FIAR

STABILITATEA FINANCIARĂ ÎN ASIGURĂRILE EUROPENE - Volatilitate sub semnul inflației

Autor:Daniela GETU
Marti, 09 August 2022

Perspectivele macroeconomice sunt incerte. Pe de o parte, ne confruntăm cu o perspectivă de creștere mai scăzută și o inflație mai mare. Pe de altă parte, sunt de așteptat corecții în evaluarea activelor riscante, urmare a războiului din Ucraina și politicilor monetare mai stricte pe care le pun în aplicare băncile centrale, a afirmat Petr JAKUBIK, Financial Stability Team Leader, EIOPA, în conferința de deschidere a FIAR, analizând trendurile care se manifestă în piețele financiare afectând, fără îndoială, și activitatea asigurătorilor.

Cele mai recente prognoze ale Comisiei Europene pentru 2022 indică o creștere economică de 2,7%, revizuită în jos de la 4% și o rată a inflației de 6,1%, revizuită în creștere de la previziunea inițială, de 3,5%. O posibilă întrerupere a furnizării de gaze din Rusia, intensificarea în continuare a blocajelor de aprovizionare din cauza politicii Covid-zero a Chinei, precum și creșterea ulterioară substanțială a primelor de risc ar putea avea impact și mai sever asupra inflației, ducând valorile către zona double-digit.

Potrivit unei analize EIOPA, datând din aprilie 2022, în prezent, cele mai amenințătoare riscuri cu impact potențial asupra activității asigurătorilor sunt cele legate de evoluțiile macroeconomice și cele legate de zona cyber. La orizontul următoarelor 12 luni însă, acestora li s-ar putea adauga o acutizare a riscurilor de creditare și de piață, a celor care vizează profitabilitatea și solvabilitatea sau politicile ESG.

Cât privește impactul războiului din Ucraina asupra afacerilor asigurătorilor europeni, în primă instanță el este unul destul de limitat, dat fiind ca expunerea asigurătorilor europeni pe active emise în Rusia, Belarus sau Ucraina este relativ redusă, totalizând circa 8,3 miliarde euro. În viitor însă, asigurătorii s-ar putea confrunta cu o serie de efecte secundare. În ceea ce privește activele, două domenii sunt cele mai relevante: expunerile față de sectorul bancar și expunerea către sectoare ale economiei care sunt mai sensibile la prețurile energiei și gazelor; pierderile din aceste sectoare ar putea avea efecte de propagare asupra asigurătorilor prin pierderi din investiții; în plus, un ritm de creștere economică mai scăzută ar putea afecta în mod semnificativ întreprinderile noi, precum și cele existente.

Din fericire, sectorul asigurărilor a intrat în 2022 cu rezerve de capital substanțiale. Inflația înaltă ar putea însă afecta echillibrul său financiar prin degradarea valorii unor active ale căror prețuri de piață sunt sensibile la inflație sau creșteri inflaționare ale costurilor cu daunele. Este de remarcat că “inflația daunelor” este diferită, și în general superioară valorii inflației măsurată prin Indicele Armonizat al Prețurile de Consum (IAPC). Motivul este că bunurile pentru care asigurătorii plătesc sunt semnificativ diferite de cele pe care consumatorii le cumpără și formează coșul de produse și servicii la care se referă IAPC; în plus, cererile de despăgubire ale asigurătorilor cuprind diverse costuri, nu doar costuri ale bunurilor și serviciilor. Din păcate, pentru Europa, nu există serii cronologice disponibile cu privire la estimări ale inflațiilor viitoare ale daunelor, fiecare asigurător realizându-și propria prognoză specifică liniei de activitate.

Ca atare, este foarte posibil ca valoarea cheltuielilor cu daunele în asigurări generale, precum și a rezervelor create de asigurători să trebuiască ajustate pentru a reflecta creșterea inflației, un element luat în calcul la constituirea rezervelor tehnice. Mai mult, trebuie luat în considerare faptul că, în asigurări generale 55% din provizioanele tehnice au durată mai mare de 2 ani iar o durată mai lungă poate cumula o creștere unică neașteptată a inflației pe mai mulți ani.

Am trecut din criză în criză: la începutul anului 2022, când Europa abia putea considera a ieșit din criza pandemică, Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Inflația a crescut din cauza escaladării prețurilor energiei chiar înainte ca războiul se extindă. O politică monetară acomodativă a fost adoptată cu scopul de a reduce treptat inflația, dar în multe cazuri aceste măsuri de urgență sunt întreprinse pe seama transformărilor ecologice și digitale și compromit gestionarea tendințelor demografice de îmbătrânire a populațieia subliniat Petr JAKUBIK rezumând provocările cadrului macroeconomic actual.
 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (STABILITATEA FINANCIARĂ ÎN ASIGURĂRILE EUROPENE - Volatilitate sub semnul inflației).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: