Evenimente
Seara japoneză a Premiilor Brokerilor de Asigurare
Autor:Adina TUDOR
Vineri, 04 Martie 2016

„Irasshaimase!" Salutul cu care au fost întâmpinați toţi participanţii sosiţi la Premiile Brokerilor de Asigurare a fost doar începutul unei extraordinare seri japoneze în care tradiţiile culturale nipone s-au împletit armonios cu celebrarea performanţelor pieţei de intermediere în asigurări din România.

În acest an, Premiile Brokerilor de Asigurare şi-au surprins participanții printr-o transformare radicală: în premieră, evenimentul a fost organizat sub forma unei Seri Japoneze, ceremonia de celebrare a profesioniştilor din brokeraj fiind, aşadar, îmbinată armonios cu prezentarea unor tradiții nipone. Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul extraordinar al Ambasadei Japoniei în România.
Ţara Soarelui Răsare este recunoscută pentru ritualurile şi tradiţiile sale, precum şi pentru accentul pus pe perfecţiune, disciplină, echilibru şi simplitate. Sub auspiciul acestor valori au fost sărbătorite, în acest an, rezultatele şi performanţele unor profesionişti care menţin, zi după zi, echilibrul relaţiei asigurător - client.

Dansul, muzica şi artele marţiale japoneze au prins viaţă pe scena Premiilor Brokerilor de Asigurare

Ceremonia de premiere a fost deschisă oficial de Excelenţa-sa Kisaburo ISHII, Ambasadorul Japoniei în România, care a salutat profesioniştii reuniţi în cadrul evenimentului şi a făcut o succintă prezentare a principalelor momente din cadrul evenimentului.
Emoţiile şi entuziasmul specialiştilor din brokeraj sosiţi la eveniment şi-au găsit ecou în ritmul extraordinar al tobelor Taiko, cunoscuta artă muzicală japoneză. Energia tobelor a dat startul Serii Japoneze, într-un moment artistic dinamic susţinut de doi practicanţi ai Taiko din cadrul Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela HONDRU”. Folosite iniţial în temple, apoi pentru a alunga inamicii pe timp de război şi chiar pe vase pentru a ţine ritmul vâslelor, tobele Taiko şi sunetul lor specific au reușit să creeze, de-a lungul timpului o atmosferă plăcută la adunările unde erau auzite. Astfel, utilizarea acestor instrumente a devenit, treptat, o adevărată artă muzicală în Japonia.
Al doilea element scenic special al serii a fost reprezentat de momentul artistic „Kitsune Monogatari”, fragment din spectacolul „Kami-sama Monogatari - Dai issyou”,  realizat de Clubul de dansuri „Odorimichi” din cadrul grupului Haramichi Ro. Spectacolul „Kitsune Monogatari” a avut la bază artele mişcării scenice tradiţionale japoneze inspirate din Nihon buyō (mixt între dans şi pantomimă, apărut în Japonia la începutul perioadei Edo), Kabuki (formă de dans-teatru clasic japonez cunoscut pentru stilizările teatrale şi machiajul elaborat al interpreţilor săi), Noh (o formă de teatru muzical shintoist apărut în Japonia încă din secolul al 14-lea), Kagura (artă ceremonială derivată din kami'gakari - divinităţi profetice - şi chinkon - împăcarea spiritului), precum şi din personaje mitologice şi folclorul japonez.
Nu în ultimul rând, participanţii la Premiile Brokerilor de Asigurare au avut ocazia de a urmări live o demonstraţie de Kendo oferită de membrii Sakura Kendo Club, însoţită de o exemplificare a tehnicilor de bază folosite de către practicanţi. Cei doi „combatanţi” au fost, surprinzător, şi doi profesionişti cunoscuţi în piaţa asigurărilor: Cosmin TUDOR, Area Sales Manager, GROUPAMA Asigurări, respectiv Cătălin TUDOR, Director Adjunct - Sucursala Bucureşti, OMNIASIG VIG. Kendo reprezintă o artă japoneză tradiţională care a fost iniţial dezvoltată şi practicată de către bushi, sau samurai. Cuvântul Kendo este compus din două caractere kanji: ken, care înseamnă „sabie”, şi do, care se traduce prin „cale”. Scopul Kendo nu este numai de a dezvolta capacitatea fizică de a lupta, ci şi aspectele morale şi spirituale ale unui antrenament riguros şi disciplinat. În prezent, Kendo este cea mai populară artă marţială în Japonia, cu peste 1,2 milioane de practicanţi.

Participanţii s-au bucurat de trei ateliere speciale: caligrafie japoneză, Yukata şi coafuri nipone!

Pe întreaga durată a serii, participanţii din cadrul Premiilor Brokerilor de Asigurare au putut participa la trei ateliere tematice dedicate culturii japoneze. Astfel, atât doamnele,  cât şi domnii care au dorit să îmbrace, pentru o seară, haine tradiţionale japoneze şi să se fotografieze astfel costumaţi la Photo Corner-ul japonez,  au fost aşteptaţi la atelierul de Yukata, unde au putut afla şi mai multe detalii despre diferenţele dintre Yukata şi mult mai cunoscutul Kimono.
Kimono, ad litteram „lucru de îmbrăcat”, este costumul naţional al Japoniei, acesta datând încă din perioada Muromachi (1392 - 1568). De-a lungul istoriei, kimono-ul a devenit un mod de a pune  în evidență statutul social. Astăzi, kimono-ul este purtat la ocazii speciale cum ar fi Oshougatsu (Anul Nou), Seijin Shiki (Ziua împlinirii majoratului) sau în cadrul unor activităţi tradiţionale cum ar fi ceremonia ceaiului sau ikebana. Pe de altă parte, Yukata este un tip de „kimono” purtat numai în timpul verii. Ad litteram, yukata reprezintă un „halat de baie”. Tradiţional, Yukata era purtat numai după ce se venea de la onsen, baia comună. Însă, recent, Yukata este modul de a se îmbrăca la festivalurile de vară cum ar fi Gion Matsuri (Festivalul Gion), Obon (Festivalul Morţilor sau Festivalul luminii). Atât Yukata îmbrăcate de doamne şi domni în cadrul atelierului, cât şi costumele din cadrul momentului artistic „Kitsune Monogatari” au fost realizate în departamentul de creaţie vestimentară - Tenshin „New Era Fashion”' al grupului Haramichi Ro.
Pentru a completa „aerul japonez” oferit de Yukata, doamnele au putut trece, apoi, pe la atelierul de coafuri japoneze. Dincolo de o coafură japoneză specială, aici au putut afla mai multe detalii şi despre modalităţile tradiţionale de aranjare a părului şi semnificaţiile acestora.
Nu în ultimul rând, cei care au participat la ediţia din acest an a evenimentului au putut lua acasă o amintire deosebită: numele lor scris cu semne japoneze, în cadrul atelierului de Shodō - Caligrafie tradiţională japoneză.
Shodō se traduce simplu prin caligrafie japoneză, dar este mai mult de atât. În Japonia, caligrafia reprezintă o artă ce are foarte multe în comun cu spiritualitatea şi filozofia Zen. Cuvântul „shodō” este compus din două caractere: „sho” - a scrie şi „dō” - drum.
Atelierul de Shodō a fost susţinut de Iuniana MÎNDRU, profesor de limbă japoneză în cadrul Centrului de Studii Româno - Japoneze „Angela Hondru”.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Seara japoneză a Premiilor Brokerilor de Asigurare).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!