Tendinte

Vine vremea piețelor emergente

Autor:Vlad BOLDIJAR
Duminica, 21 Mai 2017

La nivel global, evoluția mediului economic va continua să „dea ora exactă” pieței asigurărilor. Reasigurătorul german MUNICH Re estimează în cel mai recent studiu că, cel puțin pentru următorii doi ani de zile, valoarea primelor brute subscrise la nivel mondial va urma tendința dată de economie, determinând o creștere, în termeni reali, cu 2,9% în 2017, respectiv 3% în 2018, comparativ cu 2,9% – cifră valabilă pentru anul 2016: Dinamica va fi una superioară ratelor medii de creștere de aproape 2% în ultimii zece ani, afirmă reprezentanții MUNICH Re.

Astfel, în valori absolute, volumul de prime la nivel mondial se va majora de la aproape 4,18 trilioane euro în 2016, la mai bine de 4,56 trilioane euro în 2018.

La baza acestor previziuni se regăsește redresarea economică pentru o serie de piețe emergente mari – acestea urmând a fi motorul de creștere în special pentru liniile de asigurare property-casualty.

O situație similară este de așteptat și în cazul segmentului life: rate de creștere ridicate pentru piețele emergente, în vreme ce pentru piețele dezvolate și puternic industrializate – dinamicile previzionate sunt unele moderate.

Previziune economică: Marea Britanie, primele efecte post-BREXIT?

În ceeea ce privește tendința Produsului Intern Brut, reasigurătorul german previzionează, la nivel global, o creștere reală de 2,9% pentru 2017, respectiv o dinamică de 3,1% pentru 2018, ambele proiecții fiind superioare „realizărilor” din 2016: +2,6%: Principalele surse de creștere pentru aceste tendințe sunt date de evoluția așteptată atât în ceea ce privește economia Statelor Unite ale Americii, respectiv încetarea recesiunii din Rusia și Brazilia, sau redresării economiilor care sunt în principal exportatoare de mărfuri, pe fondul majorării tarifelor, dar și a comerțului, punctează reprezentanții MUNICH Re.

Pentru Zona Euro și Japonia, MUNICH Re previzionează o continuare a creșterilor solide, însă în ceea ce privește Regatul Unit al Marii Britanii, economia va începe să resimtă primele efecte ale BREXIT-ului.

În cazul economiei chineze, din punctul de vedere a ratei de creștere, aceasta va continua, probabil, să încetinească. Per ansamblu însă, la nivel general, mediul economic rămâne supus unor riscuri ridicate, în special pe fondul incertitudinilor politice.

Property-casualty: creștere sub media economiei

Pentru sectorul de asigurări property-casualty, MUNICH Re estimează, la nivel global, rate de creștere de 2,3%, respectiv 2,5% pentru perioada 2017 - 2018 (n.red.: creșteri reale, ajustate cu rata inflației).

Valorile estimate sunt cu peste o jumătate de punct procentual sub rata de creștere economică anticipată, pe fondul evoluțiilor în ceea ce privește acest segment de asigurare în diferite regiuni. Piețele emergente din Asia și din regiunea MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), ar putea să prezinte cele mai puternice rate de creștere, în vreme ce piețe stabile din Europa vor raporta rate mai mici de expansiune.

Totodată, ritmul mai slab de dezvoltare al acestui segment este dat de faptul că industria asigurărilor începe să răspundă presiunii la care este supusă în țările industrializate. Companiile și-au dezvoltat constant modelele de afaceri; noi produse, canale de vânzare și concepte au fost creionate pentru noile riscuri, cum ar fi atacurile cibernetice; și sistemele informatice au fost modernizate. Ca urmare, pe aceste piețe se deschid treptat noi oportunități de afaceri.

În ceea ce privește America de Nord, creșterea preconizată pentru următorii doi ani de zile (de 1,1% și 1,4%), „are în spate” prognoza pentru majorarea ratei inflației în SUA. De cealaltă parte, se așteptă o revenire a piețelor dezvoltate din regiunea Asia-Pacific, respectiv a celor emergente din America Latină și Africa Subsahariană. Dacă creșterea prognozată pentru prima dintre regiunile anterior menționate are la bază revenirea după o lungă perioadă de stagnare, în ceea ce privește următoarele două regiuni se așteaptă ca sfârșitul recesiunii din piețe mari, precum Brazilia, Argentina, Nigeria și Africa de Sud, să ducă la o revenire a segmentului de asigurare începând cu anul 2017.

Creștere solidă pentru asigurările de viață

În cazul asigurărilor life, MUNICH Re estimează, pentru 2017 și 2018, rate de creștere superioare dinamicii PIB-ului: 3,1% și 3,2%. America Latină și piețele emergente din Asia vor fi, ca și în 2016, „regiunile campioane” la creșteri, chiar dacă valorile estimate vor fi inferioare. În cazul piețelor asiatice, este de așteptat ca, după creșterea foarte mare de anul trecut, aceasta să încetinească în următorii ani, dar per ansamblu majorarea va fi tot una substanțială, de peste 10%, în vreme ce, în cazul continentului sud-american, asigurările de viață se vor majora cel mai probabil cu circa 6,5% în termeni reali.

În ceea ce privește piețele industrializate, acestea vor continua să fie afectate de ratele scăzute ale dobânzilor. Exemplificând, piețe mari, precum cele din Japonia, Germania sau Italia au raportat scăderi semnificative pe liniile de asigurări de tip unit-linked sau a vânzărilor de polițe de asigurare cu primă unică, astfel că expansiunea din piețele emergente va compensa pe deplin o evoluție moderată din piețele mari.

Perspectiva pe termen lung

Pe termen lung, la nivel internațional, MUNICH Re anticipează creșterea cotei de piață pentru piețele emergente, ponderea veniturilor suplimentare din prime urmând a se majora de la 20% în 2016, la 47% în 2025. Dinamica preconizată în cazul piețelor emergente este de 7,5% în termeni reali, valoare superioară creșterii economice preconizate de 4,5%.

Creșterea standardelor de viață și a necesităților de riscuri preluate prin asigurare sunt cei mai importanți factori care stau la baza acestui pronostic. Totodată, creșterea ratelor dobânzii și tendințele demografice vor revitaliza treptat segmentul de asigurare de viață. La toate cele enumerate, putem adăuga stimularea suplimentară care ar putea proveni din produse noi, care să se concentreze pe o mai mare flexibilitate, pe acoperirea riscurilor biometrice, pe digitalizarea în vânzări și evaluarea riscurilor.

Ca rezultat, specialiștii MUNICH Re se așteaptă ca, până în anul 2025, cota de piață a piețelor emergente din Asia să ajungă la 21,4%, valoare foarte apropiată de cota Europei de Vest (24,5%).

Per ansamblu însă, la nivel mondial, MUNICH Re preconizează o evoluție a pieței de asigurare „în tandem” cu economia – creștere reală de 3%, echivalentul unui volum de subscrieri de 6,35 trilioane euro în anul 2025. Creșterea pe termen lung a asigurărilor de viață la nivel mondial este prognozată la 3% (termeni reali), valoare superioară segmentului property casualty, care este estimat să se extindă cu 2,5%.

Atât în cazul pieței de asigurare, cât și a evoluției economiei, prognozele sunt supuse unei incertitudini considerabile. Crizele economice pot avea un impact negativ semnificativ asupra creșterii primelor, în special în cazul asigurărilor property-casualty și pot declanșa chiar o contracție - cum a fost în America Latină, în 2016, afirmă reprezentanții reasigurătorului german.

Astfel, dacă riscurile politice și economice actuale pentru perspectivele economice se vor materializa, ele vor avea un impact negativ și asupra piețelor de asigurări.

Totodată, specialiștii MUNICH Re punctează faptul că, cu toate acestea, recesiunea economică actuală din o serie de piețe emergente ar trebui să aibă doar un caracter temporar, ceea ce ne face să presupunem în previziunea noastră că mediul economic, pe termen mediu, se va stabiliza.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Vine vremea piețelor emergente).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: