Pentru a patra oară în cei 20 de ani de istorie, Forumul Internaţional Asigurări- Reasigurări, FIAR, îşi schimbă locul de desfășurare. După o primă ediţie organizată în Bucureşti, alte 15 derulate în Sinaia şi trei în Braşov, FIAR îşi aşteaptă în acest an invitaţii la înălţime, în cunoscuta staţiune Poiana Braşov.
Situată la o altitudine de 1.030 metri, înconjurată de patru masive montane - Postăvaru (1.799 m), Piatra Craiului (2.238 m), Bucegi (2.505 m) și Piatra Mare (1.848 m) -, într-un luminiş aflat în mijlocul pădurilor de conifere, Poiana Braşov este, în momentul de faţă, una dintre cele mai importante staţiuni de schi din România şi un centru turistic recunoscut la nivel internaţional.
Condiţiile meteo locale, caracterizate printr-o temperatură medie în lunile de iarnă de -3 grade Celsius şi un strat de zăpadă de circa 50-60 centimetri prezent, în general, începând cu mijlocul lunii decembrie şi până la sfârşitul lui martie, precum şi poziţionarea staţiunii au favorizat transformarea acesteia, de-a lungul timpului, într-o destinaţie preferată de schiori. Astăzi, Poiana Braşov are un domeniu schiabil care se întinde pe mai mult de 80 ha și însumează peste 24 km de pârtii cu diverse grade de dificultate. Stațiunea a fost gazda Festivalului European pentru Tineret Olimpic în anul 2013, alături de Râșnov, Predeal și Fundata.
Nu doar amatorii de sporturi de iarnă îşi pot petrece câteva zile pline de adrenalină la Poiana Braşov. Astfel, pe lângă pârtiile de schi, staţiunea dispune de terenuri de sport pentru tenis, minigolf, handbal, baschet, un lac, un funicular, un teleferic, un skilift, bazine acoperite, saune, dar şi săli de gimnastică medicală.
Ce puteţi vizita în zonă?
Deşi recunoscute în principal pentru pârtiile spectaculoase de schi, Poiana Braşov şi împrejurimile acesteia oferă şi vizitatorilor mai puţin pasionaţi de sporturile de iarnă o serie de modalităţi excelente de petrecere a timpului liber. Astfel, cei care nu vor neapărat să facă slalom pe pârtii, dar nu vor nici să-şi petreacă timpul doar în cabană, vilă sau hotel, pot urma câteva trasee montane sau pot vizita atracţiile turistice din zonă.
Urcarea cu telegondola pe Postăvaru reprezintă o experienţă inedită, peisajele spectaculoase pe care le veţi vedea vor rămâne, cu siguranţă, printre amintirile preferate ale sejurului în staţiune. Lungimea liniei este de 2.140 metri, iar la „finalul” călătoriei puteţi face o oprire la Cabana Postăvarul (aflată la cota 1.604 m).
Cetatea Râşnov, situată la circa 12 km de Poiană, este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania, cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datând din secolul al XIV-lea. Prima mențiune documentară a cetăţii datează din anul 1335. Fortificaţia este poziționată pe un deal stâncos, împrejmuit de pădure, cu o singură cale de acces dinspre Est. În interiorul cetății poate fi vizitat și muzeul de artă feudală, în care sunt expuse arme, unelte, galerii, mobilier, stampe, armuri, porturi specifice secolului, dar şi diverse fotocopii ale documentelor epocii. Situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiană, Peștera Valea Cetății a fost descoperită în jurul anului 1949, în urma unei explozii hidraulice. Galeria principală are o lungime totală de circa 958 m. În interiorul acesteia pot fi observate, în „Sala Mare”, stalactite și stalagmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălțime. Din „Sala Mare”, cu o înălțime de peste 20 m și aproximativ 2.500 mp, pleacă în diferite direcții galerii secundare de diferite dimensiuni. Pereții peșterii sunt în general acoperiți cu scurgeri de calcit.
Biserica de lemn cu hramul „Sf. Ioan”, cunoscută şi ca Mănăstirea Poiana Braşov, a fost ridicată între anii 1997-1999 chiar în staţiune. Lăcaşul de cult este construit în stil maramureşan, cu turnul-clopotniţă deasupra pridvorului.
Pentru pasionaţii de plimbări pe munte, Poiana Braşov reprezintă punctul de plecare pentru două trasee montane: Poiana Brașov - Vârful Cristianul Mare, respectiv Poiana Brașov - Pietrele lui Solomon. Nu în ultimul rând, în apropierea staţiunii Poiana Braşov se află şi două arii naturale protejate: Masivul Postăvaru, respectiv Colții Corbului Mare (Stejerișul Mare).
De asemenea, aflat la circa 10 km de Poiană, municipiul Braşov, unul dintre cele mai vechi oraşe ale ţării (primele atestări documentare plasează construirea Braşovului în anul 1203), oferă nenumărate „podoabe” turistice, printre acestea numărându-se Biserica Neagră, Sistemul de fortificaţii, Cetăţuia, dar şi Strada Sforii.
Ştiaţi că...
Surse: Poiana-Brasov.info, Infoghidromania.com, Ghiduri-turistice.info, Discoverpoiana.ro, Amfostacolo.ro