Opinii

Șapte instrumente ale calității

Autor:Aurelian Dorin IUSCU - International Certified Six Sigma Black Belt, Managing Partner Business Future Solutions
Ion TEOHARI - International Certified Six Sigma Master Black Belt, IASSC Accredited Training Associate
Luni, 06 Februarie 2017

Toate entitățile din business doresc, declară și pun accent pe creșterea calității. Mai mult decât atât, unele și-au creat direcții/departamente de Calitate.

Instrumentele care pot fi puse în slujba calității sunt multe, noi ne vom opri asupra a șapte dintre ele pe care le considerăm de nivel „basic”:

  • Diagrama cauză-efect (Cause and effect diagram), denumită și Ishikawa sau diagrama fishbon: identifică mai multe cauze posibile pentru un efect sau o problemă.

  • Fișa de control (Check sheet) : O formă structurată, pregătita pentru colectarea și analizarea datelor; un instrument generic care poate fi adaptat pentru o varietate mare de scopuri.

  • Grafic de control (Control chart): Graficele folosite pentru a studia modul în care se schimbă un proces de-a lungul timpului.

  • Histograma (Histogram): Cel mai frecvent utilizat grafic pentru a afișa distribuțiile de frecvență.

  • Diagrama Pareto (Pareto chart): Afișează pe un grafic ce factori sunt mai semnificativi, regula 20/80. Graficul Pareto este utilizat la evidențierea celor mai frecvente defecte care apar într-un proces sau a celor mai frecvente cauze de insatisfacție a clienților

  • Diagrama de dispersie (Scatter diagram): este o reprezentare grafica bi-dimensionala a relației dintre două seturi de date. Aceasta permite să se determine foarte simplu daca există o relație comună între două seturi de date

  • Stratificarea (Stratification): o tehnica de grupare a datelor pe caracteristici comune de date (metoda de prelucrare, tip material etc). Analiza prin stratificare se poate realiza succesiv, realizându-se grupări pe caracteristici din ce în ce mai detaliate

Pe unele dintre aceste instrumente le putem considera „indispensabile” în demersul de imbunătățire a calității.

Există numeroase template-uri care pot fi utilizate pentru cele șapte instrumente de bază în calitate. Unele dintre acestea sunt disponibile gratuit pe internet, fiind suficientă doar descărcarea fișierelor de calcul și introducerea propriile date.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Șapte instrumente ale calității).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: