Media & Marketing

Toamna se numără... casele asigurate!

Autor:Adina TUDOR
Miercuri, 01 Octombrie 2014

„Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe”, demersul naţional susţinut de piaţa de asigurări din România, urmăreşte creşterea gradului de informare a consumatorilor cu privire la riscurile care le pun în pericol casele, dar şi la modul în care se pot proteja financiar, prin încheierea unei asigurări obligatorii sau facultative.

În 2013, dezastrele naturale precum cutremurele, inundaţiile sau furtunile, au forţat peste 22 de milioane de oameni la nivel mondial să îşi părărsească locuinţele, arăta, la jumătatea lunii septembrie, un raport realizat de Internal Displacement Monitoring Center (IDMC) din cadrul Norwegian Refugee Council, cu sprijinul Naţiunilor Unite. Numărul este dublu faţă de cel al persoanelor obligate să-şi părăsească domiciliul în 1970 ca urmare a catastrofelor naturale. Mai mult decât atât, specialiştii consideră că situaţia se va înrăutăţi în viitor, pe măsură ce oamenii locuiesc şi lucrează din ce în ce mai mult în zone expuse pericolelor, iar schimbările climatice influenţează negativ condiţiile meteorologice curente, conducând, de exemplu, la o creştere a numărului şi intensităţii fenomenelor meteorologice extreme. 

22 de mil. de persoane şi-au părăsit locuinţele anul trecut ca urmare a dezastrelor naturale.   

În ceea ce priveşte tipurile de dezastre naturale care au determinat oamenii să îşi părăsească locuinţele, cel mai mare impact l-au avut furtunile, inundaţiile şi cutremurele. Astfel, conform raportului Global Estimates, anul trecut 14,2 milioane de persoane şi-au părăsit casele din cauza furtunilor, în timp ce inundaţiile au strămutat 6,2 milioane, iar cutremurele, 1,2 milioane. De asemenea, incendiile de pădure şi temperaturile extreme au distrus locuinţele pentru 102.000 de persoane, iar alunecările de teren – pentru 51.000 de oameni.

20 cutremure pe lună au avut loc în România în primele 8 luni din acest an.

România – între ape şi cutremure

Dezastrele naturale ameninţă anual şi România, pentru că, deşi nu se află în calea furtunilor tropicale sau a uraganelor, ţara noastră este expusă, cu precădere, cutremurelor şi inundaţiilor. De exemplu, în primele 8 luni din acest an, datele Institutului Naţional pentru Fizica Pământului arată că pe teritoriul ţării noastre au avut loc 162 de cutremure, ceea ce înseamnă aproximativ 20 de cutremure pe lună sau cel puţin câte unul la fiecare două zile. Iar de la începutul anului şi până în prezent, peste jumătate din judeţele României (22) au fost afectate de inundaţii provocate de precipitaţii abundente.
Catastrofele naturale nu sunt însă singurele riscuri care ameninţă locuinţele şi care, indiferent de măsurile preventive luate împotriva lor, nu pot fi niciodată eliminate complet. Incendiile, de exemplu, reprezintă un alt pericol major. În România, datele publicate recent de IGSU – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată că, în primele 8 luni din acest an, au avut loc peste 3.500 de incendii, adică în jur de 14 incendii pe zi.

14 incendii pe zi au avut loc în România în primele 8 luni din acest an.   

Deşi împotriva riscurilor menţionate mai sus proprietarii de locuinţe au la dispoziţie mai multe măsuri preventive, pentru a reduce, pe cât posibil, pagubele cauzate în urma unor astfel de evenimente, acestea nu le pot elimina complet. Astfel, toate eforturile de prevenire ar trebui dublate şi de măsuri financiare de protecţie, care pot deveni o reală salvare în cazul unei pagube.

8,2 grade pe scara Richter, conform unor surse, a avut unul din cele mai puternice cutremure înregistrate pe teritoriul României, în anul 1802.

De aceea, octombrie a fost aleasă pentru a reprezenta „Luna Asigurărilor de Locuinţe”. Campania, organizată de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor are drept scop creşterea gradului de conştientizare a românilor cu privire la pericolele la care este expusă casa în care locuiesc, precum şi a nivelului de informare a acestora privind mijloacele de protecţie financiară de care pot beneficia prin încheierea unei asigurări obligatorii sau facultative.

Octombrie – o lună dedicată luptei împotriva dezastrelor

În decembrie 1989, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite desemna, oficial, data de 13 octombrie drept Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca parte a declaraţiei privind Deceniul Internaţional Pentru Reducerea Dezastrelor Naturale. În 2009, Adunarea Generală a reiterat data de 13 octombrie ca simbol al luptei împotriva catastrofelor, schimbând însă numele în Ziua Internaţională pentru Reducerea Dezastrelor.
Pentru România, luna octombrie este legată şi de două dintre cele mai puternice seisme care s-au înregistrat pe teritoriul ţării noastre. Primul, cutremurul din 1802, produs pe data de 26 octombrie (14 octombrie pe stil vechi) în zona Vrancea, este considerat cel mai puternic seism vrâncean, având o magnitudine între 7,9 - 8,2 grade pe scara Richter. Conform surselor, unda sa de şoc s-a simțit şi în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. În București, multe clădiri au fost afectate, iar Turnul Colței s-a prăbușit parțial. În 1908, pe 6 octombrie, un cutremur de 7,1 grade Richter, care a durat aproximativ 3 minute, a avariat locuinţele din Bucureşti, dar şi din Estul Munteniei şi Sudul Moldovei.

„Luna Asigurărilor de Locuinţe” – demers naţional sprijinit de piaţa de asigurări

În 2013, a avut loc prima ediţie a „Lunii Asigurărilor de Locuinţe”, proiect care a inclus organizarea unei ample campanii naţionale de informare şi educare a populaţiei cu privire la asigurarea locuinţelor – „Totul pentru Casa Mea”, diseminarea mesajelor cu privire la necesitatea asigurării locuinţei printr-o campanie dedicată derulată prin mijloacele specifice social-media, precum şi organizarea unui eveniment dedicat riscurilor catastrofale şi asigurărilor de locuinţă: ICAR – Forumul Internaţional al Riscurilor CAtastrofale. Proiectul a primit, din partea UNSAR, premiul pentru cea mai bună campanie de educaţie în asigurări a anului precedent.
În 2014, „Luna Asigurărilor de Locuinţe” revine! Jumătate de milion de broşuri informative dedicate, privind asigurările obligatorii şi facultative de locuinţe, vor fi distribuite în toată ţara. Distribuţia va fi dublată şi de o amplă campanie de comunicare în mediul online şi pe reţelele de socializare. De asemenea, în cadrul aceluiaşi concept se desfăşoară cea de-a XI-a Ediţie a ICAR – Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale.
„Luna Asigurărilor de Locuinţe” este realizată de ASF, UNSAR, PAID România, UNSICAR şi APPA, cu sprijinul Partenerilor ASIROM VIG, GROUPAMA Asigurări, Gothaer Asigurări Reasigurări, OMNIASIG VIG, GENERALI România, GRAWE România, ALLIANZ - ŢIRIAC Asigurări, LIG Insurance, CREDIT EUROPE Asigurări, GrECo JLT România, CARPATICA Asig, şi OTTO Broker.
De asemenea, mesajul campaniei va fi diseminat prin intermediul Partenerilor Media RFI România, Wall-Street.ro, 9am.ro, Q Magazine, ZiuaVeche.ro, Ştirilepescurt.ro şi prin intermediul portalului asigurarealocuinţelor.ro. 
Distribuţia broşurilor va fi realizată şi cu sprijinul partenerilor PRESTIGE Broker şi CAMPION Broker.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Toamna se numără... casele asigurate!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: