Uzbekistanul se numără printre ţările din Asia care au cunoscut un demers pozitiv prin adoptarea unei lungi serii de măsuri economice şi politice cu rolul de a impulsiona economia locală. Pe lângă acest aspect, este de notat că, de sute de ani, Drumul Mătăsii a contribuit la dezvoltarea regiunilor situate de-a lungul său, în prezent, dezvoltarea acestei rute fiind reimpulsionată de câmpurile de petrol şi de gaz, intens exploatate în zonă. Pornind de la aceste premise, segmentul asigurărilor a început să câştige o pondere din ce în ce mai mare în PIB-ul statelor din regiune, înregistrând o creştere dinamică, de la an la an.
> Populaţia: 28 milioane de locuitori
> PIB nominal: 26,4 miliarde euro
> PIB/locuitor: 995 euro
> Creştere reală a PIB, %, evoluţie de la an la an: 8,1%
> Preţuri de consumator, %, de la an la an: 7,4%
Cu o populaţie de aproximativ 28 milioane de locuitori, Uzbekistanul are o valoare foarte scăzută a gradului de penetrare a asigurărilor în PIB. Totuşi, în ciuda recesiunii globale şi a contracţiei economice în rândul principalilor săi parteneri de afaceri, Uzbekistanul şi-a menţinut o puternică performanţă economică şi în 2009. Prin urmare, Guvernul a reacţionat la recenta criză economică şi financiară globală cu un program anti-criză foarte bine structurat şi sincronizat. PIB-ul a marcat o creştere de 8,1% comparativ cu 2008, iar sectorul serviciilor a contribuit cu o pondere de 47,2% în volumul total al PIB, faţă de 16,3% în 1991.
În acelaşi timp, conform statisticilor oficiale, volumul total al investiţiilor străine a crescut cu 80% în 2009, în comparaţie cu anul precedent, în special în sectoarele industriei şi comunicaţiilor.
Creştere de două cifre în 2009
În conformitate cu această evoluţie, o atenţie deosebită a fost acordată sectorului asigurărilor, care joacă un rol important în menţinerea stabilităţii economice şi în protecţia socială. Prin urmare, în ultimii şase ani, piaţa uzbecă a cunoscut o creştere anuală de două cifre (cuprinsă între 16% şi 62%).
În anul precedent, pe piaţa de profil şi-au desfăşurat activitatea 33 de companii, care au raportat, pentru anul anterior, prime brute de aproximativ 62,1 milioane euro, cu 62% mai mult comparativ cu anul 2008 (în monedă naţională), din care asigurările facultative au deţinut o pondere de peste 74%.
Asigurătorii controlaţi de către stat au contribuit cu circa 40% din totalul primelor de pe piaţă, faţă de 80% în 2002. Totodată, introducerea asigurărilor obligatorii RCA în 2009 şi a asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru angajatori au reprezentat noile motoare de creştere pentru industria locală.
De asemenea, asigurările facultative au marcat şi ele o creştere impresionantă în 2009, ponderea acestora ridicându-se la aproximativ 50% în total subscrieri, fapt care a determinat o scădere a ponderii deţinute de către asigurările auto RCA în totalul primelor din perioada raportată.
Potrivit datelor preliminare, în primul trimestru al lui 2009, ponderea primelor din asigurări obligatorii se ridica la circa 50%. La jumătatea anului, cifra a scăzut la 38,6%, iar pentru primele 9 luni din 2009, a avut valoarea de 32,9%.
[img2]
[img3]
O intensificare a activităţii companiilor de profil pe segmentul asigurărilor facultative, în T4/2009, a reprezentat un nou impuls de creştere a acestui segment. Ca rezultat, ponderea primelor din asigurări facultative a ajuns până la valoarea de 74,2%.
Pe de altă parte, asigurătorii uzbeci au plătit daune de 6,2 milioane euro, o creştere de 28% comparativ cu 2008 (în moneda naţională). Având în vedere că dinamica de creştere a primelor a depăşit-o pe cea a daunelor plătite, rata daunei a scăzut în anul anterior, reprezentând 13,9% (faţă de 17,6% în 2008).
Demn de menţionat este şi faptul că în 2009 numărul cererilor de despăgubire primite de asigurători a crescut rapid, totalizând circa 5.700.
Cine sunt liderii de piaţă?
Gradul de concentrare de pe piaţa asigurărilor înregistrează o scădere treptată în ultimii ani. În 2008, primele 5 companii de asigurări deţineau cumulat o pondere de 60%, în vreme ce în 2009 cifra a scăzut cu 4,5 puncte procentuale şi a fost de doar 55,5%. Compania care a fost lider de piaţă a avut o cotă de 18% din total prime de asigurare, iar asigurătorul de pe locul doi – una de peste 14%. Celelalte trei companii au o cotă de piaţă de mai puţin de 10%.
În ceea ce priveşte volumul subscrierilor, companiile deţinute de către stat UZAGROSUGURTA şi UZBEKINVEST sunt liderii de piaţă. Prima este specializată în asigurări agricole, fiind însă activă şi pe alte segmente de asigurare, concentrându-se pe partea de retail. Pe de altă parte, segmentul corporate a corespuns valorii de 85,5% în totalul primelor companiei UZBEKINVEST, care ocupă locul doi pe piaţa locală. Astfel, printre liderii din Top 10 din 2009 s-au aflat 7 companii de asigurare care activează pe segmentul auto RCA şi pe cel al asigurării obligatorii de răspundere civilă a angajatorilor.
> Societăţi de asigurare: 33 (2 companii specializate pe life) > Companii de brokeraj: 3 > Reţea teritorială: 817 unităţi > Angajaţi în asigurări: 10.000 > Volum subscrieri – 70 milioane euro (2009) > Active: 178 milioane euro > Rezerve de asigurare: 41 milioane euro > Capitalizare: 136 milioane euro Sursa: AgenÈ›ia de rating SAIPRO |
Peste 80% din primele asigurătorilor cedate în reasigurare
Folosirea mecanismului reasigurării este un factor important pentru stabilitatea pieţei naţionale a asigurărilor. În 2007, 27 de companii de profil şi-au plasat în reasigurare riscurile, inclusiv în afara ţării. Ar trebui menţionat că un procentaj de 83,6% din volumul total al primelor de asigurare din 2009 a fost cedat în reasigurare în afară.
În total, asigurătorii şi-au transferat riscurile în 24 de ţări în 2009. Cele mai mari ponderi din punct de vedere al primelor preluate în reasigurare de la companiile uzbece sunt deţinute de către Marea Britanie - 42,5%, Rusia – 29,7% şi Germania – 6,8%. De asemenea, în anul precedent, liderii locali la capitolul de reasigurare în afară au fost UZBEKINVEST – 8,7% din totalul primelor de asigurare de pe piaţă, UVT Insurance – 8,1% şi INGO Uzbekistan (reasigurare a riscurilor din asigurări aeriene) – 4,1%.
Restul primelor cedate revine unui număr de 12 companii de asigurare (3,1% din totalul primelor din 2009).
Viitorul sună optimist…
Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Uzbekistan va creşte cu 8,5% şi 9% în 2010, respectiv, 2011, conform previziunilor Băncii de Dezvoltare a Asiei (ADB). De asemenea, evoluţia pozitivă a economiei naţionale reprezintă o oportunitate pentru accelerarea tranziţiei către o economie sustenabilă şi competitivă. În ton cu evoluţia economică generală, piaţa de asigurări îşi va menţine dinamica anuală de creştere double-digit, potrivit experţilor locali. Reformele legislative din domeniul asigurărilor, implementarea unor noi tehnologii şi practici vestice pe piaţă vor ajuta companiile locale în acest sens.