Reasigurari
Sezonul de reînnoiri 2014 la bilanţ
Autor:Dragoş CIOCAN
Luni, 03 Februarie 2014

Chiar dacă în cadrul Conferinţei de la Baden-Baden, piaţa reasigurărilor era percepută încă drept „soft”, neexistând factori majori care să determine creşterea costurilor de reasigurare, erau destule motive de îngrijorare privind acest sezon de reînnoiri. Cum s-a caracterizat, într-un final, sectorul reasigurărilor pentru piaţa din România?

Început de an, final de sezon de reînnoiri a contractelor de reasigurare. Ianuarie este luna în care se cosmetizează ultimele detalii ale wording-urilor de reasigurare.
Sezonul de reînnoiri reprezintă, în fapt, un moment de bilanţ pentru societăţile de asigurări şi, ca la finalul fiecărui an, întreaga piaţă este interesată de modul în care s-au desfăşurat aceste reînnoiri. Din păcate, sunt puţine momentele în care companiile de asigurări discută deschis despre acest subiect, deşi în cazul specialiștilor în asigurări nu se poate vorbi de lipsa abilităților de comunicare.
Reacția pieţei de reasigurări era aşteptată cu nerăbdare în acest an, având în vedere că pentru o mare parte a asigurătorilor din România, în principal a celor axaţi pe segmentul asigurărilor auto, reînnoirile anterioare, 2012-2013, au fost extrem de dificile şi îndelungate. Motivul este cunoscut, şi anume rezultatele negative înregistrate la nivelul întregii pieţe de asigurări şi, drept urmare, retragerea suportului oferit de o mare parte a reasigurătorilor de top şi/sau înăsprirea condiţiilor de reasigurare.

Toate semnalele de pe piaţă arată că, în acest sezon de reînnoiri, am beneficiat de o piaţă de reasigurări „soft”.

Mai mult, pe parcursul anului 2013 au existat voci ale reasigurătorilor care şi-au exprimat îngrijorarea privind degradarea rezultatului pe property unde s-a înregistrat o creştere a pierderilor.
Existau deci destule motive de îngrijorare privind acest sezon de reînnoiri cu toate că, inclusiv la Conferinţa de la Baden-Baden, ultima întâlnire a reasigurătorilor înaintea sezonului de reînnoiri, aceştia considerau piaţa ca fiind încă una aşa-zis „soft”,  neexistând motive majore de creştere a costurilor de reasigurare.
Şi, într-adevăr, toate semnalele de pe piaţă arată că, în acest sezon de reînnoiri, am beneficiat de o piaţă de reasigurări „soft” sau, mai bine spus, de o piaţă care nu a fost în mod clar una „hard”.
Cu toate acestea, este imposibil să generalizăm şi să spunem că toată lumea a primit o reducere de, să zicem, 10% sau 30%, fiecare client/cont fiind până la urmă tratat individual şi diferenţiat în funcţie de rezultatele ultimilor ani.
Un lucru îmbucurător, aşa cum afirmă specialiştii în reasigurări, este existenţa unei flexibilităţi crescute a multor reasigurători ce au părut mai relaxaţi în ceea ce priveşte termenii şi condiţiile contractelor de reasigurare şi soluţiile oferite, răspunzând mai bine cerinţelor companiilor de asigurare.
Motivele pentru această stare de fapt sunt uşor de găsit: absența, în 2013,  a unor pierderi majore care să fi afectat întreaga piaţă de reasigurări, iar de aici un excedent de capital este unul din principalele motive; şi,  în plus, aportul de capital nou apărut pe piaţa de reasigurări prin intermediul unor noi reasigurători care au adus un suflu proaspăt pieţei, punând și ei o anumită presiune pe vechii reasigurători,  obligaţi astfel să se adapteze noilor cerinţe.
De asemenea, supra capacitatea de pe piaţă i-a făcut pe mulţi dintre asigurători să cumpere mult mai inteligent, profitând de flexibilitatea neaşteptată a reasigurătorilor.

Pentru piaţa de asigurări din România, marea provocare din punct de vedere al reasigurărilor a fost, ca în fiecare an, acoperirea pentru Răspunderile Civile Auto (RCA).

S-a beneficiat şi de o aşa-numită „foame” a reasigurătorilor (apetit pentru risc),  asigurătorii şi brokerii de reasigurare putând pune presiune în sus, în ceea ce priveşte capacitatea cumpărată şi calitatea acoperirii oferite, şi o presiune în jos,  referitor la preţul reasigurării şi reţinere. Este un succes comun atât al asigurătorilor, cât şi al brokerilor de reasigurare care au acţionat în interesul acestora în mod inteligent,  reuşind să obţină în primul rând o bază mai bună pentru viitor în condiţii flexibile şi la preţuri ceva mai mici.
Un număr mare de reasigurători şi-au îndreptat atenţia spre pieţe precum cea din România, în speranţa unor preţuri mari în principal în sectorul auto, datorate rezultatelor anterioare negative, oferind astfel noi alternative cedentelor.
Se pare că şi viteza de răspuns a brokerilor şi reasigurătorilor a fost mai mare - mulţi specialişti în reasigurări ai pieţei din România, obişnuiţi cu un ianuarie destul de aglomerat,  aflat sub imperiul reînnoirilor, fiind în acest an mai liniştiţi -, astfel încât au reușit în mare parte să încheie la timp contractele de reasigurare.
Şi totuşi, nu au existat schimbări majore privind reasigurările, probabil şi datorită faptului că industria internă de asigurări nu a înregistrat, poate din păcate, creşteri sau scăderi majore.

Un număr mare de reasigurători şi-au îndreptat atenţia spre pieţe precum cea din România, în speranţa unor preţuri mari în principal în sectorul auto, datorate rezultatelor anterioare negative.

Asigurările de bunuri, pentru care estimările au fost probabil prea optimiste, au înregistrat volume de prime cel mult apropiate de aceste estimări, iar pentru anul 2014 estimările sunt similare cu cele de anul trecut sau din nou mult prea optimiste. Datorită influenţei exercitate de PAID, primele de reasigurare pentru CAT s-au redus,  companiile de asigurări reconsiderându-şi agregarea şi expunerile. Multe dintre companii au reuşit să cumpere acoperiri cu reţineri mai mici şi capacitate crescută la preţuri similare cu cele de anul trecut, existând reduceri ale cotelor de ajustare între 15% şi 20%, iar în unele cazuri, procentul aplicat câştigurilor estimate pentru prima minimă şi de depozit (MDP) a scăzut simţitor.
Răspunderile civile generale şi profesionale au stagnat, dar cu toate acestea limitele oferite au crescut competiţia acerbă între reasigurători, făcând ca preţul reasigurării să scadă uimitor, chiar şi cu 30%.
În cazul asigurărilor maritime este greu de găsit o tendinţă generală a reasigurării atât pe piaţa internă, cât şi pe cea internaţională datorită varietăţii tipurilor de portofolii deţinute de companiile de asigurări. Sunt mult prea multe variabile luate în calcul în cazul fiecărui cont, reasigurarea fiind adaptată rezultatelor obţinute de fiecare companie în parte.

Pe parcursul anului 2013 au existat voci ale reasigurătorilor care şi-au exprimat îngrijorarea privind degradarea rezultatului pe property.

În cazul asigurărilor de garanţii, deşi rezultatele încep să îngrijoreze într-o oarecare măsură, piaţa de reasigurări pare să fi devenit ceva mai mare şi mai flexibilă,  răspunzând tot mai bine numărului crescut de asigurători de pe piaţa din România care oferă aceste produse. Există ceva mai multă capacitate de reasigurare disponibilă faţă de anii trecuţi, dar limitele oferite sunt încă la un nivel relativ redus.
Desigur, pentru piaţa de asigurări din România, marea provocare din punct de vedere al reasigurărilor a fost, ca în fiecare an, acoperirea pentru Răspunderile Civile Auto (RCA). A fost greu, dar, se pare, conform specialiştilor de pe piaţă, incomparabil mai uşor faţă de reînnoirile precedente. Deşi un număr mare de reasigurători de top  refuză încă să se implice în piaţa de RCA din România, piaţa de reasigurări  pare ceva mai relaxată decât în trecut, noi reasigurători oferind cotaţii sau dorind să participe în acest segment.
Este, cu siguranţă, rezultatul reducerii într-o oarecare măsură a despăgubirilor uriaşe în anul care a trecut şi a faptului că piaţa din România pare în sfârşit mult mai interesată să îmbunătăţească rezultatul pe această clasă de asigurări şi să ia măsuri în acest sens.
Se poate spune astfel că, respectând anumite cerinţe ale reasigurătorilor privind acoperirea şi dovedind interes în îmbunătăţirea rezultatului, companiile de asigurări au avut în acest an mai multe alternative de reasigurare oferite de un număr crescut de reasigurători la un preţ care se pare că nu a crescut faţă de anul trecut.
Am avut, aşadar, parte de un sezon de reînnoiri interesant, poate puţin mai relaxat decât în trecut, ale cărui rezultate sperăm că vor contribui la dezvoltarea mult aşteptată a pieţei de asigurări din România.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Sezonul de reînnoiri 2014 la bilanţ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: