Decembrie este în mod tradiţional o lună a bilanțurilor, un moment în care, înainte de mult așteptata vacanță, aruncăm o privire asupra a tot ce am reușit, a tot ce am învățat și ne facem planul pentru anul următor. În 2019, această analiză este mai specială pentru români, deoarece se împlinesc trei decenii de la Revoluție, o perioadă marcată de transformări pe toate planurile. Ne-am dezvoltat considerabil în acești 30 de ani, dar mai avem mult până să ajungem la un nivel favorabil, ținând cont că în România, potrivit datelor statistice, sunt încheiate anual de aproximativ 10 ori mai puține asigurări decât în majoritatea statelor Uniunii Europene.
Totuși, experiența ultimilor ani, pe care i-am petrecut alături de Aegon România, îmi arată că lucrurile se schimbă în bine, oamenii devin mai deschiși, mai dornici să înțeleagă ce înseamnă exact o poliță de asigurare, care sunt beneficiile, dar și obligațiile pe care le aduce. Paradigma asigurare de viață egal moarte, accident sau boală face loc ideii că asigurarea înseamnă, de fapt, un sprijin important, o plasă de siguranță, o modalitate de a avea grijă de tine și de cei dragi, luând în calcul scenariile negative și pregătindu-te temeinic pentru ele.
Aegon, de 12 ani în România
Și pentru că ne aflăm la ceasul bilanțurilor, Aegon a apărut în România în urmă cu 12 ani și a crescut constant, prin efortul continuu al colegilor mei, precum și prin sprijinul conferit de experiența celor 175 de ani împliniți recent de grupul Aegon la nivel internațional.
Aegon s-a născut în Olanda, în 1844, înainte de apariția României ca entitate statală și a leului, ca monedă națională. Într-o perioadă aflată sub semnul revoluției industriale și a unor invenții majore, cum este telegraful, Aegon s-a remarcat prin ceea ce avea să rămână una dintre direcțiile fundamentale la nivel de grup: să fim alături de oameni și să căutăm soluții pentru problemele lor și ale celor dragi lor. Astfel, într-un moment istoric marcat de dificultăți financiare, primul tip de asigurare oferit de Aegon a evoluat dintr-un serviciu de tip colectă, care era o modalitate de ajutor reciproc pentru familiile care aveau nevoie de sprijin. De atunci au trecut aproape două secole, iar în prezent suntem activi în peste 20 de țări și avem peste 30 de milioane de clienți, pe trei continente: Europa, Asia și America.
2020, un an cu multe oportunități
Anul care se apropie de final a fost unul bun pentru piața asigurărilor din România, care, potrivit cifrelor pe care le avem la dispoziţie până acum, a crescut cu aproximativ 9%, iar volumul primelor totale subscrise s-a situat la aproape 8,13 miliarde lei, cu aproape 9% mai mult decât în perioada similară din 2018. Segmentul asigurărilor de viață a avut și el un parcurs ascendent, cu o majorare de 4,8%.
Piața este într-un proces de stabilizare, riguros reglementată, după o perioadă de modificare semnificativă a cadrului legal, iar 2020 se anunță un an cu multe oportunități, care sper că vor fi fructificate la maximum. România este în prezent o piață mare, cu o rată de penetrare a asigurărilor foarte scăzută în raport cu celelalte state ale Uniunii Europene, astfel că există un potențial uriaș pentru dezvoltare. Mai important decât atât, nevoia oamenilor pentru serviciile de asigurare este din ce în ce mai ridicată, în special pe segmentele de sănătate și viață, iar ceea ce mă bucură în mod deosebit este că se observă și îmbunătățiri reale legate de gradul de conștientizare a acestei necesități.
Aspirația Aegon România pentru 2020 vine tocmai în această direcție și pornește din rădăcinile noastre la nivel de grup: vrem să fim și mai aproape de oameni, să comunicăm mai mult, mai prietenos și să ne ajutăm clienții să aibă un plan financiar și un viitor mai sigur!