Profil de Ţară

Ucraina ia lecţii de... viaţă

Autor:Olesea ADONEV
Marti, 15 Ianuarie 2013

Piaţa de asigurări din Ucraina este, după Rusia, cea mai importantă piaţă CIS, aflată în plină dezvoltare. Un nou proiect de lege cu privire la asigurări, elaborat în acest an, va alinia piaţa locală cu legislaţia europeană în materie, îmbunătăţind sistemul de supraveghere şi regulile privind protecţia consumatorilor, introducând standardele europene de clasificare a riscurilor, ca şi noi reglementări privind activitatea de intermediere în asigurări. În sfârşit, vor fi preluate şi prevederile Directivei 2009/138/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind aplicarea normelor Solvency II. Aflată în faza dezbaterilor publice, noua lege va pune operaţiunile pieţei de asigurări ucrainene pe noi baze.

Unul dintre obiectivele majore ale noii legislaţii se referă la dezvoltarea pe baze sănătoase a segmentului asigurărilor de viaţă. În acest scop, printre principalele modificări legislative aduse de noul proiect de lege se numără: cerinţe privind trans­parenţa informaţiei, reglementarea capitalului minim la cel puţin 3 milioane euro pentru companiile de asigurare de viaţă şi reasigurare. Mai mult, modi­ficarea legis­lativă precizează obligaţia asigurătorului de a stipula în contract prevederi clare în ceea ce priveşte plata unor sume suplimentare, precum şi condiţiile de participare ale asiguratului la profit.
Datorită acestor modificări, asigurătorii vor putea oferi, pe lângă produsele de asigurare de viaţă existente, şi altele, precum cele unit-linked, asigurarea de viaţă pe termen lung (care preia riscul pierderii venitului ca urmare a problemelor temporare sau permanente de sănătate) sau fonduri de pensii private”, a declarat Alexandr ZALETOV, Vicepreşedintele Consiliului Ligii Asigurătorilor din Ucraina (LIOU), într-un interviu acordat XPRIMM INSURANCE Report.
De asemenea, la sfârşitul acestui an, a fost lansat în dezbatere publică Proiectul de Lege privind organizarea şi reglementarea funcţionării Fondului de Garantare a plăţii indemnizaţiilor rezultate din contractele de asigurare de viaţă și cele de economisire. Înfiinţarea acestui organism este determinată de necesitatea de protecție a asiguraților în cazul insolvenţei unei companii, cât şi ca urmare a politicii de aliniere la legislaţia şi practicile internaţionale.
Pas cu pas, mai aproape de Europa
În acest demers, acţiunile autorităţilor de la Kiev reflectă dorinţa de integrare pe plan internaţional prin aplicarea practicilor europene în materie de asigurări, crearea unei pieţe concurenţiale şi recâştigarea încrederii populaţiei.
În conjunctura economică actuală, populaţia a devenit mult mai expusă la diverse riscuri sociale, context în care și ucrainenii au început să manifeste un interes tot mai crescut faţă de produsele de asigurare de viaţă, de sănătate sau de accidente. Astfel, după ce doi ani consecutiv, în 2009 și 2010, segmentul asigurărilor de viață a cunoscut o scă­­dere, din 2011 acesta manifestă o tendinţă de creştere continuă.

Evoluţia pozitivă a fost susţinută şi de creşterea per ansamblu a economiei, PIB-ul ţării majorându-se cu circa 2%. Totuşi, gradul de penetrare al asigurărilor în PIB-ul ţării a rămas la nivelul din 2011, de 1,3%, în scădere faţă de 2008 (1,7%).
Totuşi, segmentul este încă subdezvoltat, astfel că un ucrainean cheltuie a­nual mai puțin de 3 euro pentru asigurări de viață, putin în urma Rusiei,  unde acest indicator al densității asigurărilor se ridică la 3,75 euro/locuitor.  
Drept urmare, premisele sunt favorabile pentru o creștere importantă în urmă­torii ani a rezultatelor asigurătorilor pe partea de asigurări de viață, mai ales că Ucraina are o populaţie de circa 44,85 milioane, cea mai numeroasă din CSI,  după Rusia. Urmărind promisiunile acestui potenţial, autorităţile au întreprins măsuri în direcţia stimulării interesului cetățenilor pentru protectia financiară, cum ar fi: facilităţi fiscale, campanii de promovare, o mai bună reglementare a relației dintre asigurători și bănci etc.
Investitorii străini şi marile grupuri internaţionale au reacţionat pozitiv la toate aceste noi inițiative. O dovadă în acest sens este dezvoltarea afacerilor pe această piață a unor grupuri de asigurare importante precum: VIENNA Insurance Group (reprezentată prin GLOBUS VIG, UKRAINIAN Ins. Group, JUPITER VIG şi KNYAZHA VIG), UNIQA, PZU, dar şi intrarea recentă a grupului olandez AEGON prin achiziţia companiei FIDEM Life - al cincilea asigurator de viață de pe piaţa locală.
Reformarea sistemului de asigurare în vederea atragerea capitalului suplimentar şi experienţa grupurilor internaţionale prezente în Ucraina sunt, la momentul prezent, factori importanţi în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de profil pe termen lung.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Ucraina ia lecţii de... viaţă).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: