Pensii

2015 - Bilanţ pozitiv pentru Pilonul II

Autor:Daniela GHEȚU
Vineri, 05 Februarie 2016

Într-un an în care potrivit tuturor prognozelor economice în România este de aşteptat o creştere economică „record”, de circa 4%, Guvernul a hotărât  o cvasi îngheţare a contribuţiilor la Pilonul II de pensii private, declarând că „în buget nu există loc” şi anunţând o analiză ulterioară pe tema pensiilor.  Între timp, fondurile de pensii private au reușit, şi în 2015, să furnizeze participanţilor rezultate incontestabil bune.

Pe segmentul pensiilor private  obligatorii – Pilon II –, anul 2015 s-a încheiat cu un total de 6,55 milioane de participanţi, ale căror economii pentru pensie sunt plasate în şase fonduri de pensii, administrate de tot atâtea entităţi specializate: ALICO (administrator METROPOLITAN LIFE), ARIPI  (GENERALI Pensii), AZT VIITORUL TĂU (ALLIANZŢIRIAC Pensii Private), BCR (BCR Pensii), BRD (BRD Pensii), NN (NN Pensii, ex ING Pensii) şi  VITAL (AEGON Pensii).

Potrivit datelor statistice publicate de autoritatea de supraveghere, ASF, numărul participanţilor a crescut cu circa 263 mii de persoane faţă de  sfârşitul anului precedent. Mai puţin de 4,5% dintre noii participanţi au exprimat o opţiune personală cu privire la fondul de pensii, restul fiind  alocaţi fondurilor de pensii prin mecanismul de repartizare aleatorie. De subliniat că procentul celor care au exprimat o opţiune proprie pentru un  fond de pensii a fost de 7,8% în 2014 şi de circa 14,7% în 2013, ceea ce ar putea reflecta menţinerea unui nivel de interes foarte scăzut din partea publicului faţă de această formă de economisire.

11% Randamentul mediu anualizat în Pilonul II de la debutul sistemului până în prezent

Activele nete administrate în sistem au atins, la finele anului 2015, valoarea de 24,67 miliarde lei, adică echivalentul a circa 5,45 miliarde euro (calculat pentru cursul de schimb leu/euro din 31 decembrie 2015, de 4.5245lei/euro), în creştere cu aproape 30% faţă de decembrie 2014. De la debutul sistemului, în mai 2007, până în decembrie 2015, contribuţiile virate către Pilonul II de pensii au totalizat 20,127 miliarde lei, ceea ce  înseamnă că fondurile de pensii au produs pentru participanţii la sistem un beneficiu net de toate costurile de administrare de peste 4,5 miliarde lei,  adică aproximativ 1 miliard euro.

Acest rezultat ar fi putut fi şi mai bun dacă rata de colectare în sistem ar fi mai bună. Astfel, aşa cum arată datele ASF, ponderea conturilor alimentate cu contribuţii a fost, în fiecare lună, de circa 60% din numărul total al conturilor existente la momentul respectiv, reflectând în parte volatilitatea instalată pe piaţa muncii şi nivelul deficitar de disciplină financiară al angajatorilor români. Ca atare, dacă este adevărat că
numărul conturilor care n-au înregistrat  nicio contribuţie de la debutul sistemului şi până acum s-a redus continuu, atingând în prezent un total de  irca 155 mii, este tot atât de adevărat că circa jumătate din conturi înregistrează contribuţii sporadice, astfel încât pentru deţinătorii lor rezultatul final va fi mult inferior celui prognozat la lansarea Pilonului II.

În sfârşit, este demn de menţionat că, pe fondul ridicării procentului de contribuţie, din martie 2015, la 5%, valoarea contribuţiei medii a crescut de la 89,4 lei în decembrie 2014, la 113,2 lei în decembrie 2015. Din păcate, creşterea contribuțiilor cu 1 punct procentual promisă iniţial de Guvern şi  asumată prin Programul de Convergenţă pentru anul 2016, care ar fi readus Pilonul II de pensii private obligatorii în termenii calendarului de  creştere a contribuţiilor prevăzut de lege, a rămas pe lista promisiunilor neonorate. Astfel, dacă în primul proiect de buget publicat pentru anul în  curs era prevăzută numai creşterea anuală obişnuită, de 0,5pp, împingându-se astfel termenul de atingere a planului maxim de contribuţie (6%)  din 2016, în 2017, noul Guvern şi-a mai revizuit încă o dată intenţiile şi a inclus în bugetul aprobat pentru 2016 numai o creştere pur simbolică, de  0,1%, suficientă doar pentru a se evita cuvântul „îngheţare” în legătură cu contribuţiile la pensiile de Pilon II. APAPR estimează că dacă procentul
contribuţiei ar fi fost îngheţat la nivelul de 5% din 2015, pentru participanţii la sistem acest lucru ar fi echivalat cu pierderea definitivă a unei sume de circa 200 milioane euro, care nu vor mai ajunge niciodată în conturile lor. Probabil că nici în cazul soluţiei adoptate pierderea nu va fi semnificativ mai mică din punct de vedere financiar, fără să mai luăm în calcul modul în care astfel de soluţii afectează încrederea publicului sau  maginea mediului de afaceri din România în faţa investitorilor care au înfiinţat companiile de administrare de pe piaţa pensiilor private.

Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 de luni, calculată potrivit procedurilor ASF pentru  fondurile de risc mediu, a fost de 6,1493%, în timp ce acelaşi indicator calculat pentru unicul fond de risc ridicat, ARIPI, a fost de 6,0855%. În acelaşi timp, este de reținut că, de la lansarea sistemului, randamentul mediu anualizat al fondurilor de pensii a fost de circa 11%, cifră care  reprezintă o performanţă investițională foarte bună.

6,55 mil. Participanţi la Pilonul II, decembrie 2015

Evident, bunele rezultate investiţionale sunt un rezultat direct al politicii de plasamente financiare a fondurilor de pensii. Aceasta şi-a menţinut de-a  lungul întregii existenţe a sistemului o puternică orientare către stabilitate şi siguranţă, potrivit de altfel cerinţelor legale de prudenţialitate, preferând pe scară largă investiţiile în instrumente cu venituri fixe. La 31 decembrie 2015, portofoliul de investiţii era format în principal din titluri  de stat (65,86%), acţiuni (19,2%), titluri de participare în organisme de plasament colectiv - OPCVM (3,88%) şi obligațiuni corporative (3,75%). Obligaţiunile municipale şi obligaţiunile organismelor străine neguvernamentale reprezentau 1,48%, respectiv 1,04%. Faţă de finele anului 2014, în  timp ce ponderea plasamentelor în acţiuni s-a menţinut aproape neschimbată, cota titlurilor de stat a scăzut cu circa 2pp, procente care au fost  „recuperate” de investiţiile în obligaţiuni municipale şi titluri de participare OPCVM.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (2015 - Bilanţ pozitiv pentru Pilonul II).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: