Profil de Ţară

Spania

Autor:Vlad BOLDIJAR
Marti, 23 Martie 2010

Spania va fi ultima mare ţară membră a Uniunii Europene care nu va ieşi din criza economică în anul 2010 - anunţa la finalul anului precedent Fondul Monetar Internaţional. Economiştii FMI estimează pentru economia spaniolă o scădere cu 0,6% în 2010, în vreme ce economiile celorlalte ţări vor începe din nou să crească în acest interval. Contrar realităţilor şi previziunilor pesimiste, criza nu a afectat în mare măsură piaţa asigurărilor din Peninsula Iberică, datele provizorii arătând o creştere a afacerilor asigurătorilor de peste 1 punct procentual.

Proces lent de relansare

  • Suprafaţa: 504.645 km2
  • Populaţia: 40.525.002 (estimare, iulie 2009)
  • Rata inflaţiei: 4,1% (estimare, 2008)
  • Produsul Intern Brut (PIB): 1.057 miliarde euro (estimare, 2009)
  • PIB/locuitor: 24.800 euro (estimare, 2009)
  • Prime brute subscrise 2008: 59,2 miliarde euro
  • Prime brute subscrise 2009: 59,9 miliarde euro (date provizorii)

Experienţa dificilă pe care o traversează în aceste timpuri Spania din punct de vedere economic nu este prima de această natură, dacă ar fi să ne raportăm numai la ultimele două decenii din secolul trecut când, după marea creştere din industrie, agricultură, servicii etc. de la sfârşitul anilor 1980, economia spaniolă a intrat în recesiune, în 1992.

Din punct de vedere cronologic, în urma aderării ţării, la 1 ianuarie 1986, la Comunitatea Economică Europeană, predecesoarea Uniunii Europene, a devenit necesară relansarea economiei, modernizarea industriei, îmbunătăţirea infrastructurii şi revizuirea legislaţiei economice, pentru a îndeplini cerinţele Uniunii Europene. Apoi, odată cu implementarea acestor măsuri, Spania a înregistrat o creştere accelerată a Produsului Intern Brut, a productivităţii, a reformat legile muncii, a redus datoriile publice, rata şomajului scăzând de la 23% la 15% în 3 ani, reducând inflaţia la mai puţin de 3%.

În secolul nostru, Spania a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008. Scăderea activităţii a continuat şi în 2009, chiar dacă ritmul declinului s-a redus de la un trimestru la altul. Aşadar, după un an greu, Spania a înregistrat la sfârşitul anului 2009 al şaptelea trimestru de scădere economică. Potrivit presei spaniole, Produsul Intern Brut a cunoscut în perioada octombrie-decembrie 2009 o diminuare de 0,1%, marcându-se astfel, comparativ cu perioada corespondentă a anului 2008, un declin de 3,1%.

De asemenea, şomajul a fost de 19,5% în decembrie 2009, cu 4,7% peste nivelul din decembrie 2008. Această stare de fapt, coroborată cu scăderea economică au condus la scăderea creditării şi implicit la creşterea costurilor pentru obţinerea acestora.

În acest context, FMI estimează pentru 2010 o comprimare cu până la 0,6% a economiei spaniole, ceea ce, comparativ cu prognozele realizate de Guvernul condus de José Luis RODRÍGUEZ ZAPATERO, reprezintă o cifră de două ori mai mare.

În încercarea de a evita problemele de genul celor care au pus
Grecia la grea încercare, Guvernul spaniol a anunţat că va reduce
cheltuielile cu 50 miliarde euro, pentru a aduce deficitul bugetar
la 3% din PIB până în 2013, de la nivelul din 2009, de 11,4%.

Spre comparaţie, prognozele pentru 2010 indică, pentru economiile Germaniei şi Franţei, creşteri de 1,5%, respectiv de 1,4%, în vreme ce pentru economia zonei euro, per ansamblu, estimările arată o ascensiune de un punct procentual.

Piaţa asigurărilor: creştere lentă

Piaţa asigurărilor reprezintă pentru economia spaniolă o ramură extrem de importantă, această industrie contribuind pe parcursul anului 2009, potrivit estimărilor, cu circa 5,7% la Produsul Intern Brut. Specialiştii spanioli din domeniul asigurărilor atribuie această menţinere a gradului de penetrare a asigurărilor în PIB volumului în creştere al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de viaţă, pe fondul unei tendinţe de consolidare a încrederii investitorilor faţă de aceste produse de asigurare şi al majorării vânzărilor produselor de protecţie financiară din partea populaţiei pe timp de criză.

Per total, în anul 2009, specialiştii indică pentru piaţa asigurărilor din Spania ca valoare a subscrierilor înregistrate de companiile de asigurare care activează pe piaţă cifra de 59,9 miliarde euro, ceea ce, faţă de anul precedent, reprezintă o creştere de 1,2%.

Dintre cele două mari clase de asigurări, performanţa a înregistrat-o segmentul asigurărilor de viaţă, creşterea estimată pentru anul 2009, faţă de anul de referinţă 2008, fiind de 5,8%, totalul primelor brute subscrise de companiile de asigurare de viaţă totalizând suma de 28,2 miliarde euro. Faţă de anul 2008, activele administrate de companiile care lucrează pe acest segment al asigurărilor au înregistrat o creştere de 5,6%, atingând valoarea de 143,8 miliarde euro.

De cealaltă parte, segmentul asigurărilor non-viaţă a înregistrat o scădere de 2,6% (afaceri de 31,7 miliarde euro), principiala vinovată pentru această realitate fiind clasa asigurărilor auto, care a înregistrat pentru al patrulea trimestru consecutiv diminuări ale primelor brute subscrise (subscrieri în scădere cu 5,4%). Celelalte două clase majore de asigurări generale, de sănătate şi multi-risc, au încheiat anul în creştere, cu plus 5,1% şi, respectiv, 3,1 puncte procentuale.

Semn de întrebare

Spania, care avea o economie care dispunea de cel mai ridicat ritm de creştere din zona euro, suferă, în prezent, una dintre cele mai grave încetiniri de ritm din acest punct de vedere. De aceea, Guvernul de la Madrid şi-a propus pentru următoarea perioadă ca principal obiectiv scăderea cheltuielilor publice, pentru ca în termen de doi ani deficitul să scadă de la 11,3% din PIB, în prezent, la 3%. În acelaşi timp, se are în vedere recomandarea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) privind creşterea vârstei de pensionare, Guvernul spaniol intenţionând o majorare a acesteia, până la 67 de ani.

A şasea piaţă de asigurări din Uniunea Europeană, după criteriul dimensiunii, nu a suferit, per total, diminuări ale afacerilor pe perioada crizei financiare (anii 2008 şi 2009), ci doar creşteri încetinite. De altfel, o moderare a creşterilor consemnate de piaţă s-a resimţit şi în anii de dinaintea declanşării crizei, specialiştii spanioli explicând la vremea respectivă această tendinţă prin competiţia existentă pe piaţă, mai ales pe clasele auto şi a asigurărilor de viaţă, care îşi pun amprenta în mod direct asupra preţurilor, micşorându-le. Tot astfel, şi pentru anul curent, pentru întreaga piaţă a asigurărilor se estimează o creştere „one digit”, dar în particular, pentru segmentul asigurărilor auto, se menţine un semn de întrebare asupra evoluţiei acestuia.

[img0]

[img1]

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Spania).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: