Piata de capital

2016, un an agitat pentru piețele de capital

Autor:Sabin VÂNĂ
Miercuri, 11 Ianuarie 2017

Anul 2016 a fost foarte încărcat în ceea ce privește agenda economică și politică atât la nivel internațional, cât și local. Situație care a condus, per ansamblu, inclusiv la numeroase fluctuații pe piețele de capital. A fost un an în care evenimente de natură economică și politică au reprezentat adevărate provocări pentru analiștii financiari, care cu greu au reușit să realizeze o cercetare a trendurilor aproape de realitatea de pe burse.

Multe dintre publicațiile de specialitate, dar și numeroși analiști avertizau la sfârșitul lui 2015 că următorul an va fi periculos pentru economia mondială și pentru investitori. Și mulți au avut dreptate: nici bine nu a început 2016 și evenimente negative au apărut. Desigur, ca o consecință a faptului că 2015 a fost un an de impas pentru multe dintre marile puteri economice și politice ale lumii.

China și prăbușirea bursei chineze

De ani de zile, China a avut rate de creștere economică de trei ori mai mari ca Statele Unite ale Americii, bazate în mare parte pe investițiile de capital ale Guvernului și exporturile masive. Marea grijă, în clipa de față, constă în aceea că problemele din China, a doua cea mai mare economie a lumii, vor diminua creșterea la nivel global, într-o perioadă în care prețul scăzut al țițeiului și numeroase aspecte ce țin de geopolitică fac în așa fel încât perspectivele să nu fie unele pozitive.

2016 a început destul de prost: investitorii se arată preocupați de moneda națională, dar și de sănătatea economiei. În prima săptămână din noul an, pierderile mari de pe piața chineză au declanșat un „circuit breaker” care a oprit tranzacționarea mult mai devreme.

Se poate observa cum știri rele venite din China sau scăderea principalilor indici economici și financiari declanșează mutații profunde pe piețele internaționale.

Criza economică din Brazilia

Un alt eveniment care a determinat mișcări bruște pe piața internațională a fost criza din Brazilia. Potrivit analiștilor, cea mai mare economie din America Latină s-a restrâns cu 3, 71% anul trecut și se estimează că se va micșora cu 2,95% în acest an, conducând la cea mai gravă criză economică de la 1901 până în prezent.

Factorii de decizie din Brazilia se luptă să controleze cea mai rapidă inflație din ultimii doisprezece ani, fără a deteriora mai mult o economie deja suferindă.

Războiul valutar

Adair TURNER, fost Preşedinte al autorităţii de supraveghere financiară din Marea Britanie, se arată preocupat și îngrijorat că va avea loc un război valutar nedeclarat, pe măsură ce Europa şi Japonia vor încerca să îşi slăbească moneda pentru a îmbunătăți exporturile şi crearea de noi locuri de muncă. Pe scurt, asta înseamnă că vor încerca „să fure” din creșterea economică a partenerilor lor comerciali, potrivit Bloomberg.

Petrolul și criza din Arabia Saudită

Tot la începutul acestui an o altă lovitură pe piețele de capital a fost scăderea prețului petrolului, care a ajuns sub 30 USD barilul, pe piața americană, pentru prima dată în ultimii 12 ani (din 2003). Este amenințată supraviețuirea multor proiecte de explorare și exploatare a depozitelor de șist, giganții industriei petroliere au început săși restrângă cheltuielile, în timp ce țările dependente de „petrodolari” se pregătesc pentru vremuri grele. Efectele nu au întârziat sa apară. Gigantul britanic BP a anunțat că va renunța la 5% din angajați, iar grupul brazilian de stat Petrobras și-a restrâns programul de investiții pentru a treia oară în ultimele șase luni. Acțiunile Royal Dutch Shell și Exxon Mobil au scăzut cu 11%, respectiv 4%.

Scăderea prețului per baril petrol a determinat un val de consecințe, constând, în principal, în creșterea prețului aurului, lucru normal, atâta timp cât investitorii au făcut plasamente în cea mai sigură investiție, metalul galben.

Creșterea interesului pentru aur

Aurul, pe lângă faptul că este o investiție valoroasă, este și un bun indicator al crizelor sau al conflictelor la nivel global. Iar, dacă luăm în calcul, pentru anul 2016, și criza imigranților sau războiul din Siria, s-ar putea ca, odată cu cererea, și prețul aurului să cunoască o creștere vertiginoasă. La fel ca și petrolul, prețul aurului a avut, în ultimii ani, aceeași traiectorie, respectiv, una descendentă. Acest lucru s-a datorat faptului că producția a fost mult mai mare decât cererea, iar neînțelegerile dintre producători, care au vrut să își păstreze cota de piață, au dus prețurile în jos.

De la începutul lui 2016 însă, prețul aurului a cunoscut o creștere, și ziariștii de la Financial Times estimează că acest lucru se va întâmpla pe tot parcursul anului. Până acum, aurul a recuperat mai mult de 2,6% și va continua să crească, pentru că producția de aur a ajuns la un nivel maxim. Astfel, toate minele lucrează deja la capacitate maximă, iar în ultimii ani nu a mai început exploatarea altor zăcăminte. Din cauza prețului scăzut, unele companii miniere au anunțat că vor reduce producția în 2016, ceea ce va face ca oferta să fie mai mică decât cererea și, implicit, prețul acestui metal prețios va crește.

Conflicte militare și atacuri teroriste

Dacă luăm în calcul și conflictele militare pe plan mondial, se înțelege de ce bursele au reacționat defensiv. Printre conflictele militare care au avut un impact major nu doar economic, dar și pe piețele de capital, reținem:

  • Afganistan: conflict care se agravează / 6.834 trupe ale US și 13.223 trupe ale NATO încă desfășurate /ajutor în valoare de 1,7 miliarde USD cheltuit până acum;
  • Siria, război civil: conflict care se agravează / aproximativ 50 de trupe speciale americane desfășurate / număr aproximativ de membri ISIS: 20.000- 31.500 / numărul total de refugiați și migranți sirieni: 4.289.792;
  • dispute teritoriale în Marea Chinei de Sud: conflict care se agravează / 11 miliarde barili de petrol estimați / 190 trilioane metri cubi de gaz natural estimați;
  • criza din Coreea de Nord: numărul armelor nucleare estimat 10-16 / 70 de oficiali executați sub regimul lui Kim Jong Un / numărul trupelor americane în Coreea de Sud: 28.500;
  • războiul împotriva ISIS din Irak: conflict care se agravează / numărul trupelor americane în Irak: 3.550 / numărul bombardamentelor conduse de SUA în Irak: 3.768 / peste 2 milioane persoane locuiesc în zone controlate de ISIS;
  • conflictul din Ucraina: aproximativ 9.115 persoane ucise / pierderea economică estimată a Rusiei datorită sancțiunilor: 100 miliarde euro.

BREXIT-ul și impactul lui pe piețele de capital

Pe data de 23 mai a.c. a avut loc referendumul prin care Anglia a decis sa iasă din Uniunea Europeană. Acest lucru a avut un imens impact asupra piețelor de capital, în special pe bursa din Londra. După ce tabăra Leave a preluat conducerea cu 52%, în faţa taberei Remain, lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,35 USD. Această cotație este minimul ultimilor 31 de ani. Dar nu numai lira a avut de suferit, ci și acțiunile care au fost în cădere liberă.

Victoria lui Donald TRUMP și efectul asupra burselor

Candidatul republican, Donald TRUMP, a câștigat alegerile din luna noiembrie pentru Președinția SUA, iar efectele nu au întârziat să apară. Bursele au resimțit la nivel global această victorie, iar analiștii au preconizat efecte pe termen lung, mai mari decât în cazul BREXIT-ului. Piețele financiare indicau în acel moment că Wall Street ar putea suferi cea mai mare scădere când vor începe sesiunile de tranzacționare. Între timp, indexul FTSE 100 se așteaptă sa scadă cu 4%, cea mai mare reducere de când Marea Britanie a votat ieșirea din Uniunea Europeană. Peste noapte, acțiunile în Asia, Australia și India au fost transferate în stocuri sigure, aur și valută. Între timp, peso-ul mexican, un barometru pentru averea deținută de TRUMP, a scăzut peste noapte cu mai mult de 10% față de dolar, un minim istoric.

Victoria lui TRUMP a afectat și economia mondială. Japonia a închis cu o scădere de 5,3%, iar acțiunile din Australia au scăzut cu 1,92%. Piața de acțiuni din India a deschis cu o reducere de 3,7% la 4 AM în ziua rezultatelor. Piețele de capital din Europa au deschis pe minus. Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,66%, iar indicele CAC 40 al bursei de la Paris a consemnat o scădere cu 1,4%. Pe piața materiilor prime, prețul petrolului a coborât cu 1,38% în urma estimărilor potrivit cărora schimburile comerciale mai mici vor determina scăderea cererii de produse petroliere, odată ce producția industrială e mai mică. Aurul s-a apreciat, iar prețul unciei a crescut cu 39,7 USD, până la 1.313 USD, marcând o creștere de 3,2%.

Însă piețele de capital și-au revenit după șocul anunțului alegerii lui Donald TRUMP. Indicele MSCI Asia Pacific a urcat cu 3,3% la Londra, după scăderea de 3,2% , iar Topix a înregistrat o creştere de peste 5%, după ce în ziua alegerilor căzuse cu 4,6%. Piaţa australiană a urcat la maximul ultimilor cinci ani, cu 3,34%.

Surse: www.admiralmarkets.com; www. bloomberg.com; www.investing.com; www.statistia.com; www.capital.ro

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (2016, un an agitat pentru piețele de capital).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: