provocările cu care se confruntă industria de asigurări, deşi capitalizarea sa s-a îmbunătăţit semnificativ odată cu începutul crizei, se află şi randamentele investiţionale reduse rezultând din rate ale dobânzii foarte mici, corelate cu o strategie investiţională conservatoare. Când analizăm impactul negativ al ratelor scăzute ale dobânzilor, generate de politici monetare expansioniste în zonele dezvoltate, vedem că asigurătorii, fondurile de pensii şi deţinătorii de conturi de economii private plătesc pentru erorile de finanţare datorate guvernelor şi pentru împrumuturile făcute de persoane fizice sau/şi juridice. O cale de a amortiza această situaţie este de a sprijini profitabilitatea, printr-o subscriere mai organizată.
Este de aşteptat ca în 2011 creşterea primelor pentru asigurările generale şi de viaţă să se accelereze, beneficiind de redresarea economică şi de viitoare îmbunătăţiri pe pieţele financiare. În sectorul reasigurărilor non-life, previziunile de creştere sunt moderate, dar este de aşteptat ca profitabilitatea să se erodeze pe măsură ce ratele scad. Şi aici, abilităţile superioare de subscriere ar fi calea de a câştiga un avantaj competitiv în anii care vor urma. În ceea ce priveşte reasigurările life, stagnarea din ţările dezvoltate ar fi amortizată de creşterea anuală de aproximativ 10% din ţările emergente.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului ((Re)asigurări: Creşterea va accelera).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: