Cover Story

2022 Noua arhitectură a pieței de asigurări

Autor:Andreea RADU
Vineri, 14 Ianuarie 2022

2022 se anunță a fi un an de schimbare şi relansare pentru piaţa de asigurări din România. Practic, după toate evenimentele din 2021, anul viitor va arăta cu totul altfel – fără CITY Insurance, cu noi lideri de piaţă şi, probabil, cu noi jucători care vor intra în această industrie, conform estimărilor specialiştilor din piaţă.

De asemenea, după un 2021 record, cu o creştere estimată la peste 20% la nivelul pieţei faţă de anul precedent, jucătorii din piaţă rămân optimişti şi consideră că trendul crescător se va menţine, cu o majorare de două cifre.

Asta arată că piaţa a demonstrat că poate face faţă provocărilor cu care s-a confruntat, de la cele create de pandemia de COVID-19 şi restricţiile impuse, la toate adaptările necesare în domeniul digitalizării şi până la cel mai răsunător faliment din industrie.

Transformarea digitală va continua, iar asigurătorii şi brokerii se vor concentra pe îmbunătățirea experienței clienților prin creșterea transparenței, îmbunătăţirea serviciilor și simplificarea procesului de asigurare.

Efectele falimentului CITY Insurance

Provocările nu vor dispărea în 2022, iar cea mai mare este legată de falimentul CITY Insurance, companie cu peste 3 milioane de clienţi şi cu o cotă de piaţă de circa 45% pe segmentul RCA. Primul impact este deja resimţit de piaţă, însă industria asigurărilor va resimţi unda maximă a efectelor acestui faliment în 2022, urmând a fi absorbiţi toţi clienţii CITY, în timp ce despăgubirile pentru păgubiţi vor fi achitate intern de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor, iar extern, de BAAR - Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

De asemenea, BAAR gestionează şi consumatorii RCA cu risc ridicat. Şi, după mai bine de patru ani în care nu s-a înregistrat, la nivelul pieţei locale, niciun client RCA cu risc ridicat, spre final de septembrie a.c., după retragerea autorizaţiei de funcţionare a CITY Insurance şi creşterile impresionante de tarife RCA, au apărut primele cazuri, iar, în mai puţin de trei luni, numărul acestora a avut o creştere accelerată. Astfel, până pe data de 12 decembrie 2021, ora 24.00, au fost preluate de către BAAR spre procesare, în vederea alocării, un total de 10.046 de solicitări pe procedura clientului cu risc ridicat, din care au fost alocaţi către asigurători 7.167 de asiguraţi cu risc ridicat, au fost respinse 2.171 cereri, iar 707 se aflau în diverse stadii de soluţionare.

În cazul FGA, plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată. Însă, BAAR nu are o asemenea limită în cazul daunelor din străinătate.

Ţinând cont de impactul acestui faliment, care este mai mare decât anterioarele două falimente la un loc – ASTRA şi CARPATICA -, cel mai probabil cele două entităţi vor avea nevoie de fonduri suplimentare, iar asta se va răsfrânge în costurile companiilor de asigurări şi, ulterior, în preţul poliţelor achitate de consumatori.

Tranzacţii ce urmează a fi finalizate în 2022

O altă schimbare majoră în piaţă este dată de tranzacţiile ce ar trebui să se finalizeze în 2022, atât în ceea ce priveşte asiguratorii, cât şi brokerii. Acestea sunt:

ALLIANZ-ȚIRIAC – GOTHAER

ALLIANZ-TIRIAC Asigurări a anunţat că a primit deja aprobările necesare din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi a Consiliului Concurenţei pentru achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al GOTHAER Asigurări Reasigurări.

ALLIANZ-TIRIAC estimează că finalizarea integrării va avea loc până la finalul anului 2022, după ce vor fi parcurse progresiv etapele de aprobare a fuziunii şi procesul de integrare a GOTHAER Asigurări Reasigurări în structura ALLIANZ-TIRIAC. Până la finalizarea fuziunii, cei doi asigurători vor funcţiona ca două entităţi independente, conform regulilor unei asemenea achiziţii.

SIGNAL IDUNA – ERGO

Consiliul Concurenţei a anunţat, în noiembrie 2021, că a autorizat tranzacţia prin care compania SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare, specializată în asigurări de sănătate şi de viaţă, preia societăţile ERGO Asigurări şi ERGO Asigurări de Viaţă. Acesta este încă un pas spre încheierea tranzacţiei.

Tranzacţia a fost anunţată din mai 2021. Conform reprezentanţilor companiei, această tranzacţie reprezintă un pas important pentru SIGNAL IDUNA, ce îşi va dezvolta portofoliul de servicii oferite clienţilor pe plan local şi va pune bazele unei creşteri continue şi solide.

SAFETY Broker - Grupul UNILINK

Anul 2021 se încheie cu o tranzacţie uriaşă pe piaţa de brokeraj. SAFETY Broker de Asigurare, cel mai mare distributor de asigurări din România şi Republica Moldova, a anunţat că vinde 80% din acţiuni către Grupul UNILINK, lider al pieţei din Polonia. Tranzacţia va fi supusă spre aprobare la Consiliul Concurenţei şi ASF.

Viorel VASILE păstrează 15% din acţiunile SAFETY, iar Robert NITĂ va rămâne cu 5%. De asemenea, după finalizarea tranzacţiei, conducerea SAFETY Broker va fi asigurată în continuare de Viorel VASILE - CEO şi membru fondator. În acelaşi timp, board-ul companiei va fi format din 3 reprezentaţi SAFETY Broker (Viorel VASILE, Robert NITĂ şi Cati STOICAN) şi 2 reprezentanţi UNILINK (Igor RUSINOWSKI şi Aleksandra FRIEDEL) .

OTTO Broker - ASIG Management

Victor ȘRAER, CEO, OTTO Broker de Asigurare, a anunţat, în premieră, în cadrul emisiunii Antreprenor în Asigurări, că preia ASIG Management Broker de Asigurare. Astfel, Rodica FUICU (fost General Manager, ASIG Management) devine Director Dezvoltare Corporate la OTTO.

Toate aceste tranzacţii vor construi o nouă structură a pieţei. La aceasta, vor contribui şi alţi jucători europeni care sunt interesaţi să intre pe piaţa locală şi au fost vehiculate câteva nume în media, aceştia urmând să activeze pe mai multe segmente, printre care RCA şi garanţii. "Avem semnale de la companii foarte serioase din Europa care doresc să intre în România”, a declarat Valentin IONESCU, Directorul General al Direcţiei Asigurări - Reasigurări din cadrul ASF, precizând că acestea nu intrau înainte pe piaţa locală pentru că exista practica CITY cu tarife de dumping. Companiile care au reacţionat repede sunt cele care pot funcţiona în faza FOE (Freedom of Establishment).

Impact asupra pieţei de asigurări are şi retragerea UNIQA Asigurări de pe piaţa RCA, începând cu 6 decembrie, după ce a primit aprobarea ASF. Strategia UNIQA continuă să fie dezvoltarea segmentului de asigurări non-auto. Astfel, piaţa asigurărilor RCA a rămas cu doar 7 jucători.

Totodată, la noua imagine a pieţei va contribui şi interesul crescut al românilor pentru asigurările de viaţă, care au avansat cu 22% în primele 9 luni din 2021, şi pentru asigurările de sănătate (+9%).

Totodată, la noua imagine a pieţei va contribui şi interesul crescut al romanilor pentru asigurările de viaţă, care au avansat cu 22% în primele 9 luni din 2021, şi pentru asigurările de sănătate (+9%).


Adrian MARIN Președinte, UNSAR

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări; care sunt cele mai importante tendințe?

Anul 2021 a venit cu un trend pozitiv al primelor brute subscrise, atât în primul trimestru, cât și în prima jumătate a anului - când piața de asigurări a înregistrat un avans de 13,6%, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară. Desigur, vorbim aici, în mod special, de creșterea de pe segmentul asigurărilor de viață din primul semestru, de 24%. În același timp, observăm că au crescut și daunele plătite de asigurători pe majoritatea liniilor de business, iar românii au început să acceseze mai des ca înainte anumite polițe, precum cele de viață sau sănătate.

Totodată, discutăm despre un an în care reziliența a continuat să fie o trăsătură marcantă la nivel de business. Dincolo de pandemie, care continuă și pentru care ajustările persistă, astfel încât să răspundem cât mai bine nevoilor românilor, sunt evenimentele produse la nivel de piață, precum retragerea autorizației societății CITY Insurance, provocările de ordin legislativ care au urmat etc.

Spre exemplu, un nou test de reziliență îl constituie proiectul de lege depus la Senat în luna noiembrie, care prevede plafonarea prețurilor RCA la tarifele de referință ASF. Acesta nu pare a fi în concordanță cu Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și cu legislația europeană. În plus, e un proiect care se bazează pe o serie de calcule fără fundamentare actuarială, ce nu ia în considerare datele oficiale ASF. De asemenea, e împotriva oricăror legități economice pe care să se poată construi un business rentabil și sănătos.

Cu toate acestea, avem încredere în partenerii instituționali, în autorități, că vor lua deciziile corecte, iar noi punem la dispoziție întregul nostru know-how, respectând, desigur, principiile generale de guvernanță.

Anul acesta, s-a discutat mult despre asigurările auto, daune și alte probleme de pe segmentul RCA, mai ales după falimentul CITY Insurance. Care considerați că ar fi soluțiile pentru ca asigurările auto să devină profitabile?

Suntem interesați de buna funcționare și de reputația întregului sector de asigurări, iar membrii UNSAR depun eforturi constante în acest sens. Știm că zona asigurărilor RCA este una încărcată din punct de vedere emoțional, însă indicatorii oficiali calculați de ASF privind rata daunei RCA ne arată că, la fiecare 100 lei încasați din RCA, o companie de asigurări are nevoie, suplimentar, de încă cel puțin 9 lei, pe care trebuie să-i aducă pentru a plăti daunele și constitui rezerve de daună adecvate. La această rată a daunei, trebuie adăugate taxele de funcționare, contribuțiile la Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție, precum și cheltuielile de distribuție și administrare. Astfel, rata combinată tehnică pentru RCA a ajuns, în acest interval de timp, la peste 142%.

Este, însă, important de punctat că, așa cum este și firesc într-o economie concurențială, costul unei polițe de asigurare, inclusiv al unei polițe RCA, trebuie să reflecte riscurile și limitele de răspundere asumate de către companiile de asigurări. În acest moment, polița RCA acoperă, potrivit legii române, o serie de riscuri pentru pagube materiale de 1.220.000 EUR și prejudicii de 6.070.000 EUR pentru vătămari corporale și decese. Totodată, dacă ne deplasăm cu mașina din România în alte state europene unde legislația prevede că acoperirile sunt nelimitate, această poliță RCA va acoperi totul nelimitat.

Dacă vorbim despre strategii de business, de ajustarea planurilor privind profitabilitatea produselor, fiecare companie are propriul său model de afaceri. Dar, dacă ne referim la nivel de piață, și privim spre asigurările auto, printre soluțiile enunțate constant de UNSAR pentru îmbunătățirea pieței se află: implicarea celor mai importanți stakeholderi în problemele legate de infrastructura rutieră, cât mai puțină volatilitate în zona de legislație, eliminarea riscului de infringement derivat din cadrul actual RCA, implementarea baremului traumatologic - conform legislatiei în vigoare, introducerea unor prețuri de referință pentru reparațiile auto și serviciile de rent-a-car.

Digitalizarea a fost un alt subiect de interes anul acesta. Cum apreciați eforturile industriei în acest sens? Online-ul este viitorul asigurărilor?

Digitalizarea reprezintă un fenomen care a înregistrat o tendință accelerată de dezvoltare și diversificare, mai ales în contextul pandemic, iar asigurătorii au făcut o serie de pași în această direcție. Vorbim, pe lângă menținerea legăturilor cu clienții prin intermediul instrumentelor online în timpul pandemiei, și despre operațiuni complexe realizate de la distanță, precum constatarea daunelor, care a putut fi posibilă datorită tehnologiei. Activitățile online vor căpăta o importanță și o extindere tot mai mare, însă canalele tradiționale rămân cu o pondere importantă și în perioada următoare.

Conform cercetărilor noastre sociologice, 18% dintre români au folosit mediul online pentru a accesa servicii de asigurări anul acesta, în timp ce pentru 63% acest mediu este important atunci când achiziționează sau gestionează o poliță de asigurare. Aici este potențialul pe care trebuie să îl accesăm.

De asemenea, în ultimii ani, vorbim mai mult despre educația financiară. Cine ar trebui să se ocupe mai mult de educarea românilor și ce efecte ar avea asupra industriei de asigurări?

Educația financiară este un pilon strategic în activitatea UNSAR și are un rol major în dezvoltarea acestei industrii. Continuăm seria campaniilor de educare financiară #ANTIGHINION, #gatapentruVIATA, #ATENTinTRAFIC și multe altele.

Ne-am adaptat foarte mult discursul și mecanica inițiativelor noastre de comunicare – mai ales în contextul pandemiei, când am ținut legătura unii cu alții în special de la distanță. Ne-am dus către canalele unde se află tinerii, astfel că am abordat mai mult ca înainte social media, influencerii. Campania UNSAR de awareness dedicată asigurărilor de locuințe, derulată în luna noiembrie, a avut o vizibilitate finală de 5,6 mil. de afișări. Totodată, reach-ul campaniei în social media a fost de 2 mil. de utilizatori unici. Rezultatele poziționează această campanie printre cele mai vizibile proiecte de comunicare pe care le-am realizat anul acesta. Ne dorim să creștem nivelul de awareness în rândul publicului cu privire la rolul și beneficiile asigurărilor obligatorii RCA.

Apelăm, în premieră, la o serie de animații. Urmărim, astfel, un șofer într-un întreg customer journey de RCA, de la accident și până la soluționare, oprindu-ne pe parcurs pentru a înțelege mai bine riscurile, dar și felul în care o asigurare obligatorie RCA protejează atât finanțele persoanei care a cauzat accidentul, cât mai ales persoana păgubită, oferind astfel sfaturi utile românilor.

Desigur, nu putem să nu subliniem, încă o dată, că vorbim despre o industrie care este mult mai diversă decât doar zona de RCA, iar aici ne referim, în mod special, la asigurările de viață, sănătate, accidente, de bunuri și proprietăți, garanții, locuințe, și nu numai.

Care sunt obiectivele și planurile UNSAR pentru 2022?

Asociația a continuat și în acest an să amplifice eforturile de informare și educație financiară, atât inițiative proprii, cât și unele ale partenerilor externi. Stabilitatea și predictibilitatea rămân cuvintele de ordine la nivelul pieței dat de ecosistemul industriei de asigurari, iar UNSAR, prin activitățile sale, a pus accent constant pe aceastea.

Avem planuri importante pentru 2022 – precum lansarea unei serii de podcast-uri marca UNSAR, dezvoltarea webinariilor pe care le realizăm cu o serie de Camere de Comerț, din seria #BusinessSOS, lansarea proiectului Ambasadorii Asigurărilor, despre care, cu siguranță, veți auzi mai multe în curând, precum și alte acțiuni. Le vom anunța pe toate în timp util.

Nu în cele din urmă, profit de această ocazie pentru a anunța un nou program pe care UNSAR îl pregătește în parteneriat cu ISF. Se numește Academia de Asigurări și vizează implicarea studenților ambițioși, din universitățile noastre, care doresc să cunoască în profunzime industria asigurărilor și care, la sfârșitul programului, vor putea să aibă o perspectivă completă asupra unei cariere în asigurări și, eventual, șansa unui internship. Programul se va desfășura în perioada ianuarie-aprilie 2022, iar susținerea modulelor de training se va face în luna martie a anului viitor. Desigur, vom anunța mai multe detalii în curând, pe pagina de Facebook a Asiguropedia.ro.

UNSAR rămâne un partener pentru toți cei care vor să ajute la dezvoltarea acestui sector și să contribuie la asigurarea unui cadru predictibil, funcțional, care să vină în beneficiul cetățenilor și să răspundă nevoilor acestora.


Mihai TECĂU, Președinte Directorat, OMNIASIG VIG

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări din România și pentru OMNIASIG VIG?

2021 a fost un an plin de provocări, de transformare, de schimbare, cu situații de criză, dar și cu creșteri pe unele linii de asigurări. A fost un an în care întregul mediu economic a lucrat la recuperare, la revenirea post-criză, iar în piața asigurărilor acest lucru s-a observat în volumul primelor brute subscrise.

Pandemia a forțat o accelerare a unor tendințe, la nivel de consum de asigurări și în acord cu noi nevoi ale clienților, precum și în modul de funcționare a pieței. Modalitatea de interacțiune a companiilor cu clienții s-a ajustat și a integrat rapid componenta digitală, la distanță.

În cadrul OMNIASIG, am lucrat la acest aspect și am întărit relația cu clienții, folosind toată gama de canale de comunicare, adaptându-ne nevoilor acestora, păstrând, însă, ca prioritară interacțiunea personală cu aceștia, chiar și la distanță. Am investit în multe instrumente digitale și am susținut diversificarea și dezvoltarea segmentelor non-auto, astfel că, în primele nouă luni, am încheiat cu un volum de prime brute subscrise cu aproximativ 15% mai mare ca în perioada similară a anului anterior.

O provocare a fost chiar creșterea nivelului de informare către client, pe măsură ce acesta a început să aibă, în context pandemic, și alte nevoi de asigurare, unele poate amânate sau ignorate, cum sunt asigurările de locuință sau de sănătate, segmente unde am evoluat bine în 2021. Am depășit bariera comunicațională a pandemiei și am reușit, prin dezvoltările digitale și rețeaua noastră națională, să fim aproape de clienții și partenerii noștri, cu servicii și produse adaptate momentului.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piaţă şi clienţi şi care ar fi soluţiile pentru limitarea lor?

Industria asigurărilor, precum întregul domeniu financiar, este influențată puternic de capitalul de încredere, iar emoțiile joacă un rol important într-un context de pandemie, în care apar blocaje, căderi ale unor domenii sau falimente. Este clar că, acum, din păcate, întreaga piață a asigurărilor pierde în primul rând din capitalul de încredere al clienților.

Ce consideraţi că trebuie făcut în piaţă pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Acest faliment a fost, într-o anumită măsură, unul previzibil. Industria asigurărilor are riscuri specifice, este reglementată foarte clar prin prevederile regimului Solvency II, și, în măsura în care acestea ar fi respectate în totalitate de către toți asigurătorii, asemenea falimente nu ar trebui să mai apară.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Politica unui tarif sustenabil, corelat cu daunalitatea pe această linie de business, este cea mai simplă și eficientă soluție pe termen lung pentru asigurarea stabilității acestui segment de asigurări. Soliditatea unei companii are la bază acest principiu, pentru toate liniile de asigurare. Practicarea unui tarif nesustenabil poate fi aplicată pe o anumită perioadă de timp, dar, în final, va genera un dezechilibru, care va duce inerent spre imposibilitatea asigurătorului de a susține plata daunelor. În acest sens, și un eventual asigurător de stat ar trebui să urmeze aceleași principii de solvabilitate și de tarifare sustenabilă.

Ce aşteptări aveți de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

În ceea ce privește OMNIASIG, abordarea noastră va continua pe linia stabilității și a creșterii echilibrate, axându-ne și în următoarea perioadă pe inovație și transformare digitală, prin acoperirea cât mai multor arii din activitatea companiei.

Piața va continua să evolueze, să se adapteze și să dezvolte portofoliul de soluții de asigurare, iar cu siguranță valul de investiții, mai ales în zona de digitalizare, va continua în 2022. Sunt integrate cât mai multe soluții software care să asigure clienților o experiență cât mai rapidă și plăcută, iar AI-ul își va face loc tot mai puternic între aceste soluții.

În același timp, în paralel cu digitalizarea, estimăm că vom vedea în continuare un focus la fel de puternic și pe optimizarea interacțiunii umane cu clienții, având în vedere specificul domeniului asigurărilor, unde consumatorii au nevoie de consultanță pentru alegerea produsului potrivit pentru ei.

Estimăm și că, în 2022, piața se va îndrepta spre o stabilizare și o consolidare, după evenimentele cu care ne-am confruntat la finalul lui 2021.

Virgil ȘONCUTEAN, Director General, ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări din România și pentru ALLIANZ-ȚIRIAC?

Din perspectiva provocărilor pentru piața asigurărilor, anul 2021 nu s-a lăsat mai prejos în comparație cu 2020. S-a dovedit a fi încă un test de maturitate pentru industrie prin prisma mișcărilor din zona RCA, dar, în același timp, 2021 a creat cadrul pentru resetare și echilibrare.

Pentru ALLIANZ-ȚIRIAC, 2021 a fost un an foarte bun, chiar un an istoric. Vom încheia anul cu cel mai bun nivel al vânzărilor și al profitabilității, cu o creștere semnificativă pe linia asigurărilor facultative (viață, locuință) - dovadă că se poate face mai mult decât RCA - și cu o serie de acțiuni de simplificare a proceselor pentru clienți și partenerii de distribuție deja implementate.

Ne-am dovedit, în 2021, în mod concret angajamentul pentru România și capacitatea noastră de acțiune și consolidare prin achiziția GOTHAER, o premieră pentru ALLIANZ-ȚIRIAC, care, până acum, a crescut exclusiv organic.

Am contribuit la succesul grupului, care a fost confirmat pentru al treilea an consecutiv cel mai valoros brand de asigurări din lume, iar ALLIANZ-ȚIRIAC a fost desemnat un Superbrand. Acestea sunt doar câteva dintre realizările din 2021 ale echipei din care sunt mândru că fac parte și căreia îi mulțumesc. Sunt peste 3.500 de oameni, specialiști în asigurări, care fac din Allianz-Țiriac un etalon în piața de asigurări și oferă încredere clienților și partenerilor noștri.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piaţă şi clienţi şi care ar fi soluţiile pentru limitarea lor?

Într-adevăr, falimentul CITY Insurance este încă un moment de încercare pentru piața de asigurări, dar este, în același timp, o oportunitate pentru ca lucrurile să se reașeze pe o traiectorie sustenabilă pentru industrie și pentru clienți deopotrivă. Prezența unor jucători care vindeau la prime insuficiente o asigurare obligatorie a fost o distorsiune a pieței, care a generat confuzie. În momentul în care un client are în față o ofertă de preț de la simplu, la dublu pentru aceeași poliță RCA, în primul rând, este confuz pentru că nu știe care e adevărul: nu pot fi ambele adevărate. Această confuzie, la care se adaugă tentația de a alege prețul cel mai mic, chiar dacă este insuficient pentru plata unor daune viitoare, care pot ajunge la milioane de euro, duce în timp la astfel de situații dificile pentru întrega piață.

Ce consideraţi că trebuie făcut în piaţă pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Așa cum dezechilibrele vin din mai multe surse, și soluțiile vin din mai multe direcții. Pe de o parte, este necesar să echilibrăm acest sistem al asigurărilor obligatorii auto. Este nevoie de un echilibru între suficiența primelor și amploarea riscurilor pe care asigurătorii le preiau. Asigurarea RCA este o poliță care oferă protecție financiară de milioane de euro. Vorbim, practic, despre o expunere imensă pentru orice asigurător. A vinde la o primă insuficientă înseamnă, în mod clar, că nu o să îți permiți să plătești daunele când apare evenimentul asigurat. Falimentul actual a demonstrat din nou această ecuație. Din păcate, nu este singurul, am mai văzut un astfel de film și acum câțiva ani, cu alți actori. Sper, însă, să nu-l mai vedem, iar lecția echilibrului prime-riscuri să fi fost învățată de această dată.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Concurența sănătoasă este bine venită, în orice domeniu. Cu cât concurența este mai mare, cu atât preocuparea pentru calitatea serviciilor oferite clienților este mai ridicată.

Așadar, creșterea concurenței în piața RCA, prin intrarea unui jucător de stat, nu ar însemna decât o veste bună.

Cât timp reușim să setăm acest echilibru prime – riscuri, despre care vorbeam mai devreme, și, atât timp cât avem reguli unitare pentru toți jucătorii și un arbitru în autoritate care veghează la respectarea regulilor, vom avea o piață RCA funcțională.

Ce aşteptări aveți de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

La ALLIANZ-ȚIRIAC, rămânem optimiști. 2020 si 2021 au fost doi ani pentru care nu aveam cum să fim pregătiți, pentru că pandemia a luat prin surprindere întreaga economie. Dar a fost și un test pe care echipa ALLIANZ-ȚIRIAC l-a trecut cu brio. Ne-am mobilizat și chiar am reușit să accelerăm multe dintre planurile noastre de simplificare operațională. Ne-am propus să fim un asigurător simplu, intuitiv, cu care se interacționează ușor, și am și reușit. În premieră, am înjumătățit numărul de întrebări necesare pentru a face o ofertă pentru asigurările auto sau de locuințe, care sunt cele mai frecvente în această piață. Demersul de simplificare continuă într-un ritm mai accelerat decât l-am planificat înainte de pandemie.

Ne bucurăm, de asemenea, să vedem o deschidere mai mare din partea clienților pentru asigurări facultative – viață, sănătate, locuință. În acest context, avem toate motivele să mizăm pe un 2022 bun, în care vom rămâne alături de clienții și partenerii noștri și vom fi în continuare o ancoră de încredere și stabilitate.

Mădălin ROȘU, Președinte, BAAR

Cum apreciaţi că a fost anul 2021 pentru piaţa de asigurări din România şi pentru BAAR?

Apreciem că evitarea şi/ sau diminuarea efectelor pandemiei de coronavirus asupra activităţii a reprezentat şi în anul 2021 o preocupare continuă, care şi-a pus amprenta pe activitatea tuturor persoanelor/entităţilor active pe piaţa asigurărilor din România. În contextul în care întreaga economie a Uniunii Europene a înregistrat încetiniri şi scăderi de randament, nici sectorul asigurărilor din România nu a putut să fie o excepţie. Însă, am putut constata că au fost făcute eforturi deosebite în privinţa găsirii unor soluţii cât mai eficiente pentru diminuarea şi combaterea efectelor pandemiei asupra relaţiei cu consumatorii şi persoanele păgubite. Printre acestea, am putea menţiona/ observa digitalizarea activităţilor, adaptarea politicii de resurse umane la noile condiţii prin tele-muncă, pregătirea, dotarea şi adaptarea atât a infrastructurii, cât şi a personalului, eficientizarea şi automatizarea anumitor atribuţii şi activităţi.

Alt eveniment major, cu siguranţă cel care a marcat cel mai mult piaţa asigurărilor în 2021 şi care va marca/ influenta piaţa şi pe viitor, este cel de constatare a insolvenței şi de retragere a autorizaţiei de funcţionare a companiei CITY Insurance. Constatarea insolvenței CITY Insurance, societate care deţinea cea mai mare cotă de piaţă la momentul retragerii autorizaţiei, a avut deja un impact major asupra clienţilor săi, şi nu numai. Dacă e să ne referim doar la asigurările RCA, au fost afectaţi un număr de aproape trei milioane de asiguraţi la care se vor mai adăuga şi câteva zeci de mii, poate chiar peste o sută de mii de păgubiţi RCA. Primul impact este deja resimţit de piaţă şi acesta se va propaga în timp asupra tuturor clienţilor CITY, a tuturor celorlalţi actori din piaţa de asigurări, dar, într-o formă sau alta, şi asupra tuturor consumatorilor. Efectele vor fi resimţite, mai mult sau mai puţin, şi în alte sectoare economice, şi nu numai în România.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piaţă şi clienţi şi care ar fi soluţiile pentru limitarea lor?

Falimentele care survin în sectoarele financiare au, de obicei, implicaţii şi efecte mult mai profunde decât cele din alte domenii de activitate. În cazul particular al industriei asigurărilor, unde factorul încredere este esenţial în relaţia dintre clienţi şi companii, principala consecinţă, dincolo de pierderile financiare, este afectarea încrederii în sistemul asigurărilor, astfel încât vor fi necesare eforturi suplimentare din partea pieței pentru restabilirea acestei încrederi.

Insolvența CITY Insurance va avea un impact semnificativ asupra industriei de asigurări, având în vedere poziţia şi cota de piaţă a companiei, numărul foarte mare de clienţi şi de poliţe în vigoare. Implicaţiile şi efectele generate de această situație vor trebui să fie foarte atent analizate şi gestionate de către toţi cei chemaţi să o facă şi care vor vrea, cu onestitate şi profesionalism, să împiedice contaminarea/ propagarea sistemică, astfel încât să nu se mai repete asemenea cazuri...

Pentru consumatorul de asigurări, efectele de ordin imediat sunt deja vizibile, daunele foştilor clienţi şi ale păgubiţilor acestora sunt preluate de alte organisme, cum sunt FGA şi BAAR. A crescut abrupt numărul “asiguraţilor cu risc ridicat”, de la zero în toată perioada 2017 – septembrie 2021, până la câteva mii pe lună începând cu luna octombrie 2021, la care se adaugă disconfortul şi nesiguranţa create de denunţarea poliţelor sau de necesitatea de a apela la un organism terţ pentru a obţine despăgubirile cuvenite.

Referindu-ne la FGA și BAAR, falimentul companiei a creat o presiune enormă asupra acestora, deoarece au misiunea de a prelua, gestiona şi onora cererile de plată a despăgubirilor adresate de clienţii/ păgubiţii CITY Insurance, în cazul BAAR fiind vorba de toate plăţile externe pentru daune produse în statele din Sistemul Carte Verde de vehicule acoperite printr-o asigurare RCA emisă de CITY Insurance. Toţi actorii rămaşi acum în piaţa asigurărilor, împreună cu aceste instituţii/ entităţi, trebuie să colaboreze şi să gestioneze extrem de atent urmările generate de situația CITY Insurance, pentru a reduce timpul necesar instrumentării tuturor cererilor îndreptăţite adresate lor pentru despăgubire sau pentru returnare de primă, cu atât mai mult cu cât despăgubirile achitate de FGA și BAAR se realizează din fonduri constituite prin contribuțiile asigurătorilor proporțional cu volumul de prime brute încasate. Desigur, un rol foarte important pentru rezolvarea efectelor negative ale falimentului CITY Insurance revine ASF.

În situaţia actuală, considerăm că sunt necesare o cât mai bună comunicare şi coordonare între toţi profesioniştii din instituţiile pieţei asigurărilor, dar şi acţiuni prompte şi profesioniste ale acestora cu clienţii/păgubiţii CITY Insurance, pentru a încerca astfel să se contribuie eficient la limitarea efectelor negative asupra clienţilor/consumatorilor. La acest efort, trebuie să contribuie, în egală măsură, specialişti din instituţia de supreveghere, din FGA, BAAR, UNSAR, din toate asociaţiile profesionale din domeniu, dar şi din alte organisme cu rol important în şi pentru piaţa asigurărilor.

Ce consideraţi că trebuie făcut în piaţă pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Din experienţa tristă a altor societăţi de asigurări care au intrat, în anii trecuţi, în faliment, se desprinde destul de clar concluzia că încheierea asigurărilor, în special a celor obligatorii RCA, prin practicarea unor tarife de prime necorelate cu riscurile asumate prin polițele de asigurare încheiate doar cu scopul de a câştiga cu orice preţ şi rapid clienţi şi cote semnificative de piaţă, pare a fi reţeta pentru un „amar succes”, care a condus, până acum, invariabil, la acest tip de deznodământ. O politică sănătoasă de subscriere a asigurărilor este aceea prin care asigurătorul să-și poată îndeplini, în orice moment, obligațiile de plată a despăgubirii în conformitate cu prevederile legale și clauzele polițelor de asigurare, fără pericolul de a înregistra întârzieri la plată, diminuarea nejustificată a despăgubirilor, diminuarea calității serviciilor sau intrarea în incapacitate de plată.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA?

Pentru a putea căuta soluţii pentru problemele de pe acest segment, în primul rând, problemele ar trebui foarte corect identificate şi clar definite şi, bineînțeles, aplicată legea de îndată și cu fermitate acolo unde principiile, regulile de funcționare normală și sistemul de guvernanță nu sunt conforme cu reglementările legale .

Ce aşteptări aveţi de la 2022 pentru activitatea BAAR? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

În ceea ce priveşte activitatea BAAR în 2022, asociația îşi va concentra eforturile în direcţia onorării, la cel mai înalt nivel de profesionalism şi promptitudine, a tuturor atribuţiilor legale și statutare. În acest sens, pe plan intern, vor fi continuate eforturile de eficientizare a activităţii prin creșterea gradului de digitalizare și automatizare pe anumite segmente de activitate, precum şi prin implementarea unor proiecte noi, care să vină în sprijinul consumatorilor de asigurări. Menţionăm aici îmbunătăţirea unor aplicaţii informatice deja existente, cum ar fi cea lansată în toamna anului 2021 pentru „asiguraţii cu risc ridicat”, dar și dezvoltarea altor aplicaţii.

BAAR va continua să publice studii şi statistici referitoare la industria auto şi piaţa RCA aflată în strânsă legătură cu această industrie. Analizele periodice ale preţurilor reparaţiilor auto pentru vehiculele păgubite din asigurarea RCA, la mărcile uzuale de automobile sau evoluţia costurilor la principalele piese sau subansamble înlocuite într-o reparaţie sunt câteva exemple în acest sens.

Activitatea de comunicare a BAAR se va afla şi în continuare în centrul preocupărilor instituţiei şi în anul 2022. Asociaţia va continua să răspundă solicitărilor publicului, făcându-şi astfel simţită activ prezența şi pe principalele reţele de socializare, acolo unde baza de urmăritori şi susţinători a fost şi va fi dezvoltată.

În anul 2022, BAAR va deveni, cu siguranţă, cel mai mare gestionar de daune externe, de tip Carte Verde, din România și aceasta din cauza faptului că, pe lângă activitatea curentă, care nu este nici ea una uşoară sau cumva redusă, acum vom fi nevoiţi să intervenim activ şi să preluăm spre gestionare/ garantare toate daunele Carte Verde ale CITY Insurance, adică mai bine de jumătate din toate daunele externe provenite şi generate de parcul auto din România.

Tanja BLATNIK, Director General, EUROINS România

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări din România și pentru EUROINS România?

Pentru EUROINS România, anul 2021 a adus multe provocări, însă, fără îndoială, a fost și un an foarte bun, în care am reușit îmbunătățiri semnificative pe diverse segmente ale afacerii noastre.

A fost, totodată, și primul meu an la conducerea companiei și am pornit la drum cu planuri ambițioase. Perioada nu a fost, cu siguranță, lipsită de provocări, unele chiar majore: situația pandemică și, desigur, falimentul celui mai mare jucător pe piața RCA, însă acestea nu ne-au oprit, dimpotrivă aș putea spune, am mers înainte, urmărind cu ambiție proiectele pe care ne-am propus să le implementăm.

Am considerat important să nu facem promisiuni pe care să nu le putem onora și am reușit să îi convingem pe acționarii companiei că EUROINS se poate reinventa și că putem să reprezentăm mult mai mult decât doar un gigant al pieței RCA. În interiorul companiei, am găsit toate resursele necesare: profesioniști cu experiență, proactivi, care aveau nevoie doar de acel manager care să le insufle încredere în propria lor valoare și în forța inovației și care să îi facă să creadă că reinventarea companiei este posibilă. Am privit cu atentie și am înțeles ce anume cere de la noi piața asigurărilor și am reusit să ne adaptăm acestor cerințe, beneficiind în acest sens de susținere semnificativă la nivel de grup, atât din partea EIG, cât și EUROHOLD.

Una dintre realizarile din 2021 care mi-a adus mari satisfacții este îmbunătățirea semnificativă a modului de procesare a daunelor. De asemenea, pe zona de vânzări, am reușit să înregistrăm o creștere importantă a segmentului non-RCA, pe care ne-am propus să ne concentrăm; avem multe produse foarte bune, despre care, însă, clienții nu sunt suficient de informați. Suntem, în general, percepuți ca fiind unul dintre cei mai importanți jucători pe piața RCA și ne dorim să schimbăm această percepție și să atragem atentia și asupra celorlalte produse de asigurări ale companiei.

În ultimele șase luni, numărul de polițe CASCO vândute de către companie a crescut de zece ori și avem de cinci ori mai mulți clienți care dețin astăzi polițe de călătorie sau sănătate, în timp ce numărul polițelor pentru asigurări de locuință s-a dublat. În ansamblu, rezultatele noastre arată că EUROINS este pe un drum bun și tinde a deveni un reper în această piață.

În ceea ce privește piața asigurărilor din România, în general, 2021 a fost un an turbulent, care a adus schimbări dramatice din cauza falimentului principalului jucător de pe piața RCA. A fost momentul în care am dovedit cu adevărat că există viziune și că EUROINS își urmează drumul respectând strategia adoptată, fără a se îndepărta de la obiectivele stabilite. Cu siguranță, au existat persoane care poate s-au așteptat ca EUROINS să ezite, să nu aibă capacitatea de a reacționa la acest faliment survenit în piață, însă statisticile nu lasă loc de interpretare. Este adevărat că piața RCA are încă nevoie de timp pentru a se stabiliza, însă numărul clienților EUROINS, pe segment RCA, a crescut cu mai putin de 4 procente. Avem capacitatea de a oferi mult mai mult în zona serviciilor și produselor non-RCA, acolo unde deja creșterea numărului de clienți a fost mult mai mare. Acest lucru ne spune ceva foarte important reflectând încrederea pe care clienții o au în noi.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să facem un pas înapoi și să reevaluăm piața RCA. CITY Insurance a deținut cea mai mare cotă din aceasta, aproape 45%, cu 3 milioane de clienți. EUROINS a fost al doilea cel mai mare jucător pe acest segment. Pentru fiecare client din piață, trebuie să existe capital care să susțină polița de asigurare. Atunci când se „elimină” acest capital prin dispariția unui jucător, ceilalți asigurători trebuie să vină să umple acest gol. Legea ne obligă pe noi toți, asigurătorii cu licență RCA, să răspundem acestei nevoi. La momentul respectiv, EUROINS se afla încă într-o perioadă de refacere și, cu siguranță, nu eram pregătiți să preluăm majoritatea acestor clienți. Însă, strategia pe care am stabilit-o la începutul anului, a arătat că suntem pe drumul cel bun, urmărind subscriere strictă și segmentare a riscului,, pentru a evita dificultăți financiare suplimentare.

De asemenea, în privința prețurilor, există o percepție greșită, conform căreia, noi, în calitate de asigurători, putem să hotărâm creșterea acestora cât de mult ne dorim. Lucrurile nu stau nici pe departe astfel. Industria RCA are un specific aparte atunci când vorbim despre stabilirea prețurilor. Calcularea acestora este o adevărată știință, strict reglementată și bazată pe reguli precise, pornind de la istoricul de daună al segmentelor, capacitatea cilindrică a mașinii, puterea acesteia etc. Este vorba, însă, cu siguranță, și despre conduita în trafic. Deși se vorbește de multe ori despre RCA ca fiind o „asigurare auto”, ea este mult mai mult decât atât. RCA este, de fapt, asigurarea de răspundere a celui care conduce, iar mașina o puteți vedea ca pe o adevărată armă, pe care acesta o manevrează. O armă care poate ucide sau poate aduce dizabilități pe viață, poate marca nefast viața unor familii întregi, mame, tați și copii, pasageri sau doar pietoni. O armă care distruge proprietăți, bunuri și suflete. Dacă nu suntem conștienți de acest lucru atunci când stăm la volanul acestei arme, subestimăm valoarea vieții în sine, prețul asigurării RCA și industria asigurărilor, în general. Această industrie există pentru a ajuta ca șoferul vinovat să nu plătească din propriul buzunar prejudiciul pe care l-a făcut cu arma sa. Deci, prețul va reprezenta, întotdeauna, o consecință. Dacă, astăzi, începem să ne schimbăm comportamentul în trafic și dacă, de astăzi, devenim mai responsabili, dacă guvernul începe, chiar astăzi, să construiască drumuri, dacă, acum, se stabilește un control mai bun asupra vitezei cu care se circulă, în viitor am putea avea prețuri mai mici. Dar, chiar astăzi, acest lucru nu este, însă, posibil. Pentru că, astăzi, România este campioană negativă, ocupă primul loc în topul numărului de decese în accidente rutiere, iar prețul asigurării nu face altceva decât să reflecte acest fapt.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Toate părțile interesate trebuie să se întrunească în mod constant la masa discuțiilor. Această comunicare este necesară pentru a înțelege poziția fiecăruia și pentru a acționa sustenabil. Pentru a obține acest echilibru, trebuie să fim pregătiți să investim – nu doar bani, ci și timpul și răbdarea noastră, pentru a deveni astfel parte din soluția pe care o căutăm cu toții. Noi toți trebuie să analizam piața, nevoile consumatorilor, dar și companiile și nevoia acestora de a opera sustenabil pe piață, pentru a oferi servicii mai bune acelorași clienți. Companiile de asigurări sunt, în mod implicit și prin natura liniei profesionale, atenuatori de risc, așa că ar trebui să poată segmenta mult mai detaliat, pentru a oferi prețuri personalizate pe profiluri specifice. De exemplu, reparația la o mașină electrică este ceva diferit de orice alt tip de reparație la un vehicul, dar, în acest moment, trebuie să creștem prețurile pentru toate mașinile - nu doar electrice - pentru a acoperi daunele acestora.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Deși, desigur, poate fi văzută ca o opțiune, nu cred că un asigurător de stat ar putea acționa altfel decât toți asigurătorii, confruntându-se cu aceleași provocări – de la capital, până la stabilirea prețurilor. După cum vă spuneam mai devreme, asigurările, ca afacere, nu se rezumă la un simplu calcul al costurilor și profitului, vorbim despre un echilibru foarte complicat de atins între preț și vieți umane. De asemenea, nu cred că statul poate să ofere servicii mai bune decât companiile care operează pe o piață competitivă. Mi-aș dori foarte mult ca statul să mobilizeze și să investească timp și energie pentru asigurarea unor drumuri mai bune. Statul poate fi, de asemenea, mai implicat prin investiții în programe educaționale legate de asigurări și conduită la volan. Genul acesta de educație ar trebui să fie asigurată chiar în școlile de șoferi. În definitiv, dacă aceasta ar putea sa reprezinte o soluție în sine, am vedea mai multe practici de acest fel în întreaga lume. De asemenea, EIPOA, Autoritatea Europeană de Reglementare a Asigurărilor, ar fi susținut mai mult o astfel de inițiativă.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței?

În 2022, mă aștept să văd mai multă precauție din partea asigurătorilor și o piață mai calmă. Cred că, în anul care va urma, vom trage linie și vom vedea mai clar care sunt următorii pași pentru industrie.

Sunt, însă, încrezătoare că piața va fi mult mai stabilă. Mai avem multe de făcut pentru a crește nivelul de conștientizare și educație al oamenilor cu privire la importanța deținerii unei asigurări, alta decât cea obligatorie, fie că vorbim de asigurare pentru locuință, familie, sănătate, călătorii etc. Cred că marketingul pozitiv și educația joacă un rol important în evoluția pieței asigurărilor și a consumatorilor săi. Asigurătorii trebuie să-și sporească investițiile în comunicare și programe educaționale, să știe să explice ce se reflectă în prețul asigurării, de ce este importantă o asigurare, de ce nu este doar o alegere a celor cu posibilități financiare și de ce ar trebui să intre în obișnuința vieții fiecăruia. Dar această comunicare trebuie să fie pe înțelesul tuturor. Asigurarea face parte din responsabilitatea și conștientizarea financiară a fiecărui individ și a familiei sale. Riscurile sunt întotdeauna mult mai mari decât prețul real al unei polițe de asigurare. Oamenii au inventat asigurările ca pe o modalitate de a se ajuta unii pe alții, iar în acest context asigurătorii sunt doar o rotiță într-un mecanism.


Francois COSTE, CEO, GROUPAMA Asigurări

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări din România și pentru GROUPAMA?

2021 a fost un an de dezvoltare, per total, profitabilă, într-un context dificil, cu crize combinate (pandemie, inflație crescută semnificativ, falimentul liderului pieței și schimbări climatice). Ne-am confruntat în continuare cu o lipsă de predictibilitate, lucru care pe noi, la GROUPAMA, ne-a determinat să rămânem prudenți, să fim atenți la strategia noastră și să continuăm să ne consolidăm poziția pe piață, crescând într-un mod sustenabil.

Sănătatea și siguranța echipei au rămas și ele o prioritate, așa că ne-am concentrat pe a le pune la dispoziție toate instrumentele necesare pentru ca motivația și angajamentul lor să rămână la un nivel înalt. La capitolul provocări, am regăsit și anul acesta severitatea crescută a fenomenelor climatice, care a afectat destul de puternic segmentul Agro, dar și inflația semnificativă.

Însă, fără îndoială, una dintre cele mai importante provocări ale anului a fost falimentul companiei CITY Insurance, un eveniment care a pus multe presiuni atât asupra consumatorilor, cât și asupra celorlalte companii din piață.

Cât despre oportunități, aș spune că accelerarea digitalizării este una dintre ele, alături de o mai bună conștientizare a riscurilor și o mai mare deschidere către a fi mai flexibili, mai rezilienți și mai eficienți.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piaţă şi clienţi şi care ar fi soluţiile pentru limitarea lor?

Falimentul CITY Insurance are un impact semnificativ, cu atât mai mult cu cât vorbim despre compania cu ceea mai mare cotă de piață pe asigurările RCA. Impactul este resimțit deopotrivă de companii, dar și de consumatori. Din păcate, vorbim despre un eveniment care dăunează imaginii întregii industrii a asigurărilor, cu atât mai mult într-o țară în care penetrarea asigurărilor este încă destul de scăzută. Este, însă, un moment care ne permite să ajungem mai aproape de ceea ce înseamnă o normalizare a pieței și am încredere că, printr-o bună colaborare între mediul privat și autorități, vom reuși să asigurăm această tranziție către un sector RCA mai stabil, în care să putem vorbi mai mult despre calitate, la un preț corect.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Sunt de părere că, în general, ar trebui să acordăm mai multă atenție sustenabilității, fie că vorbim despre modul în care facem business sau despre modul în care cumpărăm și consumăm. Orice companie își dorește să crească, însă o simplă creștere nu este suficientă, atât timp cât ea nu este și durabilă. La fel, orice client își dorește să accese serviciile de care are nevoie, preferabil la un preț cât mai avantajos. Însă, un preț mic nu reprezintă întotdeauna și garanția unor servicii potrivite. Soluția stă în găsirea unui echilibru.

Noi, la GROUPAMA, am fost mereu avocații sustenabilității, mai ales atunci când vine vorba despre strategia noastră de business, și am gândit mereu produsele noastre în jurul unui principiu esențial – calitate la un preț corect.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Cred că soluția stă, mai degrabă, în asigurarea unei competiții corecte, deci într-o piață sănătoasă, care să fie orientată, în primul rând, către protecția persoanelor păgubite sau a victimelor unui accident rutier. Acel echilibru pe care îl aminteam anterior. De asemenea, cerințele legate de solvabilitate, de capital, sistemele de control, toate aceste măsuri de prudențialitate sunt foarte importante pentru a asigura o stabilitate financiară în piață.

În general, cele mai bune soluții le găsim într-un dialog bun, în predictibilitate, factori care joacă un rol important atunci când vine vorba despre echilibrul unei industrii.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței?

Sper că 2022 va fi un an al schimbărilor în bine, care vor aduce industria de asigurări din România mai aproape de specificul celor din alte state europene. Vedem deja un interes mai mare pentru tot ceea ce ține de asigurările facultative, în special cele de viață și de sănătate, semn că pandemia a avut, totuși, și un impact pozitiv asupra modului în care fiecare dintre noi ne raportăm la ideea de risc.

Probabil că 2022 va fi și un an al provocărilor, pentru că, la nivel mondial, se conturează o criză a resurselor și blocaje în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare. La toate acestea, se adaugă și fenomenele meteo extreme, care au efecte din ce în ce mai puternice de la an, la an și, bineînțeles, și COVID-19, care probabil că va continua să ne pună probleme și în anul ce vine. Sunt, însă, optimist și cred că vom reuși ca, indiferent de provocare, să găsim o cale pentru a merge mai departe mai puternici și cu o nouă lecție învățată.

Cristian IONESCU, Președinte Directorat, ASIROM VIG

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări din România și pentru ASIROM?

În acest moment, 2021 se arată a fi un an cu rezultate mixte la nivelul industriei asigurărilor.

Fără îndoială, evenimentul cel mai relevant se referă la declanșarea procedurii de faliment pentru compania care ajunsese să realizeze cele mai ridicate venituri anuale de pe piața de profil; o situație extrem de neplăcută, anticipată, însă, de majoritatea celor din interiorul sistemului.

În acelaşi timp, statisticile preliminare anunţate de autoritatea de supraveghere, respectiv de către asiguratori, individual, indică o piaţă în creştere sub aspectul veniturilor realizate, dar cu o profitabilitate tehnică mai înrăutăţită.

În anul 2021, segmentul asigurărilor generale va depăşi, pentru prima dată, nivelul de 10 miliarde de lei venituri anuale din prime, aproape toate clasele de asigurări având o contribuţie mai mare sau mai mică la susţinerea acestei tendinţe. În schimb, statisticile ce evidenţiază realizările tehnice preliminare atrag mai mult atenţia, indicând o deteriorare substanţială a profitabilităţii, în special pe clasele de asigurări auto - care generează mai mult de 70% din subscrierile de asigurări generale, având, prin urmare, o influenţă mai mult decât relevantă asupra rezultatelor tehnice înregistrate de asigurători.

Creşterea, într-un singur an, cu procente formate din 2 cifre a daunalității auto este, cu adevărat, îngrijorătoare. Vedem, astfel, o înrăutăţire a ratei daunei auto nu doar faţă de anul trecut - un an atipic, cu nivelul mobilităţii redus semnificativ de efectele pandemiei - ci faţă de anii anteriori. Rata daunei a ajuns la nivelurile cele mai ridicate atât pentru asigurările CASCO (peste 88%), cât şi pentru clasa asigurărilor obligatorii RCA (peste 109%!), la nivelul agregat al pieţei aferent perioadei ianuarie-iunie 2021.

În privinţa ASIROM, rezultatele sunt, într-o anumită măsură, aliniate cu ceea ce arată piața, la nivel agregat. Am înregistrat venituri din prime brute subscrise în creştere pe toate clasele de asigurări importante, începând cu linia CASCO şi terminând cu segmentul de asigurări de viaţă. Pe clasă de asigurări obligatorii RCA, începem să resimţim din ce în ce mai puternic fenomenul de redistribuire a clienţilor ca urmare a declanşării falimentului pentru liderul acestui segment. Ritmul de creştere al numărului de clienţi RCA este din ce în ce mai accentuat, în timp ce activitatea noastră pe acest segment rămâne neprofitabilă.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

În mod cert, chiar dacă mai greu de cuantificat, cel mai important efect se referă la proiecția unei percepţii negative extinse asupra ansamblului industriei pe care o resimte publicul din România. Să nu uităm că este al patrulea faliment major (după cel al Grup AŞ, al ASTRA şi al CARPATICA); grav este că acest faliment - al liderului pieţei din perspectiva veniturilor realizate - vine după numai 6 ani de la declanşarea unui alt faliment, la fel de răsunător, şi tot al unui lider de piaţă de la vremea respectivă - ASTRA Asigurări. Cei mai mulţi dintre clienţii companiilor de asigurări nu s-au aşteptat, probabil, ca un astfel de deznodământ să se repete, într-un interval atât de scurt de timp.

Trebuie, însă, să spunem răspicat: acest faliment este rezultatul cât se poate de direct al tarifelor nesustenabile pe care compania astăzi falimentară le-a practicat. Sperăm că mulţi dintre cei care acuzau asigurătorii că au preţuri mari la RCA să înţeleagă acum că diferenţa dintre acele preţuri dădea proporţionalitatea cu riscul de faliment.

Desigur, clienţii companiei falimentare, dar şi terţii păgubiţi de deţinătorii de poliţe RCA emise de respectiva companie, vor fi primii afectaţi, pentru că vor trebui să urmeze proceduri mult mai complexe pentru rezolvarea situaţiilor ce ţin de riscurile asigurate. La expirarea poliţelor curente, aceştia vor avea, totodată, de-a face cu tarife (în special RCA) crescute, mult mai apropiate de profilul lor de risc real. Cumulat, la nivelul clasei de asigurări obligatorii RCA, acest lucru se va traduce în creşterea primei medii şi, în consecinţă, a veniturilor (şi ponderii) RCA în portofoliile marii majorităţi a asiguratorilor ce oferă astfel de poliţe şi a subscrierilor segmentului în ansamblul său.

Pentru asigurătorii activi pe segmentul auto, cashflow-ul va avea de suferit, în contextul în care recuperarea datoriilor prezente şi viitoare aferente poliţelor emise de compania falimentară vor urma un drum mai anevoios şi vor ajunge cu întârziere. Va urma, de asemenea, o perioadă de tranziţie de 2-3 ani pentru segmenul asigurărilor obligatorii auto, perioadă necesară pentru redistribuirea pe baze sănătoase a clienţilor, inclusiv sub aspectul revizuirii profilelor de risc ale unui număr de câteva milioane de şoferi.

Pentru toate aceste efecte descrise mai sus, vorbim despre un cadru legal funcţional existent, pe care-l vedem ca putând fi îmbunătăţit, înainte de orice, sub aspect operaţional.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Soluţiile cele mai eficiente sunt cele cu caracter preventiv. Deşi poate fi îmbunătăţit, cadrul de reglementări specific industriei asigurărilor este unul modern, ce oferă pârghiile necesare pentru a minimiza apariţia unor crize sistemice. Spiritul punerii în practică a acestor reglementări trebuie să fie unul proactiv, cu accent pe respectarea celui mai important atribut al sectorului asigurărilor: prudențialitatea.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Piaţa liberă rămâne singura opţiune - de altfel, ca stat membru al UE, nu avem practic de ales sub acest aspect. În niciun caz, un (monopol al unui) asigurator de stat NU ar aduce plus-valoare segmentului RCA. Ar fi o falsă soluţie, care nu ar face decât să mascheze o ofertă şi o companie nesustenabilă.

Trebuie, în fond, înţeles că, pe o piaţă liberă, preţul pe care îl plătesc cumpărătorii de poliţe obligatorii RCA este dat de situaţia concretă a profilului lor de risc. Există împământenită o idee complet greşită, cum că asiguratorii practică preţuri aşa-zis mari pentru a obţine profituri fantasmagorice. Oricine este interesat şi imparţial poate verifica uşor că, la nivel agregat, segmentul RCA a adus an de an pierderi asigurătorilor. Iar dovada supremă a faptului că, de-a lungul timpului, industria asigurărilor a fost cel mai puternic lovită de deficienţele în funcţionare ale segmentului asigurărilor RCA este şirul suficient de lung de falimente înregistrate în rândul companiilor dependente de această clasă de asigurări.

Ar fi putut fi evitate aceste falimente şi efectele lor? Probabil că da, dacă semnalele privind anumite practici nesănătoase ar fi fost luate în serios din timp şi ar fi determinat acţiuni ante şi nu post-factum. În contextul în care sistemul de operare al RCA are şi caracter social, iar preţul pare a fi principala problemă, autorităţile se pot gândi, eventual, la facilităţi fiscale - de exemplu, încadrarea costului cu poliţa RCA în rândul cheltuielilor deductibile fiscal.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței?

Anul viitor va fi cel în care industria asigurărilor va resimţi unda maximă a efectelor falimentului CITY Insurance. Mai toţi ofertanţii RCA vor înregistra creşteri ale ponderilor veniturilor din vânzarea de poliţe auto obligatorii, în condiţiile în care milioane de şoferi vor trebui să-şi aleagă un nou asigurător. Cu o primă medie care, cu siguranţă, se va majora, clasa RCA va înregistra o creştere cu un procent format din două cifre, anul viitor. Putem, însă, asista concomitent la o continuare a înrăutăţirii daunalității pe acest segment, în condiţiile unor raportări mult mai consistente ale rezervelor de daune, dar şi în contextul continuării manifestării tendinţelor inflaţioniste elevate.

În paralel, anticipăm o continuare a creşterii cererii de asigurări facultative, în condiţiile anticipatei creşteri economice şi a majorării investiţiilor.

 

Nicoleta RADU, Director General, PAID România

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări din România și pentru PAID?

A fost un an de revenire din frânarea specifică anului 2020, a venit și cu bune, dar și cu rele. Am reușit să creștem în 2021 de două ori mai mult decât în 2020. Am reușit să aliniem toți actorii la proiectul major al pieței: planul de instrumentare a daunelor în caz de dezastru extins – care acum este în linie dreaptă pentru implementare.

Am muncit mult și în 2021 la reconstruirea încrederii populației în sistemul de asigurări: am lansat o nouă campanie de comunicare cu publicul larg, “Natura nu ne datorează nimic”. Am început, de asemenea, un dialog itinerant cu autoritățile locale, vizitând peste 10 orașe, unde am avut interacțiuni cu comisiile județene, consiliile locale, primari, viceprimari, CITY manageri. Am lansat chiar și o campanie complementară de comunicare cu tema “20% nu este suficient” – campanie ce are drept target toate entitățile ce ne pot fi ambasadori sau promotori. Din păcate, la final de an, au venit și relele lui 2021.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru PAID și clienți (în condițiile în care este acționarul Pool-ului) și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Efectele sunt legate în mod clar de pierderea de încredere a populației în sistemul de asigurări ca și cum ar mai fi fost loc de pierdut. Nu a fost. Iar asta se simte.

Deși nu va suferi niciun asigurat al PAID pentru că polița PAD rămâne valabilă, iar noi avem o situație financiară de invidiat, ne va fi foarte greu să depășim pierderea de imagine a pieței de asigurări.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Grijă și respect față de banii plătiți de asigurați drept prime de asigurare, conformare totală legată de cerințele legale de capital și de rezerve, gândire pe termen lung. Sper, totuși, ca, după acest nou moment dificil, să înțelegem cât de importantă este încrederea dintre clienți și industria de asigurări, cât de fragilă este aceasta și să fim din ce în ce mai uniți de aceeași responsabilitate: de a reconstrui această încredere.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței de asigurări de locuințe?

Suntem optimiști că vom începe să lăsăm în urmă pandemia. Încercăm să folosim metode creative și adaptate local pentru ca oamenii să înțeleagă faptul că asigurarea face diferența între a avea o plasă de protecție în situația unor dezastre naturale și a începe reconstrucția locuinței de la zero.

Estimăm, la acest moment, pentru 2022, o stagnare sau o foarte ușoară creștere a pieței de asigurări. Credem, însă, cu tărie că un avans mai susținut al pieței asigurărilor de locuință s-ar obține doar printr-o implicare mai activă a autorităților locale în această misiune.

Daniela PENE, Chief Commercial Officer și Membru Directorat, GENERALI România

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări din România și pentru GENERALI România?

După perturbările majore din 2020, primul an al pandemiei, 2021 a fost un an al stabilizării operaționale. S-a menținut o dinamică ridicată, dar aceasta a venit însoțită de un plus de previzibilitate în modul de lucru. Desigur, și felul cum colaborăm s-a schimbat, deoarece continuăm să lucrăm hibrid, punând siguranța angajaților și clienților pe primul loc.

Pentru GENERALI, a fost anul în care am accelerat digitalizarea și automatizarea proceselor interne, implementând soluții RPA atât pe partea de subscriere, cat și în zona de daune, dar și un nou sistem CRM, care va îmbunătăți experiența clienților noștri. Mai mult decât atât, clienții GENERALI România beneficiază acum de una dintre cele mai extinse game de produse online din piața locală, destinată celor mai frecvente nevoi de protecție: asigurarea locuinței, asigurarea medicală de călătorie în străinătate, RCA și CASCO – unde clienții noștri pot parcurge o experiență 100% online. Aceste servicii sunt însoțite de instrumente digitale dedicate, precum constatarea video pentru daunele auto și la locuințe sau selectarea online a service-ului auto în funcție de proximitate față de domiciliu și de tipul de autovehicul deținut. Astfel, ne putem sprijini clienții cu soluții de protecție simple și rapide, mai ales într-un context pandemic încă provocator.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piaţă şi clienţi şi care ar fi soluţiile pentru limitarea lor?

Cel mai important, în acest context, este să punem în prim plan stabilitatea și încrederea, pentru că sunt cele mai importante active ale noastre într-un context deja vulnerabil din cauza pandemiei. GENERALI rămâne una dintre cele mai stabile și mai performante companii din piața noastră și acest statut ne onorează, mai ales acum, când sărbătorim 190 de ani de la înființarea Grupului GENERALI.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Credem că piața se reglează prin libera concurență. Înființarea unui asigurător de stat intră sub incidența statului și doar el poate aprecia dacă este oportun un astfel de demers pentru întregul ecosistem al asigurărilor, privit și în contextul cadrului din UE.

Ce aşteptări aveți de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

Caracteristica principală a acestei perioade rămâne, în realitate, volatilitatea. Ne este mai clar cum vom lucra și cum vom interacționa pe termen mediu și lung cu clienții noștri, dar luăm în calcul și contextul economic. Așadar, rămânem moderați în aprecierile față de evoluția viitoare a pieței și monitorizam riguros oportunitățile ce apar. Ambiția noastră LifeTime Partner rămâne neschimbată, urmând să fie ilustrată printr-o nouă ediție a campaniei de brand Reditude. În același timp, păstrăm accentul pe eficientizarea proceselor interne, pe crearea de valoare pentru clienții noștri și pe dezvoltarea echipei, această perioadă a pandemiei fiind extrem de bogată în acțiuni de pregătire profesională.

Paul CAZACU, CEO, UNIQA Asigurări

Care ar fi retrospectiva pentru 2021 şi ce estimări sunt pentru 2022?

Anul 2021 a fost, cu certitudine, un an dificil la nivelul pieţei de asigurări, marcat de un faliment sonor, ale cărui efecte au depăşit graniţele României. Rezultatele acestui fenomen nu pot fi evaluate integral la momentul actual, cu toate acestea, indiferent de nota de plată pe care o va suporta industria, avem de a face cu un impact generat asupra precepţiei şi încrederii clienţilor, pentru atenuarea căruia sunt necesare eforturi susţinute la nivelul pieţei pentru multă vreme de acum înainte.

Totodată, provocările continuă să fie alimentate şi de faptul că ne regăsim încă într-un mod de funcţionare hibrid, dat de contextul pandemic, care îşi face simţită prezenţa zi de zi, în realitatea noastră şi a clienţilor noştri.

Pentru UNIQA, 2021 a fost un an de transformare majoră, prin trecerea la o nouă etapă în evoluţia companiei. Acest lucru s-a văzut la nivelul modului în care ne organizăm şi gândim strategia, poziţionând clientul în centrul tuturor acţiunilor. Noul nostru model de business este organizat pe trei paliere, adresând nevoile clienţilor în mod specific, în funcţie de segmentul de care aparţin: Retail, Corporate & Affinity şi Bancassurance. Am comunicat mai mult cu clienţii şi am aflat că apreciază noua abordare, aspect confirmat şi de rezultatele solide pe care le-am realizat în acest an.

Cu certitudine, cel mai important aspect legat de parcursul UNIQA în 2021 este acela că am reuşit să dăm dovadă de o mare capacitate de adaptare, continuând să ne îmbunătăţim performanţele într-un mediu volatil, marcat de numeroase provocări, rămânând, în acelaşi timp, concentraţi pe linia strategică pe care ne-am trasat-o.

Privind către 2022, cred că principala prioritate a asigurătorilor ar trebui să fie recâştigarea încrederii clienţilor, într-un mod transparent, corect şi mereu adaptat la nevoile acestora. Totodată, este important să fim preocupaţi şi să facem demersuri pentru reaşezarea pieţei de asigurări generale pe un fundament mai solid şi mai predictibil.

În ceea ce priveşte tendinţele de la nivelul pieţei asigurărilor, cred că presiunile inflaţioniste ne determină să ne aşteptăm la o continuare a trendului de creştere a costului asociat reparaţiilor auto, cu impact în special asupra segmentului CASCO, unde frecvenţa şi severitatea daunelor sunt tot mai mari. În acest context, franşiza devine din ce în ce mai importantă, întrucât doar o disciplină mai bună în trafic, o creştere a responsabilităţii şi o asumare mutuală a riscurilor pot atenua fenomenul accentuat de creștere a daunalității.

Un alt fenomen pe care cred că îl vom vedea în anul ce vine este corecţia consumului, determinată de scăderea nivelului de trăi, cu impact în zona de creditare şi, implicit, asupra produselor de protecţie dedicate activităţii bancare. După un an 2021 extrem de dinamic pe segmentul asigurărilor de viaţă, mă aştept ca, în 2022, să vedem o temperare a ritmului de creştere atât în zona produselor cu componentă de protecţie, cât şi a celor cu componentă de economisire.

Întrucât trăim încă sub impactul contextului pandemic, clienţii sunt mult mai atenţi la aspectele legate de protejarea sănătăţii. Astfel, mizam, în continuare, pe dezvoltarea sectorului de asigurări care oferă soluţii în această direcţie, fiind şi segmentul de piaţă cu cel mai mare potenţial de creştere.

Totodată, pe fondul dezgheţării turismului şi al reluării călătoriilor internaţionale, ne aşteptăm la o continuare a interesului pentru asigurările de călătorie.

Acelaşi trend poate fi anticipat şi în zona asigurărilor de locuinţă, având în vedere că segmentul rezidenţial de construcţii a fost unul dintre contributorii principali la creşterea întregistrată în 2021.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei asigurărilor în 2022, estimez o creştere între 5% şi 7%, cu o dinamică puţin mai accelerată pe segmentul asigurărilor generale.

Pentru UNIQA, obiectivul principal rămâne creşterea pe segmentul non-auto. Asigurările pentru locuinţă, de accidente, sănătate şi asigurările de viaţă sunt, în continuare, punctele centrale ale strategiei de dezvoltare durabilă a companiei în România.

Acordăm o atenţie deosebită dezvoltării de programe de asigurare adaptate complexităţii şi diversităţii specifice clienţilor Corporate, contribuind la continuitatea şi succesul afacerilor, dar şi programelor de asigurări Affinity, ce oferă soluţii de protecţie asociate bunurilor de uz curent achiziţionate, crescând astfel gradul de satisfacţie a consumatorilor.

Nu în ultimul rând, UNIQA doreşte să îşi dezvolte activitatea pe segmentul asigurărilor de garanţii şi sănătate de grup, făcând demersurile necesare pentru a crea o nouă generaţie de produse şi servicii.

Investim cu consecvenţă în îmbunătăţirea experienţei oferite clienţilor noştri, prin soluţii de digitalizare şi eficientizare a activităţilor şi proceselor.

În 2022, UNIQA va continua să fie un jucător relevant în piaţa asigurărilor din România, cu un agajament ferm de a contribui la dezvoltarea durabilă a acestei industrii.

Carmina DRAGOMIR, CEO, METROPOLITAN Life

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări din România și pentru METROPOLITAN Life?

Piața asigurărilor a cunoscut o evoluție pozitivă în 2021. Potrivit celui mai recent raport publicat de ASF, volumul subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viață a crescut cu peste 24% în primul semestru al anului. Aceste valori plasează rezultatele ca fiind cele mai bune din 2017 și până în prezent. METROPOLITAN Life, în calitate de sucursală, raportează în mod transparent și independent indicatorii de evoluție a PBS și a despăgubirilor, indicatori ce plasează compania pe locul al doilea în topul jucătorilor de pe piața asigurărilor de viață.

În prima jumătate a anului, am avut o creștere de 31% a primelor brute subscrise, comparativ cu anul trecut, înregistrând prime brute subscrise în valoare de 255.993.644 lei, comparativ cu 195.221.858 lei în 2020. În ceea ce privește indemnizațiile plătite, în primele 6 luni din 2021 acestea au avut o valoare de 74.224.336 lei, cu 41% mai mult față de aceeași perioadă din 2020, când s-au ridicat la 52.674.375 lei.

În ceea ce privește evoluția asigurărilor de sănătate, vorbim, de asemenea, despre o evoluție pozitivă generală la nivelul pieței. Potrivit raportului ASF, piața asigurărilor de sănătate a crescut cu 8% în primul semestru din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Este, într-adevăr, o creștere mai mică față de cea înregistrată de asigurările de viață, însă este un indicator al unei consolidări lente, dar sigure a pieței de asigurări de sănătate.

Care au fost cele mai importante provocări și oportunități?

Încă de la începutul anului, principala provocare pentru noi - și cred că și pentru alți jucători din piața asigurărilor de viață -, a fost gestionarea efectelor anului 2020, găsirea unui echilibru între normalitate și “normalitatea” pandemiei, alegerea acelui pas care să ajute la consolidarea organică a business-ului, în contextul actual.

În ceea ce ne privește, pasul pe care l-am făcut este firesc și are un fundament solid și o direcție care, poate, era deja setată, în ADN-ul de protecție al companiei METROPOLITAN Life. Mediul în care activăm este unul extrem de dinamic, interesul crescut al clienților noștri pentru siguranța proprie și a familiilor, pentru sănătate și pentru protecție financiară reprezintă pentru noi cea mai importantă motivație de a le fi alături în cele mai importante momente ale vieții lor, cu un angajament extrem de important față de fiecare om care achiziționează o poliță de asigurare, față de fiecare familie care are nevoie de sprijinul nostru.

Adaptarea și agilitatea reprezintă, de asemenea, direcții strategice în spiritul cărora ne concentrăm toate acțiunile pentru a oferi, prin fiecare canal de distribuție, produse, servicii și experiențe cât mai simple, mai inteligente și într-un mediu sigur, celor peste 2,5 milioane de clienți.

Efectele falimentului CITY Insurance vor fi resimțite și de jucătorii din piața de asigurări de viață și sănătate?

Falimentul CITY Insurance generează, în mod firesc, numeroase efecte cu precădere în piața asigurărilor RCA. Desigur, orice supoziție, predicție sau opinie pe acest subiect ar trebui bazată pe date clare. Însă, în ceea ce privește potențialele efecte ale acestui faliment asupra pieței de asigurări de viață și sănătate, nu cred că va exista un impact direct, vizibil, însă este posibil ca anumite modificări să fie simțite în zona de reglementare. Totodată, falimentul unei companii importante slăbește încrederea clienților în companiile de asigurări și modelează percepția acestora într-o direcție, poate, dificilă pentru toți jucătorii din piață, fie că vorbim de asigurări de viață sau de sănătate.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Piața noastră este o piață foarte bine reglementată și suntem convinși că se vor lua toate măsurile pentru corectarea deficiențelor.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței de asigurări de viață și sănătate?

Consider că provocările anului 2022 vor fi în continuare de natură economică și socială, se va discuta, cu siguranță, în continuare despre creșterea inflației, scumpiri, creșterea șomajului, este evident faptul că România încă nu a depășit cu totul pandemia și cred că efectele acesteia se vor face simțite și în următorii 2-3 ani. În astfel de situații, oamenii au nevoie, mai mult ca oricând, de protecție financiară, socială și de sănătate, iar noi suntem aici respectându-ne angajamentul de a oferi protecție clienților noștri, partenerilor noștri și angajaților acestora. Facem parte dintr-o piață dinamică, aflată în dezvoltare, și credem că va crește nevoia de protecție financiară a românilor. Ne așteptăm, totodată, la o creștere similară cu cea de anul acesta în ceea ce privește volumul primelor brute subscrise. Continuăm să ne susținem clienții, așa cum o facem de peste 22 de ani, și modul simplu, flexibil și inteligent în care venim în întâmpinarea acestora pe viitor este o prioritate pentru noi.

Tiberiu MAIER, Președinte Directorat, SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări de viață și sănătate din România și pentru SIGNAL IDUNA?

Pandemia a influențat în continuare semnificativ piața de asigurări de viață și sănătate, transformând și anul 2021 într-un an provocator, în care am avut parte și de câteva contradicții. În cazul SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare, segmentul asigurărilor individuale de sănătate a crescut semnificativ față de cel al asigurărilor de sănătate pentru companii.

Din perspectiva asiguraților, am observat un comportament total atipic influențat de pandemie, de limitările sistemului medical de stat și de nevoia unor servicii sigure și de calitate. În acest an, a existat un interes tot mai crescut pentru protecția oferită de asigurările de sănătate, dar și pentru serviciile asociate acestora, precum telemedicină, accesarea rapidă și sigură a acoperirilor din poliță sau rețeaua de clinici.

Efectele falimentului CITY Insurance vor fi resimțite și de jucătorii din piața de asigurări de viață și sănătate?

Dacă vorbim punctual pe segmentele de asigurări de viață și sănătate, este puțin probabil să observăm efecte negative aduse de falimentul CITY Insurance. Cu siguranță, un astfel de eveniment major influențează comportamentul consumatorului din piață. Drept consecință, nivelul de încredere al asiguraților cu privire la acest domeniu este posibil să fie afectat.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria sa nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Sunt mai multe acțiuni ce pot fi luate în considerare pentru a elimina pe cât de mult posibil astfel de situații sau pentru a le gestiona cât mai eficient, de la cadrul legislativ sau sistemele de control și monitorizare, până la educația financiară a fiecărui asigurat. Cu toate astea, falimentul este un risc ce nu poate fi evitat în totalitate, indiferent de piața în care o companie activează.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței de asigurări de viață și sănătate?

Din perspectiva asigurărilor de sănătate, 2022 va fi un an de aliniere la noua normalitate din domeniul sănătății. Deși companiile de asigurări au reacționat rapid și eficient, adaptând produsele și serviciile oferite la contextul adus de pandemie, sunt de părere că, în continuare, vor apărea acțiuni și implementări menite să susțină transformarea digitală. Pentru că asigurații au petrecut tot mai mult timp în mediul online, așteptările acestora au crescut considerabil, ceea ce înseamnă pentru asigurători o revizuire completă din perspectiva experienței clientului. În ceea ce privește asigurările de viață, consider că se va menține trendul ascendent de achiziție, ca urmare a numeroaselor soluții de investiție, economisire și protectie pe care le găsim în piață la momentul actual.

Ce obiective aveți pentru anul viitor; aveți în plan noi achiziții?

În acest moment, atenția noastră se îndreaptă către finalizarea achiziției demarate anul acesta (companiile ERGO – n.red.), iar, ulterior, ne vom implica activ în integrarea asiguraților și a portofoliului de produse la noua viziune și misiune a SIGNAL IDUNA. Orice alte achiziții vor fi discutate doar după finalizarea cu succes a întregului proiect aflat acum în plină desfășurare.

Pentru 2022, vom continua dezvoltarea business-ului prin alinierea produselor și serviciilor din portofoliu la nevoile asiguraților. Totodată, păstrăm ca obiective simplificarea și îmbunătățirea experienței clienților în accesarea serviciilor și achiziția asigurărilor, punând accentul pe continuarea procesului de digitalizare început încă dinaintea pandemiei. În plus, avem în focus și dezvoltarea liniilor de asigurări destinate persoanelor fizice.

Sînziana MAIOREANU, Director General, AEGON România

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări de viață și sănătate din România și pentru AEGON?

Anul acesta a fost bun din punct de vedere al businessului. La sfârșitul primului semestru am ajuns la subscrieri de 70,4 milioane lei și o cotă de piață de 4,3% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor de viață. Am avut un parcurs bun și în ceea ce privește creșterea portofoliului de clienți, precum și administrarea conturilor existente. Dar, dincolo de aceste rezultate îmbucurătoare, și noi, la fel ca toată piața asigurărilor, am fost afectați de contextul socio-economic generat de pandemie. Din fericire, nu am fost zdruncinați, așa cum s-a întâmplat, din păcate, cu alte domenii. Cred că acest fapt se datorează specificului industriei în care activăm, pentru că noi oferim o plasă de siguranță oamenilor care știu că planificarea pe termen lung este un proces care trebuie să aibă loc indiferent de circumstanțe.

La capitolul provocări, pandemia a schimbat modul în care lucrăm. A trebuit să găsim o modalitate de a echilibra două aspecte foarte importante – pe de o parte, să ne asigurăm că angajații noștri sunt în siguranță și rămân sănătoși; pe de altă parte, nevoia de a păstra sentimentul de apartenență, de echipă, și de a oferi clienților noștri servicii de aceeași calitate bună cu care i-am obișnuit și de a le fi alături în vremuri dificile. Interacțiunea online și avansul tehnologiei sunt aspecte extraordinare ale epocii pe care o trăim. Totuși, dacă acesta este unicul mod de comunicare pentru o perioadă îndelungată, se poate pierde componenta umană. Tocmai de aceea, ne străduim, de câte ori e posibil, să creăm momente împreună: am organizat, în vară, un eveniment dedicat angajaților, iar, în această perioadă, când lucrăm în sistem hibrid, facem în așa fel încât să avem periodic întâlniri de echipă mare și cu echipele mai mici, păstrând toate regulile de siguranță.

În ceea ce privește businessul AEGON, acest fenomen s-a tradus atât prin dublarea vânzărilor asigurărilor de a doua opinie medicală, Aegon Diagnose.me, cât și prin creșterea numărului de asigurări de viață care au ca obiectiv viitorul copiilor, pe care le distribuim prin intermediul partenerilor bancari. De asemenea, în această perioadă am crescut și mai mult nivelul de digitalizare a sistemelor noastre. În același timp, aș mai puncta aici faptul că am continuat să fim prezenți în comunitate: de la deja cunoscutele noastre acțiuni de educație financiară prin Academia Părinților, campania de conștientizare pentru sănătate „10.000 de prietene împotriva cancerului de sân”, susținerea echipei campioane de baschet UBT sau faptul că ne-am alăturat inițiativelor Romanian Business Leaders. În această perioadă, de exemplu, suntem parte din campania Fundației Zurli „Încalță un copil de toamnă” și sprijinim inițiativele de educație financiară ale XPRIMM.

Efectele falimentului CITY Insurance vor fi resimțite și de jucătorii din piața de asigurări de viață și sănătate?

Este o situație dificilă, despre care mi-ar plăcea să cred că nu va afecta și restul jucătorilor de pe această piață, dar mă îndoiesc că nu vor fi repercusiuni. Este foarte posibil ca încrederea oamenilor în întreaga industrie să fie puțin clătinată, în ciuda oricăror dovezi de transparență și bună-credință ale companiilor de pe piață și a gradului extrem de ridicat de reglementare și control. În acest moment, ceea ce putem face noi, asigurătorii, este să răspundem cu transparență, claritate și promptitudine tuturor întrebărilor clienților noștri și să ne continuăm parcursul respectând prevederile legale și standardele morale absolut necesare în industria financiară.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Dacă ASF și autoritățile consideră oportun, cred că noi, jucătorii de pe această piață, am putea ca, alături de asociațiile și organizațiile din industrie, să venim cu idei și propuneri pentru a ajuta la completarea legislației, astfel încât să se reducă șansele ca astfel de situații să se mai producă.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței de asigurări de viață și sănătate? Vă așteptați să se finalizeze și tranzacția dintre AEGON și VIG?

Ne așteptăm ca 2022 să fie un an bun, de consolidare, dar și de ușoară creștere, la fel cum a fost și 2021. Avem în plan să continuăm dezvoltarea canalului de brokeri, pentru a putea să fim cât mai aproape de români, cu produsele AEGON de asigurare de viață. Brokerii au un rol foarte important în comunitate – ei sunt foarte aproape de oameni, îi consiliază, îi pot ajuta și le pot oferi soluțiile financiare potrivite și complete pentru ei și pentru familiile lor. Prezența brokerilor pe întreg teritoriul României, indiferent că vorbim de zona urbană sau rurală, este esențială pentru ca educația financiară și informațiile despre asigurări să fie cât mai aproape de orice român. De asemenea, ne continuăm parteneriatele pe canalul de bancassurance, iar în 2022 preconizăm dezvoltări și pe această arie.

Legat de tranzacție, aceasta a fost anunțată anul trecut și încă de atunci am știut că va fi un proces de durată. Nu știm când ar urma să se încheie, dar, până la acel moment, ne vom continua activitatea și ne vom dezvolta conform strategiei AEGON.

Erwin HAMMERBACHER, CEO & Președinte Directorat, BCR Asigurări de Viață VIG

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări de viață și sănătate din România și pentru BCR Asigurări de Viață?

Am resimțit și în 2021 efectele pandemiei atât din perspectiva provocărilor mediului de business, cât și a incertitudinilor prin care trecem. În acest context, este îmbucurător să vedem un trend de creștere a conștientizării importanței asigurărilor de viață și de sănătate, fapt care ne motivează și mai mult să oferim soluții de protecție financiară, de economisire și investiții adaptate nevoilor clienților noștri, la cele mai înalte standarde.

În același timp, continuăm demersurile în vederea oferirii unor soluții financiare în cazul unor evenimente nedorite, precum deces, invaliditate, îmbolnăvire gravă, spitalizare sau urmări ale accidentelor, care să asigure stabilitatea financiară și păstrarea standardului de viață în astfel de cazuri.

Întreprindem toate acțiunile noastre în scopul de a fi cât mai aproape de clienți, indiferent de modalitatea de comunicare aleasă de aceștia, și de a le răspunde în cel mai scurt timp posibil, în special în cazul apariției evenimentelor asigurate. Totodată, ne-am concentrat pe optimizarea proceselor și fluxurilor interne, care să eficientizeze interacțiunile cu clienții în fiecare punct de contact: în unitățile bancare, în mediul digital sau prin contact center. Astfel, prin inițiativele noastre, oferim experiențe îmbunătățite atât clienților, cât și agenților noștri.

Efectele falimentului CITY Insurance vor fi resimțite și de jucătorii din piața de asigurări de viață și sănătate?

Un astfel de eveniment al unei companii de asigurări este o provocare la nivelul pieței, având impact asupra încrederii clienților. Însă, chiar dacă sentimentul de încredere poate fi temporar afectat din cauza acestuia, nu întrevedem efecte în zona asigurărilor de viață și de sănătate. În special, pentru că zona asigurărilor de viață înregistrează un deficit foarte mare comparativ cu restul țărilor din Europa, iar consumatorii au început să înțeleagă mai bine riscurile la care ne expunem zi de zi. În plus, contextul pandemic a crescut gradul de conștientizare a importanței acestor asigurări și a protecției oferite. Asigurările de viață sau sănătate securizează o stabilitate financiară necesară în cazul unor evenimente neplăcute și presupun construirea unor relații pe termen lung cu clienții, bazate pe încredere, ca urmare a înțelegerii adecvate a nevoilor de protecție și a obiectivelor lor financiare. Aceste soluții aduc plus valoare în viețile asiguraților, prin planuri financiare stabile și protecție personalizată pe termen lung. Avem un parteneriat prosper, bazat pe încredere, cu clienții noștri și vom continua să îi protejăm prin soluțiile noastre financiare.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței de asigurări de viață și sănătate?

Având în vedere deficitul de asigurări de viață și sănătate pe care România încă îl înregistrează, dar și contextul pandemic care a generat o creștere a conștientizării importanței acestora, considerăm că, în 2022, nivelul primelor subscrise își va continua trendul crescător, în linie cu eforturile de educație financiară și creștere a conștientizării nevoii de protecție financiară, promovate pe piața asigurărilor.

În plus, focusul va rămâne, cu siguranță, asupra proiectelor de digitalizare și eficientizare a activității de distribuție, dar și a fluxurilor de interacțiune post-vânzare, cum ar fi avizarea și soluționarea dosarelor de daună, în termene cât mai scurte și convenabile pentru clienți.

 

Arnaud de la HOSSERAYE, CEO, BRD Asigurări de Viață

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări de viață și sănătate din România și pentru BRD Asigurări de Viață?

Principala provocare a fost aceea de a fi pe deplin pregătiți într-un mediu în schimbare. Pornind de la tendințele identificate în comportamentul clienților anul trecut, cum ar fi mai multă preocupare pentru viitor, orientare semnificativă către instrumente digitale și grija pentru sănătatea personală și a familiei, echipa noastră a stabilit prioritatea de a continua și finaliza proiecte relevante pentru aceste nevoi actuale ale clienților.

Am continuat să plătim pentru clienții noștri beneficii legate de riscurile asociate cu COVID-19, acoperite în mod excepțional prin polițele noastre de asigurare de viață atașate creditelor, prin asigurările de călătorie, și am analizat pentru plată fiecare solicitare primită ca parte a asigurării de sănătate de grup.

În contextul provocator al pandemiei, populația a continuat să simtă o nevoie mai acută de siguranță. De aceea, am făcut un redesign al ofertei de asigurări de viață pentru creșterea protecției personale prin investirea banilor pentru viitor. Asigurările noastre de viață cu componentă investițională pun accentul pe diversificarea investițiilor, au capacitatea de a proteja investițiile, în timp ce caracteristicile de diferențiere adăugate oferă clientului beneficii personalizate în funcție de situația și profilul său.

Situația actuală a continuat să sublinieze importanța asigurării adecvate, ceea ce a determinat clientul să fie mai interesat de orice produs de asigurare care oferă protecție pentru sănătate, viață sau pentru bunuri.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Considerăm că această situație poate determina reglementări mai stricte pentru asigurători. Acestea vor asigura o mai mare transparență atât față de clienți, cât și față de autorități. Suntem încrezători că Autoritatea de Supraveghere Financiară le oferă foștilor clienți City Insurance informații relevante despre cum să fie compensați după falimentul companiei.

Desigur, este, de asemenea, responsabilitatea pieței noastre de asigurări să oferim clienților consultanță și informațiile necesare despre produse, să prezentăm beneficiile și clauzele contractuale într-un mod transparent și să aplicăm tarife echitabile și sustenabile, care să ofere fiecărei companii de asigurări capacitatea de a plăti beneficiile clienților.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței de asigurări de viață și sănătate?

Tendințele observate până acum vor rămâne vizibile și în 2022: creșterea interesului populației față de protecția sănătății și creșterea tendinței de economisire, pentru că oamenii rămân preocupați de viitorul lor.

Suntem încrezători că suntem bine poziționați pentru a accesa oportunitățile determinate de evoluția pieței de asigurări de viață și sănătate. Nevoile clienților vor rămâne în centrul atenției pentru activitatea noastră. Va exista un interes accentuat pentru optimizarea experienței digitale a clienților, astfel încât mai mulți clienți să poată achiziționa asigurări și să primească informații din confortul propriilor case.

Anita NIȚULESCU, CEO, EUROLIFE FFH România

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de asigurări din România și pentru EUROLIFE FFH?

2021 a fost un an interesant și plin de provocări. Și nu numai pentru industria de asigurări, ci pentru întreaga economie. Pandemia s-a resimțit în continuare din plin, mediul de business fiind sub presiunea de a găsi soluții eficiente pentru un context total diferit. Totuși, pentru industria de asigurări, 2021 rămâne ca un an în care am reușit, după mulți ani, să înregistrăm cea mai mare creștere pe segmentul asigurărilor de viață (+24% în semestrul I comparativ cu S1 2020) – ceea ce înseamnă că această perioadă ne-a ajutat să conștientizăm că neprevăzutul este lângă noi, și nu este nici pe departe ceva intangibil.

În paralel cu impactul socio-economic al pandemiei și reașezarea pieței de asigurări în noul context, industria s-a confruntat cu provocări specifice care vin și din zona modificărilor legislative cu impact în activitatea noastră de zi cu zi. Este important să amintim de ultimele modificări ale legislației secundare de distribuție a asigurărilor – IDD. În această arie, recentele alinieri nu fac decât să aducă și mai mult în centrul atenției cerințele și obiectivele clienților de produse de asigurare pe tot parcursul ciclului de viață al unui produs, în sensul că trebuie manifestată o preocupare crescută față de interesele acestora.

Un alt aspect important de menționat este cel din aria cunoașterii clientelei și a prevenirii spălării banilor, în contextul în care, ca parte din grupul de lucru al UNSAR, am reușit să parcurgem proiectul de modificare a legislației, cu șanse de a fi adoptat în noua variantă ajustată. Astfel, noile reglementări vor exclude asigurările generale, cu excepția celor de garanții, din cerințele specifice privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, deoarece acestea nu intră sub prevederile Directivei (UE) 2015/849 (4AMLD). Nu în ultimul rând, în domeniul asigurărilor de sănătate se fac în continuare demersuri pentru obținerea deductibilităților fiscale pentru aceste tipuri asigurări, precum și pentru creșterea gradului de conștientizare asupra nevoii de asigurări de viață.

Nu în ultimul rând, volatilitatea piețelor financiare și, implicit, mișcările de prețuri care au avut loc s-au resimțit în mod direct asupra bilanțurilor financiare ale companiilor de asigurare și a pozițiilor de solvabilitate în piață.

În ceea privește activitatea EUROLIFE FFH, aceasta a evoluat în linie cu direcțiile pieței, și influențată, în același timp, de activitatea sectoarelor economice în care suntem prezenți ca asigurători. În noul context, am fost solidari cu nevoile clienților noștri și ne-am adaptat extinzând acoperirile pentru majoritatea produselor pe care le avem în portofoliu, pentru a le permite să funcționeze protejați în continuare într-un mediu nou. Aceste decizii au fost luate în paralel cu o atentă monitorizare a impactului, pentru a ne asigura de sustenabilitatea businessului din punct de vedere financiar.

Din perspectiva extinderii acoperirilor pentru a răspunde nevoilor clientului final, aș putea spune că am transformat provocările generate de criza pandemică în oportunitate, adăugând produselor noastre acoperiri și beneficii noi, care ne-au diferențiat în piață. Menționez aici asigurarea de călătorie care a atras atenția principalelor agenții de turism din România, portofoliul actual numărând peste 80 de parteneriate active. Este un segment care, pentru noi, a crescut în 2021 cu 150% comparativ cu valoarea primelor subscrise în 2020, pe toate canalele în care suntem prezenți cu produsul: online, parteneriate, brokeri.

Am îmbunătățit asigurarea facultativă de locuință, dar și asigurarea de viață de grup, adăugându-le un extra beneficiu prin acces rapid la consultații medicale online sau pe telefon. Ne-am bucurat să vedem un interes crescut și în această zonă (+130% pe segmentul asigurărilor de locuință, respectiv 200% pe segmentul asigurări de viață de grup), clienții și angajatorii apreciind noua facilitate - mai ales în contextul actual – fiind preocupați de produse care le aduc lor și angajaților valoare adăugată.

De asemenea, aș menționa, încă o dată, gradul de flexibilitate pe care l-am avut și în acest an, cu focus pe grija față de angajați. Astfel, am continuat să ne adaptăm situației pandemice și am reluat sistemul de work from home, menținând totodată calitatea serviciilor pe care le oferim.

Din zona de provocări, aș sublinia și implementarea, din 2023, a noului standard internațional de raportare financiară (IFRS17), proiect care necesită deja alocarea de resurse importante.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Este evident că falimentul unei companii din industrie nu poate aduce o notă de optimism și încredere asupra sectorului. Punctual, din perspectiva noastră, este un eveniment care ne-a atins mai puțin, pentru că EUROLIFE FFH nu este activă în zona de motor.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Pe de o parte, cred că este important ca fiecare companie de asigurări activă în piață să respecte principiile esențiale de transparență, responsabilitate și etică. Doar așa putem obține încrederea clientului final și putem construi un business sustenabil. Pe de altă parte, și clienții trebuie să știe să facă diferența între ofertele din piață. Iar pentru asta, trebuie să se informeze mai bine, să fie atenți la condițiile contractuale pe care le semnează, să analizeze comparativ mai multe oferte din piață, pentru a înțelege astfel și prețul și ceea ce reflectă, de fapt, valoarea plătită pentru un serviciu sau altul.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței?

E greu de anticipat. Ceea ce s-a întâmplat în acești ultimi doi ani ne-a demonstrat că orice previziune poate fi depășită de neprevăzut. Totuși, așteptările sunt ca industria să-și mențină trendul de creștere, mai ales pe segmente importante, precum asigurările de viață, sănătate, asigurările de locuință, zone în care am simțit cu toții, mult mai acut, prezența riscurilor în viețile noastre. Din acest punct de vedere, pandemia ne-a ajutat să înțelegem sau să fim atenți mai mult la neprevăzut, contribuind astfel la creșterea gradului de conștientizare a riscului la care suntem expuși în fiecare zi. Sperăm ca astfel asigurările să fie percepute tot mai mult ca o siguranță pe care o adaugi vieții și activității tale, în orice moment din viață te-ai afla.

Din perspectiva EUROLIFE FFH, anul 2022 va fi unul de consolidare a ceea ce am început; rămân prioritare direcțiile strategice de dezvoltare pe cei 4 piloni de business: online, brokeri, bancassurance și parteneriate, bugetul pe anul viitor asumând creșteri pe fiecare canal, cu focus pe produse precum: asigurarea de sănătate, asigurarea de viață de grup, asigurarea de viață atașată creditelor, asigurarea facultativă a locuinței și asigurarea de călătorie.

Astfel, direcția digitală va fi susținută și dezvoltată și în 2022, an în care ne-am propus să ne lărgim portofoliul de produse disponibile end-to-end. La final de 2022, vom putea vorbi de un portofoliu complet de produse de retail - disponibile online, simplu și rapid, doar la un click distanță, fideli promisiunii noastre de a face și explica asigurările pe înțelesul tuturor.

În ceea ce privește parteneriatele cu companiile de brokeraj, ne concentrăm pe integrarea de produse noi și diferite în platformele de emitere dedicate. Obiectivul de business este de a lărgi gama de produse disponibile la vânzare, în paralel cu asigurarea unor fluxuri operaționale simplificate. De asemenea, ne dorim să fim mai aproape de nevoile partenerilor noștri și, în acest sens, ne-am extins acoperirea la nivel național prin lărgirea echipei de consultanți și de suport.

Vom continua, de asemenea, să ne extindem prezența și pe segmentul agențiilor de turism, țintind un volum de business considerabil. La începutul lui 2022, pentru călătoriile în afara țării, vom propune clienților noștri poate cea mai competitivă asigurare din piață, prin adăugarea unui nou beneficiu exclusiv.

Rămân în focus și parteneriatele, prin asocieri inedite și complementare obiectului principal de activitate, linie de business pentru care pregătim proiecte și lansări noi.

 

Dorel DUȚĂ, Președinte, UNSICAR

Cum apreciaţi că a fost anul 2021 pentru piaţa de brokeraj din România şi pentru UNSICAR?

În ultimii ani, industria brokerajului în asigurări și-a sporit și consolidat rolul în distribuția companiilor de asigurări, pe fondul creșterii constante a volumului de prime intermediate. În primul semestru din 2021, brokerii au intermediat prime în valoare de 5,3 mld. lei, în creștere cu 13,4%, și au ajuns la o pondere de 67,5% din PBS. La începutul anilor 2000, brokerii aveau o cotă sub 10% din piață.

Anul 2021 a fost anul în care normele ASF ce reglementează distribuţia de asigurări au trecut printr-un update, acest lucru contribuind la consolidarea activităţii de distribuţie. Digitalizarea proceselor interne, de distribuţie, cât şi cele de constatare şi plată a dosarelor de daună au continuat, piața asigurărilor reprezentând un spațiu favorabil dezvoltării și implementării de tehnologii inovatoare.

Pentru HOBBIT Broker, anul 2021 a fost un an al continuităţii şi al dezvoltării soluţiilor de asigurare specifice puse la dispoziţia clienţilor noştri. Nefiind o companie care a avut o expunere mare pe asigurătorul aflat în dificultate, am avut timp să ne concentrăm pe creşterea calităţii serviciilor oferite clienţilor. Din punct de vedere al primelor de asigurare distribuite, am înregistrat o creştere, pe primele 9 luni, de cca 22%.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Retragerea autorizației de funcționare a celui mai mare asigurător local a provocat un puternic dezechilibru pe segmentul RCA, în primul rând, dar și pe zona polițelor de garanții. CITY Insurance avea o cotă de peste 45% din segmentul RCA și mai mult de o treime din vânzările de asigurări de garanții, unde expunerile sunt foarte ridicate. Este un moment de turbulențe, clienții s-au confruntat cu ajustări de prețuri, dar şi cu un vid de informaţii.

Membrii UNSICAR au venit în întâmpinarea clienţilor cu poliţe încheiate la CITY Insurance şi a păgubiţilor acestei companii cu două canale de comunicare care furnizează, 24/24h, răspunsuri documentate privind diferitele situații în care clienții se pot afla. Call-center-ul a putut şi poate fi accesat în continuare de orice client asigurat la CITY Insurance sau păgubit care ar urma să îşi recupere prejudiciile în baza unei poliţe de asigurare emise de această companie de asigurări, indiferent dacă persoana respectivă este client al unui broker membru UNSICAR sau nu. Putem să spunem că aceste două canale de comunicare şi-au atins scopul, fiind accesate, într-o perioada scurtă, de cel puţin 7.000 de persoane.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Singura soluție pentru evitarea apariției unor noi falimente este verificarea continuă a indicatorilor de solvabilitate și lichiditate ai companiilor de profil și aplicarea imediată și fermă a prevederilor legislației, atunci când analiza cifrelor financiare transmise către ASF scoate în evidență faptul că nivelul de capitalizare este insuficient în raport cu riscurile preluate în asigurare.

Să nu uităm că, prin emiterea unei polițe RCA, un asigurător se obligă să achite viitoare pagube materiale și vătămări corporale într-un cuantum total de peste 7 mil. euro. Dacă vinzi asigurări la prețuri care nu acoperă corespunzător riscul preluat în asigurare, intrarea în insolvență devine certitudine, mai devreme sau mai târziu. În acest context, este evident faptul că doar calcularea corectă a prețului poliţelor de asigurare și un nivel corespunzător de capitalizare reprezintă premisele evitării apariției unor noi falimente pe piața asigurărilor.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Ideea prezenței capitalului de stat pe segmentul RCA a fost vehiculată în spațiul public la începutul anului 2016 și lua în discuție propunerea ca EximAsig, companie controlată indirect de stat, să obțină autorizația pentru emiterea acestui tip de poliță. După cum spuneam, asigurările se bazează pe calcule matematice foarte stricte, acestea aplicându-se fără a ţine cont de tipul acţionariatului, fie el şi de stat. Nu cred că prezența unui asigurător de stat ar rezolva problemele care se manifestă pe segmentul RCA.

Ce aşteptări aveţi de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

Estimez că, în prima jumătate a anului, va exista o presiune pe sistemul de asigurări din România, şi mă refer la capacitatea de a absorbi “bucata” de risc rămasă descoperită că urmare a denunţării de drept a tuturor poliţelor de asigurare emise de CITY Insurance. Piaţa caută soluţii, dar e foarte important ca aceasta să se reașeze din punct de vedere al stabilității şi predictibilității.

UNSICAR are convingerea că brokerii pot contribui decisiv la creșterea gradului de protecție a românilor și a afacerilor din România, prin produse de asigurări adaptate diverselor riscuri la care sunt expuși, dar și prin acțiuni concrete de asistență în caz de daună sau consultanță în situații dificile. În toată această perioadă, însă, pentru client un lucru a rămas constant: nevoia de a avea încredere în sistemul de asigurări, în asigurător şi în consultantul său. Încrederea este elementul decisiv în decizia de achiziţie a unui produs sau serviciu şi, aici, noi, împreună, mai avem de lucrat.

Adriana GRECU, Președinte, PRBAR

Cum apreciaţi că a fost anul 2021 pentru piaţa de brokeraj din România şi pentru PRBAR?

Aşa cum anticipam la începutul anului, constatăm o creştere de 13,37% a valorii primelor intermediate pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă în S1 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020. Această apreciere este datorată atât creşterii volumului de prime intermediate pentru activitatea de asigurări generale (+13,40%), cât şi pentru segmentul asigurărilor de viaţă (+12,78%). Pentru Patronat, a fost şi încă este un an cu multiple provocări, de ordin legislativ, şi nu numai.

Dar pentru AON România, cum a fost anul 2021?

A fost un an extrem de complex, care a adus multe motive de bucurie, dar şi o luptă continuă pentru a menţine portofoliul de clienţi şi a-l dezvolta. Sunt foarte fericită pentru că niciunul dintre colegii mei nu a fost afectat grav de pandemie şi am reuşit ca, într-un fel sau altul, să păstrăm legătura şi să rămânem uniţi, în mare măsură. Am muncit mult şi încă o facem, încercând să găsim răspunsuri la întrebări şi situaţii cu care nu ne-am mai confruntat la fel, până acum. De fapt, cred că asta face toată lumea. Cred că, în contextul tuturor încercărilor pe care le-am avut, reuşim să terminăm anul mulţumitor. E drept că ambiţiile noastre erau mult mai mari, dar nu aveam vizibilitate, atunci când le-am stabilit, pe evenimente cheie ale pieţei, cum au fost retragerea autorizaţiei CITY Insurance sau instabilitatea din mediul politic, care, evident, frânează dezvoltarea multor proiecte.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

De la anunţul retragerii autorizaţiei de funcţionare a CITY Insurance, toţi membrii PRBAR s-au mobilizat pentru a face faţă situaţiei, nu neapărat neaşteptate, dar care a provocat o reacţie în lanţ în rândul clienţilor, asigurătorilor şi al intermediarilor. Acordarea de consultanţă a fost dusă la un alt nivel. Nu a fost simplu ca, pe diferite spețe de asigurare, individualizate, să acorzi asistență consumatorilor şi să le oferi cea mai potrivită soluţie, în condiţiile în care, în multe cazuri, CITY Insurance era singura soluţie existentă în piaţă de ceva vreme. Un impact major l-au avut şi ofertarea greoaie pe RCA şi blocarea platformelor de emitere, iar, ulterior, scăderea comisioanelor şi introducerea procedurii pentru asiguraţi cu risc ridicat, în care, practic, intermediarii sunt nevoiţi să schimbe abordarea în relaţia cu clientul, pentru a-l putea ajuta, dar a-şi putea menţine şi un nivel minim de venit. Situaţia este încă în desfăşurare, efectele încă nu pot fi cuantificate acum, sunt încă multe lucruri care se vor mai clarifica în viitorul apropiat. Brokerii de asigurare au dovedit şi în trecut o capacitate de adaptabilitate mare la orice mişcare a pieţei şi de aceea am convingerea că vom trece şi peste acest moment cu bine.

Ce consideraţi că trebuie făcut în piaţă pentru că industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Nu ştiu dacă e posibilă o soluţie universală. Fiecare situaţie e creată de un anumit context şi de deciziile luate de toate părţile implicate. Şi fiecare moment al pieţei are rolul şi importanța sa în evoluţia unui asigurător, dar şi a unui broker. Depinde de fiecare cum va şti să gestioneze o situaţie, la un moment dat. Personal, cred că ideal ar fi să existe un echilibru între tarife şi calitatea riscului, precum şi fluxuri operaţionale cât mai eficiente, atât la emitere, cât şi în procesul claims handling. Astfel, se va putea evita ajungerea într-un blocaj din care nu prea mai există întoarcere.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Sunt tot felul de opinii, poate şi cele care vin dinspre zona politică, cu privire la cum ar putea rezolva apariţia unui asigurator de stat actuala problema a RCA-ului. Întotdeauna am susţinut că o piaţă, indiferent care ar fi ea, se va regla singură prin mecanismele ei interne. Oricare altă interferență ca pârghie poate ar putea rezolva pe moment unele chestiuni, însă, dacă ne uităm în trecutul apropiat, am putea să vedem că ele au funcţionat doar temporar. Deci, nu cred că un asigurator de stat ar rezolva această situaţie.

Ce aşteptări aveţi de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

Încerc să fiu optimistă, deoarece optimismul mă caracterizează. În ciuda dificultăților pe care le traversăm, şi nu mă refer doar la situaţia industriei de asigurări, ci în general, am observat că există aşteptări destul de mari şi de la anul 2022. Sunt mulţi colegi, competitori sau asigurători, care privesc încrezători în potenţialul anului viitor. Există şanse ca trendul pieţei să fie crescător şi unii consideră chiar că am putea avea o creştere double digit. Personal, sunt un pic mai precaută în a previziona atât de departe. Cu siguranţă, brokerii de asigurări vor fi la fel de prezenţi alături de clienţii lor, încercând să găsească soluţii, atât pentru plasarea riscurilor, cât şi pentru menţinerea veniturilor, care, în unele situaţii, vor avea ca miză chiar supravieţuirea companiei.

Cati STOICAN, Member Management Board, SAFETY Broker

Cum apreciaţi că a fost anul 2021 pentru piaţa de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentaţi?

Anul 2021 a fost un an dificil pentru piaţa de brokeraj din România, caracterizat prin condiţii dure de piaţă generate de efectele pandemiei şi, începând cu luna septembrie, de retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru cel mai mare asigurător din România, CITY Insurance.

La începutul anului, ne-am concentrat să ne adaptăm business-ul la noile realităţi: lucrul la distanţă, automatizarea şi eficientizarea fluxurilor de lucru în plină pandemie, furnizarea de produse şi servicii centrate pe client. În ultima parte a anului, focusul a fost pe informarea permanentă şi consultanța acordată clienţilor asupra modificărilor legislative generate de insolvența CITY Insurance, pentru a restabili încrederea acestora în asigurări şi siguranţa că le suntem alături.

Am văzut şi oportunităţile anului 2021 şi ne-am concentrat strategia pe creşterea vânzărilor asigurărilor de viaţă şi sănătate, dat fiind interesul arătat de către clienţi pentru aceste produse în contextul pandemiei.

Criza determină inovaţie şi schimbare. În acest moment, există o oportunitate unică pentru asigurători şi brokeri - să ne regândim business-ul şi să inovăm pe măsură ce ne adaptăm. În primul rând, este nevoie de produse noi pentru client, care să fie “plătibile” în cazul pandemiilor, cu acoperiri specifice. În al doilea rând, am observat în această perioadă o creştere a apetitului pentru produsele de asigurare bazate pe achiziţia on-line. Avem o oportunitate digitală de a ne extinde interacţiunea asigurator-broker-client dincolo de punctele de vânzare.

Una dintre caracteristicile notabile ale situaţiei actuale a fost creşterea semnificativă a comunicării on-line între oameni, inclusiv prin video. Anticipez că unele produse de asigurare vor începe, probabil, să fie vândute printr-o abordare de consiliere “digital first”, în care clienţii interacţionează cu noi printr-un apel video înainte ca vânzarea să se mute pe alte canale pentru a finaliza. Acest lucru conduce la un raport calitate-preț mult mai bun prin reducerea costurilor de distribuţie şi accesul sporit la consiliere personalizată pentru client.

Aşadar, piaţa se schimbă, comportamentul clienţilor se schimbă, strategia de piaţă trebuie reconstruită pe noile baze; va trebui să ne schimbăm modul în care ne uităm la piaţă şi modul în care o acoperim, trebuie să avem în vedere modul în care produsul/serviciul nostru este adaptat acestei perioade şi cum îl adaptăm pentru a putea crea experienţe noi pentru clienţii noştri.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Retragerea autorizaţiei de fucționare şi constatarea stării de insovență, anunţată de ASF în data de 17 septembrie, au impactat toate părţile implicate în piaţa de asigurări - asigurători, brokeri, FGA, BAAR -, dar impactul imediat a fost asupra clienţilor. Având în vedere că CITY Insurance deţinea, la acel moment, 44% din piaţa RCA, primele reacţii au venit din partea clienţilor încă din seara zilei în care s-a anunţat retragerea autorizaţiei. Astfel, au fost necesare modificări legislative care să asigure protecţia consumatorilor de asigurări: avem OUG 102/2021 care scurtează timpul în ceea ce priveşte termenul de plată către creditori, iar valabilitatea poliţelor emise la CITY Insurance va fi de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului; s-a majorat cuantumul plafonului de garantare de la 450.000 lei, la 500.000 lei pentru o creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență. A fost nevoie, de asemenea, să se schimbe regulamentul Fondului de Protecţie pentru a avea impact cât mai redus asupra consumatorilor de asigurări RCA, dar şi a asigurătorilor care contribuie la formarea şi menţinerea Fondului Naţional de Protecţie: disponibilul poate scădea sub 30 milioane euro în cazuri excepţionale.

Ieșirea din piață a CITY Insurance, pe lângă faptul că a condus aproape la inexistenţa unei soluţii ieftine pentru poliţa RCA, a generat creşteri semnificative ale preţului aferent poliţelor RCA. Impactul asupra preţului a fost resimţit cel mai puternic de transportatori, care beneficiau de cele mai mici prețuri pe un an de la acest asigurător. În cazul lor, preţurile s-au dublat sau triplat, iar acest lucru a făcut ca mii de clienţi care activează în domeniul transporturilor să ceară ajutorul Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).

Aşadar, s-au găsit soluţii privind protecţia consumatorilor prin modificarea legislaţiei care conferă consumatorilor o mai mare atenţie, spre deosebire de falimentele anterioare de la ASTRA şi CARPATICA. În continuare, o altă soluţie pe termen scurt şi mediu este să venim în piaţă cu mai mulţi jucători care să absoarbă din volumul uriaş de poliţe RCA pe care CITY a reuşit să îl acumuleze în ultimii cinci ani.

Ce consideraţi că trebuie făcut în piaţă pentru că industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Dacă ne uităm la ultimii 6 ani, observăm 2 companii intrate în faliment şi acum a 3-a în prag de faliment. Toate 3 aveau o expunere mare pe RCA, după ce au practicat tarife mai mici decât concurenţii. ASTRA era liderul pieţei, iar acum discutăm de un alt lider al pieţei, CITY Insurance, al cărui faliment urmează.

Pentru evitarea unor astfel de probleme, ar trebui să învăţăm din greşelile trecutului. Ar trebui făcute eforturi comune din partea tuturor actorilor pieţei. Este nevoie de campanii privind educaţia financiară în rândul clienţilor, care să conştientizeze asupra riscurilor pe care să le transfere către asigurare, cât şi asupra riscurilor pe care şi le asumă în măsura în care aleg să încheie asigurarea după un singur criteriu: preţul. Consumatorii, la rândul lor, ar trebui să se aplece mai mult asupra consultanței de care beneficiază gratuit de la orice tip de distribuitor în asigurări, să ia în calcul mai multe criterii când aleg poliţa de asigurare, iar calitatea serviciilor şi alegerea unei companii solide financiar să fie o parte dintre acestea. Pe scurt, pentru ca, pe viitor, să nu mai avem astfel de situaţii, este nevoie de o mai mare responsabilitate şi transparență a activităţii, dar şi de o mai mare viziune privind acest business.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Piaţa asigurărilor RCA a fost afectată prin dispariţia tarifelor mici practicate de CITY Insurance, în special pentru transportatori. Astfel, ne-am aflat peste noapte în situaţia în care toţi clienţii din domeniul transportului au fost catalogaţi ca fiind clienţi cu risc ridicat şi a fost nevoie să se adreseze BAAR pentru o ofertă RCA. Am asistat, practic, la o plafonare mascată a tarifelor de vânzare pentru transportatori prin aplicarea legislației consumatorului cu risc ridicat. Drept urmare, am asistat la o redistribuire a portofoliului CITY, ţinând cont că, acum, în piaţă au rămas 7 jucători pe piaţa RCA. Portofoliul deţinut de CITY Insurance, exceptând portofoliul de camioane care ajunge la BAAR, se duce într-o mică măsură către EUROINS, într-un procent mai mare către GROUPAMA şi ALLIANZ, apoi în mod aproximativ egal către ceilalţi asigurători.

Apariţia unui asigurător de stat este posibil să creeze un nou “CITY Insurance”, pentru că toată lumea se va aștepta la practicarea unor tarife mici RCA pentru toate categoriile de autovehicule.

Din punctul meu de vedere, soluţia pe termen scurt şi mediu este să venim în piaţă cu mai mulţi jucători care să absoarbă din volumul uriaş de poliţe RCA pe care CITY l-a deţinut. Credem că suntem capabili să fim atât forţa de vânzare, cât şi să abordăm partea de daune, lucru de care se plâng clienţii noştri. Atâta timp cât gestionăm clientul care are la noi mai multe forme de asigurare, e clar că suntem interesaţi să îl servisăm bine şi peste un an. Asigurătorii care fac doar poliţe RCA sau preponderent poliţe RCA nu sunt neapărat interesaţi să păstreze clientul şi să îl servească aşa cum ar merita.

Ce aşteptări aveţi de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

Ne aşteptăm la o creştere double digit a pieţei în anul următor, însă va rămâne o piaţă orientată spre activitatea de asigurări generale. Schimbarea așteptărilor consumatorilor, falimentul CITY şi lucrul la distanţă vor contribui toate la peisajul asigurărilor în anul următor.

Pe parcursul anului 2022, ne așteptăm să vedem actorii pieţei de asigurări reacţionând la efectele pe termen lung atât ale pandemiei, cât şi ale celui mai mare faliment din piaţa de asigurări din România. În 2022, toţi actorii pieţei de asigurări vor trebui să depună eforturi pentru a restabili încrederea clienţilor în această piaţă, precum și pentru a minimiza pierderile clienţilor, ca urmare a creșterii primelor prin dispariţia CITY Insurance.

Fără îndoială, asigurătorii şi brokerii se vor concentra pe îmbunătățirea experienței clienților prin creșterea transparenței, îmbunătăţirea serviciilor oferite clienţilor și simplificarea procesului de asigurare, pentru a crește ratele de retenție și a întări loialitatea față de brandul companiilor.

Va continua transformarea digitală şi sunt convinsă, în acelaşi timp, că asigurările digitale vor continua să avanseze, pe măsură ce mai mulţi brokeri şi asigurători capătă încredere în InsurTech.

Marius LASLO, Director Executiv, DESTINE Broker

Cum apreciaţi că a fost anul 2021 pentru piaţa de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentaţi?

Un an provocator şi cu multe surprize. Piaţa de brokeraj a urmat trendul crescător, ajungând la un grad de intermediere de 67,45%. Şi DESTINE Broker se încadrează pe acest trend crescător, cu o cotă de piaţă de 6,09% (raport ASF la 6 luni). Am înregistrat creşteri pe aproape toate liniile de business.

Pandemia de COVID-19 a continuat să ne afecteze activitatea şi viaţa, dar a venit şi falimentul companiei CITY Insurance.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Acest faliment ne creează probleme legate de situaţia clienţilor acestei companii, pe care trebuie să îi consiliem pentru alegerea unui alt asigurător. Nu întotdeauna găsim soluţii la asigurătorii din piaţa din România. De asemenea, clienţii ce au înregistrat daune trebuie să se adreseze acum către FGA şi să aştepte termenul legal pentru începerea plății despăgubirilor de către acesta. Noi suntem alături de clienţii noştri şi îi sprijinim în demersurile şi acţiunile lor.

Ce consideraţi că trebuie făcut în piaţă pentru că industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Dacă toată piaţa - asigurători, autorităţi şi brokeri - ar respecta legislaţia şi ar lucra cu bună credinţă şi cu grijă faţă de client, cred că nu am ajunge în astfel de situaţii.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Credem că o discuţie serioasă, între toate părţile implicate pe acest segment, ar putea aduce soluţii sănătoase.

Ce aşteptări aveţi de la 2022? Cum vedeți evoluţia pieţei?

Sperăm să scăpăm de pandemie, să ne putem desfășura vieţile normal şi să ne putem întâlni şi fizic, într-un număr mult mai mare, cu colegii noştri.

Estimăm o creştere a pieţei de asigurări. În această perioadă, tot mai mulţi oameni au conştientizat necesitatea protecţiei prin asigurări.

 

Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

Chiar dacă au fost multe probleme cu care s-au confruntat toţi jucătorii din piaţa de brokeraj în asigurări, pentru INTER Broker, anul 2021 poate fi deja considerat un an cu rezultate foarte bune din toate punctele de vedere.

Cele mai importante două provocări, care, în acelaşi timp, s-au dovedit a fi şi două oportunităţi, au fost pandemia şi retragerea autorizaţiei CITY Insurance. Pandemia, chiar dacă eram deja oarecum obişnuiţi din anul precedent cu aceasta, ne-a solicitat o dată în plus să găsim şi, mai ales, să folosim instrumente din sfera digitalului şi a tehnologiei IT, instrumente care, odată ce am început să le folosim intensiv, ne-au asigurat accesul la un număr important de clienţi, care, altfel, până atunci, ne erau inaccesibili.

În ceea ce priveşte retragerea autorizaţiei CITY Insurance, volumul uriaş de clienţi care, brusc, aveau nevoie de o soluţie de asigurare a fost şi încă mai este o mare provocare. Aceasta presupune un efort susţinut din partea întregii echipe INTER Broker, astfel încât să găsim pentru fiecare dintre clienţii noştri, aflaţi în impas, o soluţie optimă de asigurare şi acest lucru, aparent surprinzător, ne-a deschis oportunităţi de a intermedia noi pachete de asigurare, de a accesa clienţi noi şi, în final, de a creşte business-ul.     

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

În primul rând, cel mai nedorit efect este acela că oamenii au un motiv în plus să nu aibă încredere în asigurători şi în asigurări. Această scădere a încrederii consumatorului de asigurări va presupune alocarea de resurse suplimentare din partea brokerilor de asigurare pentru a convinge clienţii de necesitatea păstrării şi reînnoirii poliţelor de asigurare. Pe de altă parte, cel puţin în zona RCA, odată cu retragerea autorizaţiei CITY, primele de asigurare au cunoscut o creştere semnificativă, astfel că întâlnim inclusiv situaţii în care clienţii refuză reînnoirea poliţei RCA, motivând că nu-şi permit să achite noul tarif.

Ca soluţie pe termen mediu şi lung, comportamentul asigurătorilor rămaşi în piaţă, precum şi atitudinea autorităţii de reglementare şi control vis-à-vis de situaţiile nefireşti din piaţă sunt singurele care pot readuce încrederea clienţilor în asigurări la un nivel similar perioadei anterioare retragerii autorizaţiei CITY sau chiar mai bun.

Ce consideraţi că trebuie făcut în piaţă pentru că industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Pe de o parte, credem că rolul de autoreglementare al companiilor de asigurări ar trebui să crească şi, de asemenea, intervenţia imediată a autorităţii de control la cel mai mic semn de disfuncţionalitate la unul sau altul dintre asigurători.

Care consideraţi că ar fi soluţiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situaţia?

Sunt exemple de ţări în UE unde segmentul RCA funcţionează fără probleme, de ce nu putem adopta lucrurile care funcţionează în alte părţi şi ne încăpăţânăm să inventăm sisteme proprii, de cele mai multe ori nefuncţionale?

Ar rezolva un asigurător de stat situaţia? Sub nici o formă. La fel cum nu există în România nici un sistem “de stat” care să funcţioneze impecabil, în nici un domeniu de activitate, nimic nu ne garantează că un asigurător de stat ar rezolva problema. Dimpotrivă, ar distorsiona în mod grav piața.

Ce aşteptări aveţi de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

Ne dorim, în primul rând, să rămânem sănătoşi, să scăpăm de pandemie şi să revenim la o viaţă normală. În ceea ce priveşte business-ul, ne aşteptăm (sau măcar sperăm) la o aşezare a lucrurilor, la clarificări legislative şi la intrări de jucători noi în piaţă.

Singura opţiune pe care o avem este aceea de creştere a pieței.

 

Delia TRĂISTARU, Director General, DAW Management Broker

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

Anul 2021 a reprezentat continuarea provocărilor adaptării pieţei asigurărilor din anul 2020, de această dată sesizând o relaxare şi acceptare a pieţei cu privire la situaţia pandemiei. Această situaţie a condus la revizuirea comportamentelor consumatorului final, la regândirea necesităţilor personale, familiale şi financiare ale fiecărui individ în parte. Clienţii au solicitat produse de asigurare complexe, care să îi pună la adăpost financiar în caz de nevoie.

Transformarea digitală a pieţei a cunoscut dezvoltare pe toate liniile de asigurare, daune, intermediere, dar interacțiunea cu clientul rămâne pasul cel mai sănătos în dezvoltarea portofoliilor.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Falimentul anului, aşa cum a fost numit în presa de specialitate, a tulburat deopotrivă întreaga piaţă a asigurărilor, de la asigurători, la consumatorul final. Am asistat cu toţii la explozia primelor de asigurare pentru poliţele obligatorii RCA, la analize riguroase pentru preluarea în asigurare a unor riscuri. Pentru intermediari, acest faliment a reprezentat stimularea inovării găsirii de soluţii pentru clienți, care aşteaptă, în primul rând de la broker, soluţia optimă de asigurare şi răspunsuri la întrebările lor.

Clienţii au devenit mai selectivi şi analitici în alegerea asigurătorului, analizând raportul condiţii de asigurare – asigurător – preț - viteză instrumentare daune - menținerea strânsă a comunicării.

Soluţiile de limitare a efectelor negative ale falimentului CITY Insurance ţin de fiecare persoană implicată în procesul asigurător - intermediar. Cu răbdare, şi, mai ales, comunicare transparentă, consumatorii finali sunt informaţi cu privire la întreaga procedură de urmat la nevoie, consultanța completă a intermediarului fiind de mare valoare pentru păgubiţi.

Ce consideraţi că trebuie făcut în piaţă pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

O analiză mai bună a riscurilor, adaptată nevoilor individuale, cât şi condiţiilor economice, climatice şi financiare ar putea fi un prim pas în echilibrarea pieţei de asigurări, prin prime adaptate riscurilor acoperite. Următoarea etapă ar fi continuarea educaţiei financiare a clienţilor, ce ar trebui să privească asigurarea ca pe o necesitate, nu doar un avantaj, să gestioneze bugetul personal ca un instrument de dezvoltare, rolul asigurărilor fiind de limitare a cheltuielilor neprevăzute şi nedorite în cazul apariţiei evenimentelor neplăcute.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Segmentul RCA este unul întins şi dificil de gestionat, subscris şi monitorizat. Considerăm că e mai sănătoasă o dispersie a acestor poliţe pe întreaga piaţă a asigurătorilor, coroborată cu prime de asigurare corespunzătoare istoricului individual de daune. Din păcate, falimentul CITY a îngreunat mult subscrierea acestor poliţe obligatorii, lucru ce poate duce, pe termen lung, la creşterea nerespectării acestei obligaţii a fiecărui posesor de autovehicul.

Ce aşteptări aveţi de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

Anul 2022 va continua, în contexul pandemiei, cu schimbări, adaptări, provocări, pe care ne dorim să le depăşim pe toate planurile. Evoluția pieţei va fi una ascendentă, clienţii vor conştientiza din ce în ce mai mult necesitatea protecţiei financiare, protejării familiei, bunurilor, a sănătăţii, iar rolul intermediarilor este şi va fi unul ce adaugă „plusvaloare” acestei pieţe. Este important ca un consumator să cunoască, să analizeze toate opţiunile de asigurare până la luarea deciziei finale şi, în acest context, rolul brokerului este esenţial în acordarea asistenței şi consultanței specializate.

Octavian TATOMIRESCU, Director General, CAMPION Broker

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

2021 a fost anul provocărilor sub toate aspectele: contextul pandemic, politic, economic şi cel generat de falimentul unei companii din industria asigurărilor. Oportunităţile apar tocmai în momentele dificile, atunci când poţi demonstra că business-ul pe care îl construieşti este stabil, durabil şi pregătit să depăşească toate obstacolele apărute.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Având în vedere că falimentul CITY Insurance nu este primul de acest gen din domeniul asigurărilor, există soluţii pe care le-am aplicat în trecut şi care funcţionează şi în acest caz. Este momentul în care rolul de consultant al brokerului este pus în valoare, astfel încât clienții să primească cele mai potrivite soluţii în concordanţă cu situaţia şi nevoile acestora. Piaţa se va reaşeza în sensul în care toţi jucătorii implicaţi îşi vor reconsidera poziţia, iar clienţii vor opta pentru variante diferite de criteriul “prețul cel mai mic".

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Este o estimare dificil de anticipat având în vedere că managementul companiilor este asigurat de board-ul acestora, iar deciziile se adoptă la nivel de conducere de către fiecare entitate în parte.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Funcţionăm într-o piaţă liberă, în care este necesar ca mecanismul de reglare să fie legat de cerere şi ofertă. Orice reglementare care ar îngrădi acest principiu ar putea genera, pe temen lung, dezechilibre greu de estimat. Una dintre posibilele soluţii ar putea fi intrarea de noi jucători pe piaţa RCA, astfel încât riscul să fie dispersat şi preluat de mai mulţi asigurători, să nu se mai ajungă la concentrarea unui portofoliu semnificativ către 1-2 asigurători, fapt ce poate facilita incapacitatea de a gestiona un portofoliu de asemenea dimensiuni şi de a oferi servicii de calitate.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței?

Stabilitate, echilibru, progres. Piaţa asigurărilor are un potenţial neexploatat la întreaga sa capacitate. Suntem aici tocmai pentru a contribui la dezvoltarea acestui domeniu şi pentru a ne lăsa amprenta prin întreaga noastră activitate.

Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Insurance Broker

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

Apreciem anul 2021 ca fiind unul în concordanţă cu strategia de business pe care ne-am propus-o, care a adus, evident, şi creşteri de volume, ceea ce ne plasează pe o linie optimistă. Am urmărit politica de dezvoltare în sensul atragerii de resurse umane specializate (aviaţie, large accounts, reasigurare), am deschis o agenţie nouă la Cluj, cu o echipă puternică şi profesionistă, nu am neglijat nici partea de retail - pentru echilibrul structurii de vânzări - şi am dezvoltat liniile de business care ne diferenţiază de concurenţă, prin soluţiile pe care le oferim. Acesta este „mixul” de business care ne defineşte şi vom continua în aceeaşi direcţie.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Prin definiţie, cuvântul „faliment” nu este de bun augur, dar asta este natura economiei de piaţă. Cele mai multe efecte sunt desigur negative – problemele generate de asigurările de garanţii, creşterea iminentă a preţurilor RCA, încetinirea dramatică a proceselor de subscriere pe aproape toate liniile de business legate sau nu direct de falimentul CITY şi multe altele. Este nevoie de mai mult curaj din partea asigurătorilor în creşterea apetenţei pentru subscrierea riscurilor pe toate liniile, de o negociere mai dură a tratatelor de reasigurare şi de o deschidere la oportunitate şi schimbare. Am sentimentul că dinamica evoluţiei mediului de afaceri nu este regăsită şi în aceea a modului în care piaţa de asigurări locală adaptează produsele de asigurare la această realitate. Companiile se dezvoltă din ce în ce mai mult, iar soluţiile şi limitele de asigurare trebuie să ţină pasul.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Toate marile falimente din piaţa de asigurări au avut la bază acţiuni de vânzare masivă cu preţuri subtarifate şi cu o pondere mare de RCA în portofoliu. La nivel conceptual, asigurarea RCA trebuie acceptată şi tratată de toată lumea drept ASIGURARE PUR ŞI SIMPLU, şi nu act social, chiar dacă este obligatorie şi acoperă prejudiciile provocate terţilor. Adică, mai întâi, trebuie analizat atent care este costul acoperirilor şi, apoi, cât de ietfină să fie asigurarea. Şi mă întorc la economia de piaţă, la concurenţă reală care trebuie să stea la baza reglării preţurilor.

Ce tipuri de asigurări au solicitat clienţii mai mult în acest an? Care au fost tendinţele?

Suntem într-un an în care cuvântul „sănătate” a fost rostit des, nu atât de des cât să mişte masiv spre decizia de cumpărare a asigurărilor de sănătate private, dar, din păcate, atâtea nenorociri întâmplate în spitalele de stat, imposibilitatea ajungerii la medic chiar şi pentru analize uzuale au determinat populaţia să se îndrepte către centrele private. Asta nu e neparat rău, e important ca noi să reuşim să îi facem să analizeze costul asigurării versus costul serviciilor medicale dintr-un an. Coroborat cu înaintarea fiecăruia în vârstă şi pe fondul dispariţiei programelor de prevenţie, cred că aceasta va fi linia de business în tendinţe.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței?

Eu rămân optimist, văd un 2022 care să continue trendul de creştere înregistrat în 2021, nu numai datorită creşterii preţurilor la asigurarea RCA, ci şi a  mediului de business conectat la aportul de capital pentru investiţii oferit de UE. Asta ar contribui foarte mult şi la dezvoltarea pieţei de asigurări prin noile oportunităţi şi nevoi de asigurare create şi pe care piaţa de asigurări ar trebui să le valorifice.

Ștefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

Pentru majoritatea jucătorilor, a fost un an foarte bun, cu creşteri conform sau peste prognoze, obţinute, însă, cu multă muncă şi implicare. Pentru MIB, a fost cel mai bun şi interesant an din istoria companiei: creştere cu 25% a volumului de prime intermediate faţă de 2020, creştere de profitabilitate, alăturare de noi parteneri de valoare, majorare de capital social şi cooptare de 22 noi acţionari, decizia şi demararea demersurilor pentru listare la bursă, dar şi cu o schimbare semnificativă în Consiliul de Administraţie.

Cea mai mare provocare a fost şi este şi cea mai mare oportunitate: falimentul CITY Insurance.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Piaţa de RCA şi cea de garanţii sunt bulversate. Însă, este un şoc care va trece, prin implicarea şi efortul tuturor jucătorilor implicaţi: ASF, Asiguratori, Brokeri, Asiguraţi. Ce e val ca valul trece...

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

O supraveghere prudențială reală, bazată pe proactivitate, nu pe reactivitate...

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Soluţia pentru RCA vine din două direcţii. Prima este simplă şi vine din mediul privat: creşterea concurenţei ca urmare a venirii în România a minimum trei asigurători străini, care şi-au anunţat deja intenţia: Axeria, WeFox, Hellas. Foarte probabil şi alţii.

A doua, mai importantă, vine din zona reglementării şi constă în: modificarea Legii RCA în sensul eliminării pragului de 25% cheltuieli de administrare, prin introducerea tarifului de referinţă pentru manopera de reparaţie şi prin introducerea decontării directe obligatorii. Este necesară şi modificarea Normei RCA prin posibilitatea modificării mai rapide/simple a tarifelor, şi nu cu 60 zile înainte cum este acum. Se obţine astfel o mai mare flexibilitate în adaptarea la nevoile clientiilor, precum şi construcţia unui mediu concurenţial real. Tariful de la un asigurător către un client trebuie să rămână acelaşi, indiferent de canalul de distribuţie, din simplul motiv că profilul de risc al clientului este acelaşi pentru asigurător, iar asigurarea RCA nu este pentru asigurat, ci pentru protecţia şi despăgubirea corectă şi la timp a păgubitului!

Ar rezolva un asigurător de stat situația? Nu! Ce poate face statul mai bine decât mediul privat, supus concurenței şi supravegherii?!

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței?

Va fi un an bun şi interesant, care poate fi “stricat” doar de supra-reglementare. În ceea ce privește piața, estimez o creştere de minimum 15%, generată de tarifele RCA, de decontarea directă, de inflaţie, şi, poate, de creşterea accesării de asigurări facultative de sănătate, viaţă, cyber, property şi altele.

Antonio SOUVANNASOUCK, Managing Partner, ASIGEST Broker

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

Surprinzător, rezultatele la 9 luni au fost neaşteptat de bune pentru întreaga piaţă de asigurări, societăţi de asigurare şi companii de brokeraj, inclusiv ASIGEST. Cel mai probabil, a fost efectul unei bugetări foarte prudente, a faptului că firmele, dar şi persoanele fizice au avut mai mulţi bani la dispoziţie, au făcut investiţii şi situaţia pandemică i-a îndemnat pe mulţi să reevalueze importanța şi beneficiile aduse de asigurări. ASIGEST va încheia anul 2021 cu un volum de prime subscrise în creştere cu 20%, depăşind pentru prima dată borna de 100 milioane de lei prime intermediate.

Am profitat în 2021 de soluţiile construite în 2020 privind optimizarea proceselor interne, de faptul că şi societăţile de asigurare au implementat noi facilităţi online de emitere şi gestiune poliţe, la fel pentru daune, iar clienţii s-au obişnuit cu procesele digitale mai rapid decât ne aşteptam.

Ca şi în 2020, am fost îngrijoraţi de faptul că diminuarea majoră a contactului cu forţa de vânzări şi clienţi, din cauza temerilor legate de pandemie, ne va îndepărta şi va răci relaţiile, însă se pare că, livrând în continuare suport şi servicii de calitate, relaţiile au continuat să fie foarte bune.

Provocarea majoră a anului 2021 este, fără îndoială, falimentul CITY Insurance.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

După părerea mea, falimentul CITY reprezintă un risc sistemic, din cel puţin trei motive. Primul este reprezentat de faptul că CITY Insurance, din estimările din piaţă, a emis garanţii pentru cca. 70% din cele mai importante investiții din România. Mă refer atât la infrastructură, autostrăzi, drumuri, poduri etc., cât şi construcţia şi/sau reabilitarea de spitale şi şcoli. Toate aceste garanţii au ajuns să fie făcute la CITY, nu pentru că era mai ieftin, ci, în mare parte, din cauza faptului că sumele garantate, perioadele lungi de garantare impuse de beneficiari, impunerea furnizării garanţiei de mentenanţă încă de la semnarea contractului, cât şi impunerea abuzivă a unui model de scrisoare de garanţie au făcut ca ceilalţi asigurători să refuze emiterea garanţiilor. Au fost voci în piaţă care au acuzat brokerii că s-a ajuns în această situaţie, că noi am vândut produsele CITY, având în vedere că peste 90% din business CITY îl făcea prin brokeri. Însă, se uită că noi avem obligaţia să prezentăm clienţilor toate variantele, iar, în cazurile descrise mai sus, CITY chiar era singura variantă. Deja beneficiarii au solicitat constructorilor înlocuirea garanţiilor, să vedem ce se va întâmpla după 90 de zile de la pronunțarea oficială a falimentului.

Un al doilea motiv îl reprezintă costul RCA pentru transportatori. Este foarte dificil pentru orice operator economic să trebuiască să suporte, dintr-o dată, un preţ de trei ori mai mare. Şi această creştere a costului RCA vine peste creşterea costurilor cu combustibilii, a forţei de muncă, a energiei etc. Estimările neoficiale susţin că peste două treimi din numărul total de autovehicule de transport marfă sunt asigurate la CITY.

Nu în ultimul rând, în presă s-a vehiculat cifra de 3.000.000 clienţi cu poliţe la CITY. Aceştia pot genera 4.000.000 de poliţe sau mai mult (fiecare client poate avea mai mult decât o poliţă RCA), nu am, din păcate, un număr oficial. Este foarte greu pentru o piaţă aşa mică, cum este piaţa de asigurări din România, să preia un volum atât de mare de poliţe, într-un timp atât de scurt. Din această cauză, avem acum realinierea tuturor tarifelor RCA la un nivel foarte mare, din partea jucătorilor rămaşi. Niciunul nu-şi permite „să rămână în urmă”, pentru că ar risca să atragă marea majoritate a poliţelor de la CITY. Şi, oricât ţi-ar plăcea să creşti vânzările, această creştere nu poate fi explozivă, pentru că resursele organizaţiei tale nu fac faţă. Vedem blocajele repetate ale sistemelor asigurătorilor şi simţim în fiecare zi presiunea clienţilor pe noi, brokerii, dar şi stresul colegilor din societăţile de asigurare.

Soluţiile ar fi trebuit să fie gândite şi implementate înainte de falimentul CITY. Acum, sunt puţine variante.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

În niciun caz, soluţia nu poate fi un asigurator de stat. Piaţa de asigurări din România a demonstrat că, în ciuda furtunilor, a rezistat, s-a reinventat şi a mers mai departe. Tarifele RCA au crescut, într-adevăr, foarte mult, dar va exista şi un recul şi se vor aşeza, sper eu, la un nivel sustenabil atât pentru clienţi, cât şi pentru asigurători.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței?

Referitor la 2022, cred că ne aşteaptă un an... PROVOCATOR! Cum sună asta după doi ani de pandemie, după tot ceea ce s-a întâmplat în 2021? Criza energiei, criza lanţului de aprovizionare, criza semiconductorilor, criza preţurilor. Şi, peste toate astea, la noi, şi o criză politică majoră. Şi un faliment major. Cred că, de fapt, asta este normalitatea, ca urmare cred că vom avea un an OBIŞNUIT. Un an obişnuit, pentru că suntem obişnuiţi cu tot felul de crize şi, dacă ne putem adapta suficient de bine, putem performa chiar şi în aceste circumstanţe. Şi asta ne face mai buni. Despre evoluţie, dacă toate crizele menţionate mai devreme nu vor aduce şi o criză financiară majoră, piaţa de asigurări va avea o creştere notabilă şi în 2022.

Dan CRISTESCU, Membru Board, GLOBASIG Broker

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

Instabilitatea a fost elementul definitoriu. Aparent, a fost un an bun, cu o creştere a primelor intermediate – şi nu mă refer doar la impactul tulburărilor din piaţa RCA. Se dovedeşte în continuare că brokerii de asigurări au un rol important în piaţă, aceştia consolidându-şi poziţia prin volumele intermediate. Dar dispariţia CITY Insurance ne-a dovedit că nu putem să ne culcăm pe o ureche, ci trebuie să fim tot timpul pregătiţi să facem faţă unor situaţii noi.

GLOBASIG Broker a progresat, aşa cum o face în fiecare an, de multă vreme încoace. Recent, am trecut de pragul psihologic de 100 milioane lei prime intermediate. Am continuat să investim în dezvoltarea partenerilor noştri, în echipa noastră. Am continuat să pariem pe oameni tineri, pe oameni noi, iar asta ne dă multă energie.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Nu îşi doreşte nimeni falimente în pieţele financiare. Ele aduc multă neîncredere în percepţia consumatorilor. Clienţii noştri, însă, trebuie să înţeleagă că acest nou faliment – şi încă sunt proaspete amintirile falimentelor CARPATICA şi ASTRA – face parte dintr-un proces lung de curăţare a pieţei de asigurări, de jucători care nu ţin pasul cu normele europene de solvabilitate şi au practici de business riscante. Tot acest faliment este un moment prin care consumatorii vor vedea în acţiune mecanismele de protecţie date de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA). Noi sperăm ca aceste elemente să compenseze mare parte din neîncredere şi din disconfortul creat de acest şoc.

Pe termen scurt, clienţii noştri resimt un cost mai mare al unor linii de asigurare, în special RCA, iar acest lucru nu ne poate bucura. Noi evoluăm alături de clienţii noştri şi, dacă ei nu sunt mulţumiţi sau lor le sunt periclitate afacerile, aceste lucruri se răsfrâng şi asupra noastră.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

O abordare mai prudenţială a asigurătorilor, a segmentelor riscante, în special cel auto, ar fi una din direcţii. În aceeaşi măsură, nici excesul de prudenţă al altor asigurători nu este benefic, el ducând deseori la blocarea pieţei, lipsa de opţiuni pentru clienţi şi majorări nejustificate de prime. De asemenea, ar fi necesară încurajarea mai multor jucători să intre în piaţa de asigurări. Ajustarea fină a unor măsuri legislative din domeniu, prin asimilarea unor lecţii învăţate în aceşti ani, este şi ea de dorit.

Nu în ultimul rând, ba chiar poate cel mai important lucru, educaţia financiară în rândul populaţiei ar putea să schimbe percepţia că asigurările sunt o “taxă” şi ar face mai vizibilă plus-valoarea adusă de aceste produse, chiar dacă unele sunt obligatorii. În acest fel, clienţii noştri ar căuta calitatea mai mult decât preţul mic şi asta ar forţa maturizarea pieţei. Dar educaţia financiară este un subiect vast şi mulţi actori din această piaţă, inclusiv noi, avem un rol important. Iar noi, la GLOBASIG Broker, nu ne ferim să participăm activ în procesul de maturizare financiară a României.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Problemele de pe segmentul RCA pot fi corectate printr-o serie de măsuri precum cele enunţate mai sus: reglaj fin la nivel de legislaţie, încurajarea unor jucători noi să intre în piaţa RCA, abordarea cu mai multă responsabilitate a riscurilor financiare din partea asigurătorilor ce doresc un flux rapid de încasări, puţin mai mult curaj al altor asigurători.

Nu văd, însă, cum un asigurator de stat ar putea rezolva situaţia. În general, statul nu este un bun administrator financiar. Rolul statului ar trebui să se limiteze la a face un set de reguli cât mai simplu de înţeles şi de urmat, un set de reguli care să fie cât mai corect pentru toţi actorii implicaţi în această piaţă. Orice intervenţie a statului la nivel de stabilire de preţuri sau chiar intrarea într-un rol de jucător pe piaţa RCA nu poate avea efecte benefice pe termen lung. Dezechilibrele vor apărea rapid şi vor duce la probleme şi mai mari.

Ce aşteptări aveţi de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

Așteptarea noastră realistă este că instabilitatea se va reduce treptat. Sperăm să nu avem surprize neplăcute în contextul sanitar, sperăm ca legislaţia din domeniu să meargă pe un făgaş predictibil. Dacă aceste condiţii se îndeplinesc, asigurările ar trebui să urmeze un trend ascendent, chiar peste nivelul creşterii economice, deoarece România are o mare distanţă de parcurs pentru a se apropia, nu de media europeană, ci de media est-europeană.

GLOBASIG Broker îşi urmează planurile de a fi un broker dinamic, orientat spre o creştere sănătoasă, atent la nevoile partenerilor, dar şi la creşterea permanentă a calităţii serviciilor oferite.

Otilia PETRARIU, CEO, CONSULTANT AA Broker

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

A fost un an din care am avut multe de învăţat. Dacă primul an de pandemie a fost marcat de panică, altruism şi prudenţialitate, în acest an şi-au pus amprenta mai mult tensiunile, agresivitatea şi intransigența. Cu siguranţă, falimentul CITY Insurance a marcat acest an. Cu toate acestea, din punct de vedere al cifrelor, 2021 a fost un an bun, per total. Vorbim, totuşi, de o creştere procentuată a intermedierilor de 13,37% a valorii primelor intermediate pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020. Această creştere arată că industria de brokeraj s-a adaptat destul de bine la crize, iar aici mă refer la succesiunea de evenimente, care pot apărea în urma dispariţiei unui asigurător. Alte provocări pe partea legislaţiei specifice pieţei de asigurări sunt în derulare, dar am convingerea că şi acestea vor fi depăşite cu bine, în urma dialogului cu specialiştii industriei, ca de fiecare dată.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Cum spuneam, cu privire la încetarea activităţii unui mare operator pe piaţa RCA, lucrurile sunt în desfăşurare. Vom vedea cum va reacţiona piaţa, după pronunţarea hotărârii judecătoreşti, însă tot ce vă pot spune este că brokerii de asigurări sunt alături de clienţii lor, prin îndrumare, consultanță şi asistență aferente activităţii noastre. Încercăm astfel să facem că un consumator să ia decizia cea mai bună, într-un astfel de moment. Limitarea unor astfel de efecte se face doar prin educaţia financiară acordată clienţilor. Permanent.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Sunt adepta echilibrului în toate. Nu putem face analogii între diferitele momente ale industriei de asigurări din trecut şi cel în care ne aflăm azi, însă putem învăţa din greşeli. Personal, cred că o corespondenţă între tarif şi calitatea serviciilor trebuie neapărat să existe. Istoria a arătat că nu întotdeauna un preţ mic reprezintă şi o garanţie extinsă la aşteptările consumatorului.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Se tot vehiculează de ceva ani această idee. Vom vedea dacă se va şi putea pune în practică. O creştere a concurenţei este mereu în beneficiul consumatorilor. Sunt, însă, mulţi factori de care trebuie ţinut cont şi aici nu mă refer neapărat la particularitatea segmentului RCA, ci în general. Când toate studiile, analizele îţi arată că mai mulţi competitori pe această linie de business nu reuşesc să producă profit, înseamnă că ar trebui să ne uităm la cauze. Piaţa cred, însă, că are mecanismele necesare în a se autoregla.

Ce aşteptări aveţi de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

Mă aştept ca 2022 să fie un an de relansare, un nou start în acest domeniu. Sper că toate eforturile depuse până acum în ceea ce priveşte educaţia financiară şi conştientizarea populaţiei de necesitatea asigurărilor să înceapă să dea roade şi să avem un consumator mai informat şi mai familiarizat cu domeniul asigurărilor. Avem de recuperat încrederea clienţilor în industria asigurărilor, însă profesionalismul şi transparența stakeholderilor din acest domeniu, precum şi deschiderea noilor generaţii la informaţii corecte ne vor ajuta în acest sens.

Bineînţeles că vor exista mereu provocări care pot apărea, însă am încredere că distribuitorii de asigurări le vor depăşi, ca de fiecare dată.

George ZAHARESCU, Director General, PRESTIGE Insurance Broker

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

Având în vedere unicitatea anului 2020, an pandemic ce ne-a determinat să reanalizăm întreaga politică de vânzare a brokerului Prestige, în anul 2021 am reuşit să aşezăm, să sedimentăm toate inovaţiile şi modificările implementate, multe dintre ele din mers, pe parcursul anului anterior. Provocările au rămas în continuare cele legate de mediul online, de impactul pe care vânzarea în acest mediu l-a avut în rândul clienţilor, mai ales al celor “tradiţionalişti”, de implementarea şi optimizarea platformelor de ofertare şi emitere electronică. Ţinând cont de schimbările legislative, în sensul posibilităţii vânzării şi a altor produse şi servicii financiare de tip credit/leasing, am reuşit să ne dezvoltăm reţeaua de colaboratori prin parteneriate strategice importante. Avem în plan creşterea acestor parteneriate şi în 2022 prin inovaţie şi digitalizare, dar şi prin programe şi campanii atractive din punct de vedere financiar. Să nu uităm de falimentul companiei CITY, faliment ce a adus o efervescență accentuată a pieţei pe finalul anului 2021.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Cuvântul potrivit cu care aş asocia falimentul companiei CITY Insurance este acela de efervescență. Unda falimentului s-a făcut simţită în piaţă parcă mai puternic decât în cazul falimentelor anterioare (ASTRA, CARPATICA). Având o cotă de piaţă semnificativă, falimentul CITY ne-a pus de multe ori în imposibilitatea ofertării unor anumite tipuri de poliţe la un nivel similar de preţ, clienţii experimentând, de cele mai multe ori, tarife simţitor mai mari. Nu puţine au fost situaţiile în care ne am luptat de a obține dreptul pentru a oferta poliţe de garanţii clienţilor noştri. Să nu mai vorbim de daune! Însă, împreună cu Autoritatea de Supraveghere, precum şi cu asociaţiile din care facem parte, am reuşit, din mers, să ”îndulcim” momentul falimentului, dar efortul depus nu a fost unul uşor.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Consider că ar trebui să analizăm cu atenţie impactul pe care o cotă de piaţă mare îl poate avea asupra industriei de asigurări, să pregătim un set concret de măsuri de prevenţie şi de acţiune, în cazul în care ne vom confrunta cu o situaţie similară, astfel încât să ne protejăm clienţii de astfel de situaţii şi, nu în ultimul rând, să ne protejăm business-urile proprii. O astfel de undă de şoc poate destabiliza serios multe afaceri construite cu eforturi considerabile.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

Nu cred că un asigurător de stat ar fi o soluţie viabilă, nu ne putem întoarce în timp! Putem învăţa din experienţa trecutului, dar trebuie să privim spre viitor, să ne dezvoltăm prin inovaţie, să optimizăm activitatea noastră, să oferim soluţii rapide, practice şi profesionale. Segmentul RCA va rămâne o piatră grea de încercare pentru întreaga industrie. Soluţiile pentru problemele de pe acest segment vor putea fi depăşite prin cooperarea apropiată şi justă a tuturor jucătorilor de pe piaţă, prin adoptarea „la unison” a unui set de măsuri care să permită transparentă, stabilitate şi predictibilitate.

Ce așteptări aveți de la 2022? Cum vedeți evoluția pieței?

Sperăm ca, în anul 2022, să punem deoparte problemele legate de pandemie, de falimentul CITY, iar acea efervescență a pieţei de care am pomenit să se transforme într-o punte spre stabilitate şi predictibilitate a industriei asigurărilor, astfel încât să putem induce, într-un mod constructiv în rândul clienţilor noştri, oportunitatea şi avantajele asigurării sănătăţii, vieţii, bunurilor, afacerilor etc.

Alexandru APOSTOL, Director General, MaxyGo Broker

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

Putem spune că anul 2021 a fost un an bun, din punctul nostru de vedere, am muncit mult şi am adaptat procesele, ceea ce, cu siguranţă, nu am fi făcut cu aceeaşi intensitate într-un an normal. Situaţia din ultimii doi ani ne-a învăţat să ne reinventăm, să avem o viteză de reacţie mai bună şi să fim mai creativi. De altfel, s-a dovedit că brokerii au o mare adaptabilitate la schimbare.

Când mă uit la rezultatele din acest an, mă bucur să văd cum echipa MaxyGo a continuat să rămână unită, să crească, să se conformeze şi să colaboreze eficient. Am reuşit să facem faţă noilor condiţii, continuând să le oferim clienţilor servicii de calitate.

Provocări:

» Cadru legislativ imprevizibil (problemă veche);

» Dependenţa de piaţa auto şi experienţa clientului pe acest segment, din perspectiva administrării daunelor;

» Găsirea soluţiilor pentru transmiterea în timp util a informaţiilor către forţa de vânzare şi a motivării constante a acesteia.

Oportunităţi:

» Creşterea vânzărilor asigurărilor de sănătate şi de asigurări de viaţă;

» Digitalizarea şi eficientizarea operaţiunilor;

» Accesul la informaţie al populaţiei;

» Reglementarea mai completă şi mai specifică a vânzării on-line.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Efectele falimentului CITY au fost resimţite cel mai mult în piaţa de RCA şi cea a poliţelor de garanţii, astfel:

» Scăderea numărului de oferte afişate în comparatorul RCA. Prin urmare, clienţii nu au mai avut informaţii despre toate ofertele din piaţa de asigurători;

» Nefuncţionarea platformelor informatice ale asigurătorilor din ce în ce mai des şi cu timpi mari de remediere;

» Creşterea perioadelor de mentenanță a sistemelor informatice de ofertare şi emitere ale asigurătorilor;

» Răspunsuri primite cu mari întârzieri din partea asigurătorilor pentru rezolvarea problemelor curente);

» Creşterea numărului de asiguraţi cu risc ridicat şi intermedierea acestor poliţe fără comision (!);

» Micşorarea agresivă a comisioanelor RCA pentru poliţele de asigurare cu valabilitate sub 6 luni;

» Găsirea greoaie sau deloc a altor soluţii pentru poliţele de asigurare de garanţii la alţi asigurători.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Bună intenţie şi profesionalismul operatorilor din piaţa de asigurări. Corectitudinea activităţilor de coordonare, prevenire şi control al angajaţilor din autorităţile statului. Aceste controale să vizeze în mod special modul de constituire a rezervelor tehnice şi verificarea coeficienţilor de solvabilitate şi de lichiditate, timpii de despăgubire a dosarelor de daună etc.

Care considerați că ar fi soluțiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurător de stat situația?

  1.  Modificarea Legii RCA în spiritul observațiilor făcute de către actorii din piaţă prin uniunile profesionale.
  2.  Rezolvarea problemelor dintre asigurători şi service-urile auto, în special privind calitatea pieselor de schimb, preţul acestora şi al orei de manoperă.
  3.  Introducerea obligatorie a clauzei de decontare directă (chiar dacă nu mai există CITY Insurance, ajută la modificarea /modelarea comportamentului asiguraţilor). Prin introducerea acesteia, asiguratul va fi responsabilizat în alegerea asigurătorului și va avea mai multe opţiuni, în cazul unui accident, putând să se adreseze fie asigurătorului terțului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurător RCA.

Asigurătorul de stat poate deopotrivă şi să existe, şi să nu existe. În niciun caz, nu poate crede sau spera cineva că preţurile RCA la asigurătorul de stat pot fi subvenţionate, pentru că ar încălca regulile Uniunii Europene. Altfel, un jucător în plus pe piaţa RCA (chiar şi de stat) care să respecte jocul concurenţial, practicând tarife sustenabile, este benefic în condiţiile pieţei din România (număr de autovehicule, dispersia riscului etc).

Ce aşteptări aveţi de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

Consider că şi anul 2022 va fi un an plin de noi provocări, iar felul în care vom reuşi să le depăşim depinde de eforturile depuse de fiecare dintre noi. Cred că industria asigurărilor va fi foarte activă şi în anul 2022, cu o evoluţie rapidă când vine vorba de digitalizare şi inovaţie. Viteza de tehnologizare digitală a proceselor de vânzare şi administrare a asigurărilor este factorul principal de dezvoltare a întregii industrii de asigurări, factor ce depinde şi de calitatea reglementărilor viitoare.

De asemenea, ne aşteptăm la o dezvoltare a asigurărilor de sănătate, mai ales pe partea operaţională a asiguratorilor şi a prestatorilor de servicii medicale, şi, bineînţeles, la o creştere a numărului de asiguraţi.

Robert MIREA, Broker Network Manager, MEDIHELP Internaţional

Cum apreciați că a fost anul 2021 pentru piața de brokeraj din România şi pentru compania pe care o reprezentați?

Dacă ar fi să condensăm într-o singură expresie anul 2021, acesta a fost anul provocărilor şi al capacităţii de adaptare la schimbările şi evenimentele apărute pe parcursul acestui an. Prelungirea perioadei pandemice şi efectele acesteia în activitatea tuturor jucătorilor implicaţi în această piaţă a avut ca rezultat o nevoie mai mare de flexibilitate din partea tuturor, în scopul menţinerii unui trend ascendent al indicatorilor de profitabilitate în contextul situaţiei economice actuale.

În ceea ce priveşte MediHelp, principala provocare a anului 2021 a fost începerea unei noi colaborări cu un important asigurător internaţional, cu ajutorul căruia vor putea fi îndeplinite demersurile noastre constante de a oferi soluţii competitive în piaţă.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piață și clienți și care ar fi soluțiile pentru limitarea lor?

Nimeni nu îşi doreşte să apară asemenea situaţii nefavorabile, mai ales când ne dorim cu toţii o dezvoltare sustenabilă a pieţei noastre de asigurări. Aceasta, în contextul în care piaţa de asigurări din România este dominată în continuare de asigurările auto, în pofida faptului că există un interes major şi eforturi din partea tuturor jucătorilor pentru diversificarea profundă a portofoliilor de asigurări deţinute, prin orientarea către asigurările cu mult mai profitabile (de ex. asigurările de sănătate etc). Efectul unui asemenea eveniment neplăcut este o presiune crescută asupra tuturor participanţilor existenţi în piaţa de asigurări din România (asigurători, intermediari şi clienţi). Una din principalele soluţii este o supervizare mai atentă şi un control mai bun din partea factorilor responsabili cu aceste activităţi.

Ce considerați că trebuie făcut în piață pentru ca industria să nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Un singur lucru: prevenţia. Şi acest lucru se face, aşa cum am menţionat anterior, prin supervizare şi control mult mai atent al pieţei de asigurări şi al jucătorilor implicaţi.

Ce tipuri de asigurări au solicitat clienţii mai mult în acest an? Care au fost tendinţele?

A crescut interesul pentru asigurările de sănătate şi pentru celelalte tipuri de asigurări non-auto oferite în piaţă.

Ce aşteptări aveţi de la 2022? Cum vedeţi evoluţia pieţei?

Ne dorim să devenim un jucător din ce în ce mai important şi mai apropiat de nevoile şi aşteptările clienţilor şi partenerilor noştri. În ceea ce priveşte piaţa din România, considerăm că evoluţia va avea în continuare un trend ascendent.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (2022 Noua arhitectură a pieței de asigurări).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: