Asigurări

2021 – UN AN DE REDRESARE ÎN ECE România urcă o poziție în Top 5

Autor:Daniela GETU
Marti, 16 August 2022

Anul 2021 a început sub semnul incertitudinii: în pofida semnalelor optimiste, posibilitatea unei recrudescențe a pandemiei de Covid punea sub semnul întrebării orice previziuni economice. La finalul lui, redresare economică a regiunii era evidentă, dar, în mod vizibil, ea venise cu un preț ridicat, sub forma inflației galopante, mai ales din cauza prețurilor în creștere la carburanți și energie, foarte vizibilă în T3.

Cu toate acestea, pentru piața regională de asigurări 2021 a fost un an de redresare, marcat prin noi inițiative de afaceri, inventivitate tehnică și un optimism robust.

Primele brute subscrise (PBS) pe cele 17 piețe din Europa Centrală și de Est (ECE) care fac obiectul celui mai recent raport regional XPRIMM, au ajuns la 40,82 miliarde EUR la sfârșitul lunii decembrie 2021, cu 8,87% mai mult față de anul precedent și depășind cu aproape 2 miliarde EUR volumul înregistrat în 2019, ultimul an de “normalitate” înainte de criza Covid. Cu excepția celei slovace, toate piețele au cunoscut o dinamică pozitivă, șapte dintre ele înregistrând chiar rate de creștere de două cifre: Albania, Bulgaria, Croația, Cehia, Kosovo, Macedonia de Nord, România. În piețele care au înregistrat cea mai substanțială creștere a PBS, principalele motoare de creștere au fost asigurările de proprietate – în special în cele care în anul precedent au suferit impactul unor fenomene naturale extreme – și asigurările auto, susținute de creșterea numărului de înmatriculări auto și/sau creșterea tarifelor RCA.

Merită spus că declinul PBS înregistrat în Slovacia este în mare măsură rezultatul unor schimbări structurale care au avut loc pe piață. Cea mai importantă dintre acestea este schimbarea statutului filialei slovace a grupului italian GENERALI, care a fuzionat cu Generali Ceska Pojistovna din Republica Cehă și funcționează în prezent ca sucursală, astfel că nu se mai află sub supravegherea slovacă și rezultatele sale nu mai sunt incluse în statisticile oficiale de asigurări slovace.

 

În ceea ce privește daunele plătite, cheltuielile asigurătorilor au crescut cu 6,26% la nivel regional, la 22,67 miliarde EUR, inversând tendința de scădere înregistrată în prima jumătate a anului. La nivelul fiecărei țări în parte, au existat mai multe piețe care s-au confruntat cu o creștere de două cifre a indemnizațiilor plătite clienților, în timp ce în cheltuielile cu daunele au scăzut. În ambele cazuri, liniile de asigurări de proprietate au fost responsabile de tendința stabilită în evoluția cheltuielilor de daune. În timp ce în Albania nivelul cheltuielilor cu daunele a fost mai degrabă o revenire la normalitate, după perioada în care daunele au fost plătite după cutremurul din 2019, în țările din Europa Centrală, vremea extremă a determinat o creștere semnificativă a numărului și a valorii globale a daunelor plătite pentru asigurarea proprietății.

 


Polonia, Cehia, Ungaria, România și Slovenia au rămas în Top 5 piețe din regiune, controlând împreună aproximativ 76% din PBS regional, fiecare dintre ele menținând o pondere regională doar ușor modificată în comparație cu anul precedent.

România a câștigat o poziție în clasament datorită ratei de creștere de aproape 22% a PBS care a făcut ca ponderea sa regională să crească cu circa trei sferturi de punct procentual. Mai puțin îmbucurător este faptul că principala sursă a creșterii a fost scumpirea tarifelor RCA, nu o reducere a deficitului de asigurare.

 


*****

Pe segmentul asigurărilor de viață, piața regională a înregistrat o creștere de 6,2% față de 2020, PBS atingând volumul de 12,34 miliarde EUR, aproape de nivelul anului 2019. În același timp, beneficiile și indemnizațiile plătite pentru asigurările de viață au crescut cu 6,46% față de anul precedent, până la 9,09 miliarde EUR, tendință care poate fi explicată parțial prin creșterea mortalității cauzată de pandemie. Printre alte motive, merită menționate valurile de căldură care au lovit unele dintre țări, în special țările baltice, creând probleme grave de sănătate și chiar decese.

Slovacia și Slovenia sunt singurele piețe care înregistrează o schimbare negativă a PBS. Printre cele mai mari piețe din regiune, Bulgaria, Ungaria și România au înregistrat rate de creștere de două cifre. Tendința a fost prezentă și pe unele dintre piețele mai mici, precum Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo sau Macedonia de Nord, dar având în vedere ponderea foarte mică a asigurărilor de viață în portofoliul de piață, în termeni absoluți ratele mari de creștere s-au tradus în sume foarte modeste, cu un impact limitat.

La celălalt capăt al spectrului, datorită dimensiunii și ponderii sale în portofoliul regional, Polonia a reușit să aibă cea mai mare contribuție la creșterea regională a afacerilor cu asigurări de viață, deși a înregistrat „doar” o creștere de 7,02% a PBS. În termeni absoluți, Polonia a asigurat aproape jumătate din modificarea pozitivă a volumului PBS înregistrată în regiune, mai mult decât Ungaria și Cehia împreună.

Clasamentul Top 5 al piețelor de asigurări de viață din ECE a rămas neschimbat față de anul trecut, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia și Slovenia reprezentând împreună aproximativ 82% din PBS la nivel regional, ceea ce este în conformitate cu ierarhia de la sfârșitul anului 2020. În pofida ratei de creștere mari, de aproape 16%, România nu a reușit să intre în Top 5 regional. Cu PBS de 527,5 milioane EUR, România este a șasea piață de asigurări de viață din regiune, cu o pondere de 4,27% în PBS regional, cu aproape 2 puncte procentuale în urma Sloveniei, ocupanta ultimei poziții din Top 5.

Primele brute subscrise pentru asigurări generale au crescut cu 10,07% în 2021, la 28,47 miliarde EUR, depășind valoarea PBS din 2019 cu aproape 2 miliarde EUR. În timp ce toate cele 17 piețe din ECE, cu excepția Slovaciei, au înregistrat o evoluție pozitivă pe segmentul în discuție. Cea mai mare contribuție (în termeni absoluți) la creșterea de aproximativ 2 miliarde EUR a primelor a fost asigurată de două piețe: Polonia (992 milioane EUR) și Cehia (720 milioane EUR). Per total, primele 5 piețe – Polonia, Cehia, România, Ungaria și Slovenia - au asigurat 76% din creșterea pieței regionale. În timp ce componența Top 5 a rămas neschimbată, ierarhia s-a modificat, România reușind să avanseze cu două poziții, pe locul 3, prin îmbunătățirea ponderii sale pe piața regională, de la 7,36% la 8,25%.

Daunele plătite pentru contractele de asigurări generale au crescut față de anul 2020 cu 6,11%, la 13,57 miliarde EUR. Albania și Slovacia sunt singurele piețe care au raportat o scădere a cheltuielilor asigurătorilor cu daunele aferente asigurărilor generale. Piața cehă a înregistrat cea mai mare creștere a cheltuielilor cu daunele, atribuită în mare parte impactului fenomenelor meteorologice extreme din timpul verii.

Volumul PBS pentru asigurări de proprietate s-a ridicat la 5,74 miliarde EUR la nivel regional, în creștere cu 11,54% față de anul precedent. Dintre cele 17 piețe din ECE, 9 au înregistrat rate de creștere de două cifre pentru primele de asigurări de proprietate, dar chiar și la rate mai modeste, tendința a fost pozitivă peste tot. În cele mai multe cazuri, creșterea este atribuită ridicării gradului de conștientizare față de amenințarea riscurilor naturale pe fondul frecvenței și severității crescute a fenomenelor meteorologice extreme, sau din cauza cutremurelor recente care au lovit Croația, dar au avut un impact și asupra țărilor vecine.

Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, România sunt primele 5 piețe de asigurări de proprietate din regiune, reprezentând împreună aproximativ 75% din PBS regionale. România este nou intrată în acest Top și singura piață din Top 5 care nu se poate mândri cu o penetrare importantă a asigurărilor de proprietate, chiar dacă este unica piață din regiune în care a fost implementată și o schemă de asigurare obligatorie a locuințelor pentru riscuri de natură catastrofală.

Daunele plătite pentru clasele de asigurări de proprietate au ajuns la 2,4 miliarde EUR în 2021, cu 16,64% în creștere față de anul precedent. Șapte piețe au înregistrat o scădere a cheltuielilor cu daunele, dar în cele mai multe cazuri este vorba mai mult despre revenirea la un nivel „normal” după ani în care asigurătorii au plătit daune mai mari din cauza diferitelor evenimente naturale. Cea mai semnificativă creștere a fost înregistrată de piața cehă, afectată semnificativ de mai multe evenimente meteorologice. În special, tornada care a lovit Moravia de Sud în iulie a făcut ca asigurătorii locali să plătească un volum record de daune. În fapt, daunele plătite în urma acestui eveniment au generat aproape integral sumele suplimentare plătite în 2021 față de 2020.

Asigurările auto au rămas, fără îndoială, un trend-setter pentru afacerile de asigurări din regiune. Primele subscrise pentru asigurările auto s-au ridicat la 15 miliarde EUR, cu aproximativ 8,5% în creștere față de anul 2020. Din total, PBS pentru asigurările CASCO au ajuns la 5,87 miliarde EUR, în creștere cu 9,45% față de anul trecut, în timp ce PBS pentru RCA au crescut cu 7,9% față de anul anterior, la 9,14 miliarde EUR. Cu excepția Sloveniei, care a înregistrat un trend negativ pe linia RCA, doar Slovacia a înregistrat un trend negativ pe ambele linii.

Polonia, Cehia, România sunt primele 3 piețe de asigurări auto din regiune atât pentru asigurări CASCO, cât și RCA, dar în timp ce România ocupă locul 3 pentru liniile de asigurări CASCO, ea deține a doua cea mai bună poziție în Top 5 pentru linia RCA. Bulgaria ocupă locul 4 pentru CASCO și locul 5 pentru RCA, în timp ce Slovenia completează Top 5 pentru CASCO, iar Ungaria deține poziția a patra în clasamentul RCA. Pentru ambele linii, piețele Top 5 asigură aproximativ 75% din totalul PBS.

Unul dintre motoarele pentru creștere a PBS în asigurările auto a fost creșterea vânzărilor de mașini în comparație cu anul precedent. Potrivit statisticilor ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile), în statele membre UE din regiunea ECE, numărul de înmatriculări de autoturisme noi a crescut de la an la an cu 1,2%, ajungând la peste 1.152 mii unități. Post-pandemie impulsul vânzărilor de mașini și-a epuizat resursele din cauza crizei semiconductorilor care a dus la termenele de livrare întârziate pentru majoritatea mărcilor de mașini. În același timp, în multe țări din Europa Centrală și de Est vânzările de mașini la mâna a doua au crescut într-un ritm mai mare, multe dintre ele fiind importate din Europa de Vest și înregistrate local pentru prima dată.

Un factor de efect contrar asupra PBS total a fost declinul primelor medii de asigurare, în special pentru linia de asigurări RCA, în unele țări cum ar fi Polonia sau Slovenia unde valoarea primelor medii a scăzut cu circa 7% față de 2020. Scăderea primelor medii nu ar fi o problemă în sine dacă valorile medii ale daunelor nu ar crește în același timp, accentuând unele dezechilibre cronice pe pieţele de specialitate. Rămânând la exemplul polonez, dauna medie a crescut la PLN 8.337,7, de la 8.200 PLN în 2020 și 7.800 PLN în 2019. De fapt, pentru linia RCA, chiar dacă primele medii au crescut de la un an la altul, cheltuielile cu daunele au crescut într-un ritm mai rapid în multe dintre piețele regiunii.

În contextul general, creșterea masivă a PBS pentru asigurări RCA înregistrată în România este un caz aparte, fiind datorată în exclusivitate scumpirii tarifelor RCA după falimentul City Insurance. Numărul mașinilor noi înmatriculate a scăzut în 2021, față de 2020, cu peste 4%, excluzând astfel unul dintre factorii care susțin de obicei creșterea pieței de asigurări auto. Pe de altă parte însă, după scăderea din 2020, când prima medie RCA a scăzut cu 3% față de 2019, în 2021 valoarea primei medii a ajuns la 790 lei, cu 26% mai mult decât în 2020. Din păcate, în aceeași perioadă dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale a crescut comparativ cu anul precedent cu aproximativ 34%, iar cea pentru daune materiale s-a mărit cu circa 2%. Rezultatul acestor evoluții a fost o deteriorare gravă a ratei combinate a daunei pentru RCA, care a atins un record nedorit în 2021, de peste 161%. Această situație face din piața românească de asigurări auto, una dintre piețele cu cea mai slabă profitabilitate din regiune. Din nefericire, ponderea foarte mare a RCA în portofoliul pieței – 53% din asigurările generale, cea mai înaltă din toată regiunea, cu excepția câtorva piețe mici din Balcanii de vest (Bosnia, Albania, Kosovo) –, face ca această lipsă de profitabilitate să aibă un impact important asupra profitabilității de ansamblu a pieței.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (2021 – UN AN DE REDRESARE ÎN ECE România urcă o poziție în Top 5).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: