Profil Regional

Rezultatele teritoriale menţin piaţa „pe linia de plutire”

Autor:Vlad BOLDIJAR

Anul 2011 s-a încheiat cu schimbări majore pentru structura şi distribuţia pieţei asigurărilor din România. Dacă în anii de dinaintea crizei eram obişnuiţi ca afacerile asigurătorilor să fie concentrate în Capitală, la 30 decembrie 2011 cifrele centralizate indică 38% în dreptul București, ponderea majoritară, de aproximativ două treimi, revenind restului ţării.

Indicatori in asigurări:

La nivel de judete
La nivel de Regiuni Economice de Dezvoltare
Cea mai productivă reprezentanţă la nivel judeţean
Subscrieri în afara României

Ca şi în 2010, şi în anul 2011, teritoriul a continuat să îşi menţină şi chiar să îşi consolideze ponderea majoritară în faţa Capitalei, estimările realizate pe baza cifrelor furnizate de companiile de asigurări indicând un procent de 62,1% din totalul subscrierilor sunt realizate în afara Bucureştilor. Pe clase de asigurare, 67% din totalul asigurărilor de viaţă, respectiv 61% din totalul poliţelor de asigurări generale sunt comercializate în afara Capitalei.

Bucureşti vs. restul ţării
În cifre absolute, valoarea estimată a subscrierilor companiilor de asigurare în Bucureşti-Ilfov s-a cifrat la 2,95 miliarde lei, cu circa 700 mii lei mai puţin decât în 2010, în vreme ce în restul ţării, indicatorul s-a menţinut la aproximativ acelaşi valoare. De asemenea, în Capitală, asigurările de viaţă au generat 19% din business, în vreme ce, cu un volum al subscrierilor de 2,4 miliarde lei, asigurările generale au dominat net portofoliile societăţilor de profil. Din punctul de vedere al pieţei de brokeraj, prezenţa unor societăţi cu acţionariat extern sau afiliate unor societăţi de leasing sau dealerilor auto a făcut ca importanţa brokerilor de asigurare să fie covârşitoare, 55% din totalul primelor subscrise fiind realizate prin intermediul acestora - volum de prime intermediate estimat la 1,6 miliarde lei.
În ceea ce priveşte judeţele, este demnă de evidenţiat concentraţia subscrierilor calculată pe segmentul de asigurări de viaţă pentru primele cinci plasate în topul naţional - Cluj, Satu Mare, Constanţa, Timiş şi Braşov -, realizat după criteriul volumului subscrierilor: 20,4% pentru totalul pieţei asigurărilor, respectiv 30,5% pentru asigurările încheiate în teritoriu.
Pe segmentul de asigurări generale, primele cinci judeţe - Cluj, Timiş, Prahova, Constanţa şi Braşov - deţin, însumat, o cotă de 14,8% din totalul pieţei de asigurare (900 milioane lei), respectiv circa un sfert din totalul subscrierilor realizate în afara Capitalei şi a judeţului Ilfov.

Cine cheltuie cel  mai mult pentru asigurări

Calculată la nivel naţional, densitatea asigurărilor s-a cifrat anul trecut sub pragul de 90 EUR/capita la 358 lei eşalonat astfel: 280 lei pentru asigurări generale, respectiv 78 lei pentru asigurări de viaţă. La nivel de Bucureşti, un locuitor a achiziţionat, în medie, produse de asigurare în valoare de 1.340 lei, dintre care, circa 250 lei pentru asigurări de viaţă.
La nivel de ţară, judeţele în care indicatorul de densitate a asigurărilor s-a cifrat peste medie au fost în număr de 8: Cluj, Sibiu, Timiş, Satu Mare, Braşov, Constanţa, Arad şi Argeş. Totodată, locuitorii din 6 judeţe (Călăraşi, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Vaslui şi Botoşani) au cheltuit pentru a se asigura sub 150 lei.

Unde s-au concentrat afacerile companiilor
Potrivit cifrelor furnizate de companiile de asigurări, peste 90% din totalul subscrierilor companiilor CREDIT EUROPE Asigurări, GRAWE România, FORTE Asigurări sau SIGNAL IDUNA Asigurări de Viaţă au fost realizate în afara Bucureştilor.
De asemenea, este demn de menţionat faptul că, fie sunt companii compozite, specializate pe segmentul de asigurări de viaţă sau generale, pentru cea mai mare parte a societăţilor ponderea majoritară a afacerilor este realizată în cele 40 de judeţe (excluzând Bucureşti-Ilfov) care alcătuiesc România: AEGON Asig. de Viaţă (86%), EUROINS România (84%), CARPATICA ASIG (84%), ASIROM VIG (79%), ING Asig. de Viaţă (66%), ASTRA Asigurări (62%), ALLIANZ - ŢIRIAC (62%), BCR Asigurări VIG (59%), AXA Life Insurance (59%), EFG EUROLIFE Generale (57%) sau EUREKO Asigurări (56%).
Pentru societăţile de asigurare ABC Asigurări, GENERALI România, ASITO KAPITAL, CERTASIG sau GARANTA Asigurări, clienţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov au generat mai multe venituri din prime, raportat la cei din restul ţării.

Business în afara României
280 milioane lei este totalul primelor brute subscrise de companiile din România în exteriorul ţării, de trei ori mai mult decât valoarea estimată pentru anul 2010. Cifra reprezintă circa 3,7% din totalul pieţei de asigurare, la care au contribuit 5 asigurători: CITY Insurance (peste 180 milioane lei), ASTRA Asigurări (circa 70 milioane lei), ASITO KAPITAL (20 milioane lei), CREDIT EUROPE Asigurări şi FORTE Asigurări.
CITY Insurance a fost prima companie din piaţa locală de profil care a început să vândă produse pe o alta piaţă europeană, afacerile derulate pe piaţa din Italia susţinând într-un ritm alert creşterea cifrei de afaceri a companiei. În 2011, 91% din totalul subscrierilor CITY Insurance au fost realizate în afara României.
ASTRA Asigurări a intrat pe piaţa din Ungaria în toamna anului 2010, inaugurând în capitala Ungariei sucursala ASTRA Biztosito. Sucursala de la Budapesta a generat anul trecut circa 7% din totalul afacerilor ASTRA Asigurări.
În cazul ASITO KAPITAL, afacerile desfăşurare în afara ţării generează 34% din total, iar pentru CREDIT EUROPE Asigurări acelaşi indicator se situează la 5%, iar FORTE Asigurări – 20%.

Cea mai productivă reprezentanţă
Cu circa 45 milioane lei, GROUPAMA Cluj  a fost la finalul anului 2011 sucursala care a realizat cel mai ridicat volum de prime brute subscrise la nivel de ţară (neluând în calcul reprezentanţele din Bucureşti-Ilfov) pe segmentul de asigurări generale. Următoarele două poziţii sunt ocupate de ASIROM VIG Prahova (40 milioane lei), respectiv OMNIASIG VIG Argeş (35 milioane lei).
Aceiaşi ierarhie realizată pe segmentul de asigurări de viaţă, indică pe locurile 1 şi 3 reprezentanţele BCR Asig. de Viaţă VIG din judeţele Satu Mare şi Cluj, în vreme ce, ING Asig. de Viaţă Cluj a ocupat a doua poziţie.

Concluzii

Debutul crizei financiare a marcat scăderi importante ale afacerilor asigurătorilor în Bucureşti şi în judeţele mari, puternic industrializate, în vreme ce, în judeţele mici, unde afacerile asigurătorilor se bazau în principiu pe asigurări obligatorii, indicii financiari s-au menţinut. În 2011, informaţiile financiare transmise de societăţile de asigurare indică continuarea declinului în Capitală, dar o conservare a afacerilor la nivel de judeţe.
Practic, prelungirea crizei financiare a adus o nouă realitate, cu care nu eram obişnuiţi înainte: Capitala generează, în medie, o treime din afacerile societăţilor de profil. Vinovate de această stare de fapt sunt, pe lângă diminuarea veniturilor asiguraţilor, a creşterii şomajului sau inflaţiei, şi prăbuşirea unor sectoare conexe pieţei de asigurare precum creditarea, leasingul financiar, construcţiile sau imobiliarele, segmente care s-au dezvoltat anterior preponderent în Capitală şi în zonele limitrofe.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Rezultatele teritoriale menţin piaţa „pe linia de plutire”).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: