Profil de Ţară

Turcia: Orient sau Occident?

Autor:Vlad BOLDIJAR

Când spui Turcia, gândul zboară rapid la vacanţă, la hoteluri  ultra all inclusive, la narghilele, belly-dancing, covoare, bijuterii din aur şi argint, dulciuri şi bazare. Ultimii ani au arătat că Turcia nu înseamnă doar aceste lucruri, ci şi o economie şi o piaţă de asigurări în plină ascensiune.

 

Aşezată pe două continente, Turcia se întinde aproape în totalitate în Peninsula Anatolia, circa 3% din teritoriul său aflându-se în regiunea Munţilor Balcani din Europa de Sud-Est. Capitala Turciei este oraşul Ankara, dar capitala istorică Istanbul rămâne centrul financiar, economic şi cultural al ţării. De secole, economia ţării s-a bazat în principal pe agricultură, care şi astăzi rămâne un sector important al economiei turceşti, asigurând locuri de muncă pentru jumătate din angajaţi.
De la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, Turcia a înregistrat o creştere considerabilă în industrie şi servicii - sfera financiară, transportul, industria confecţiilor, serviciile, turismul cunoscând cele mai importante evoluţii.


Această dezvoltare economică a fost însoţită de o urbanizare rapidă, astăzi circa 75% din totalul populaţiei trăind în oraşe, comparativ cu doar 21% în anul 1950. Din punct de vedere geografic, aproximativ 90% din populaţie trăieşte în partea asiatică a Turciei şi doar 10% în partea europeană.

Cu o populaţie de peste 70 milioane de locuitori şi o putere de cumpărare în creştere, cu o forţă de muncă profesionistă şi competitivă, Turcia este, prin poziţionarea sa, şi „poarta de intrare” pentru resursele de energie, dar şi investitorul majoritar în ţările din Caucazia şi Asia Centrală – acestea ar fi doar câteva dintre argumentele care susţin dezvoltarea economiei naţionale.

Asigurările, neafectate de recesiune

Piaţa de asigurări din Turcia şi-a continuat, aşa cum ne-a obişnuit, expansiunea, în pofida prelungirii crizei financiare şi în anul 2010. Astfel, cifrele cele mai recente publicate de  Asociaţia Companiilor de Asigurare şi Reasigurare din Turcia indică, pentru primele 11 luni ale anului 2010, un volum de prime brute subscrise de 6,33 miliarde euro, în creştere cu 29,2%, raportat la ianuarie-noiembrie 2009. Totuşi, în pofida acestor cifre, ce par incredibile pentru noi în această perioadă, piaţa turcă de asigurări rămâne una foarte mică dacă privim în profunzime alţi indicatori: circa 81 euro/locuitor – densitatea asigurărilor, în timp ce gradul de penetrare al asigurărilor în PIB se situează în jurul valorii de un punct procentual.


Astfel, reflectând asupra acestor doi indicatori putem concluziona că oportunităţi de creştere importante pentru piaţă sunt din abundenţă, iar dacă adăugăm potenţialul economic oferit de diferite linii de business, posibilităţile de expansiune pentru piaţa de asigurări sunt substanţiale.
În perioada analizată, pe piaţă erau active 24 societăţi de asigurare de viaţă, 34 îşi desfăşurau activitatea pe segmentul de asigurări generale, 2 societăţi de reasigurare (ARTI Re şi MILLI Re), respectiv 79 societăţi de brokeraj - membre ale Asociaţiei Brokerilor de Asigurare, dintre care cele mai cunoscute nume sunt AON, GRAS SAVOYE şi MARSH.
Analizând doar linia de asigurări de viaţă, care generează circa 16 la sută din totalul primelor brute subscrise, coroborat cu nivelul scăzut al densităţii asigurărilor, putem concluziona că un potenţial semnificativ există pentru aceste tipuri de produse, din care pot deriva, în particular, planuri de economisire sau de pensie.


De altfel, populaţia în creştere, precum şi dezvoltarea „clasei de mijloc” au generat în ultimii ani de zile o îmbunătăţire a nivelului de cultură cu privire la asigurări în rândul populaţiei. La toate acestea s-a adăugat introducerea sistemului de pensii private, care a mărit interesul investitorilor străini pentru piaţa de asigurări din Turcia. Alte reforme importante au vizat introducerea asigurărilor obligatorii pentru locuinţă pentru riscul de cutremur şi liberalizarea preţurilor pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto.


Drumul către o piaţă competitivă

Din punct de vedere al industriei asigurărilor, intrarea pe piaţa de profil a marilor grupuri internaţionale a creat o competitivitate crescută, născând premisele unei pieţe sănătoase. Perspectivele sunt frumoase, iar timpul va aduce cu siguranţă transformarea indicatorilor, urmând a contura o industrie din ce în ce mai competitivă, de nivelul ţărilor Vest Europene.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Turcia: Orient sau Occident?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: